upiekę a teraz lecę zobaczyć jakie cuda wyszły u koleżanek, bo zaraz 20-sta a ja jeszcze w trakcie pisania Słodki chleb cynamonowy ciasto 170 g mąki pszennej razowej (użyłam pół na pół pszenną tortową i żytnią typ 720) 1/2 łyżeczki soli 3/4 szkl mleka filiżanka rodzynek (dałam całą paczkę) Wymieszać mąkę, sól i mleko do połączenia składników. Krótko zagnieść(...)godziny w temperaturze pokojowej. Bigę można przechowywać w lodówce przez 8 godzin przed użyciem. Najdłużej do 3 dni. ciasto właściwe biga ciasto z rodzynkami 7 łyżek mąki pszennej razowej (użyłam pół na pół pszenną tortową i żytnią typ 720) płaska łyżeczka soli 2 i 1/4 łyżeczki drożdży instant 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu (użyłam 1 łyżeczkę) 3/4 szkl
Pieguskowa KuchniaSkładniki: na początek 200 ml zakwasu na chleb - przepis znajdziesz tutaj w przypadku kolejnego pieczenia zaczyn z poprzedniego chleba 4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki razowej 1 szklanka otrębów pszennej (+ otręby do podsypania foremek) 3/4 szklanki siemienia lnianego 1/2 szklanki pestek słonecznika 1/4 szklanki pestek dyni 4 szklanki wody gazowanej 1 łyżeczka cukru 4 łyżeczki soli 2 łyżki
Qchnia po prostuchleb lub pizzę. TYP 1850: (mąka graham) ciemna i gruba. Idealna do ciast dietetycznych, ze względu na wysoką zawartość błonnika. TYP 2000: (mąka razowa) mieszana z innymi typami mąk. Wykorzystuje się do wypieku chleba pełnoziarnistego. GLUTEN: mieszanka białek występujących w ziarnach niektórych zbóż. Nadaje ciastom porowatą strukturę. Niektóre osoby są uczulone na gluten. Rozróżniamy kilka rodzajów mąk, które nie zawierają
Gotuję TestujęPierwszy chleb, jaki upiekłem w życiu. Polecił mi go mój kolega, który podzielił się też ze mną zakwasem. Chleb jest przepyszny i bardzo tolerancyjny na wszystkie niedokładności i zmiany. Zawsze wychodzi świetny, a jego przygotowanie nie wymaga wiele czasu, dlatego polecam go szczególnie tym, którzy rozpoczynają swoją przygodę z wypiekaniem chleba. Można dowolnie mieszać mąki - mogą być razowe, mogą być
Chleby RolfaPrzygotowanie domowego zakwasu może wydawać się skomplikowane, ale moim zdaniem najtrudniej zacząć i jest to kwestia wprawy. Na tym zakwasie wyhodowanym z mąki żytniej razowej typ 2000 upiekłam swój pierwszy prosty chleb na zakwasie z TEGO przepisu. Składniki: mąka żytnia typ 2000 letnia woda Dzień pierwszy rano: w szklanym wyparzonym litrowym słoju wymieszać dokładnie 1/2 szklanki mąki
wyzwania kuchennemamy;) wyszło rewelacyjne, bazowałam na TYM PRZEPISIE , cud, miód, malina ;) wilgotne w środku i chrupiące dzięki płatkom owsianym Składniki: 3 banany 3/4 szklanki mąki razowej (ja użyłam mąki żytniej do wypieku chleba) 1 szklanka płatków owsianych firmy Kupiec 3 łyżki miodu (w oryginale był brązowy cukier) 100 ml jogurtu naturalnego 1 jajko 1 łyżeczka olejku waniliowego 2 łyżki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmoim konkursem, już wiem, że będzie mi ciężko wybrać! dobrze, że mam pomocników ;D Składniki (około 2 porcji): ciasto: 1 szklanki mąki pszennej razowej 1 szklanka mąki żytniej do wypieku chleba 0,5 szklanki letniej wody 30g świeżych drożdży 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka oliwy z oliwek 0,5 łyżeczki cukru ulubione dodatki (ja dałam): pieczarki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpalonej gryki w bochenku tego chleba, jest tak intensywny, że jest w stanie przyprawić o lekki zawrót głowy. A dodatkowa, słodka nuta, melasy stanowi pełne dopełnienie, tego smaku. Smaku tak wyjątkowego, że zanim skończyłem pisać poniższy tekst, po bochenku pozostało już tylko miłe wspomnienie. sposób wypieku jednego bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej 4 łyżki zakwasu(...)dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy ugotowaną wcześniej i przestudzoną gryczaną kaszę, mąkę pszenną razową, łyżkę melasy, oraz sól. Całość mieszamy, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ciasto, które jednak możemy wyrabiać w rękach. Ilość wody zależy
Miód i pieprzChlebowych eksperymentów ciąg dalszy. Wzorując się na podstawach prezentowanej wcześniej receptury na chleb pszenny z boczkiem i papryczką chilli upiekłam wersję,w której zastąpiłam część mąki pszenną razową (dzięki temu zyskał na kolorycie i dodatkowym smaczku) a użyte tam dodatki wymieniłam na kminek. Uprościłam również sam proces wypieku. Wyszło pachnąco, chrupiąco i pysznie. Nawet nie miał szans(...)świeże bułeczki;)) Chleb z kminkiem Składniki: 2 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka do podsypania blachy ( do wypieku chleba zalecana jest mąka pszenna typ 750 lub 850 ja jednak użyłam tą, którą miałam w domu tj. poznańską typ 500) 1 szklana mąki pszennej razowej typ 2000 350 ml wody 1 łyżeczka suszonych drożdży lub 20 g świeżych 1 łyżeczka soli
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałachleba jest to, że można go zrobić z zakwasu jaki odkładam robiąc chleb z powyższych dwóch pierwszych przepisów. Przepis na chleb pochodzi ze strony Moje wypieki . listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='360 gr mąki żytniej nie razowej 200 gr zakwasu żytniego sól'; document.write(" "); Składniki na jeden bochenek 10 x 20 cm: Składniki na mix żytni(...)dokładnie wymieszać, odstawić na godzinę (max można odstawić na 24 godziny, wówczas przykryć folią spożywczą). Składniki na chleb właściwy: 300 gr mixu wykonanego wczesniej 200 gr żytniego zakwasu 50 ml zimnej wody 300 gr mąki żytniej u mnie typ 720 (byle nie razowej) 1 łyżeczka soli Do miski z mixem dodać mąkę, wodę, zakwas, sól, miksować w robocie hakiem
moj przepis naefekt końcowy - rewelacyjny. Miąż o bardzo przyjemnej, sprężystej strukturze, o pomarańczowym kolorze, oraz wyczuwalnym aromacie i smaku pomidorów. Smak i zapach pomidorów jest zdecydowany, ale nie natrętny. Sprawia, ze chleb bardzo dobrze komponuje się z serami i wędlinami. No i jeszcze te kropki z czarnego sezamu... Użyłem trochę więcej zaczynu i mąki, niż było to w przepisie oryginalnym. Po prostu(...)tortownicy uciec . No i w końcu uciekł nie dając się sfotografować... Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach i YeastSpotting . Zaczyn: 55 g zakwasu żytniego razowego o hydracji 100% 200 g mąki orkiszowej chlebowej 200 g wody 1 jabłko Obierz jabłko i zetrzyj je na tarce. Wymieszaj w misce „nakarmiony" 12 godzin wcześniej zakwas, mąkę, wodę
Grahamka, weka i kajzerkaSKŁADNIKI 500 g mąki razowej 180 g startej marchewki 30 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 250-300 ml wody **** INGREDIENTI 500 g di farina integrale 180 g di carote grattugiate 30 g di lievito di birra fresco 1 cucchiaino di zucchero 1 cucchiaino di sale 250-300 ml di acqua PRZYGOTOWANIE W miseczce przygotowujemy(...)godzinę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie wyrabiamy, formujemy podłużny bochenek, wykładamy na form ę posmarowaną olejem oraz oprószoną mąką. Chleb przykrywamy i odstawiamy w ciep ł e miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzin ę . C hleb pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 220 °C. **** PREPARAZIONE Fate
La grande e la piccola cuocatych raczej delikatnych, miękkich i chrupiących. Użyłam miodu lipowego, ale niestety ja nie czuję posmaku ani jego zapachu. Może lepiej byłoby użyć miodu wielokwiatowego. Chleb właściwie powstał w dwóch wersjach na zakwasie razowym żytnim i na pszennym. Ciasto zrobiłam późnym wieczorem i odstawiłam do wyrastania na noc. Odmierzyłam 2,5 szklanki mąki pszennej typ 650, przesiałam do miski, dolałam(...)szklanki ciepłej wody i wymieszałam - ciasto jest dość luźne. Przykryłam i odstawiłam na 20 minut. Po tym czasie dodałam 2 łyżeczki miodu, łyżeczkę soli i 2 czubate łyżki zakwasu razowego żytniego ( można użyć też pszennego lub żytniego jasnego) - całość zmiksowałam do chwili aż z ciasta formowała się kula ( widać to po ok 5 minutach miksowania). Przykryłam i odstawiłam łącznie
apetytnapieczeniegodzinach 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 100 ml przegotowanej letniej wody Nasz zakwas jest już gotowy. Dodajemy do niego powyższe składniki i mieszamy. Tak jak w poprzednich dniach przykrywamy folią z dziurkami i odstawiamy w ciepłe miejsce na 8-12 godzin. Po tym czasie można zacząć robić pierwszy chleb lub ponownie zakwas dokarmić. Mamy już gotowy zakwas, więc(...)spożywczą, podziurkować ją i słoik umieścić w lodówce. Jaką ilością dokarmiać zakwas? U mnie są to 2 kopiaste łyżki mąki żytniej razowej typ 2000 i dwie łyżki przegotowanej wody (w temperaturze pokojowej). A dokładniej: Mój pozostały (po wypieku chleba) zakwas podzieliłam na dwa słoiki, dokarmiłam, przykryłam folią spożywczą i włożyłam na 3 dni do lodówki. Po trzech dniach wyjęłam słoiki
Passions hobbies lifeMamy tydzień pod znakiem makaronów wszelkich. Dzisiaj królował razowy, żytni na dodatek. Gościł w kremowej zupie z marchwi. Kombinacja fajna, smaczna i łatwa w przygotowaniu. Inspiracja
Dzieje kuchennej Wiewióry