różnymi połączeniami mąk w chlebie i postanowiłam wykorzystać tym razem amarantus. Chleb jest bardzo smaczny, ładnie rośnie i ma dodatkowo chrupiące nasiona i pestki. Tradycyjnie razowy, a mąka z amarantusa nadaje więcej lekkości :) Chleb żytni na zakwasie z amarantusem 360 g aktywnego żytniego zakwasu 300 g mąki żytniej razowej 150 g nasion amarantusa 250 g ciepłej wody 2/3 łyżki(...)siemię lniane. Dodać do zakwasu i wyrabiać około 5 minut, najlepiej przy pomocy miksera. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięty chleb umieścić w zimnym piekarniku, nastawić temperaturę na 200 stopni i piec około godzinę
FitKotpiekarniach, to chleb na drożdżach piekarniczych. Wadą tego chleba jest to, że trzeba mieć drożdże, a w sklepach ostatnio ich nie ma. Drugi sposób, to chleb na naturalnym zakwasie żytnim, który możemy sami wyhodować. Dziś skupimy się na drugim sposobie. Zacznijmy od zakwasu. Aby powstał nasz pierwszy chleb potrzebujemy 5 dni i trochę mąki żytniej chlebowej i razowej. Skupmy się(...)Dzień piąty: Już nic nie dokarmiać, słoik powinien być wypełniony po brzegi zakwasem. Z części otrzymanego zakwasu należy upiec swój pierwszy żytni chleb. Resztę zakwasu podzielić na dwie części. Jedną można komuś podarować, drugą zostawić na następny chleb. 2. Postępowanie z gotowym zakwasem Jeżeli nie ma potrzeby robienia zakwasu samodzielnie, tylko dostaniemy go dobrej duszyczki, wówczas należy ocieplić zakwas
moj przepis naChleb z mąki żytniej razowej, z niewielkim dodatkiem mąki pszennej. Z podanych proporcji wychodzi bochenek o wadze ok. 1 kg. Zaczyn 50 g aktywnego zakwasu żytniego 250 g mąki żytniej razowej typ 2000 100 g mąki pszennej typ 450, 500 lub 550 250 g letniej wody Składniki dokładnie wymieszać i zostawić w przykrytym naczyniu na 14-20 godz., w ciepłym(...)mąki żytniej razowej typ 2000 200 g wody 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka słodu jęczmiennego ciemnego (opcjonalnie) 2 łyżeczki słodu jęczmiennego jasnego (opcjonalnie) Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być bardzo gęste. Mieszać tylko do połączenia się składników. Przełożyć do formy 30x10 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem i obsypanej mąką. Chleb posmarować wodą
Przepisy na domowy ser i chlebtych co nie lubią zbyt słonego wystarczy 0.5 łyżki na 1 litr) 1 główka czosnku przecięta na pół jedna laska chrzanu świeżego ,lub suszonego 1 kromka chleba na zakwasie, najlepiej razowego Wykonanie Buraki obieramy i kroimy na plastry lub w ćwiartki, ew. połówki. Główkę czosnku przecinamy w poprzek. Chrzan, w całości, wkładamy wraz z pozostałymi warzywami do szklanego naczynia. Zalewamy
w mojej kuchnidobry chleb rządzi się swoimi prawami! ;). Z poniższego przepisu otrzymacie cudownie aromatyczny chlebek okraszony podsmażaną cebulką, która zapewnia ciekawy posmak. Gorąco polecam! Składniki Zaczyn: 100 g mąki pszennej typ 650 65 g aktywnego zakwasu żytniego 60 ml ciepłej wody Podsmażana cebulka: 2 duże cebule 1 łyżka oleju rzepakowego Ciasto właściwe: cały powyższy zaczyn 100 g mąki żytniej razowej
Nastoletnie WypiekanieChleb moskiewski, 100% mąka żytnia razowa typ 2000 + słód żytni ciemny. Można jeść z samym masłem albo nawet bez... To chleb z rodzaju długo utrzymujących świeżość, zapach podczas pieczenia niesamowity. Korzystałem z filmu na kanale rus brot Całkowite nawodnienie ciasta 70% Ilość składników na formę 25x11 cm Zakwas 1-faza (100%) 6 g starter (150%) 22 g mąka
Przepisy na domowy ser i chlebzwarte, nie takie pulchne i lekkie jak sklepowe, takich nie kupisz. Zakwas swój hoduję już około 4 m-cy, jest kwaśny i ma moc, zrobiony z mąki razowej żytniej. zakwas na chleb Nie cały słoik zakwasu, trochę zostawiam na dnie do 'nakarmienia', mieszam z 15 g drożdży. Wsypuję 1 kilo mąki orkiszowej , dodaję łyżkę masła i łyżeczkę soli. Wyrabiam ciasto
Pasje Jolkisłodkie. Chleb piekę już od półtora roku, regularnie co tydzień. Przepis i chleb jest tak dobry, że „zaraziłam” nim moją bratową, jej brata, siostrę oraz moje 2 przyjaciółki. Chleb jest bardzo prosty w wykonaniu i zawsze się udaje. Jest doskonały dla osób, które zaczynają swoją przygodę z pieczeniem chleba, jedyną jego(...)razowej typ 2000 i 2,5 szklanek mąki żytniej razowej typ 2000. Składniki na dwie duże keksówki o wymiarach 26 cm x 10 cm h=7 cm 1 kg mąki (w tym min 2 szklanki pszennej (np. tortowej lub chlebowej) reszta mąki razowej pszennej lub żytniej (czyli około 5 szklanki). Nie radzę dodawać samej żytniej, bo chleb
moj przepis nainaczej zepsuje się i nie będzie się nadawał do kolejnego chleba. Moja bratowa piecze go z dwóch szklanek mąki pszennej typ 650 i 5 szklanek mąki pszennej graham typ 1850. Ja piekę go go z dwóch szklanek mąki pszennej typ 650 z 2,5 szklanek mąki pszennej razowej typ 2000 i 2,5 szklanek mąki żytniej razowej(...)mąki (w tym min 2 szklanki pszennej (np. tortowej lub chlebowej) reszta mąki razowej pszennej lub żytniej (czyli około 5 szklanki). Nie radzę dodawać samej żytniej, bo chleb będzie zbity i nie będzie puszysty, radzę zrobić pół na pół z pszenną (typ 2000). 3/4 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki siemienia lnianego 3/4 szklanki słonecznika lub pestek dyni 3/4 szklanki
moj przepis naporcję zużywam;) Składniki 1 główka sałaty lodowej 6 pomidorów 3 ogórki szklarniowe/ 6-7 ogórków gruntowych 1 podwójna pierś z kurczaka przyprawa kebeb/gyros kilka kromek chleba (ja użyłam pieczywa razowego) jajko i bułka tarta do panierki tłuszcz do smażenia mięsa Dodatkowo: 3 łyżki sosu czosnkowy przygotowanego na bazie jogurtu naturalnego. Sposób Sałatę lodową myjemy, następnie kroimy w paski(...)plastry . Pierś z kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki, obtaczamy w przyprawie kebab/gyros, panierujemy w jajku i bułce tartej. Gotowe mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu do czasu zarumienienia. Kromki chleba kroimy w drobną kosteczkę, smażymy na suchej patelni. Sałatę, pomidory i ogórka mieszamy w misce z sosem czosnkowym, wykładamy na talerze, na wierzch kładziemy mięso, całość posypujemy rumianymi grzankami
Kuchenne aromatychleb z żurawiną Dodane do chleba owoce żurawiny, nie tylko wzbogacają jego smak, ale sprawiają również, że zyskuje on bogactwo cennych elementów, zwartych w tym niepozornym owocu sposób wypieku jednego bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej 4 łyżki zakwasu 1 szklanki letniej wody wypiek 1 szklanka mąki żytniej razowej 2 szklanki mąki pszennej razowej(...)wyrośnięcia na dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią razową, mąkę pszenną razową, owoce żurawiny, oraz sól. Całość mieszamy, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ciasto, które jednak możemy wyrabiać w rękach. Ilość wody zależy
Miód i pieprzktóry mam największą ochotę. Składniki na 1 porcję: - pół pojedynczej pierś z kurczaka - 2 garści sałaty rzymska - 1 garść rukoli - 4 pieczarki - pół ogórka - ćwierć papryki - kromka chleba (ja dałam żytni razowy) - mała garść kiełków (dałam kapusty) - łyżka startego Parmezanu - zioła do kurczaka - masło zwykłe do pieczarek i czosnkowe do grzanek Sos light: - 60g jogurtu naturalnego - pół ząbka(...)obsypujemy delikatnie ziołami. Liście sałaty i rukolę obmywamy. Pieczarki kroimy na małe kawałki i podsmażamy na masełku. Ogórek obieramy i kroimy na plasterki, a paprykę w paseczki. Kromkę chleba kroimy na jak najmniejsze kosteczki i podpiekamy na malutkiej ilości masła czosnkowego, aż zrobią się chrupiące. [Wkrótce podam przepis na pyszne domowe masło czosnkowo-ziołowe] Parmezan, jeśli mamy w kostce
Be Fit Be Strongtreningiem okiełznaliście moc zimy, cztery powinny wystarczyć dla dwóch osób. Zakochacie się w nich. Sami zobaczycie! ŚNIADANIOWE WYPCHAŃCE, CHŁOPSKIE MUFFINY Składniki ( na 4 muffiny): 2 spore kromki chleba tostowego i 2 razowego 4 łyżeczki ketchupu 2, przecięte wzdłuż na 4 części kawałki dobrej wędliny Pół parówki Kilka listków rukoli lub innej sałaty Pół dużej pieczarki 2 kawałki dużego pomidora(...)Masło do wysmarowania foremek Pieprz, sól i bazylia Przygotowanie: Wysmaruj masłem lub innym tłuszczem 8 wgłębień w foremce na muffiny. Puszką lub dużą szklanką wytnij z miąższu każdej kromki chleba kółko. Rozwałkuj je delikatnie. Wyłóż 4 kółkami wgłębienia na muffiny. Każdą kromkę posmaruj łyżeczką ketchupu. Boki 2 muffinek wyłóż wędliną, do 2 pozostałych włóż pokrojoną w talarki parówkę. Na małej
Gotowanie to kochanieoraz na zewnątrz i wstawić kilka razy do piekarnika nagrzanego do tem. 200 C na 30-40 min, na przykład przy pieczeniu potraw. Składniki na dwie doniczki chleba: 12 dag mąki razowej 35 dag mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki soli 15 g świeżych drożdży 5 dag roztopionego masła 2/3 szk ciepłego mleka 1/2 szk wody 1 łyżka posiekanego szczypiorku(...)kopru włoskiego do posypania dostępnego na stronie www.Skworcu.com.pl 1. Natłuścić olejem dwie gliniane doniczki, można również wyłożyć je papierem do pieczenia, wtedy mamy pewność, że bez kłopotu wyjmiemy upieczony chleb. Przesiać mąkę i sól do dużej miski i zrobić zagłębienie w środku. Starannie rozetrzeć drożdże z odrobiną mleka. Wlać pozostałe mleko i wymieszać. Nalać do zagłębienia i oprószyć odrobiną mąki
Apetyczna babeczkaDziś na tapecie szybka pasta z tuńczyka. Doskonała tak naprawdę do każdego rodzaju chleba, czy to będzie razowa kromka, czy cieplutki tościk, czy po prostu chrupkie pieczywo. Możemy ja także wykorzystać do faszerowania jaj lub pomidorów. Idealna na codzienne śniadanie, ale także na domową imprezę. Pasta z tuńczyka Czas przygotowania: 10 minut Składniki(...)łyżeczka sosu Worcestershire sól pieprz listki natki pietruszki Wykonanie: Serek i tuńczyka przekładamy do miski, dodajemy koncentrat, rozdrabniamy widelcem i mieszamy. Wszystko solimy, pieprzymy, dodajemy sos. Jeszcze raz mieszamy. Chleb lub grzanki smarujemy pastą, ozdabiamy oliwkami, rukolą i natką pietruszki
Kulinarne przygody Gatity