chleb razowy - 2164 przepisów (strona:54/145)

Chleb z garnka pszenno-razowy z ziarnami-najlepszy domowy chleb 832

tygodniu i znika ekspresowo. Dziś mam dla Was również przepis na chleb,ale w trochę zdrowszej wersji :-) Tak samo pysznej,a może nawet i pyszniejszej :) Mowa o chlebie z garnka,ale pszenno-razowym z ziarnami słonecznika oraz siemienia lnianego.  Składniki starczają na spory bochenek chleba,ja piekłam go w naczyniu żaroodpornym z pokrywą o pojemności 5 l :-) Takie prostokątne(...)szklanki ciepłej wody  -garść siemienia lnianego -garść ziaren słonecznika -opcjonalnie trochę maku do posypania chleba Przygotowani chleba jest analogiczne do poprzedniego- ciepłą wodę wlewamy do miski,dodajemy drożdże,cukier,sól,ziarna,olej i mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Dodajemy mąkę razową,potem pszenną i mieszamy. miskę owijamy folią i wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia podsypujemy obficie  blat

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
DROŻDŻOWY CHLEB NA MAŚLANCE. Kilka odsłon. 157

OWSIANYMI 0,5 kg mąki pszennej 0,5 kg mąki żytniej 3/4 szklanki słonecznika łuskanego 3/4 szklanki płatków owsianych 100g drożdży 2 łyżeczki soli  Postępujemy jak przy chlebie pszennym. ******** ŻYTNI RAZOWY Z PŁATKAMI OWSIANYMI I SIEMIENIEM LNIANYM 0,5 kg mąki żytniej razowej (typ 2000) 0,5 kg mąki żytniej razowej (typ 1750) 1 litr maślanki 100g drożdży

W kuchni Karmel-itki
CHLEB ORKISZOWY JASNY, NA ZAKWASIE, BEZ DODATKU DROŻDŻY 262

zostawiam tak chleby do drugiego dnia i dopiero wówczas pakuję je do papierowych torebek i przechowuję w otwartym chlebaku. Smacznego :-) Nocny orkisz poleca także swoje pozostałe chleby na zakwasie: Żytni razowy, na zakwasie Orkiszowy pełnoziarnisty na zakwasie orkiszowym  chleb owsiano-orkiszowy na dwóch zakwasach chleb 100% żytni, na pełnoziarnistym żytnim zakwasie chleb orkiszowo-gryczany, na dwóch zakwasach, mój zdecydowany

Smaczne Zdrowe
zwyczajny pszenny razowiec 238

chleb pszenny na zakwasie Chleb ten pieczony jest tylko, ze zwykłej razowej mąki.  I może brak dodatków sprawia, że ten prosty wiejski wypiek, jest tak smaczny. sposób wypieku dwóch bochenków zaczyn 2 szklanki mąki pszennej razowej 4 łyżki aktywnego  zakwasu   2 szklanki letniej wody wypiek 4 szklanki mąki pszennej razowej 1 łyżeczka soli woda sposób wykonania(...)najlepiej na noc). Na drugi dzień d o wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb), d odajemy resztę pszennej razowej mąki, oraz sól.  Całość mieszamy, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ciasto, które jednak możemy wyrabiać w rękach.  Ilość wody zależy od mąki

Miód i pieprz
Mąka żytnia – typy i zastosowanie 98

lignany , które przyczyniają się do obniżenia złej frakcji cholesterolu oraz zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Mąka ta stosowana jest również w profilaktyce nowotworów okrężnicy i jelita grubego. Chleb upieczony na mące żytniej jest wypiekany na naturalnym zakwasie dzięki czemu ciasto zyskuje swoją gąbczastą strukturę. Mąkę żytnią, tak samo jak mąkę pszenną dzielimy na Typy, w zależności od stopnia(...)domieszką innych mąk chlebowych. Mąka żytnia sitkowa Typ 1400 najczęściej stosowana do wyrobu bułek żytnich, rzadziej chleba. Mąka żytnia starogardzka (graham) Typ 1850 mąka pełnoziarnista poddawana kilkakrotnemu mieleniu dzięki czemu składa się z drobnych cząstek. Stosowana jest do wypieku chleba. Mąka żytnia razowa Typ 2000 jest najzdrowsza spośród mąk razowych. Jest to mąka pełnoziarnista, mielona tylko raz w przeciwieństwie

SmartBake.pl
Kwitnąco-chrupiące pieczywo czosnkowe 174

Cheese Bread" , czyli "kwitnący ciągnący się chlebek z cebulą", do własnej wersji którego dodałam czosnek i masło :) Jak widać na zdjęciach - testowałam dwukrotnie :) Raz z chlebem pszenno-razowym, a drugi raz z bułkami i muszę przyznać, że do bułek pszennych /zwłaszcza własnego wypieku ;)/ zestaw: "ser, czosnek, szczypiorek" pasuje o wiele bardziej. Chleb był dodatkiem

bistro mama
Chleb na okrągło, żytni z kminkiem 156

prostu okrągłe:). Na podstawie przepisu z książki „Chleb” J.Hamelmana. Z części ciasta przygotowałam paluchy chlebowe, zgodnie z sugestią autora. Można również zamiast paluchów przygotować bułeczki. Mąka żytnia razowa, użyta do wypieku tego chleba w całości została poddana zakwaszeniu, przez co chleb jest o niezwykłym aromacie a za sprawą mąki chlebowej pszennej, o delikatnym miąższu. Paluchy chrupiące i pyszne. Wszystkie składniki(...)upiekłam w trakcie wyrastania ciasta, w związku z tym upiekłam jeden bochenek. Bez pieczenia paluchów, ciasta jest na 2 bochenki.     Chleb na okrągło, czyli żytni z kminkiem Zaczyn 17g zakwasu, 2 łyżki, 363g mąki żytniej razowej, 301g wody. Mieszamy składniki, przykrywamy i pozostawiamy w temp. pokojowej 14-16 godzin. Ciasto jest dość gęste. Proponuję przetrzymać ciasto jak najdłużej

Leśny Zakątek
Kanapka z omletem z cukinią i suszonymi pomidorami 157

będą smaczniejsze! Nie warto wybierać złej jakości, bo przełoży się to na smak całości. Kanapka z omletem z cukinią i suszonymi pomidorami / około 6 kanapek Składniki: 1 mały chleb foremkowy, najlepiej razowy ze słonecznikiem 3 jajka 5 kawałków suszonych w oliwie pomidorów 1/2 małej cukinii 2 łyżeczki suszonego oregano sól do smaku wewnętrzna część sałaty lodowej 3 łyżki oleju rzepakowego

Moja smaczna kuchnia
Chleb oliwkowy 110

propozycję J. Hamelmana z książki „Bread”. Zmodyfikowałam przepis z pełną świadomością zdając sobie sprawę, że nie wyjdzie tak dostojnie jak powinien. Zamiast mąki pszennej użyłam żytniej razowej. Przez to chleb stał się nieco cięższy, ale mimo to bardzo nam smakował. Zmniejszyłam ilość oliwek gdyż moi domownicy za nimi nie przepadają, a szkoda bo ja akurat je bardzo lubię

Pieguskowa Kuchnia
Mój pierwszy raz z chlebem na zakwasie 200

jest świeży przez tydzień! Do przygotowania zakwasu, który wystarczy do upieczenia 1 kg bochenka chleba, a reszta posłuży jako starter do następnych wypieków chleba potrzeba: 320 ml przegotowanej wody w temperaturze pokojowej 320 g g mąki razowej typ 2000 potrzebujesz również: duży 1 l słoik miarkę wagę kuchenną folię spożywczą dużą łyżkę (najlepiej drewnianą), nie tyle dużą co z długą(...)bąbelki w zakwasie, 4 dnia już widocznie zakwas zwiększył swoją objętość. Pachnie kwaskowato i tak właśnie powinno być. Pieczenie chleba: Składniki na najprostszy z możliwych chlebów: 600 ml przegotowanej letniej wody 200 g mąki razowej typ 2000 800 g mąki razowej typ 720 łyżeczka soli 350 g zakwasu pozostały zakwas posłuży Ci tak długo, aż Ci się nie znudzi pieczenie

greenscarf
Zdrowe kanapki z hummusem i marchewką 198

Drukuj Składniki 1 łyżeczka oleju do smażenia (np. kokosowego) 1 duża starta na grubych oczkach marchewka kawałek posiekanej papryczki chili 1 łyżeczka kminku 1/2 czerwonej cebuli 3 kromki chleba (np. żytni razowy) 100 g hummusu naturalnego sól, pieprz Przygotowanie Na rozgrzanym oleju podsmaż startą marchewkę z kminkiem, bardzo drobno posiekaną cebulką i ostrą papryczką. Smaż krótką chwilę, aż cebula się

Powiedz dietom nie
PRZEKASKI ZE ŚLEDZIEM 104

SKŁADNIKI :  4 ziemniaki ugotowane w mundurkach 4 jajka ugotowane na twardo 1 marchew ugotowana  majonez  śledzie z zalewy olejowej lub smakowe  1 ogórek konserwowy chleb tostowy i razowy  ser żółty  sałata  masło, twarożek do smarowania natka pietruszki, koperek pomidorki koktajlowe(...)PRZYGOTOWANIE :  Ugotowane ziemniaki tniemy na talarki i wycinamy kółka. Następnie smarujemy majonezem, na to plaster jajka, majonez, marchewka, koperek i kawałek śledzia, spinamy wykałaczką.  Z chleba tostowego odcinamy skórki, przecinamy wzdłuż aby powstały trójkąty, opiekamy aby były chrupiące. Smarujemy je serkiem, lub masłem, na to sałata, ser, jajko, śledzik i pomidor. Spinamy wykałaczką. Z ugotowanych ziemniaków, jajka, marchewki

Kulinarne Fantazje Marioli
Chleb pytlowy 145

mąki z tradycyjną mąką żytnią typ 720, to nie to. Musimy znaleźć dobre źródło do jej zakupu, a chleb… no cóż, sami posmakujcie, bo warto upiec J Można się pokusić i zrobić w domu namiastkę mąki pytlowej. Bierzemy mąkę żytnią razową grubo mieloną. Przesiewamy ją co najmniej przez 2-3 sitka o różnych oczkach. Zaczynamy od sitka z największymi oczkami(...)Jeśli oczywiście takie mamy w domu. Do wypieku tego chleba używamy mąki najdrobniejszej. Pozostałą z przesiania używamy do innego wypieku.     Chleb pytlowy Jak zwykle faza 0, czyli odmładzanie zakwasu: 35g zakwasu z mąki żytniej razowej, prosto z lodówki, 70g mąki żytniej razowej, 120g wody. Składniki mieszamy, przykrywamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 8 godzin. Teraz robimy zaczyn

Leśny Zakątek
Chleb żytni razowy 175

Dzisiaj dzielę się z w Wami kolejnym przepisem na zdrowy chleb na zakwasie. W tym przepisie zakwaszana jest większa część mąki żytniej. Zapewni to lepszy efekt, bo mąka żytnia razowa jest ciężka. Do tego celu należy użyć większej ilości zakwasu. Jeżeli nie mamy wystarczającej ilości w lodówce, wystarczy co najmniej raz go dokarmić. Rozmnożenie zakwasu: 120 zakwasu 500 g mąki(...)niej resztę ciasta. Dodać pozostałe składniki na zakwas. Wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić na noc (8-12h) w temperaturze pokojowej. Składniki na chleb właściwy: 900 g zakwasu 300 g mąki żytniej razowej typ 2000 200 g mąki żytniej typ 720  500 ml ciepłej wody 20 g soli (2 łyżeczki) 1. Zakwas jest gotowy, kiedy po rozsunięciu

Moja Galeria Smaku

Proponowane wyszukiwania