Lekkostrawna dieta dla osób starszych – jakie produkty wybierać? 137galaretkę lub różnego rodzaju musy z małą ilością cukru. Dieta osób starszych – co warto z niej wykluczyć? W przypadku śniadania dietetycy zalecają, aby unikać jedzenia chlebów żytnich, z otrębami czy razowych. Także pieczywo chrupkie znajduje się na tej liście. Tym bardziej nie wolno łączyć go z tłustymi, wieprzowymi wędlinami, pasztetami oraz smalcem – są to składniki, które nie pasują
Codogara
Krem z pieczonych buraków z czosnkiem na bulionie z białym winem, serem feta i grzankami 148czosnku oliwa z oliwek spora szczypta soli ser feta (dobrze jest kupić prawdziwą fetę, a nie zamienniki „w stylu” feta) 15-20 dag wędzonego boczku kilka kromek chleba (ja akurat miałam bagietkę razową nie pierwszej świeżości, więc nadała się idealnie) Przygotowanie: Składniki na bulion oczyściłam i obrałam. Mięso zalałam ok.3,5 -4 litrami wody, dodałam przyprawy i gotowałam na wolnym
Kate's Kitchen
Świąteczny keks z bakaliowym lukrem 233krótkiej keksówki długości 18 cm . Pierwszy raz użyłam mąki typ 500 (czyli jak najbardziej ciastowej:)) prosto z oliwskiego młyna. Kupuję tam od dawna mąkę żytnią razową, pszenną razową i chlebową do wypieku chleba. Ta jasna mąka będzie teraz składnikiem wszystkich moich ciast, bo spisała się doskonale. Zapraszam więc na pyszny keks, którego wielką zaletą jest lukier z zatopionymi
Posadzone i zjedzone
Cebulowy chleb pełnoziarnisty 138pełnoziarnisty, który spełnił moje oczekiwania. Tak jak poprzednio, chleb wyrabiam ręką i piekę w piekarniku w normalnej keksówce - nie potrzeba żadnych maszyn czy specjalnych foremek. Bazą tego chleba jest mąka pszenna chlebowa razowa z niewielką domieszką zwykłej. A dla urozmaicenia i wzbogacenia smaku - podsmażona cebulka
Milion Smaków
Chleb pszenny dyniowy 183udało mi się upiec dobry chleb zrobiłam kilka podejść, były razowe, żytnie ale zawsze były zbyt ścisłe i chociaż można było je zjeść to nie było to. Kiedy trafiłam na ten przepis to pierwsze co mnie zachwyciło to kolor chlebka, a po upieczeniu okazało się że nie tylko pięknie wygląda, a do tego też świetnie smakuje. No i co najważniejsze
Słodka Kraina Wypieków
Zakwas na żur 194Zostało niewiele czasu do Świąt Wielkanocnych, więc najwyższa pora przygotować domowy zakwas na żurek. Składniki: - 1 szklanka mąki żytniej razowej - skórka z 1 kromki chleba żytniego - 3 ziarna ziela angielskiego - 3 ziarna pieprzu - 1 liść laurowy - 2 ząbki czosnku - 1/2 łyżeczki soli - woda Przygotowanie: Mąkę wsypujemy do garnka, zalewamy 1 i 1/2 szklanki gorącej wody i mieszamy. Gdy wystygnie dolewamy
Zainspirowana w kuchni
903. Zapomniany ananas & co siedzi w chlebie..? 192jogurtu Dzisiaj robię sobie legalne wagary, bo zaraz do okulisty uciekam, a potem kończenie jednego tortu i pieczenie kolejnego tortu na jutro :D A co do wczorajszego chleba, był to drożdżowy pół razowy ze słonecznikiem i ... ziemniakami ! Planowany już dość długo, choć dopiero teraz w końcu go spróbowałam, jedząc go sama nie mogłam uwierzyć, że są tam ziemniaki
More food, love and dreams
Pizza włoska - z gotowej mieszanki. 218wypieku tego ciasta. Jeśli chcecie skorzystać z tej wygodnej propozycji to odsyłam do banera- MIESZANKI CHLEBOWE- dawne receptury( patrz prawa strona). Są mieszanki na pizzę oraz chleby np. drwala, alpejski, pasterski, razowy, wiejski.W sklepie dostępne są też mąki i mieszanki ziaren. Składniki na pizzę włoską: gotowa mieszanka ciasta (450 g) dodatki- u mnie : ananasy, pomidory suszone w oleju, rukola, żółty
Proste Potrawy
Paprykowo-pomidorowa zupa krem 234sporą cebulę 2 szklanki bulionu lub rosołu przyprawy: sól, pieprz 4 płaskie łyżeczki cukru fetę w kawałku – ok. 200 g + trochę do podania świeżą bazylię 2 kromki chleba na grzanki (u mnie razowy, wieloziarnisty) olej do smażenia Paprykę smarujemy olejem/oliwą i opalamy nad kuchenką gazową lub pieczemy w piekarniku, aż skórka zrobi się lekko zwęglona, a następnie na chwilę
Ratunku obiad
Tosty hawajskie 212Mhmmmm... pyszne były! Składniki na jednego tosta: chleb tostowy (u mnie był akurat razowy :)) 2 kromki pół plasterka ananasa z puszki plasterek szynki ser mozzarella u mnie sos słodko-kwaśny jako dodatek No i tak jak robimy tosty, siup wszystko między dwie kromki chleba, do sandwicha i gotowe
Mango Papaja
Szybki chleb pszenny mieszany z makiem… 225Taki prosty w wykonaniu chlebek z mieszanki mąk pszennych z dodatkiem maku to świetna opcja dla początkujących domowych piekarzy i nie tylko. Przez pewien czas nie
brunetkawkuchni
Szybki chleb pszenny mieszany z makiem… 247Taki prosty w wykonaniu chlebek z mieszanki mąk pszennych z dodatkiem maku to świetna opcja dla początkujących domowych piekarzy i nie tylko. Przez pewien czas nie
brunetkawkuchni
CHLEB ŻYTNIO - PSZENNY Z ZAPARZANĄ MĄKĄ 180etapach dodać takie same ilości mąki razowej i wody. Ciasto prowadzić w jak najniższej temperaturze, jaką mamy w domu. (Ja w pierwszych dwóch etapach zamiast mąki razowej użyłam żytniej typ 720 (omyłkowo), chleb wyszedł pyszny, więc piekąc po raz kolejny robiłam już zawsze w taki sam sposób
w mojej kuchni
Zakwas buraczany 247buraków 4-6 ząbków czosnku 2-3 liście laurowe 2-3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżeczki soli morskiej, kamiennej lub zwykłej 1 łyżeczka cukru 2 kromki chleba pieczonego na zakwasie żytnim lub razowym duży słój gaza do przykrycia gorąca woda Umyte i obrane buraki kroimy w plasterki, czosnek obieramy i również siekamy w plasterki. Do dużego słoja
Apetyczna babeczka
Vörtbröd - szwedzki chleb świąteczny 293skandynawskiego posiłku, serwowanego w formie bufetu z wieloma różnymi ciepłymi i zimnymi potrawami na stole. Kiedy tylko zaczyna się Adwent, chleb zaraz pojawia się w szwedzkich piekarniach. No i chleb ten stał się tematem przewodnim grudniowej piekarni Amber . Czym się różni moja wersja od tej, na której się wzorowałem? Nie użyłem piwa, ani piwa wymieszanego z kolą. Zamiast piwa dałem(...)parcie na szkło ;) Co do chleba - aromatu podczas pieczenia nie da się opisać. Trzeba po prostu samemu upiec. A smak? Intrygujący...korzenny jak piernik, ale nie do końca, bo nie tak pierny i bez cynamonu. Lekko słodkawy, ale za mało słodki na ciasto. No i miękisz typowo chlebowy... Zaczyn I 50 g zakwasu żytniego razowego 100 g mąki pszennej razowej
Grahamka, weka i kajzerka
Chleb doskonały z kaszy gryczanej (bezglutenowy) 271kasza gryczana, czyli kasza biała. Możemy też dodać do niego ziarna, ale ja za pierwszym razem chciałam go wypróbować bez żadnych dodatków. Zachęcam Was do wypróbowania, chleb jest lekko kleisty, tak jak ten razowy na zakwasie i ma bardzo fajny smak. Będzie także idealny na wychodzenie z diety warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej . Chleb doskonały z kaszy gryczanej (bezglutenowy
Kulinarne przygody Gatity
prosty chleb... na zakwasie 190pożywne, razowe bochenki, Brunatne i okrągłe - ku piekarki chlubie - Jak widnokrąg zoranych pól, co chleb zrodziły. Leopold Staff Świeżutki, o chrupiącej skórce, przepięknie pachnący chlebem i zakwasem… Składniki 500 g aktywnego zakwasu 400 g mąki razowej orkiszowej 400g mąki pszennej typ 650 750 --- 800ml letniej przegotowanej wody 1 – 1 1/2 łyżki soli 3/4 szkl pestek dyni 3/4 szkl.pestek słonecznika(...)szkl.otrąb pszennych pestki siemia lnianego ,lub mak do posypania Wykonanie Rano dokarmić zakwas 1 szklanką mąki żytniej ,lub razowej,oraz szklanka letniej wody. Dokładnie wymieszaać i odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.Dokarmiony zakwas zostawiam w spokoju na kilka godzin, zacznie rosnąć i bąbelkować. Czasem wystarczą 4 godziny.Po tym czasie odważam 500 g aktywnego zakwasu (=dokarmionego jak wyżej, gdy już urósł
w mojej kuchni
Zakwas buraczany 396ziarna ziela angielskiego 2 łyżeczki soli morskiej, kamiennej lub zwykłej 1 łyżeczka cukru 2 kromki chleba pieczonego na zakwasie żytnim lub razowym duży słój gaza do przykrycia gorąca woda Przyprawy znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl 1. Umyte i obrane buraki kroimy w plasterki
Apetyczna babeczka
Chleb na zakwasie pszenno-żytni (podstawowy) 200sobotę wieczorem do garnka wsypuję: pół łyżeczki cukru łyżeczkę soli 300 g mąki pszennej (białej lub razowej) 250 g mąki żytniej (białej lub razowej) zimną przefiltrowaną wodę garść ciasta z poprzedniego chleba (kliknij tutaj, jeśli musisz zrobić swój pierwszy zakwas chlebowy) dodatkowo: garść płatków orkiszowych Drewnianą łyżką z długą rączką mieszam składniki, dolewając tyle wody, by składniki mogły się połączyć(...)dawały się mieszać łyżką. Więcej wody potrzeba, gdy stosuje się mąki razowe. Mieszam aż zaczną powstawać pęcherze powietrza. Nie wyrabiam ciasta ręką. Ciasto przykrywam wilgotną ściereczkę i odstawiam na noc do wyrośnięcia. W niedzielę rano sporą garść odkładam na następny raz do pojemniczka i wkładam do lodówki. Resztę masy przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. I odstawiam
Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb rżany z czarnuszką, i odrobiną orkiszu 281poniżej przepis na chleb rżany, zawierający ponad 70% mąki z reżu, niecałe 30% mąki orkiszowej, a smaku i aromatu dopełnia czarnuszka. Mąka orkiszowa dodała trochę lekkości, ujęła kwasowości. Sam chleb jest bardzo łatwy do wykonania. Można powiedzieć, że jest z serii „zamieszaj, zaczekaj, upiecz". Bardzo szybko i ładnie wyrasta. W ciągu niecałych czterech godzin urósł prawie dwukrotnie(...)listach Na zakwasie i na drożdżach , YeastSpotting i Panissimo . Składniki: 325 g zakwasu żytniego razowego 200 g mąki żytniej chlebowej 150 g mąki orkiszowej chlebowej 200 g letniej wody 10 g nasion czarnuszki 1 łyżeczka soli 8 g słodu jęczmiennego (opcjonalnie) Przygotowanie chleba: 12 godzin przed robieniem chleba odśwież zakwas i odstaw go w temperaturze pokojowej. W dużej misce wymieszaj
Grahamka, weka i kajzerka