chleb razowy - 2164 przepisów (strona:62/145)

Musztardowy chleb żytni 144

wczorajszych bezach trzeba odpocząć od słodkiego... ;) Chleb z dodatkiem musztardy ma bardzo ciekawy smak. Jest ciężki za sprawą mąki żytniej razowej, troszkę gorzkawy i z dużą ilością słonecznika i siemienia lnianego. Już po jednej kromce odczujemy sytość. Chleb jest prosty w przygotowaniu i nie sprawia żadnych problemów. Serdecznie polecam!   Składniki:   20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru trzcinowego

Nastoletnie Wypiekanie
Najprostszy chleb na zakwasie. Orkiszowo- pszenny z miodem. 139

Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na bardzo prosty chleb na zakwasie. Chleb z mąki orkiszowej i z mąki razowej z dodatkiem miodu, smakuje wybornie i pachnie powiem Wam szczerze- szalenie! A wszystko za sprawą dodatku miodu i wypieku na naturalnym zakwasie żytnim. Ten chleb na zakwasie robi się tak na prawdę może 10 minut, resztę robi za nas czas(...)Polecam Wam go na początek przygody z wypiekami chleba na zakwasie. W najbliższym czasie będą Wam tutaj podawać takie szybkie przepisy na pieczywo na zakwasie. U mnie wygląda to tak zazwyczaj raz piekę   "SOURDOUGH BREAD"   gdzie wychodzą mi dwa duże bochenki chleba zazwyczaj wystarczają nam na pięć dni a potem mam ochotę na coś szybkiego i piekę zawsze

SMYKWKUCHNI
Chleb żytnio-pszenny miodowy na zakwasie 107

CHLEB Chleb żytnio-pszenny miodowy na zakwasie - przepis: Składniki: (na dwie keksówki długości ok. 20 cm) Zakwas: 60 g startera zakwasu (zobacz, jak zrobić żytni zakwas na chleb ) 200 g mąki pszennej razowej typ 2000 180 ml przegotowanej wody Ciasto właściwe: 350 g zakwasu 500 g mąki żytniej typ 720 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej 600 ml wody 2 łyżeczki

Moje Qulinaria
Chleb żytnio-gryczany na zakwasie 140

orzechy, pestki, suszoną żurawiną, rodzynki, daktyle, właściwie na co przyjdzie Wam ochota. Można również dowolnie zmieszać proporcje mąki uzyskujący tym samym za każdym razem inny smak chleba, ja stosują zamiennie mąkę pszenną, pszenną razową, żytnią 750 lub 2000, owsianą, gryczaną. Zachęcam do samodzielnych wypieków, wystarczy jedynie dobrze zaplanować cały proces, ja z reguły piekę chleb w nocy, więc przygotowanie zaczynam

Słodki Kompromis
Chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie 143

orkiszowy na zakwasie - przepis: Składniki: (na kekesówkę o długości ok. 30 cm) Etap I - dzień pierwszy: 5-6 łyżek zakwasu żytniego ----> przepis na zakwas żytni na chleb 250 g mąki żytniej razowej typ 2000 250 ml przegotowanej, letniej wody Etap II - dzień drugi: 330 g mąki orkiszowej 250 ml przegotowanej, letniej wody 1 łyżka soli morskiej 3 łyżki nasion

Moje Qulinaria
Chleb żytni 100% zakwas 168

niczego innego! Uważam za ogromną sztukę upieczenie dobrego, miękkiego, domowego pieczywa. Upieczenie razowego pieczywa to już krok dalej, musi być przecież miękkie i puszyste- mąka razowa jest dość trudna. Ale upieczenie chleba na zakwasie? Własnym, wychodowanym zakwasie? Obłęd, coś nie do wykonania... A jednak! Były trzy próby. Pierwsza była udana tylko w połowie: zakwas super, chleb pięknie wyrósł ale niezbyt(...)powtarzałam czynność. 6 dnia rozpoczęłam produkcję najpyszniejszego, najpiękniejszego i mojego udanego bochenka chleba na zakwasie. Kocham go od początku do końca. Oto przepis:   Składniki: 250 gram zakwasu żytniego- do 300 gram (niebawem podam przepis) 350 gram mąki żytniej chlebowej typ 720 150 gram mąki żytniej razowej typ 2000 400 ml wody łyżeczka soli   Mąki, zakwas, sól

Mango Papaja
Dwa przepisy na chleb żytni (ze śliwką i z kolendrą à la borodiński) 91

zakwasu żytniego,   150 g wody temp. 45°C,  3 g soli,  100 g razowej żytniej,  50 g żytniej Typ 720,  mieszamy i zostawiamy przykryty w cieple (27-30°C) na 18 godzin. Chleb żytni ze śliwką Po 18 h dodajemy do zaczynu:  180 g ciepłej wody  20 g powideł jabłkowych(...)godziny.  Troszkę ciasta zostawiamy w misce, rozrabiamy wodą na papkę i przed pieczeniem chleba smarujemy tym wierzch. Pieczemy 10 minut na maksa i potem 50 minut na 180-190°C. Chleb żytni à la borodiński z kolendrą  Robimy zaczyn identyczny jak do chleba ze śliwką i zostawiamy na 18 godzin w cieple 27-30°C.  Po jakiś

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb z San Francisco na zakwasie 222

Fransisco slynie z najlepszego zakwasu.Nie wiadomo,czy to zasluga tamtejszego klimatu,czy uzdolnionych piekarzy.Jednak USA chlubi sie bielutkim,bardzo puchatym chlebem.Dla mnie takim bulkowcem raczej.Na szczescie chleb z dzisiejszego przepisu ma dodatek maki razowej .Dzieki temu dluzej zachowuje swiezosc,a dodatek razowej maki podnosi jego walory zdrowotne.Jest to moj faworyt.Pieklam go niezliczona ilosc razy,w roznych konfiguracjach makowych.Jest pyszny.Ma rowno(...)zarowno do dzemow jak i wytrawnych dodatkow.Przepis orginalny pochodzi z  Pracowni wypiekow .Prowadzenie chleba mocno skrocilam.Na smaku i wygladzie nic nie stracil a jest duzo latwiejszy do wykonania. Skladniki: 250 g zakwasu zytniego lub pszennego (u mnie 100 % zytni pelnoziarnisty) 200 g maki pszennej razowej 400 g maki pszennej bialej ( u mnie 550) pol lyzki cukru (daje miod

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chlebek Liduni 140

powstał z myślą o mojej jedenastomiesięcznej bezzębnej wnuczce Liduni, wielkiej amatorce chleba z szynką drobiową. Chlebek przypomina w smaku ciemny i lekko słodkawy chleb litewski". Jak wiecie, bardzo lubię chleby na zakwasie, te które z czystym sumieniem mogę umieścić w zakładce " Przepisy Fit ". Ten chlebek jest niezwykle wilgotny, długo zachowuje świeżość, pięknie pachnie, a samo ciasto po wymieszaniu składników jest(...)zakwasie, który odgrywa bardzo ważną rolę. Jak dokładnie przeanalizujcie przepis, zobaczycie, że są tu tylko dobre jakościowo mąki: pszenna razowa oraz żytnia razowa. Są to zdrowe mąki, ale bardzo ciężkie, które wykorzystane do chleba potrzebują naprawdę mocnego aktywnego zakwasu, który je "uniesie" i zapobiegnie zakalca. To ważne! Koniecznie wypróbujcie przepis! Ja jestem nim zachwycona i na pewno będę często

Nastoletnie Wypiekanie
Kanapeczki 126

robię nam takie kanapeczki. Człowiek nie jest bardzo najedzony a głodu nie czuć. Większość na kapce jest warzyw więc chyba jest zdrowa. Zakupy:   Chleb biały lub ciemny lub razowy cena ok. 3 zł. Sałata lodowa cena ok. 4 zł, ser żółty dosłownie trzeba jakieś kilka plasterków w zależności ile będzie osób chętnych na kanapki(...)Pomidor cena ok.0,60 zł za sztukę. Czerwona cebula cena ok. 0,50 zł za sztukę. Przygotowanie:  Chlebek smarujemy masłem ( ja raczej nie używam margaryn do chleba) na to kładziemy listek sałaty lodowej potem ser żółty, plasterek pomidora a na to wszystko cebulę czerwoną. Doprawiamy solą i pieprzem i gotowe. SMACZNEGO:))) Podsumowanie: Tutaj raczej nie będę w stanie podać

Tanio smacznie i prosto
Żytni zakwas na chleb 159

dzień po dniu oraz garść porad, co robić, by zakwas się nie popsuł. Opisując najważniejsze kwestie posiłkowałam się radami z ww. książki. Żytni zakwas na chleb - przepis: Składniki: każdego dnia: 5 łyżek mąki żytniej razowej typ 2000 5 łyżek przegotowanej wody dodatkowo: czysta szklana miseczka czysta ściereczka, np. lniana lub bawełniana Żytni zakwas na chleb - jak zrobić? Dzień 1 Szklaną(...)pasty z przygotowywania chleba na kolejny zakwas. Zapewniam, że kiedy pierwszy raz spróbujesz własnego domowego chleba - zapomnisz, czym jest kupne pieczywo! Garść przydatnych informacji: 1. Do produkcji zakwasu używaj wyłącznie szklanej, wyparzonej i czystej miski lub słoika. 2. Do przygotowania zakwasu używaj mąki żytniej razowej typ 2000 . 3. Do dokarmiania wykorzystaj wodę mineralną lub przegotowaną, letnią wodę. 4. Rosnący zakwas

Moje Qulinaria
Czy wiesz Którą użyć i do czego. 170

razowa   ziarno pozbawione otrębów miele się tylko raz, efektem czego jest ciemna, gruba mąka zawierająca wszystkie składniki ziarna. Taka mąka świetnie nadaje się na chleb, rzadziej na pierogi czy ciasta.  Mąka razowa , wbrew powszechnemu mniemaniu, może być zarówno żytnia jak i pszenna .  Mąka pszenna razowa nazywa się graham i jest używana do wypieku pieczywa pszennego właśnie typu(...)związku z tym jego ziarno zawiera nieco więcej białek, witamin i składników  mineralnych. Mąka z orkiszu nadaje się idealnie do wypieku, a upieczony z niej chleb jest smaczny i nie kruszy się. Mąka pszenna , od tysięcy lat stanowiła podstawowy produkt żywnościowy na terenach zachodniej Europy. Jest podstawowym  składnikiem  wszystkich wypieków oraz dań mącznych. Bogata w gluten

NaKońcuJęzyka
Chleb pszenny razowy z lnem 130

początkiem dnia. Pszenny chleb z ziarnami lnu na zakwasie. Składniki: 2 bochenki 26 x 12 foremki Zaczyn: 1 pełna łyżka zakwasu żytniego 100 g mąki żytniej razowej T 2000 100 g wody Chleb właściwy: cały zaczyn jw. 1 szklanka ziaren lnu + do do wysypania foremek i wierzchu 1/2 łyżeczki suchych drożdży 20 g soli 1000 g bio mąki pszennej chlebowej

Moje Małe Czarowanie
Chleb z ziarnami i Światowy Dzień Chleba 166

niewymagający doświadczenia. Chciałam, aby każdy mógł podjąć swoje wyzwanie i spróbować upiec swój własny chleb. Przepis, który wam dziś przestawiam jest szalenie prosty - wystarczy wszystko wrzucić do miski i pozwolić, aby robot wyrobił ciasto za nas, robot bądź mikser. Połączenie mąki pszennej z pszenną razową, z dodatkiem miodu oraz pestek słonecznika i dyni.  Składniki: 350 g mąki pszennej(...)mąki pszennej razowej typ 2000, 10 g soli, 1 łyżka miodu, 50 g pestek dyni, 50 g pestek słonecznika, 25 g świeżych drożdży, 410 g letniej wody dodatkowo : olej, otręby (u mnie żytnie), ziarna do posypania bochenka Wszystkie składniki włożyć do miski, pokruszyć drożdże, dodać wodę i wyrabiać ciasto przy pomocy miksera przez około 8 - 10 minut. Wyrobione ciasto odstawić

Plate of Joy
razowy chleb z suszonymi pomidorami 150

suszonymi pomidorami Dodatek suszonych w słońcu pomidorów, do naszego chleba, nie tylko sprawi że jego smak będzie wyjątkowy. Taki pachnący latem bochenek, z pewnością poprawi każdemu nastrój i poprawi humor w te szare pochmurne dni. sposób wypieku dwóch bochenków zaczyn 2 szklanki mąki pszennej razowej 6 łyżek aktywnego  zakwasu   2 szklanki letniej wody wypiek(...)wyrośnięcia  na dwanaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią, mąkę pszenną razową i zwykłą, posiekane na płatki suszone pomidory, oliwę, oraz sól.  Całość mieszamy, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ciasto, które jednak możemy wyrabiać w rękach

Miód i pieprz