galaretkę lub różnego rodzaju musy z małą ilością cukru. Dieta osób starszych – co warto z niej wykluczyć? W przypadku śniadania dietetycy zalecają, aby unikać jedzenia chlebów żytnich, z otrębami czy razowych. Także pieczywo chrupkie znajduje się na tej liście. Tym bardziej nie wolno łączyć go z tłustymi, wieprzowymi wędlinami, pasztetami oraz smalcem – są to składniki, które nie pasują
Codogaraczosnku oliwa z oliwek spora szczypta soli ser feta (dobrze jest kupić prawdziwą fetę, a nie zamienniki „w stylu” feta) 15-20 dag wędzonego boczku kilka kromek chleba (ja akurat miałam bagietkę razową nie pierwszej świeżości, więc nadała się idealnie) Przygotowanie: Składniki na bulion oczyściłam i obrałam. Mięso zalałam ok.3,5 -4 litrami wody, dodałam przyprawy i gotowałam na wolnym
Kate's Kitchenkrótkiej keksówki długości 18 cm . Pierwszy raz użyłam mąki typ 500 (czyli jak najbardziej ciastowej:)) prosto z oliwskiego młyna. Kupuję tam od dawna mąkę żytnią razową, pszenną razową i chlebową do wypieku chleba. Ta jasna mąka będzie teraz składnikiem wszystkich moich ciast, bo spisała się doskonale. Zapraszam więc na pyszny keks, którego wielką zaletą jest lukier z zatopionymi
Posadzone i zjedzonepełnoziarnisty, który spełnił moje oczekiwania. Tak jak poprzednio, chleb wyrabiam ręką i piekę w piekarniku w normalnej keksówce - nie potrzeba żadnych maszyn czy specjalnych foremek. Bazą tego chleba jest mąka pszenna chlebowa razowa z niewielką domieszką zwykłej. A dla urozmaicenia i wzbogacenia smaku - podsmażona cebulka
Milion Smakówudało mi się upiec dobry chleb zrobiłam kilka podejść, były razowe, żytnie ale zawsze były zbyt ścisłe i chociaż można było je zjeść to nie było to. Kiedy trafiłam na ten przepis to pierwsze co mnie zachwyciło to kolor chlebka, a po upieczeniu okazało się że nie tylko pięknie wygląda, a do tego też świetnie smakuje. No i co najważniejsze
Słodka Kraina WypiekówZostało niewiele czasu do Świąt Wielkanocnych, więc najwyższa pora przygotować domowy zakwas na żurek. Składniki: - 1 szklanka mąki żytniej razowej - skórka z 1 kromki chleba żytniego - 3 ziarna ziela angielskiego - 3 ziarna pieprzu - 1 liść laurowy - 2 ząbki czosnku - 1/2 łyżeczki soli - woda Przygotowanie: Mąkę wsypujemy do garnka, zalewamy 1 i 1/2 szklanki gorącej wody i mieszamy. Gdy wystygnie dolewamy
Zainspirowana w kuchnijogurtu Dzisiaj robię sobie legalne wagary, bo zaraz do okulisty uciekam, a potem kończenie jednego tortu i pieczenie kolejnego tortu na jutro :D A co do wczorajszego chleba, był to drożdżowy pół razowy ze słonecznikiem i ... ziemniakami ! Planowany już dość długo, choć dopiero teraz w końcu go spróbowałam, jedząc go sama nie mogłam uwierzyć, że są tam ziemniaki
More food, love and dreamswypieku tego ciasta. Jeśli chcecie skorzystać z tej wygodnej propozycji to odsyłam do banera- MIESZANKI CHLEBOWE- dawne receptury( patrz prawa strona). Są mieszanki na pizzę oraz chleby np. drwala, alpejski, pasterski, razowy, wiejski.W sklepie dostępne są też mąki i mieszanki ziaren. Składniki na pizzę włoską: gotowa mieszanka ciasta (450 g) dodatki- u mnie : ananasy, pomidory suszone w oleju, rukola, żółty
Proste Potrawysporą cebulę 2 szklanki bulionu lub rosołu przyprawy: sól, pieprz 4 płaskie łyżeczki cukru fetę w kawałku – ok. 200 g + trochę do podania świeżą bazylię 2 kromki chleba na grzanki (u mnie razowy, wieloziarnisty) olej do smażenia Paprykę smarujemy olejem/oliwą i opalamy nad kuchenką gazową lub pieczemy w piekarniku, aż skórka zrobi się lekko zwęglona, a następnie na chwilę
Ratunku obiadMhmmmm... pyszne były! Składniki na jednego tosta: chleb tostowy (u mnie był akurat razowy :)) 2 kromki pół plasterka ananasa z puszki plasterek szynki ser mozzarella u mnie sos słodko-kwaśny jako dodatek No i tak jak robimy tosty, siup wszystko między dwie kromki chleba, do sandwicha i gotowe
Mango PapajaOstatni w burgerowej serii, a tak naprawdę pierwszy etap tworzenia burgerów są to bułki. Zainspirowana tym przepisem przygotowałam bułki razowe. Przez moje gapiostwo pozwoliłam
Czerwony GupikTaki prosty w wykonaniu chlebek z mieszanki mąk pszennych z dodatkiem maku to świetna opcja dla początkujących domowych piekarzy i nie tylko. Przez pewien czas nie
brunetkawkuchniTaki prosty w wykonaniu chlebek z mieszanki mąk pszennych z dodatkiem maku to świetna opcja dla początkujących domowych piekarzy i nie tylko. Przez pewien czas nie
brunetkawkuchniPierwszy w pełni udany chleb na zakwasie ( przepis na zakwas ), urósł tak jak potrzeba, upiekł się tak jak trzeba no idealnie. Tylko niesłony, bo pominęłam sól, która jest w tym przepisie . Ale człowiek uczy się na błędach i następnym razem nie zapomnę :) Proporcje na blaszkę o wymiarach 11x23 cm. Duża szklanka to 400 ml, czyli 190 gram mąki żytniej(...)pszennej. 4/5 dużej szklanki mąki żytniej razowej 4/5 dużej szklanki mąki pszennej 450 1 szklanka letniej wody 4 łyżki zakwasu żytniego 1/2 łyżki ziaren słonecznika 1/2 łyżki pestek dyni Wszystkie składniki oprócz wody włożyć do miski. Mieszać łyżką dodając powoli wodę. Masa powinna być gęsta i lepiąca, może być potrzeba dodania wody, wszystko zależy od mąk i zakwasu. Blaszkę wyłożyć
Czerwony Gupiketapach dodać takie same ilości mąki razowej i wody. Ciasto prowadzić w jak najniższej temperaturze, jaką mamy w domu. (Ja w pierwszych dwóch etapach zamiast mąki razowej użyłam żytniej typ 720 (omyłkowo), chleb wyszedł pyszny, więc piekąc po raz kolejny robiłam już zawsze w taki sam sposób
w mojej kuchniburaków 4-6 ząbków czosnku 2-3 liście laurowe 2-3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżeczki soli morskiej, kamiennej lub zwykłej 1 łyżeczka cukru 2 kromki chleba pieczonego na zakwasie żytnim lub razowym duży słój gaza do przykrycia gorąca woda Umyte i obrane buraki kroimy w plasterki, czosnek obieramy i również siekamy w plasterki. Do dużego słoja
Apetyczna babeczkaskandynawskiego posiłku, serwowanego w formie bufetu z wieloma różnymi ciepłymi i zimnymi potrawami na stole. Kiedy tylko zaczyna się Adwent, chleb zaraz pojawia się w szwedzkich piekarniach. No i chleb ten stał się tematem przewodnim grudniowej piekarni Amber . Czym się różni moja wersja od tej, na której się wzorowałem? Nie użyłem piwa, ani piwa wymieszanego z kolą. Zamiast piwa dałem(...)parcie na szkło ;) Co do chleba - aromatu podczas pieczenia nie da się opisać. Trzeba po prostu samemu upiec. A smak? Intrygujący...korzenny jak piernik, ale nie do końca, bo nie tak pierny i bez cynamonu. Lekko słodkawy, ale za mało słodki na ciasto. No i miękisz typowo chlebowy... Zaczyn I 50 g zakwasu żytniego razowego 100 g mąki pszennej razowej
Grahamka, weka i kajzerkakasza gryczana, czyli kasza biała. Możemy też dodać do niego ziarna, ale ja za pierwszym razem chciałam go wypróbować bez żadnych dodatków. Zachęcam Was do wypróbowania, chleb jest lekko kleisty, tak jak ten razowy na zakwasie i ma bardzo fajny smak. Będzie także idealny na wychodzenie z diety warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej . Chleb doskonały z kaszy gryczanej (bezglutenowy
Kulinarne przygody Gatitypożywne, razowe bochenki, Brunatne i okrągłe - ku piekarki chlubie - Jak widnokrąg zoranych pól, co chleb zrodziły. Leopold Staff Świeżutki, o chrupiącej skórce, przepięknie pachnący chlebem i zakwasem… Składniki 500 g aktywnego zakwasu 400 g mąki razowej orkiszowej 400g mąki pszennej typ 650 750 --- 800ml letniej przegotowanej wody 1 – 1 1/2 łyżki soli 3/4 szkl pestek dyni 3/4 szkl.pestek słonecznika(...)szkl.otrąb pszennych pestki siemia lnianego ,lub mak do posypania Wykonanie Rano dokarmić zakwas 1 szklanką mąki żytniej ,lub razowej,oraz szklanka letniej wody. Dokładnie wymieszaać i odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.Dokarmiony zakwas zostawiam w spokoju na kilka godzin, zacznie rosnąć i bąbelkować. Czasem wystarczą 4 godziny.Po tym czasie odważam 500 g aktywnego zakwasu (=dokarmionego jak wyżej, gdy już urósł
w mojej kuchniziarna ziela angielskiego 2 łyżeczki soli morskiej, kamiennej lub zwykłej 1 łyżeczka cukru 2 kromki chleba pieczonego na zakwasie żytnim lub razowym duży słój gaza do przykrycia gorąca woda Przyprawy znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl 1. Umyte i obrane buraki kroimy w plasterki
Apetyczna babeczkasobotę wieczorem do garnka wsypuję: pół łyżeczki cukru łyżeczkę soli 300 g mąki pszennej (białej lub razowej) 250 g mąki żytniej (białej lub razowej) zimną przefiltrowaną wodę garść ciasta z poprzedniego chleba (kliknij tutaj, jeśli musisz zrobić swój pierwszy zakwas chlebowy) dodatkowo: garść płatków orkiszowych Drewnianą łyżką z długą rączką mieszam składniki, dolewając tyle wody, by składniki mogły się połączyć(...)dawały się mieszać łyżką. Więcej wody potrzeba, gdy stosuje się mąki razowe. Mieszam aż zaczną powstawać pęcherze powietrza. Nie wyrabiam ciasta ręką. Ciasto przykrywam wilgotną ściereczkę i odstawiam na noc do wyrośnięcia. W niedzielę rano sporą garść odkładam na następny raz do pojemniczka i wkładam do lodówki. Resztę masy przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. I odstawiam
Weekendy w domu i ogrodzieponiżej przepis na chleb rżany, zawierający ponad 70% mąki z reżu, niecałe 30% mąki orkiszowej, a smaku i aromatu dopełnia czarnuszka. Mąka orkiszowa dodała trochę lekkości, ujęła kwasowości. Sam chleb jest bardzo łatwy do wykonania. Można powiedzieć, że jest z serii „zamieszaj, zaczekaj, upiecz". Bardzo szybko i ładnie wyrasta. W ciągu niecałych czterech godzin urósł prawie dwukrotnie(...)listach Na zakwasie i na drożdżach , YeastSpotting i Panissimo . Składniki: 325 g zakwasu żytniego razowego 200 g mąki żytniej chlebowej 150 g mąki orkiszowej chlebowej 200 g letniej wody 10 g nasion czarnuszki 1 łyżeczka soli 8 g słodu jęczmiennego (opcjonalnie) Przygotowanie chleba: 12 godzin przed robieniem chleba odśwież zakwas i odstaw go w temperaturze pokojowej. W dużej misce wymieszaj
Grahamka, weka i kajzerkaCzas świąteczny sprawia, że nawet pieczywo w nowej odsłonie powstaje i np. choinkę udaje. Ciasto z mąki pszennej razowej przygotowałam do którego cieciorki dodałam. Chleb wyszedł znakomicie i smakował wyśmienicie. Pierwsze kawałki zostały oderwane i z wielkim smakiem zjadane. Chleb można w tradycyjnym kształcie uformować, tylko pieczenia trzeba dopilnować. Im grubsze ciasto, tym czas pieczenia wydłużamy(...)ciepłej wody, 50 g mąki pszennej, 25 g świeżych drożdży, 250 g cieciorki z puszki bez zalewy, 2 łyżeczki soli, do smaku, ok. 450 g mąki pszennej razowej. Przygotowanie: Przygotowujemy zaczyn z drożdży, wody, cukru i maki pszennej. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Cieciorkę miksujemy lub rozdrabniamy widelcem. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy cieciorkę, sól
Moniki Smakołyki