chleb razowy - 2164 przepisów (strona:68/145)

Sałatka ze szpinakiem i truskawkami 117

razem z sezamem rozrzuć na sałatkę. 4. Wszystko posyp szczyptą soli. 5. Oliwę i ocet wymieszaj - tak przygotowanym sosem skrop sałatkę. Ja sałatkę podałam z razową grzanką - można zjeść po prostu z kromką chleba, ale ciepła grzanka fajnie chrupie

Z notatnika dietetyka
Razowe ciasto bananowe 171

AWANTURA AWANTURA AWANTURA za jakie grzechy? ;/ trochę Was ostatnio rozpieszczam z przepisami! :D nie przyzwyczajcie się czasem ;p Składniki (tortownica 19 cm): szklanka mąki pszennej razowej szklanka mąki żytniej (użyłam takiej do wypieku chleba) łyżeczka proszku do pieczenia 4 dojrzałe banany 0,5 szklanki rodzynek (myślałam też o daktylach, są bardziej słodkie, ale niestety akurat nie miałam pod ręką

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Drożdżowy pszenny chleb półrazowy z dodatkiem płatków owsianych, siemienia lnianego i prażonych ziaren słonecznika 181

Dzisiaj kolejny chleb. Półrazowy, bo upieczony częściowo z mąki pszennej razowej. Powoli też przekonuję się do drożdży z torebki :) Do tej pory jakoś nie przekonywały mnie, ale ich użycie jest naprawdę wygodne. No i najważniejsze: można kupić ich zapas i nie bać się, że po kilku dniach będą nieświeże :)  Pieczywo z dodatkiem ziaren jest bardzo dobrym źródłem minerałów

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chleb żytni razowy na zakwasie 285

Pyszny, domowy chleb na zakwasie :) Składniki: 200 g mąki żytniej razowej typ 720 Kłos Pol , 200 g mąki żytniej razowej typ 2000, 400 ml letniej wody, 2 płaskie łyżeczki soli, 1 płaska łyżeczka cukru, ok. 170 g ziaren (pestki dyni, słonecznik, sezam, siemię lniane, otręby). przygotowanie zakwasu: 200 ml letniej wody, 200 g mąki żytniej razowej typ 2000, 3 łyżki

Aga w kuchni
Chleb pszenny z płatkami owsianymi 191

szalenie zasmakował. Myślę, że będę wracać do tego przepisu, tym bardziej, że wykonanie jest bardzo proste, zawiera mało drożdży, zawiera mąkę pełnoziarnistą i płatki owsiane (u mnie górskie). Chleb jest z tych bez dziur ale za to skórka jest chrupiąca. Aha, może się zdziwicie, że tyle miodu i soli, ale zaufajcie mi chlebek nada się i do wędlinki(...)Chleb pszenny z płatkami owsianymi Chleb pszenny z płatkami owsianymi listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='150 gr płatków owsianych 570 gr ciepłej przegotowanej wody (ja brałam bardzo ciepłą) 100 gr mleka (ja zamiast mleka dałam dodatkowo 100 ml wody) 680 gr mąki pszennej chlebowej (typ 720) 230 gr mąki pszennej pełnoziarnistej (razowej - typ 2000) 10 gr świeżych

moj przepis na
Chleb z czarnuszką i czarną herbatą 176

wyszedł smaczny bochen godny powtórzenia. Jeśli nie boicie się eksperymentów, to po pierwsze świat stoi przed wami otworem, a po drugie – będziecie jeść pyszny chleb! Chleb z czarnuszką i herbatą: 550 g mąki żytniej razowej typ 720 150 g zakwasu żytniego (tutaj link do jak zrobić zakwas ) 200 ml ciepłej wody 200 ml naparu z czarnej herbaty (bez cukru(...)misy, w której będziemy wyrabiać, wkładamy wszystko oprócz jednej łyżki czarnuszki. Ciasto wyrabiamy, aż będzie jednolite i przekładamy go do wyłożonej papierem formy do pieczenia. Wierzch posypujemy pozostałą czarnuszką. Chleb odstawiamy na 10 godzin do wyrośnięcia. Wszystkim tym, którzy jęczą, że długo i że pfeee, przypominam, że pośpiech jest wskazany przy łapaniu pcheł! Po 10h mamy chleb pięknie wyrośnięty

ladykitchen
Chleb razowy z suszonymi pomidorami 203

Składniki: 3 szklanki mąki pszennej razowej 2 łyżeczki drożdży instant 3/4 szklanki wody mineralnej niegazowanej 1/4 szklanki kefiru 2 łyżki miodu 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 6 kawałków suszonych pomidorów w oliwie Przygotowanie: Do miski miksera wlewamy wodę, kefir, miód, wsypujemy mąkę, cukier, drożdże, sól i drobno pokrojone suszone pomidory. Całość mieszamy za pomocą haka do wyrabiania ciasta około(...)nagrzanym do temp. 35 stopni). Po tym czasie ponownie zagniatamy ciasto i przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Ponownie przykrywamy naczynie ściereczką i odstawiamy na kolejne 40 minut do wyrośnięcia. Chleb pieczemy około 45 minut w temperaturze 210 stopni. Wierzch chleba przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia

Smakowity Blog Kulinarny
Prosty chleb z kaszą gryczaną 127

mojprzepisna.pl | Prosty chleb z kaszą gryczaną Ten chleb jest wyjątkowy, nie tylko ze względu na wyśmienity smak, ale przede wszystkim ze względu na łatwość wykonania i ogólnodostępne składniki. Chleb gryczany jest banalny w wykonaniu, trzeba jedynie wymieszać składniki, nie trzeba go nawet wyrabiać, nie wymaga użycia zakwasu, jest pyszny, wilgotny i zdrowy, a kasza jest ledwo wyczuwalna. W oryginalnym przepisie(...)było zalecenie, aby chleb kroić na następny dzień, wówczas osiąga najlepszą konsystencję, my jednak nie mogliśmy się powstrzymać i kroiłam go na ciepłego, trochę się łamał, ale nam to absolutnie nie przeszkadzało. Składniki na 1 bochenek: 200 gr mąki żytniej razowej (typ 2000) 160 gr ciepłej wody 150 gr mąki pszennej (typ 2000) 20 gr świeżych drożdży 300 g kaszy

moj przepis na
Chleb pszenno - żytni (wyrastający w lodówce) 168

zostawić w przykrytym naczyniu na 8-10 godz., w ciepłym  miejscu. Ciasto cały zaczyn 260 g mąki pszennej typ 450, 500 lub 550 50 g mąki pszennej razowej 50 g mąki żytniej typ 1150 9 g soli 1 łyżeczka cukru (miodu) 200 ml wody W wodzie rozpuścić cukier (miód), dodać cały zaczyn, a następnie wszystkie mąki. Wyrabiać 5 minut(...)szmatką obsypaną mąką, szwem do góry. Zawinąć szczelnie w reklamówkę i zostawić do wyrośnięcia na 18-22 godzin w lodówce - temperatura 5oC.  Nagrzać piekarnik do temp. 240oC. Przełożyć chleb na rozgrzaną blachę. Piec 15 min. w temp. 240oC z parą, zmniejszyć temperaturę do 180oC i piec jeszcze przez 20 minut. Studzić na kratce

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb na zakwasie z czarnuszką 161

mąki. Może być tutaj użyta mąka pszenna, orkiszowa, żytnia czy gryczana. Ważne, aby ok 160 gr mąki było mąką pszenną chlebową. Inaczej chleb może być zbyt ciężki. Ja użyłam 160 gr mąki chlebowej, 100 gr mąki żytniej razowej i 140 gr mąki gryczanej. Do środka możemy, ale nie musimy dodać różnych nasion. U nas nasiona w chlebie to obowiązek

Mieszam w Garnku
Francuski chleb wiejski 220

Francuski chleb wiejski (Pain de Campagne) - najsmaczniejszy chleb pszenny jasny, jaki do tej pory upiekłem. Chleb z mąki pszennej jasnej z niewielkim dodatkiem pszennej razowej, na zakwasie i drożdżach. Polecam!  Zaczyn: 25 g aktywnego zakwasu żytniego 100 g letniej wody  100 g mąki pszennej 25 g mąki pszennej razowej Składniki przełożyć do miski i dokładnie wymieszać (nie wyrabiać(...)mąki pszennej razowej 10 g soli 1/4 łyżeczki suchych drożdży lub 2 g drożdży świeżych W misce wymieszać 370 g mąki pszennej i 30 g mąki pszennej razowej. Dodać 310 g wody i wymieszać tylko do połączenia składników (nie wyrabiać). Na tym etapie (autoliza) nie dodawać soli, drożdży ani zakwasu. Przykryć folią lub ściereczką i zostawić na 20 - 30 minut

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb 189

garach sama, czerpiąc z wiedzy autorki whiteplate.com. Okazało się, że się da! Trwało to oj trwało. Łącznie chyba 6h, co i tak jak na chleb ponoć niedługo. I wyszły, piękne dwa bochenki ??. Pierwszy pszenny razowy ze słonecznikiem, na drożdżach i suszonym zakwasie. Drugi pszenny z amarantusem i nasionami sezamu. Oba pyszne, ładne, bez zakalca i z chrupiącą skórką! Bomba! Moje

Cookery.pl
Pumpernikiel 482

mieloną mąkę żytnią razowa (śrutę). Nie bardzo wiedziałem do czego jej użyć, więc poszperałem trochę w internecie i wpadłem na pomysł upieczenia pumpernikla. Początkowo chciałem skorzystać z któregoś ze znalezionych przepisów ale ostatecznie, na ich podstawie, opracowałem sobie własny. Zamiast melasy użyłem słodów jęczmiennych i miodu. Aby wydobyć pełniejszy aromat z części składników zrobiłem zaparkę.  Chleb wyszedł(...)bardzo aromatyczny, o  przebogatym smaku. Uwaga: Ten chleb wymaga bardzo długiego wypiekania  - ok. 8 godzin w niskiej temperaturze. Z podanych proporcji wychodzi bochenek o wadze ok. 0,8 kg. Zaparka 25 g słodu jęczmiennego jasnego (zmielonego) 15 g słodu jęczmiennego ciemnego, najlepiej barwiącego (zmielonego) 50 g mąki żytniej pełnoziarnistej (razowej) typ 2000 50 g mąki żytniej pełnoziarnistej grubo

Przepisy na domowy ser i chleb