chleb razowy - 2164 przepisów (strona:77/145)

Pomidorowy jasny chleb orkiszowy z sezamem 161

rośnięcia na całą noc i będę piekła dopiero rano. Mimo wszystko chleb bardzo nam smakował, dodatek pomidorów do chleba to doskonały pomysł. Pomidorowy jasny chleb orkiszowy z sezamem Składniki Zaczyn: 55 g aktywnego zakwasu żytniego razowego 200 g mąki orkiszowej białej 200 g wody 1 jabłko starte  na tarce jarzynowej Ciasto właściwe: cały zaczyn 400 g zmiksowanych krojonych(...)godzin w odstępach 60 minutowych ciasto wyjmujemy na omączony blat, rozpłaszczamy, składamy i ponownie wkładamy do miski (można podpatrzeć  tutaj  jak się składa, a potem formuje chleb). Po upływie 3 godzin ciasto wyjmujemy i formujemy z niego 2 bochenki. Wkładamy je złączeniami do góry do koszyków wyłożonych ściereczką. Pozostawiamy do ostatecznego wyrośnięcia. Im wyższa temperatura otoczenia, tym szybciej

Kulinarne przygody Gatity
Chleb żytni na zakwasie- przepis Piotra Kucharskiego 205

Ponadto chleby na zakwasie pomagają odbudować korzystną florę bakteryjną przewodu pokarmowego, są naturalnie zakonserwowane i utrzymują długo świeżość. *Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego Chleb domowa piekarnia. Składniki: 350 g zakwasu 200 g mąki żytniej razowej typ 2000 600 g mąki żytniej typ 720 650 ml wody 20 g soli (2 łyżeczki) Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy w misce, aby się(...)dociskamy i delikatnie wyrównujemy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na noc (około 8-12 godzin) do tzw. garowania. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni C. Przed włożeniem foremek z chlebem do piekarnika należy go spryskać wodą, aby wytworzyła się para. Przyda nam się do tego spryskiwacz, który możemy nabyć w sklepie ogrodniczym. Zaparowanie piekarnika sprawia, że wierzch pieczywa zostaje nawilżony

Smakowity Blog Kulinarny
Jak przygotować zakwas chlebowy dla znajomych? 145

znajomych jest niczym innym jak częścią ciasta, które przygotowujemy, by upiec chleb u siebie. Musimy tylko pamiętać, że z tego ciasta mamy odłożyć trochę dla siebie i trochę dla znajomego. Cały kłopot zatem tylko w tym, by dosypać więcej mąki . I najlepiej użyć do tego mąki razowej , bo nie wiadomo, kiedy znajomy zdecyduje się na wypiek. A bakterie w cieście(...)znajomych nie powinno zawierać dodatków w postaci ziaren, płatków i bakalii . Swój chleb możemy posypać ziarnami na wierzchu. Niżej podaję przepis na dodatkowe 2 zakwasy dla znajomych, czyli dosypuję po 150 g mąki na każdy z nich. Składniki : garść ciasta z poprzedniego wypieku (zakwas) 200 g razowej mąki żytniej 300 g razowej mąki orkiszowej 350 g mąki pszennej 2 łyżeczki

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb żytni z melasą 90

Czas czytania: 3 min Chleb żytni z melasą Zastanawiacie się jak upiec pyszny domowy chleb, jaki wybrać przepis, pomogę wam w tych dylematach! Na początek kilka słów o składnikach potrzebnych do upieczenia chleba żytniego , w tym przypadku chleba na zaczynie przygotowanym z zakwasu żytniego . Oczywiście potrzebny będzie zakwas żytni, bez tego ani rusz! Jeśli nie macie go w swojej lodówce(...)dokarmieniu go przed przystąpieniem do mieszania ciasta, zakwas musi być aktywny i mocny! Kolejny składnik to mąka żytnia biała typ 720 , dzięki takiej mące chleb będzie lżejszy i bardziej sprężysty niż gdybyśmy użyli ciężkiej maki razowej. Melasa Melasa jest to składnik, który nadaje pieczywu pięknego koloru i niepowtarzalnego smaku. Jak pewne wiecie, jest to produkt uboczny, czyli odpad, który powstaje

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb pszenno żytni na zakwasie 131

jego wzrostu. Teraz jest już silny i czeka spokojnie w lodówce na swój następny raz! Na pewno będę go systematycznie wykorzystywać, a co   Chleb pszenno-żytni na zakwasie – składniki: 240 g zakwasu żytniego razowego – dokarmionego 12 godzin wcześniej 1 szklanką mąki razowej + 1/2 szklanki wody 90 g mąki żytniej razowej 280 ml wody 390 g białej mąki(...)Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni – jeśli mamy kamień do pizzy to przed włączeniem wkładamy kamień do piekarnika – jeśli nie to korzystamy z blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Chleb nacinamy ostrym nożem. Przed włożeniem chleba można spryskać ścianki wodą – uważając, żeby nie pochlapać światełka bo pęknie lub – jak ja – wstawić na spód blaszkę z wrzącą wodą

UgotujmyTo.pl
Chleb polski. I historia zakwasu. 139

masłem, jest dalszą częścią niekończącej się historii, w której zmieniają się bohaterowi, ale sens i magia pozostają takie same, ukryte w każdym okruchu... CHLEB POLSKI /cytuję na podstawie  przepisu Tatter - klik / 200g zakwasu żytniego razowego (130% hydracji) 550g mąki białej pszennej chlebowej 50g mąki pszennej razowej 1 łyżeczka soli 300g letniej wody 2 łyżeczki kminku * opcjonalnie 1/4-1/2 łyżeczki(...)czasie 2 - 3 razy. Następnie zwinąć owalny bochenek. Umieścić go w koszu* i zostawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny (krótko, gdy dodane zostały drożdże, dłużej jeśli chleb jest na samym zakwasie). Szybko naciąć. Piec z para w piecu nagrzanym do 260 stopni przez 10 minut, potem obniżyć temperaturę do 230 stopni i piec jeszcze 20-25 minut

KUCHARNIA
Szwedzki chleb świąteczny z czerwoną borówką 132

okrągłych nieco grubych placków o dowolnej wielkości. Z tego przepisu można upiec 5 dużych placków chleba lub 16 mniejszych placków, tak zwane tekaka . Szwedzki chleb świąteczny Składniki: 550 g pszennej mąki 180 g mąki żytniej razowej 150 g mąki żytniej 500 ml mleka 1 dl golden syropu lub miodu 50 g świeżych drożdży 1 łyżka soli 100 g mrożonej borówki(...)kawałków. Uformuj okrągłe placki i spłaszcz je. Trzonkiem od drewnianej łyżki zrób wgniecenia. Ołóż chlebki na dwóch blachach przykrytych papierem do pieczenia. W międzyczasie nastaw piekarnik na 250ºC. Przykryj chleb i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Piecz chleb przez 25 minut na złoty kolor. Spara Spara Spara Spara The post Szwedzki chleb świąteczny z czerwoną borówką appeared first

codojedzenia
Rustykalny chleb świąteczny z suszoną śliwką 168

skórka piwna - niepowtarzalnego, rustykalnego wyglądu.  Przyznam, że ogromnie dumna byłam z efektów mojego pieczenia, sk órka na chlebie wyszła mi bajecznie wprost popękana i aż żal mi było chleb rozkroić do degustacji :)  Wypiek na pewno powtórzę w nadchodzące Święta, żeby przy Bożonarodzeniowym śniadaniu raczyć się jego wybornym smakiem . Składniki na 1 duży , okrągły bochen - oryg inalnie miały być(...)rękoma i uformować z niego okrągły bochen. Kulę ciasta ułożyć na blasze wyłożonej papierem dopieczenia - wcześniej można go lekko posypać mąką, aby chleb nie przypalał się od dołu . Obłożyć szczodrze skórką piwną i grubo obsypać mąką żytnią razową. Od stawić w ciepłe miejsce na 45 -60 minut do wyrośnięcia - nie przykrywałam tu już ściereczką, bo obawia ł am się

Grunt to przepis!
Chleb żytni na własnym zakwasie 162

drożdży składa się z kilku etapów: -zakwas -zaczyn -wyrabianie -wyrastanie i pieczenie Zakwas  Zakwas robimy na 3, 4 dni przed pieczeniem chleba.  Do naczynia (podłużnego w kształcie szklanki)  wsypujemy 40 g  mąki (najlepiej razowej typu 1700 do 2000) i dolewamy 40  ml wody. Mieszamy drewnianą łyżką (zakwas nie może mieć kontaktu z metalem!!). Konsystencja mieszaniny(...)przed następnym pieczeniem.] Zaczyn. W zależności od preferencji na tym etapie decydujemy jakie mąki chcemy użyć. Mieszanki dowolne.  W tym przepisie robimy żytni razowy wiec ja wybieram 100% razowej typ 1700-2000. Do miski wlewamy zakwas i dosypujemy 100 g mąki oraz 90- 100 ml wody. Mieszamy. Konsystencja powinna być spójna ale nie sztywna. Zaczyn odstawiamy na 12 godzin

AZgotuj!
Chleb 234

ledwo udało mi się go...wychłodzić. Składniki 1 kg mąki- wymieszałam wszystkie trzy rodzaje, tak by waga wskazała dokladnie 1 kg mieszanki. Użyłam do chleba mąki ECO pszennej graham 1850, mąki orkiszowej 650 oraz mąki razowej 2000 wszystkie z  Młyn Kopytowa 150 g ziaren Słoneczne Pola od  Ziarenkowo 500 ml wody 50 g świeżych drożdży 5 łyżeczek cukru(...)olejem a następnie polej ręce wodą. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni i włóż do niego keksówki z chlebkami. Do naczynia wlej około pół szklanki wody i postaw obok chleba, natychmiast zamknij drzwiczki piekarnika. W początkowej fazie pieczenia wytworzy się para. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz okolo 15-20 minut. Aby sprawdzić czy chleb jest

Z Kuchni Do Kuchni
Chleb pszenno orkiszowy 147

płaskie półkule miąższ miękki W gorący piec je wsuwa na długiej kociubie, Skąd roztaczając zapach kuszący i miły Wychodzą wnet pożywne, razowe bochenki, Brunatne i okrągłe – ku piekarki chlubie - Jak widnokrąg zoranych pól, co chleb zrodziły . Tak o wypieku chleba napisał Leopold Staff . Orkisz jest jednym z najstarszych gatunków pszenicy, znany był już w epoce kamiennej. Prawdopodobnie pochodzi

mojewypiekiinietylko
Chleb pszenno-kukurydziany z siemieniem i kminkiem 274

niebyt pracochłonny. Jest spora różnica w smaku między chlebem pieczonym w blaszce i pieczonym bez niej.  Dlatego tym razem postanowiłam upiec chleb okrągły.  Ponieważ większość ciast na chleb przygotowuję wieczorem tak też było i w tym przypadku. Przygotowałam niedużą miskę, odmierzyłam 2 szklanki mąki pszennej typ 650 i przesiałam. Następnie odmierzyłam 1/2 szklanki mąki kukurydzianej, 1/3 szklanki ziaren(...)więc aby było nieco luźniejszej konsystencji dolałam dwie łyżki kefiru. Oprócz tego dodałam czubatą łyżeczkę drobnej soli i 2 łyżki gęstego aktywnego zakwasu razowego żytniego( dokarmionego minimum 10 h przed pieczeniem ). Jak to w przypadku chlebów mieszanych - czyli z dodatkiem mąki o małej zawartości glutenu - ciasto wymieszałam dość krótko, do połączenia składników. Miskę przykryłam folią aluminiową i odstawiłam łącznie

apetytnapieczenie
Chleb pszenny z dodatkiem mąki z płaskurki (robiony na żytnim zakwasie i zaczynie) 106

  Zaczyn żytni:   20 g zakwas żytni razowy z lodówki  + 40 g lekko ciepła woda  + 40 g mąka żytnia jasna chlebowa typ

Przepisy na domowy ser i chleb
Z cyklu: Domowe pieczywo - Razowa focaccia (Focaccia integrale) 169

SKŁADNIKI 500 g m ą ki razowej  10 g cukru 7 g suchych drożdży  250-300 ml letniej wody 1 łyżeczka soli 3

La grande e la piccola cuoca
Chlebek indyjski smażony w głębokim tłuszczu 187

Jest tradycyjny przepis na indyjski chlebek smażony w głębokim tłuszczu. Idealny do indyjskich dań oraz zup. Z tej porcji wychodzi 12 małych chlebków indyjskich. Mąkę pszenną

Kuchnia Pokoleń