chleb razowy - 2164 przepisów (strona:79/145)

Minichlebki żytnie z suszonymi śliwkami 163

14x7x3 cm, pokryte powłoką, dzięki której wypieki nie przywierają. W tak cudnych foremeczkach od razu trzeba było coś upiec. Tym razem nie ja wybierałem, co upiekę. Wybrano za mnie chleb żytni na zakwasie z suszonymi śliwkami. Chlebki pięknie wyrosły, dziury porobiły sie takie, jak należy, miąższ delikatny, zaś skórka chrupiąca. Śliwki dodały swego specyficznego smaku, no i własnych dzikich drożdży(...)jeden ciut większy): 480 g zaczynu j.w. 60 g mąki żytniej razowej 225 g mąki żytniej chlebowej 240 g ciepłej wody 20 g cukru 10 g soli 8 g słodu jęczmiennego (opcjonalnie) 80 g suszonych śliwek odrobina otrąb żytnich do obsypania foremek i posypania ciasta.  Przygotowanie chleba: Dodaj do zaczynu wszystkie pozostałe składniki oprócz śliwek. Dobrze wymieszaj, np. mikserem

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb na sodzie i piwie 156

choć jestem raczej zwolenniczką tradycyjnych drożdżowych chlebów lub tych na zakwasie. Jego atutem jest czas przygotowania. Nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie. Wystarczy wymieszać składniki, przełożyć do keksówki i upiec. Przepis zaczerpnęłam skąd . Polecam każdemu, kto szuka nowych, ciekawych smaków :)     Składniki:   Ciasto: 200 g mąki pszennej 550 g mąki pszennej razowej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka

Nastoletnie Wypiekanie
Prosty chleb żytni z melasą i prażonym słonecznikiem 135

Proporcje na foremkę 20x11x7 cm  Zaczyn: 24 g zakwas razowy żytni 100% wody aktywny, dokarmiony 8 h wcześniej w proporcjach 1/1/1 2,5 g sól 120 g mąka żytnia jasna typ 720 120 g woda lekko ciepła Zakwas rozpuszczamy w wodzie, dodajemy sól i mąkę i dokładnie mieszamy, aż nie będzie grudek mąki. Zostawiamy na 18 h do fermentacji(...)minut w temp. ok. 28-30oC. (Mały kawałek ciasta, dosłownie kilka gramów odłożyłem i rozrobiłem z wodą 1:1, aby wykorzystać później do posmarowania wierzchu chleba, nasionka lepiej się wtedy trzymają.) Bezpośrednio przed pieczeniem wierzch chleba posmarowałem delikatnie za pomocą pędzelka rzadkim ciastem i posypałem słonecznikiem. Pieczenie : 10 minut 230oC, 40-45 minut 190-180oC. Smacznego

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb żytnio-orkiszowy (Pane di farro e segale) 154

SKŁADNIKI 300 g m ą ki żytniej razowej   150 g m ą ki orkiszowej 150 g m ą ki typu manitoba (W>350) 7 g suchych  drożdży 300-350 ml wody 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli **** INGREDIENTI 300 g di farina di segale integrale(...)wymiarach 30 cm x 10 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy, przykrywamy  i odstawiamy w ciep ł e miejsce na ok. 3 godziny . Chleb pieczemy ok. 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C. **** PREPARAZIONE Setacciate in una ciotola la farina manitoba, la farina di farro, la farina di segale e il lievito di birra

La grande e la piccola cuoca
CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE 80

będzie Wam dane przekonać się o długości jego przydatności :) Chleb ten polecam tym, którzy poszukują przepisu na tradycyjny, domowy chleb Polski.  SKŁADNIKI: na 1 bochenek 200g zakwasu żytniego 550g mąki pszennej typ 650 lub 750 50g mąki razowej 1 łyżka płynnego miodu 1 płaska łyżka soli 300g letniej wody 1/2 łyżeczki suchych drożdży (ewentualnie) kminek, sezam i/lub inne ziarna

Moja Książka Kucharska
chleb razowy ze śliwkowymi powidłami 122

powoduje że wypiek zmienia się, nie do poznania Nie jest to już nasz prosty, poczciwy razowiec, lecz bardziej przypomina w smaku, czarny chleb litewski, czy też białoruski. sposób wypieku jednego bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej 4 łyżki  zakwasu   1 szklanki letniej wody wypiek 1 szklanki mąki żytniej razowej 2 szklanki mąki pszennej razowej 60 g powideł(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią, mąkę pszenną, powidła śliwkowe, oraz sól. Całość mieszamy  łyżką, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ( prawie "gliniaste") ciasto.  Ilość wody zależy od mąki

Miód i pieprz
Chleb orkiszowy na zakwasie III 127

Młynom . To już kolejna ich mąka, której używam i jeszcze mnie nie zawiedli. A do tego mają fajne kolorowe opakowania :) A tymczasem chleb: Zaczyn: 70 g aktywnego zakwasu żytniego 115 ml wody 100 g mąki orkiszowej razowej Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce, miskę przykrywamy (folią spożywczą, czy po prostu ściereczką) i zostawiamy w temperaturze pokojowej(...)godzin. Ciasto właściwe: cały zaczyn 300 ml wody 3 łyżeczki soli morskiej 2 łyżki miodu 420 g mąki orkiszowej razowej Składniki na ciasto dodajemy do miski z naszym zaczynem i mieszamy wszystko razem. Ciasto będzie dość luźne, paskudnie będzie się kleiło do dłoni, więc polecam wyrabianie mikserem, lub po prostu łyżką - jak w moim przypadku. Wyrabiamy 10 minut, przekładamy

Marder&Marder Manufacture
Chleb z suszonymi śliwkami i sezamem 83

szklanki) mąki pszennej razowej  140 g (1 szklanka) mąki owsianej 2,5 łyżeczki suszonych drożdży 1,5 łyżeczki soli 1 szklanka letniej wody 3 łyżki syropu z daktyli (ewentualnie melasy) 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 szklanki płatków owsianych garść suszonych śliwek, posiekanych na kawałki letnie mleko do posmarowania chleba sezam do posypania W niedużym rondelku podgrzać wodę(...)Dosypać płatki owsiane i odstawić na 10-15 minut aby napęczniały. Do dużej miski wsypać mąkę razową i drożdże. Wlewamy przygotowaną wcześniej miksturę. Dodać sól i miksować ok. 4 minut mikserem z końcówką do ciast drożdżowych. Dosypać mąkę owsianą i zagnieść (ręcznie) chleb (około 10 minut). Dodać śliwki i zagnieść jeszcze raz ciasto. Po tym czasie przełożyć chleb do lekko

Słodkie inspiracje
Chleb pomidorowy z oliwkami 126

było się trochę pomęczyć ;)! Bardzo jestem ciekawa chlebowych interpretacji tego przepisu w wykonaniu innych Piekących …:)! Dziękuję Wam za wspólne pieczenie i pozdrawiam:) Chleb pomidorowy z oliwkami Zakwas: 55 g aktywnego zakwasu z mąki żytniej razowej, 200 g mąki orkiszowej białej, typ 630 lub 700, 200 g wody, 1 jabłko, starte na tarce jarzynowej Wszystkie składniki wymieszać, przykryć folią(...)pizzy nagrzewamy do 250 stopni. Na spód piekarnika wkładamy małą keksówkę z wrzącą wodą (lub na blachę-ale nie na kamień- można wrzucić kilka kostek lodu) 7. Wyrośnięty chleb przekładamy na papier do pieczenia wysypany kaszą manną. Nacinamy i pieczemy 15 minut w 250 stopniach a następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy około 30 minut. Chleb jak jest

UgotujmyTo.pl
Chleb 4 ziarna na zakwasie 212

Chleb 4 ziarna na zakwasie... Upieczony na bazie mąki pszennej i żytniej razowej. O pysznej, chrupiącej skórce i miękkim środku. Pełny ziaren słonecznika, siemienia lnianego, sezamu i pestek dyni. Smaczny, domowy wypiek!    Składniki: Zaczyn: 5 łyżek zakwasu żytniego; 250 ml letniej, przegotowanej wody; 250 g mąki żytniej razowej (typ 2000); Ciasto chlebowe: 400 g mąki pszennej (u mnie(...)szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na od 1 do 4 godzin do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość - mój wyrastał 2 godziny). Po tym czasie chleba/ów skropić wodą, posypać ziarnami i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 60 minut, pamiętając aby po upływie 20 minut otworzyć

Gospodyni Miejska
Razowe rogale z cynamonowo-migdałowym nadzieniem czyli Niedzielne Śniadanie odc.32 166

Sobota zapowiadała się całkiem inaczej, miała być podróż w sielskie anielskie miejsce, ale moje zdrowie pokrzyżowało trochę plany. Było równie intensywnie i miło ale jednak całkiem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Z cyklu: Domowe pieczywo - Chleb razowy z rozmarynem, bez drożdży (Pane integrale con rosmarino, senza lievito) 133

Chleb idealny, gdy mamy ma ł o czasu, nie mamy drożdży a chcemy upiec pyszne domowe pieczywo. Chleb bez drożdży, tzw. soda bread tym razem z dodatkiem m ą ki razowej i świeżego rozmarynu, chrupiący z zewnątrz, w środku miękki i bardzo aromatyczny.  Smacznego! **** Oggi Vi propongo una ricetta che permetterà di realizzare velocemente(...)essere croccante fuori e particolarmente morbido all'interno, è ideale per tutte quelle persone che non gradiscono il lievito di birra. Buon appetito! SKŁADNIKI 200 g m ą ki razowej  200 g m ąki pszennej 70 g jogurtu naturalnego 10 g sody  200 ml mleka 50 ml oliwy extravergine d'oliva 1 łyżka drobno posiekanego rozmarynu **** INGREDIENTI

La grande e la piccola cuoca
Chleb na otrębach z sezamem 138

Dzisiejszy pyszny chleb, jeszcze ciepły, moje dzieci zajadają się nim z masłem :). Mąka pszenna i razowa z dodatkiem otrąb kupionych w młynie, wyszło fantastycznie!, chrupiąca skórka i miękki miękisz.  Składniki na 1 dużą formę lub na dwie małe keksówki: 40 dag mąki pszennej 15 dag mąki razowej 6 dag drożdży łyżeczka cukru 400 ml letniej wody 1/4 szklanki sezamu(...)Formę wysmaruj olejem , boki i spód posyp sezamem, przełóż ciasto i odstaw w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzej do 200 C,  czas pieczenia 55 minut. Upieczony chleb przełóż na kratkę kuchenną aby odparował

Apetyczna babeczka
Jak upiec chleb na zakwasie żytnim 139

wilgotne w środku, z chrupiącą skórką, bez grama drożdży i cukru. Gotowi? Więc proszę bardzo! Jak upiec chleb na zakwasie żytnim. Potrzebujemy słoik, najlepiej taki z wieczkiem na zawiasie (typu weka, takie z Ikei wąskie i wysokie się świetnie sprawdzają), mąkę żytnią razową typ 2000, ciepłą wodę (ciepło ma być miłe i delikatne w palec). Ustalam sobie godzinę, o której(...)odwdzięczy się wam fajnym chlebem. Jeżeli na zakwasie zrobiła się sucha skorupa – usuńcie ją łyżką delikatnie i nie panikujcie. Jak zostanie wam zakwas, wsadźcie go do miseczki, przykryjcie folią, zróbcie kilka dziurek i do lodówki. Może tam i miesiąc stać. Potem wystarczy wyciągnąć, ogrzać do temperatury pokojowej i dokarmić 200 g mąki żytniej razowej i 200 ml wody. I zacząć

ladykitchen
Współpraca z "Chleb z Porąbki" 83

Blog nawiązał kolejną owocną współpracę. Tym razem miałam przyjemność przetestować mieszankę do wypieku gotowego chleba . Jak każdy wie domowe wypieki, są najlepsze!  Mieszanka składa się, aż z 9 składników m.in. mąki pszennej, mąki razowej oraz nasion. Sposób przygotowania jest bardzo prosty, gdyż wystarczy dodać tylko dwie łyżki oleju i 250ml letniej wody. Wystarczy podążać za sposobem przygotowania, który znajduje

Truskawkowa Fiesta