chleb razowy - 2164 przepisów (strona:88/145)

Irlandzki chleb sodowy 96

Chlebek na Dzień Św. Patryka... Składniki; 510 g mąki pszennej razowej, 170 g mąki pszennej tortowej, 1,5 łyżeczki cukru trzcinowego, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 100

Anioły w kuchni
Chleb wieloziarnisty na drożdżach 160

weekendy spędzałam dość pracowicie na powietrzu i nie było jak piec chlebów na zakwasie. O wiele szybciej piecze się chleby na drożdżach. Oto moja propozycja z tego tygodnia. Duuuuużo nasion :) Składniki : 250 g mąki pszennej typ 500 220 g razowej mąki orkiszowej typ 2000 20 g ziaren babki płesznik 80 g siemienia złocistego siemienia lnianego 20 g ziaren słonecznika płaska(...)wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok. pół godziny. Piec ok. godziny w temperaturze ok. 180 stopni C. Po upieczeniu odłożyć do ostygnięcia. Piekąc ten chleb przypomniałam sobie o chlebach francuskich zwykle pieczonych na drożdżach. Przepisy na nie można znaleźć m. in. w książce pt. " Wyznania francuskiego piekarza" , której autorami są Peter Mayle (ten od "Dobrego

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb gryczany 144

mąki gryczanej, 100 g mąki żytniej razowej, 100 g płatków owsianych błyskawicznych, 500 ml ciepłej przegotowanej wody, 40 g drożdży, 1 łyżka oliwy, 1 płaska łyżeczka soli, 1 płaska łyżeczka miodu, odrobina płatków owsianych do posypania chleba   Przygotowanie: Przygotowujemy zaczyn z drożdży – mieszamy je z miodem i odrobiną wody. W dużej misce odważamy mąkę i pałatki owsiane, dodajemy

rozgotowana
Chleb pszenno - żytni. 143

Jeśli czasami czytacie mój blog, to pewnie wiecie, że ja chleba nie kupuję. Najczęściej robię  chleb owsiany . Mojej rodzince smakuje najbardziej. Dziś proponuję Wam prosty chlebek pszenno - żytni. Jest naprawdę łatwy i szybki w przygotowaniu. Wystarczy zrobić zaczyn z mąki żytniej, odstawić na godzinę. W tym czasie możecie zająć się czymś innym. Po godzinie dodajecie resztę składników, wyrabiacie mikserem(...)teraz podam dokładny przepis :) Składniki: 3 szklanki ciepłej wody (750 ml.) 70 g. drożdży 300 g. mąki żytniej razowej typ 2000 700 g. mąki pszennej typ 650 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli Dodatkowo: Kilka łyżek mleka do wysmarowania chleba Wykonanie: Do miski wlać 2 szklanki wody, dodać drożdże, łyżeczkę cukru i mąkę żytnią. Wymieszać i przykryć, najlepiej talerzem

Agusiowe smakołyki
Chleb pszenno-owsiany z rozmarynem i żurawiną 162

zakwas z poprzedniego wypieku ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas ) 250 g razowej mąki owsianej 300 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki suszonego rozmarynu (lub mniej, jeśli ktoś nie przepada za jego smakiem i aromatem, ale mimo wszystko warto dodać do chleba) Chleb pszenno-owsiany z rozmarynem i żurawiną pół łyżeczki cukru łyżeczka soli spora garść żurawin suszonych łuskany

Weekendy w domu i ogrodzie
Pszenny chleb razowy z miodem, orzechami i jabłkiem 155

słodyczy. Nie mogłam sobie odmówić :D Fantastycznie smakuję z masełkiem, gdy jest jeszcze ciepły ;) Przepis zaczerpnięty z książki Piotra Kucharskiego: „Chleb, domowa piekarnia". Polecam! Składniki: 400 ml wody 20 g drożdży 3 łyżki miodu wielokwiatowego 400 g mąki pszennej razowej 200 g mąki pszennej typ 750 100 g orzechów włoskich 150 g startych na grubych oczkach kwaśnych jabłek 1 łyżeczka(...)kolejne 60-90 minut w ciepłe miejsce. Następnie chlebek nacechować u góry (ostrym nożem ponacinać). 3. Piec w 220 st.C około 40-45 minut w zaparowanym piekarniku, dzięki czemu chleb będzie miał niezwykle chrupiącą skórkę! (jak zaparować piekarnik? Wystarczy, że przed włożeniem chleba do piekarnika spryskamy jego ścianki wodą lub wstawimy do niego żaroodporne naczynie z gorącą wodą i umieścimy

Nastoletnie Wypiekanie
Chleb gryczano-razowy z makiem (Pane integrale con farina di grano saraceno) 132

SKŁADNIKI 300 g m ą ki pszennej    100 g m ą ki razowej 100 g m ą ki gryczanej 7 g drożdży instant  300 ml letniej wody 2 łyżki maku 2 łyżki oliwy 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soli **** INGREDIENTI 300 g di farina tipo 00 100 g di farina integrale 100 g di farina(...)łyżką maku i suchymi drożdżami.  Ciasto wyrabiamy, stopniowo dolewając letnią wod ą.  Form ę wykładamy papierem do pieczenia. Moja keksówka ma wymiary 30 x 10 cm. Chleb wykładamy  do formy,  przykrywamy  i odstawiamy w ciep ł e miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 godziny . Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 °C. Przed pieczeniem chleb

La grande e la piccola cuoca
Chleb polski 115

chlebem pachnący ... chlebem na zakwasie żytnim. Chlebem, który cieszy zarówno oczy jak i podniebienie, chlebem polskim :) Przepis ze strony Moje Wypieki, autorstwa Tatter. Składniki: 200 g aktywnego zakwasu żytniego 550 g mąki pszennej chlebowej 50 g mąki pszennej razowej lub otrębów owsianych (dałam mąkę żytnią) 1 łyżeczka słodu (lub cukru trzcinowego) 15 g soli 300 ml letniej wody Przygotowanie(...)pszenną razową/żytnią, sól oraz cukier. Wyrobić gładkie, sprężyste ciasto przez około 5-8 minut mikserem lub 10-12 minut ręcznie. Miskę z wyrobionym ciastem nakryć folią aby nie wysychało i pozostawić na 2,5-3 godziny. W międzyczasie w równych odstępach czasu złożyć ciasto 2-3 razy, np. co godzinę. Po tym czasie uszykować koszyk do wyrastania chleba, oprószyć

Kocham..lubię..gotuję..
Chleb pszenny razowy z ziarnami 153

Chleb. Domowa piekarnia". Z poniższego przepisu wychodzi 1 bochenek chleba (robiłam porcję podwójną, dlatego też na zdjęciach są 2 chleby). SKŁADNIKI 400 ml letniej wody 10 g drożdży 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750 100 g mąki pszennej razowej typ 2000 150 g ziaren (u mnie siemię lniane, dynia i słonecznik) 10 g soli dodatkowo: mąka do podsypywania stolnicy(...)gorącej), dodać drożdże, wymieszać i zostawić na 30-60 minut do powstania zaczynu. Do dużej miski wsypać pozostałe składniki (400 g mąki pszennej typ 750, 100 g mąki pszennej razowej typ 2000, 150 g mieszanych ziaren, 10 g soli, 300 ml letniej wody), dodać zaczyn i wymieszać.  Ręce i stolnice posypać mąką i zagniatać ciasto (może to trwać około

Passions hobbies life
Chleb z orzechami włoskimi i marchewką Jeffreya Hamelmana 129

skończyłam pieczenie na 200st. przez około 15 minut. W sumie 1 kilogramowe 2 bochenki piekłam około 50 minut. Chleby w żadnym miejscu nie popękały a ich wzrost w piekarniku był znaczący. x) Zamiast mąki pszennej razowej, dodałam pszenną typ 750. Dodałam też odrobinę wody więcej do ciasta właściwego a zaczyn użyłam cały. Tyle moich zmian. Pozostałe składniki zgodne z przepisem

Leśny Zakątek
Chleb żytnio-orkiszowy na liściach jarmużu 163

grube. Przypieczony jarmuż jest wyjątkowo smaczny. Polecam ostatnie 15 minut pieczenia przełączenie na grzałki dolne aby spód dobrze się przypiekł.  Chleb żytnio-orkiszowy na liściach jarmużu Zaczyn na 12-14 godzin • 70g zakwasu, • 300g mąki żytniej razowej, • 300g wody. Siemię lniane równolegle z zaczynem • 250g siemienia złocistego, • 450g wody. Siemię zalewamy wodą i przykrywamy folią spożywczą. Ciasto właściwe • Zaczyn

Leśny Zakątek
Chleb żytnio-orkiszowy na liściach jarmużu 256

grube. Przypieczony jarmuż jest wyjątkowo smaczny. Polecam ostatnie 15 minut pieczenia przełączenie na grzałki dolne aby spód dobrze się przypiekł.  Chleb żytnio-orkiszowy na liściach jarmużu Zaczyn na 12-14 godzin • 70g zakwasu, • 300g mąki żytniej razowej, • 300g wody. Siemię lniane równolegle z zaczynem • 250g siemienia złocistego, • 450g wody. Siemię zalewamy wodą i przykrywamy folią spożywczą. Ciasto właściwe • Zaczyn

Leśny Zakątek
Chleb na zakwasie z lnem 172

mielonego lnu, odrobina słodu karmelowego startego w moździerzu Wszystko wrzucam do miski, mieszam byle jak i przekładam do maszyny do pieczenia chleba, ustawiam 1,5 godzinny program do wyrabiania i rośniecia ciasta. Potem przekładam do formy obsypanej mąką razową, zostawiam na parę godzin do wyrośnięcia. Jak wygląda tak to wkładam do pieca. Najpierw max 10 minut w 250 stopniach, potem

Z butelką mleczka w tle
Amarantusowo-żołędziowy chleb na zakwasie 140

mąka nie ma tego zapachu). Składniki (na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm): chleb amarantusowo-żołędziowy 120 g amarantusa (jeśli ktoś nie lubi chrupania w zębach, lepiej zmielić w blenderze lub młynku do kawy) 3 czubate łyżki mąki żołędziowej razowa mąka pszenna - tyle by wszystkie mąki razem miały masę 550 g łyżeczka soli pół łyżeczki cukru garść

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb pszenno-żytni z ziarnami 136

Smaczny chleb pszenny na żytnim zaczynie z duża ilością ziaren słonecznika oraz siemieniem lnianym i sezamem. Bardzo łatwy do wykonania. Zaczyn 4 łyżki zakwasu żytniego razowego (z mąki typu 2000) 1 szklanka mąki żytniej razowej 1 szklanka wody Składniki wymieszać i zostawić w przykrytym naczyniu na 10-12 godz., w ciepłym  miejscu. Ciasto cały zaczyn 4 szklanki mąki pszennej(...)łyżek słonecznika 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki sezamu 5 łyżeczek otrębów pszennych lub żytnich 2 łyżeczki soli 1 i 1/2 szklanki wody kilka łyżeczek słonecznika do posypania chleba Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać, ciasto jest dosyć rzadkie, takie że można je przelać do formy.  Przełożyć do formy 30x10 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem i obsypanej

Przepisy na domowy ser i chleb