chleb razowy - 2164 przepisów (strona:88/145)

Chleb z ziarnami 152

Chleb upieczony w ramach wydarzenia  Chleby z ziarnami .Polecam , chlebek jest smaczny, u mnie jak zawsze chleb krojony na ciepło, nie mogę nigdy wytrzymać i muszę spróbować od razu. "Zakwas"   1 szkl. mąki żytniej razowej 1 szkl. letniej wody  Ciasto: 1 kg mąki pszennej typ 650 3 szkl. letniej wody  plus troszkę ewentualnie dolać

Moje domowe kucharzenie
Chleb pszenno-żytni z tartym jabłkiem i zielonym owsem 237

osiągnie 10-15cm . Ja robię sok używając zwykłej maszynki do mielenia mięsa. Potem wyciskam przez gazę i piję. Pycha! Chleb pszenno-żytni z tartym jabłkiem i zielonym owsem Składniki na zaczyn 85g zakwasu z mąki żytniej razowej, 290g mąki żytniej typ 720, 200g startego jabłka na tarce do jarzyn, szara reneta, 320g wody. Umyte jabłko ścieramy ze skórką

Leśny Zakątek
Żytni chleb zagrodowy 135

Żytni chleb zagrodowy Pieczenie chleba nie jest trudne , co prawda ja zazwyczaj piekę chleby na drożdżach , ale nie ustępują smakiem tym na zakwasie . Poza tym zakwas

Ogrodnik w podróży
samopsza -chleb na zakwasie 169

Składniki 800g mąki z samopszy 400g około, mąki orkiszowej razowej 300-400 ml wody(im suchsza mąka tym więcej wody) 30 g siemię 15-20 g

w mojej kuchni
Chleb pszenny na zakwasie i drożdżach, z dodatkiem octu balsamicznego 152

Smaczny chleb pszenny, o dosyć neutralnym smaku - taki chleb, pasujący do wszystkiego. Łatwy do wykonania, bardzo dobrze wyrasta dzięki dodatkowi drożdży.  Zaczyn 3 łyżki zakwasu żytniego razowego (z mąki typu 2000) 1 szklanka mąki pszennej  typ 450, 500 lub 550 1/2 szklanki wody Składniki wymieszać i zostawić w przykrytym naczyniu

Przepisy na domowy ser i chleb
CHLEB NA ZAKWASIE 152

http://kuchniapepin.blogspot.com/search/label/chleb%20na%20zakwasie http://kuchniapepin.blogspot.com/search/label/chleb%20na%20zakwasie Chlebek z ziarnami,na zakwasie z mąki żytniej razowej- domowy. potrzebne 3-4 łyżki zakwasu chlebowego. Do zakwasu wieczorem dodać

w mojej kuchni
Chleb 147

Wypiek mojej mamy :) Naprawdę warty spróbowania bo jest przepyszny ! Od jakiegoś roku jem tylko ten chleb, bo tak mi zasmakował :D Sami zobaczycie :) Składniki:   -1 kg mąki pszennej -0,5 kg mąki żytniej razowej -1/2 szkl siemienia -1 szkl. ziarem słonecznika 1szkl płatków owsianych 4 łyżki oleju 5 i 1/2 łyżeczki soli 5-6 szkl ciepłej wody rozczyn

charlotte gotuje
Chleb z suszonymi pomidorami i ziarnami słonecznika 249

Składniki: 250g mąki pszennej chlebowej, plus troszkę do oprószenia miski, 250g mąki razowej chlebowej, 7g suszonych drożdży, 12g soli, 350ml ciepłej wody, 1 łyżka oleju, 140g pomidorów suszonych ( po odsączeniu ), 45g pestek słonecznika, troszkę ciepłego mleka. Przygotowanie: Mąki wymieszać z solą oraz drożdżami. Mąki odgarnąć na bok i w środek wlać olej oraz wodę  - łączyć razem i zagnieść ciasto(...)godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie dodać do ciasta pokrojone na kawałki suszone pomidory i zagnieść ciasto. Na blachę położyć papier do pieczenia. Na papier położyć ciasto i uformować kształt chleba - pomidory powciskać do środka, tak by za mocno nie wystawały, ponieważ podczas pieczenia się przypieką i nie będą smaczne. Chleb posmarować ciepłym mlekiem i obsypać słonecznikiem, który należy lekko podociskać

W kuchni u Moniki
Chleb na zakwasie 192

tylko masłem. Bo taki jest najlepszy ! Jeśli ktoś nie posiada zakwasu pszennego można go zastąpić żytnim. Do mojego chleba dodałam sporo ziaren słonecznika.  Składniki wystarczy wymieszać łyżką. Ja użyłam haka do ciasta i robota. Składniki 350 g mąki pszennej razowej typ 2000 150 g mąki pszennej typ 480 lub 500 100 g mąki z pełnego przemialu, np. Basia ziarna(...)keksówek posmarowanych masłem, szczelnie przykryć ściereczką lub folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 6 godzin. Ciasto powinno wyrosnąć niemal do brzegów formy. Jeśli chleb nie chce rosnąć, należy mu w tym pomóc. Po upłynięciu 2 godzin, jeśli zobaczymy, że nie chce rosnąć, należy go włożyć do piekarnika na 50 stopni i zostawić do wyrośnięcia. Należy

Z Kuchni Do Kuchni
Chleb na zakwasie z pieczonym czosnkiem, wg Hamelmana 247

traci na wadze, a ilość podana w recepturze dotyczy czosnku po upieczeniu, a nie przed. Podane ilości składników są zgodne z przepisem źródłowym. Ciasto wyszło mi stosunkowo luźne, więc chleb upiekłem w foremce. Jeśli chcesz upiec koszykowca, trzeba będzie kontrolować ilość wody, aby ciasto było dostateczenie zwarte, tak by mogło wyrastać w koszyku, bądź bezpośrednio na blasze. Ilośc skłądników wystarczyła(...)malusie foremusie): 290 g zaczynu 630 g mąki pszennej chlebowej 90 g mąki orkiszowej razowej 480 g wodu o temp 24 - 25 °C 50 g oliwy 15 g drożdży świeżych 20 g soli 30 g pieczonego czosnku Przygotowanie chleba: Na początek rozpuść sól w połowie wody. W drugiej połowie rozpuść drożdże. Później wszystkie składniki włóż do miski i zaprzęgnij mikser

Grahamka, weka i kajzerka
Bułki pszenne razowe 138

Zapach unoszący się po domu, kiedy w piekarniku piecze się chleb czy bułki jest wyjątkowy. Widok stygnących na kratce bułek wprawia w zadumę, kiedy wciąga się ich zapach ciepło uderza po policzkach. Ta chwila kiedy zdajesz sobie sprawę, że zaraz, dosłownie za chwileczkę zjesz jeszcze lekko ciepłą, wspaniale chrupiącą bułeczkę. Chrupiącą z zewnątrz i pysznie mięciutką w środku, rozsmarowane(...)niej świeże masło i dodatki o jakich tylko sobie zamarzymy. To przepis na zwolnienie i cieszenie się każdym ugryzionym kawałkiem. Zapraszam :) Składniki: (10 sztuk) 275 g mąki pszennej razowej typ 2000, 250 g mąki pszennej typ 650, 8 g suchych drożdży, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka cukru, 3 łyżki oleju rzepakowego, 325 g wody siemię lniane do posypania Wszystkie składniki

Plate of Joy
wyborny chlebek z rodzynkami 183

chleb z rodzynkami Jeżeli o poranku, trzymam w dłoni kromkę tego aromatycznego chleba ( najlepiej przesmarowaną masłem), to wiem że w ciągu dnia wszystko musi mi się udać.  składniki na jeden duży chlebek zaczyn 1 szklanka mąki pszennej razowej 4 łyżki aktywnego  zakwasu   1 szklanka letniej wody wypiek 2 szklanki mąki pszennej typu 500 1 szklanka mąki pszennej(...)łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin (najlepiej na całą noc). Następnego dnia do miski z zaczynem wsypujemy resztę mąki zwykłej, oraz mąkę razową, dodajemy letnie mleko, rodzynki, oliwę, miód i słód jęczmienny.  Całość mieszamy, na początku nożem, a później wyrabiamy elastyczne ciasto w rękach .  Następnie z ciasta formujemy  kule, wkładamy

Miód i pieprz
Jesienny chleb na zakwasie z melasą 127

inna czynność domowa, nie sprawia mi tyle satysfakcji, zadowolenia i dumy. Domowi piekarze, na pewno znają to uczucie. Jesienny chleb na zakwasie z melasą Etap I 15g zakwasu, prosto z lodówki, jeśli był dokarmiany w tygodniu, 150g mąki żytniej razowej, 200g letniej wody. Mieszamy składniki w misce i pozostawiamy przykryte w temp. pokojowej na 12-14 godzin. Etap II Zaczyn(...)się temperaturze w piekarniku. U mnie piekarnik do potrzebnej temp. nagrzewa się 15-20 minut. Czas pieczenia sami musicie wyczuć, w zależności od typu piekarnika i użytej foremki. Ten chleb piekłam około 60 minut, od chwili włączenia piekarnika. Jest niezbyt wysoki, bo taki chciałam, a ukrojone kromki są długie i wąskie

Leśny Zakątek
razowy chleb pachnący kminkiem i melasą 116

nosem niezwykle przyjemny zapach, rozchodzący się po kuchni. Musiałem  pospieszyć się z zrobieniem zdjęć chleba.  Bowiem pierwszy bochenek zniknął błyskawicznie a po minach domowników widziałem, że los drugiego jest też przesadzony.     sposób wypieku dwóch bochenków zaczyn 2 szklanki mąki żytniej razowej 8 łyżek  zakwasu   2 szklanki letniej wody wypiek 4 szklanki mąki żytniej razowej(...)szklanki mąki pszennej razowej 4 łyżki melasy woda 1 łyżeczki soli 1 łyżeczka kminku sposób wykonania Do miski  wsypujemy dwie szklanki mąki żytniej, wlewamy dwie szklanki wody oraz dodajemy osiem łyżek  aktywnego zakwasu, całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki

Miód i pieprz
Chleb na zakwasie z dynią i figami 130

biorącym udział w październikowym spotkaniu przy piekarniku:). Więcej moich wypieków domowego pieczywa znajdziecie pod tym linkiem- domowe pieczywo . Chleb na zakwasie z dynią i figami /foremka 11×30 100 g puree z dyni 50 g płynnego zakwasu 50 g mąki razowej pełnoziarnistej 400 g mąki pszennej typ 550 5 g świeżych drożdży 230 g wody 10 g soli(...)ciasto w kopertę. Uformować podłużny bochenek i przełożyć do koszyka lub wysmaowanej masłem foremki. Odstawić na 40-60 minut do ponownego wyrastania. Nagrzać piekarnik do 220 st.C i piec chleb na dolnym poziomie 35-40 minut. Wystudzić na ruszcie. Chleb na zakwasie z dynią i fiagami na blogach: Apetyt na smaka Codziennik kuchenny Konwalie w kuchni Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami

Pieguskowa Kuchnia
Chleb na zakwasie z dynią i figami 135

biorącym udział w październikowym spotkaniu przy piekarniku:). Więcej moich wypieków domowego pieczywa znajdziecie pod tym linkiem- domowe pieczywo . Chleb na zakwasie z dynią i figami /foremka 11×30 100 g puree z dyni 50 g płynnego zakwasu 50 g mąki razowej pełnoziarnistej 400 g mąki pszennej typ 550 5 g świeżych drożdży 230 g wody 10 g soli(...)ciasto w kopertę. Uformować podłużny bochenek i przełożyć do koszyka lub wysmaowanej masłem foremki. Odstawić na 40-60 minut do ponownego wyrastania. Nagrzać piekarnik do 220 st.C i piec chleb na dolnym poziomie 35-40 minut. Wystudzić na ruszcie. Chleb na zakwasie z dynią i fiagami na blogach: Apetyt na smaka Codziennik kuchenny Konwalie w kuchni Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami

Pieguskowa Kuchnia
mocno pachnący chleb na zakwasie z wędzonymi śliwkami 174

domowników, zanim zdążyłem napisać ten post do końca.  Na moje pytanie gdzie się podział chleb usłyszałem jedynie.  Nie na o czym gadać jutro upieczesz drugi. No to juro upiekę. sposób wypieku dwóch bochenków lub jednego dużego zaczyn 2 szklanki mąki żytniej razowej 8 łyżek  zakwasu   2 szklanki letniej wody wypiek 3 szklanki mąki żytniej razowej(...)szklanki mąki pszennej razowej woda 1 łyżeczka soli 20 suszonych śliwek sposób wykonania Do miski  wsypujemy szklankę mąki żytniej, wlewamy szklankę wody oraz dodajemy osiem łyżek  aktywnego zakwasu, całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne

Miód i pieprz
Struan - szkocki chleb w majowej piekarni 184

Kruszynian. Zostałam mile zaskoczona wypiekiem pachnącym i smakującym chlebem, a nie słodkimi bułkami :) Na pewno powtórzę ten chleb nie jeden raz, ale z mniejszą ilością rodzynek i bez cukru. Składniki (na dwie keksówki): 640 g mąki pszennej chlebowej 128 g zakwasu żytniego razowego 43 g polenty (kaszy kukurydzianej) 29 g płatków owsianych (użyłam orkiszowych) 20 g otrąb pszennych(...)kefiru lub maślanki 200 g rodzynek (sugeruję użyć 100 g) roztopione masło (ok. 50 g) dwie czubate łyżki cukru wymieszane z płaską łyżeczką cynamonu smalec do natłuszczenia foremek (pominęłam; chleby włożyłam do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia) W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie mokre składniki: odświeżony 12 godziny wcześniej zakwas, wodę z rozpuszczonymi w niej drożdżami, maślankę i miód. Dodaj

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb z suszonymi śliwkami i ziarnami 117

się ekspertami w pieczeniu chleba. Swój pierwszy chleb upiekłam też ja. Padło na chleb z ziarnami i z suszoną śliwką. Testujemy z mamą i za każdym razem wybieramy inne dodatki do chleba na zakwasie. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły z masłem. Potrzebujemy: 300 g mąki pszennej  100 g mąki żytniej 100 g mąki żytniej razowej 0,5 łyżeczki cukru(...)wyższa - optymalnie to około 25 °C. Po wyrośnięciu ciasto przekładamy do wyłożonej papierem keksówki (30 cm długości). Odstawiamy na godzinę, żeby jeszcze trochę wyrosło. Piekarnik rozgrzewamy do 200 °C. Chleb wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut. Zmniejszamy temperaturę do 180 °C i pieczemy jeszcze 50 minut. Po upieczeniu wyjmujemy chleb na kratkę, ściągamy papier i zostawiamy do wystygnięcia

Emskie Smaki
razowy chleb pachnący kminkiem i melasą 164

kuchni, wciągając w nozdrza rozchodzący się w wokół zapach. Tak więc musiałem pospiesznie zrobić zdjęcia, wypieczonego chleba, bowiem pierwszy bochenek zniknął błyskawicznie.  A oglądając miny domowników wiedziałem, że i los drugiego jest przesądzony. sposób wypieku dwóch bochenków zaczyn 2 szklanki mąki żytniej razowej 6-8 łyżek aktywnego  zakwasu   1,5 szklanki letniej wody wypiek 2 szklanki mąki(...)żytniej razowej 4 szklanki mąki pszennej razowej 4 łyżki melasy woda 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka soli sposób wykonania Do miski  wsypujemy dwie szklanki mąki żytniej, wlewamy półtorej szklanki wody oraz dodajemy osiem łyżek  aktywnego ( dokarmionego ) zakwasu, całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy

Miód i pieprz
Chleb pszenno-żytni z maślanką 188

Delikatny w smaku, pyszny chleb maślankowy Dziś propozycja na chleb mocno nietypowy, bo z maślanką w składzie.  Wychodzi mięciutki, puszysty, nie kruszy się, i smakuje niebiańsko :) Można tu eksperymentować z dodatkami różnych mąk. U mnie akurat w roli głównej mąka razowa żytnia . Składniki na keksówkę o wymiarach 30x10x8cm (LxWxH): 300g mąki pszennej - u mnie akurat tortowa 100g mąki żytniej(...)razowej - typ 2000 pelnoziarnista   3 czubate łyżeczki drożdży suchych (14g) - lub 30g drożdży świeżych 200g maślanki 1/2 szkl.wody - ciepłej 2 łyżki płynnego miodu - u mnie ciemny, gryczany 2 łyżeczki soli - płaskie 2 łyżki oliwy masło - do wysmarowania formy przed pieczeniem kasza manna - do obsypania formy maślanka - do posmarowania chleba przed pieczeniem Jeśli używa się drożdży świeżych zamiast suchych, rozmieszać

Grunt to przepis!

Proponowane wyszukiwania