chleb razowy - 2164 przepisów (strona:91/145)

Pomidorowy chleb na zakwasie z cheddarem i słonecznikiem 156

przepis na mój autorski chleb na zakwasie 😊 Powstał z potrzeby chwili, bo przygotowując się do warsztatów potrzebowałam czterech jednakowych butelek szklanych. Chcą nie chcąc byłam zmuszona kupić jakieś napoje i wybrałam sok pomidorowy, mimo że w piwnicy mam spory zapasik z lata. Część kupionego soku zatem zastąpiła wodę w czasie przygotowywania ciasta na domowy chleb. A potem przyszła kolej(...)przepadam za nimi w pieczywie (poza rozmarynem, lecz tego nie lubię łączyć z pomidorami). Przez kilka dni chleb zastępował mi typowe kanapki. Cały bochenek został zjedzony wyłącznie z masłem i warzywami. Składniki: 100 g słonecznika 100 g wody 120 g mąki razowej 1850 (pszennej lub orkiszowej) 280 g mąki 650 (pszennej lub orkiszowej) + łyżeczka 100 g zakwasu (użyłam pszennego

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb pszenny 93

foremkę. Jak już ciasto wyrosło przełożyłam do foremki i przykryłam folią aluminiową. Piekarnik nastawiłam na 200 stopni i piekłam chleb ok. 35 min. Następnie zdjęłam folię i piekłam jeszcze ok. 20 minut. Foremkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Jeśli już wyłożymy chleb do blaszki, proponowałabym posmarować rozkłóconym jajkiem. Ja posypałam tylko makiem i przed wyjęciem z piekarnika szybciutko wypędzelkowałam ciasto mlekiem(...)Zazwyczaj jak robiłam chlebek to na mące razowej i z ziarnami. Kiedyś pokażę dokładnie jak go zrobić. Wspomnę jeszcze o tym chlebku pszennym. Polecam go bardzo. Naprawdę niewiele różni się od tego ze sklepu. Wiadomo przynajmniej, co w nim jest. Jak on smakuje z masełkiem i wędlinką! Bajka! Smacznego! Lidka Artykuł Chleb pszenny pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Żurek w chlebie 183

Opis: Żur, czyli powrót do polskiej tradycji. Jest to zupa przyrządzana na bazie zakwasu z razowej mąki żytniej. Często podawany jest z wędzonym boczkiem, kiełbasą, żeberkami lub też z dodatkiem białej kiełbasy. Żurek ma charakterystyczny kwaśny smak. W Polsce żurek jest tradycyjnym daniem wielkanocnym. Polecam przyrządzać w specjalnych chlebkach, wyglądem i smakiem zachwyci każdego. Składniki: Włoszczyzna 2 ząbki czosnki Gałązki(...)zakwasu żytniego 500 g surowej białej kiełbasy Śmietana kremówka 30% Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz, sól, szczypta cukru, kminek, świeżo zmielony majeranek i pieprz 4 jajka Chleb   Sposób przygotowania: Na początku przygotowujemy bulion warzywny. Obieramy i myjemy całą włoszczyznę. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka i wlewamy ok 2 l wody. Dodajemy również 1 ząbek czosnku, 2 listki

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Chleb z zaparzaną mąką gryczaną i chia 336

wartość odżywczą chleba. Przepis z jakiego korzystałem znalazłem na YouTubowym kanale rusbrot . Chleb wyszedł bardzo smaczny, taki półrazowy, lekko słodkawy mimo tego, że nie dodawałem cukru ani miodu. Aromat chleba dopełnia prażone chia, przyjemnie strzelające pod zębami ;) Polecam do upieczenia! Ilość składników na formę 20x11 cm:  Podanych temperatur nie musicie się kurczowo trzymać (czas poszczególnych etapów może się wtedy(...)cała zaparka (wystudzona) 50 g mąka żytnia jasna typ 720 20 g mąka żytnia razowa typ 2000 140 g mąka pszenna typ 650 lub 750 5 g sól 3,5 g drożdże świeże lub 1 g instant 20 g woda nasiona chia do posypania chleba Nawodnienie ciasta 70% Składniki dokładnie wymieszać, zostawić na 90 minut w temperaturze

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb pszenno- żytni w żeliwnym garnku 159

Kolejny wart polecenia chlebuś. Tym razem chleb pszenno - żytni pieczony w żeliwnym garnku. Bardzo dobry z mocno chrupiącą skórką. Przepis pochodzi ze strony  Smaki i aromaty .  Serdecznie polecam;) Składniki:  Zaczyn zakwasowy: 220 gram mąki żytniej chlebowej typ 720 80 gram mąki żytniej razowej typ 1850 320 gram wody letniej przegotowanej 50 gram zakwasu żytniego Wykonanie: Wymieszać dokładnie

Krakowskie smaki Ani
chleb na zakwasie z miodem 204

chleb pieczony z miodem Połączenie słodyczy miodu, z zakwaszonym chlebowym ciastem, daje niesamowity efekt. Jedyny szkopuł w tym, że efekt ten, wprost błyskawicznie jest zjadany. sposób wypieku jednego bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej 4 łyżki  zakwasu   1 szklanki letniej wody wypiek 1 szklanki mąki żytniej razowej 2 szklanki mąki pszennej razowej 2 łyżki miodu woda(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią, mąkę pszenną, miód, oraz sól. Całość mieszamy  łyżką, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ( prawie "gliniaste") ciasto.  Ilość wody zależy od mąki

Miód i pieprz
Chleb żytni z cebulą i piwem 160

zapach smażonej cebulki oraz wilgotny miękisz. Jeśli macie trochę czasu i cierpliwości, to polecam upieczenie tego chleba. Pieczywo na zakwasie wyrasta przez wiele godzin, jednak warto włożyć nieco wysiłku w jego przygotowanie, bo efekt jest wspaniały.   Zaczyn  100 g mąki żytniej razowej typ 2000 90 g wody 30 g zakwasu żytniego Ciasto właściwe 400 g mąki żytniej(...)30x15 cm)  wysmarowanej masłem. Delikatnie wyrównać powierzchnię ciasta,  przykryć foremki ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 3 – 4 godziny. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni.  Wyrośnięty chleb ponacinać, wstawić do gorącego piekarnika. Piekarnik zaparować przy pomocy spryskiwacza.  Piec ok 45 – 50 minut.  Upieczony chleb wyjąć z foremki i pozostawić do wystudzenia na kratce. Smacznego Chleb żytni

Codziennik Kuchenny
Chleb z dynią 235

Chleb z dynią zdecydowanie urzeka swoim słonecznym kolorem, który jest spowodowany użyciem puree z dyni. Z tego samego przepisu można również upiec bułeczki.  Chleb z dynią 2017-11-05 18:07:32 Z podanej proporcji otrzymałam 1 bochenek o wadze około 700 g oraz 15 bułeczek o wadze około 50 g każda. Zapisz przepis Drukuj przepis Zaczyn(...)Gotowe ciasto 500 g mąki pszennej typ 650 140 g mąki pszennej razowej 350 g wody 10 g soli 4 g drożdży instant 230 g puree z dyni 50 g suszonych pestek z dyni cały zaczyn Wskazówki wykonania Puree z dyni przygotować dzień przed właściwym mieszaniem chleba. Dynię umyć, przekroić na połowę i wydrążyć pestki. Połówki dyni pokroić na kilka

Chlebki.pl
Chleb "swojski" żytnio - pszenny 70/30 157

jeśli będziemy piec chleb w foremce, to  ilość wody można wtedy zwiększyć do 360-375 g ) 10 g słód żytni jasny (jak nie mamy, można pominąć, jednak aromat chleba będzie wtedy mniej intensywny ) 1 g kminek mielony (można pominąć) 150 g mąka żytnia jasna typ 720 40 g mąka żytnia razowa typ 2000 Fermentacja

Przepisy na domowy ser i chleb
SZYBKIE BAGIETKI Z SAMOPSZY I PŁASKURKI 192

stanie wytworzyć ich samodzielnie – powinniśmy dostarczać je z pożywieniem. Mąka z samopszy znakomicie nadaje się do wyrobu razowego pieczywa. Najlepiej przygotowywać je z wykorzystaniem zakwasu, gdyż zawarty w ziarnach samopszy gluten jest lepki, mało rozciągliwy i słabo zatrzymuje wodę.  Chleb z samopszy ma charakterystyczną, żółtawą barwę (spowodowana jest ona przez znacznie wyższą niż w pszenicy zawartość karotenoidów, które korzystnie

Smaczne Zdrowe
Chleb pszenny wieloziarnisty 143

mało pracochłonny chleb na drożdżach, wystarczy tylko wymieszać składniki i zostawić do wyrośnięcia. Upiec i gotowe. Domowy chleb bez żadnych zbędnych dodatków, który jest miękki przez kilka dni. Składniki: 300 g mąki pszennej 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub razowej 500 ml letniej wody 25 g drożdży 3 łyżki otrąb pszennych lub innych 2 łyżki pestek z dyni 3 łyżki

talerz przyjemności
Chleb polski na zakwasie 222

współgrały ze świeżym masłem i jeszcze ciepłą domową konfiturą truskawkową! Niebo! Idealne rozpoczęcie dnia! Przepis na chleb znaleziony na Moje Wypieki , w oryginale od Tatter . Składniki: 200 g zakwasu żytniego, 550 g mąki pszennej chlebowej (u nas typ 650), 50 g mąki pszennej razowej lub otrąb owsianych (u nas mąka typ 2000), 1 łyżeczka słodu (u nas 1 łyżeczka cukru(...)wyrastania lub włożyć do dużej keksówki lub dwóch mniejszych wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Odkładamy do wyrastania w ciepłe miejsce na mniej więcej 1 - 1 1/2 godziny. Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 stopni z parą przez 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 230 stopni i pieczemy jeszcze około 30 minut. Jeśli pieczemy w keksówce lepiej wyciągnąć

Plate of Joy
Chleb orkiszowy ubijany -lutowa piekarnia 203

luty wybrała dla nas Ania z bloga   Nie tylko na słodko .P rzepis na chleb z książki Hanne Risgaard,  Home Baked: Nordic Recipes and Techniques for Organic Bread and Pastry , pochodzi z bloga   Lucullian Delights an Italian experience . U mnie zamiast razowej mąki orkiszowej resztki różnych mąk żytnich .  S kładniki na dwa bochenki : 840 g mąki(...)orkiszowej 160 g razowej mąki orkiszowej (można zastąpić pszenną razową) 10 g świeżych drożdży Sól 20 g ok 800 g wody Wykonanie: Wieczorem:  Wymieszać oba rodzaje mąki w misce, dodać i rozetrzeć drożdże, dodać sól i wodę.Ubijać ciasto na wysokich obrotach miksera, (końcówka taka jak do ubijania białek, lub ewentualnie hak)do momentu aż ciasto nie będzie przyklejało

Moje domowe kucharzenie
Chleb mieszany na zakwasie i miodzie z oliwkami w sierpniowej piekarni 211

zamiana oliwek czarnych na zielone sprawiła, że chleb ma bardziej wyrazisty smak. Składniki ( na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) : 240 g aktywnego zakwasu ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas ) 30 g siemienia lnianego (w oryginale 50 g siemienia, bez babki) 10 g babki płesznik 100 g razowej mąki żytniej 100 g razowej mąki orkiszowej(...)razowej mąki pszennej 100 g mąki pszennej łyżeczka (8 g) soli łyżka płynnego miodu (przy zielonych oliwkach można ciut więcej) 330 g + 20 g wody 15 zielonych oliwek (dałam mniej niż czarnych zachowawczo, ale spokojnie można dodać więcej) Na pół godziny przed wyrabianiem ciasta na chleb namoczyć siemię lniane i babkę płesznik w 20 g wody. Wymieszać i odstawić

Weekendy w domu i ogrodzie