chleb razowy - 2164 przepisów (strona:100/145)

Czeski wiejski chleb na zakwasie 150

Prosty chleb pszenny z dodatkiem mąki żytniej. Wygodny w robieniu, smaczny. Przepis ze strony  Moje Wypieki składniki 150 g zakwasu żytniego 300 g letniej wody 400 g mąki pszennej chlebowej (część można zastąpić mąką razową) 100 g mąki żytniej jasnej (chlebowej) 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka drożdży suchych (4 g) lub 8 g drożdży świeżych (pominęłam) przygotowanie Wszystkie(...)mlekiem, obsypać nasionami. Piec w temperaturze 240ºC przez około 40 - 45 minut, do zbrązowienia skórki. Studzić na kratce. Smacznego! Uwagi: Użyłam tylko zakwasu, drożdże pominęłam. Pieklam w foremce. Chleb wyszedł smaczny, ale nie tak ładnie wyrośnięty jak oryginalny, mój troszkę bardziej zbity. Wpis dołączam do lutowej listy  Na zakwasie i na drożdżach ,  prowadzonej na blogu   Zapach Chleba

Stare Gary
Pięć kłosów 91

Dzisiejszy mały eksperyment uznaje za bardzo udany i smaczny. Przepis: składniki -mąka pszenna 100 g -mąka gryczana 100 g -mąka owsiana 100 g -mąka orkiszowa 100

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Bagietka, autoliza, zakwas żytni razowy 247

Bagietka dla tych, którzy nie lubią wyrabiać ciasta, ale są za to cierpliwi. Całość, łącznie z wypiekiem, zajmuje około 40 godzin, w tym 12 godzinna autoliza

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb z mąki pełnoziarnistej 69

zakwasie żytnim. Chleb jest mięciutki z mnóstwem pięknych maleńkich dziureczek, jego miąższ jest delikatnie wilgotny, przez co długo pozostaje świeży. Smak chleba jest rewelacyjny i pasuje do wszystkich dodatków. Skórkę chleba możecie posypać mąką, ulubionymi ziarnami, można również posmarować upieczony, gorący chleb roztopionym masłem, wybór zostawiam Wam. Przygotowanie chleba jest bardzo proste oczywiście jak to chleb na zakwasie(...)jest pracochłonny. Do jego przygotowania wystarczy duża miska i drewniana łyżka do mieszana ciasta. Spróbujcie koniecznie! Print Chleb z mąki pełnoziarnistej .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszny domowy chleb, oczywiście najlepszy. Course Pieczywo Cuisine Polska Keyword chleb, mąka żytnia Prep Time 15 minutes Cook Time 55 minutes Total Time 1 hour 10 minutes Servings

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb mieszany na miodzie i zakwasie z oliwkami 136

lnianego według przepisu Badylarki z bloga  Weekendy w domu i ogrodzie . Chleb mieszany na miodzie  z oliwkami Czas przygotowania: 12 godzin Proporcje na formę o wymiarach 27 x 12 cm Składniki: 240 g aktywnego zakwasu żytniego 50 g siemienia lnianego 70 g mąki żytniej razowej 130 g mąki razowej orkiszowej 250 g mąki pszennej 650 8 g soli(...)mnie ciasto rosło ponad 4 godziny. Foremkę z wyrośniętym ciastem wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu, Po upieczeniu chleb wyjmujemy z formy i studzimy je na kratce. Chleb mieszany na miodzie  z oliwkami znajdziecie również na blogach: Kuchennymi drzwiami Smakowity chleb Kolor i smak Kulinarna Maniusia Polska zupa Apetyt

Kulinarne przygody Gatity
chleb na zsiadłym mleku 123

Chleb mieszany na zsiadłym mleku bochenek upieczony z mąki żytniej "żurkowej", oraz z zsiadłego mleka, nie wyrośnie imponująco ale jego niepowtarzalny smak, z nawiązką zrekompensuje estetyczne braki. Składniki 0,5 kg mąki pszennej razowej 0,5 kg mąki żytniej żurkowej szklanka zsiadłego mleka szklanka świeżego mleka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 30 g drożdży 2 łyżki ziaren słonecznika(...)jeszcze dwukrotnie. Następnie z ciasta formujemy bochenek ( lub bochenki) i znów pozostawiamy do wyrośnięcia na 30-40 minut. Wyrośnięte ciasto przekładamy, ze stolnicy do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni. Chleb pieczemy przez 40-45 minut, aby mieć pewność ze spód bochenka dobrze się wypiecze, przed nagrzaniem, wkładamy do piekarnika  kamienną płytę, i na niej później układamy chleb

Miód i pieprz
Fougasse z oliwkami Hamelman'a - Marcowa Piekarnia 167

Kuchni . Chlebki wyszły pyszne, najsmaczniejsze jeszcze ciepłe, moczone w oliwie z czosnkiem i solą. Nie potrafię powiedzieć jak smakowały następnego dnia - żaden nie doczekał :)  Przepis z książki "Chleb"   J. Hamelmana Przepis i rysunki z bloga Amber Fougasse to regionalna specjalność Prowansji o gęstym, chrupiącym cieście, niezwykłym kształcie i smaku. Smakuje wyjątkowo ze względu na dużą ilość chrupiącej skórki(...)mąki pszennej razowej 255 g  wody 6 g soli 3 g drożdży instant 26 g (2 łyżki) oliwy z oliwek  40 g  oliwek nicejskich całość pâte fermentée przygotowanie pâte fermentée Połączyć drożdże z wodą, dodać mąkę i mieszać do osiągnięcia gładkiego ciasta. Pâte fermentée powinno mieć konsystencję gotowego ciasta na chleb. Przykryć dzieżę folią spożywczą i odstawić

Stare Gary
Chleb pszenny z Vermont na zakwasie Hamelman'a 156

bochenki, jeden zniknął wieczorem!  Wypiek czasochłonny, ale wart pilnowania! Źródło Jeffrey Hamelman "Chleb" składniki zaczyn   140 g mąki chlebowej pszennej 170 g wody 2 łyżki aktywnego zakwasu (dokarmionego ok 12 g wcześniej) ciasto właściwe 680 g mąki pszennej chlebowa 90 g mąki żytniej razowej 420 g wody 20 g soli 300g zaczynu przygotowanie zaczyn Przygotować(...)międzyczasie nagrzać piekarnik do 240 st. C.  Jeżeli używamy kamienia do pizzy, ułożyć go na środkowym poziomie i nagrzewać w wysokiej temperaturze przez min 40 min.   Kiedy chleb wyrośnie,  przełożyć go na łopatę do chleba,  szybko naciąć, i zsunąć na kamień lub blachę . Dużo łatwiej zsuwa się chleb, jeżeli na łopacie położymy papier do pieczenia, posypiemy

Stare Gary
Z cyklu: Domowe pieczywo - Arabskie chlebki z jogurtem, bez drożdży (Pane azzimo allo yogurt, senza lievito) 140

SKŁADNIKI (na 8 sztuk) 150 g m ą ki pszennej typu 500 150 g m ą ki razowej 100 g jogurtu naturalnego  1 łyżeczka 

La grande e la piccola cuoca
Zakwas na żur na mące razowej pszennej 144

mące razowej pszennej Czas przygotowania : 5-6 dni Składniki: 1 szklanka razowej mąki pszennej 1000-1200 ml przegotowanej ciepłej wody 3 ząbki czosnku 3 liście  laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 10 ziaren  czarnego pieprzu 3 łyżki zakwasu na chleb Wykonanie: Do dużego słoja wsypujemy mąkę, zalewamy wodą i dokładnie mieszamy trzepaczką

Kulinarne przygody Gatity
bułki z nadzieniem pizzerki 178

Dzisiaj na kolacje upiekłam pyszne pizzerkowe bułeczki. Składniki: - 1 szklanka mąki pszennej - 1/2 szklanki mąki razowej - 1 jajko - 20g drożdży - 1/4 szklanki wody - 1/4 szklanki mleka

Tanio szybko zdrowo
Chleb "pleśniowiec" z dodatkami i "Gang Różowego Sari" 171

właśnie na zakwasie chleb z dodatkiem sera z niebieską pleśnią (u Auzeta to roquefort, u mnie polski lazur). Dla podkręcenia smaku dodałam jeszcze orzechy i pestki dyni. Smak wyborny! Polecam wypróbować w swoich kuchniach :) Składniki (na niski bochenek o średnicy ok. 28 cm): garść ciasta z poprzedniego wypieku 100 g mąki żytniej + woda 250 g razowej mąki orkiszowej

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb ziołowy na zakwasie 146

kaszy gryczanej, a trochę jej ziaren jest w zakwasie z ostatniego wypieku chleba z kaszą gryczaną . Składniki ( na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) : zakwas z poprzedniego wypieku ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas ) 350 g mąki pszennej 200 g mąki żytniej razowej płaska łyżeczka mielonego kminku pół łyżeczki nasion czarnuszki 1/4 łyżeczki suszonego tymianku(...)Odłożyć pod przykryciem na ok. 2-3 godziny do ponownego wyrośnięcia. Piec w temp. ok. 180 stopni C przez ok. 1,5 godziny. Po upieczeniu usunąć papier i odłożyć chleb do całkowitego ostudzenia. Na mój chleb czekały dwie głodne dusze, więc pokroiłam go, zanim ostygł i na zdjęciu widać, że chleb się z lekka zniekształcił

Weekendy w domu i ogrodzie
Pasta madre italiana 228

banany lub winogrona. Przyzwyczajony do naszego zakwasu żytniego, mojego ulubionego razowego, nie spodziewałem się, że z białej mąki może powstać zaczyn, w którym aż tak widoczne będzie działanie dzikich drożdży i bakterii. Po drugim dokarmieniu masa powiększyła swoją objętość ponad dwukrotnie. Po trzecim dokarmieniu mogłem jej użyć do wypieku chleba toskańskiego . Ku mojemu zaskoczeniu - chleb wyrósł niesamowicie, mimo bardzo małej

Grahamka, weka i kajzerka
Kolorowa tarta z mąki żytniej razowej 269

Przyczyną moich dzisiejszych szaleństw kuchennych jest mąka żytnia razowa, na która natknęłam się ostatnio w osiedlowym sklepie. Jest to mąka nie byle jaka, bo jedna z najlepszych w Polsce. Nie żadna pospolita, do której nie wiedząc czemu, producenci, dodają obecnie mnóstwa spulchniaczy i polepszaczy. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style(...)naprawdę pięknie pachną i idealnie nadają się do wypieku chleba oraz przygotowywania zakwasu na chleb :) Nie wiem, czy dostępna jest ona w innych sklepach, ale na pewno można ją kupić przez internet. Zbiorowy zakup jest w tym wypadku najbardziej opłacalny ;) Zastępując mąkę pszenną mąką żytnią razową postanowiłam upiec tartę. Muszę przyznać, iż po raz pierwszy użyłam tego typu

Sajkofanka smaku