chleb razowy - 2164 przepisów (strona:103/145)

Chleb pszenno - orkiszowy z ziarnami 136

Chleb pszenno - orkiszowy z duuużą ilością różnych ziaren. Bardzo smaczny i prosty do wykonania. Przepis ze strony przepisnachleb.pl dostosowany do jednej formy 30x10 cm. Zaczyn  64 g aktywnego zakwasu żytniego - razowego  172 g mąki pszennej typ 450, 500 lub 550 112 g  wody Składniki wymieszać i zostawić w przykrytym naczyniu na 12-16 godz., w ciepłym

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb na zakwasie pszenno - żytni 161

jaki sposób jest najlepszy :) Zapraszam na chleb na zakwasie!   Chleb na zakwasie pszenno - żytni 2 keksówki 28 cm , 1 keksówka 20 cm Zaczyn 150 g aktywnego zakwasu żytniego (100% hydracji) 180 g mąki typ 650 220 g wody 900 g mąki typ 650 120 g mąki żytniej razowej 550 g wody 30 g świeżych drożdży 1 1/3 łyżki soli(...)wyrobić kilkoma ruchami ręki. Podzielić na trzy części i przełożyć do keksówek. Przykryć i zostawić na 40 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 220°C i włożyć wszystkie trzy chleby. Spryskiwaczem z wodą spryskać ścianki piekarnika i chleby i piec 15 minut w tej temperaturze. Następnie obniżyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze około 30 minut. Po wyjęciu

Posadzone i zjedzone
Mieszany na zakwasie z moczonymi ziarnami na jogurcie z grzybka tybetańskiego 118

mroziłam na później.   Piekłam na nim chleby a oto jeden z nich.     Mieszany na zakwasie z moczonymi ziarnami na jogurcie z grzybka tybetańskiego Zaczyn najlepiej wieczorem na 12-14 godzin przed przygotowaniem ciasta właściwego ·         1 łyżka gęstego zakwasu z mąki żytniej razowej, ·         160g(...)mąki żytniej razowej, ·         160g wody. Moczenie ziaren na 8 -10 godzin przed zrobieniem ciasta właściwego. ·         110g pestek dyni, ·         110g pestek słonecznika ·         Zimna woda, tyle aby pokryła ziarna, / wodę będziemy odlewać, można nią

Leśny Zakątek
Chleb razowy z suszonymi figami z orzechami i cynamonem 143

świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych 800 g mąki razowej 80 ml miodu 5-6 suszonych fig  150 g orzechów laskowych 2-3 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki mielonych goździków Dodatkowo: ziarna do posypania: słonecznik, pestki dyni, sezam, siemię lniane itp. 1 jajko do posmarowania chleba  Przygotowanie: 1. Ciasto: Suche drożdże wymieszać z mąką, solą

Nastoletnie Wypiekanie
Chleb serowy 146

mogą zostać wykorzystane jako chrupiący element wiosennych sałatek lub zupy krem. Chleb serowy 2018-06-04 17:42:33 Z podanej proporcji uzyskałam 2 bochenki o wadze około 700 g każdy. Zapisz przepis Drukuj przepis Zakwas 100 g dojrzałego zakwasu żytniego 100 g wody 100 g mąki żytniej razowej Gotowe ciasto 740 g mąki pszennej typ 650 450 g wody(...)koszyków lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć folią spożywczą lub czystą i suchą ściereczką kuchenną. Fermentacja końcowa. Około 60-90 minut w temperaturze 24 ºC. Pieczenie. Jeżeli chleby wyrastały w koszykach, przełożyć je na blachę do pieczenia. Wykonać nacięcia na powierzchni chleba, które pozwolą na równomierny wzrost bochenków i zapobiegną ich pękaniu. Piec przez 15 minut

Chlebki.pl
Normandzki chleb jabłkowy - wrześniowa piekarnia 204

Normandzki chleb jabłkowy przepis mistrza Jeffreya Hamelmana z książki „Chleb” na 2 duże bochenki (podaję za Kamilą) składniki zaczyn 160 g mąki chlebowej 100 g wody 30 g zakwasu Składniki zaczynu dokładnie wymieszać, przykryć i zostawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin. 650 g mąki chlebowej 90 g mąki pszennej razowej 210 g wody 310 g cydru jabłkowego(...)pierwszej godzinie. Ciasto podzielić na porcje, i uformować bochenki o okrągłym lub podłużnym kształcie, lub bułki i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia od 1 do 1 1/2 godziny. Chleb piec przy normalnej ilości pary w temperaturze 230° C przez 15 minut, i w temperaturze 225° przez 25 minut, aby zapobiec nadmiernemu ściemnieniu cukru w jabłkach i cydrze. A oto lista

Stare Gary
Zakwas żytni 116

Zakwas żytni Odnoszę wrażenie, że z roku na rok chleb w piekarniach jest coraz gorszej jakości, alternatywą do zakupu gotowego chleba jest jego pieczenie. Wbrew powszechnej opinii nie jest to takie trudne, tyle że wymaga czasu. Aby rozpocząć pieczenie chleba potrzebny jest zakwas. Poniżej krótka instrukcja jak przygotować najbardziej popularny zakwas żytni. Do wyhodowania zakwasu żytniego potrzebna jest mąka żytnia(...)zaczynając od mąki 700 w górę (im wyższa tym zakwas będzie mocniejszy). Składniki : mąka żytnia razowa woda słoik najlepiej litrowy Przepis : Dzień pierwszy: do dobrze wymytego słoika wsypujemy około 5-6 łyżek mąki i około pół szklanki wody, mieszamy. Konsystencja zakwasu powinna być gęsta. Słoik z zakwasem należy przykryć ściereczką lub ręcznikiem papierowym, spiąć gumką recepturką i pozostawić na dobę

tyfranbox
Chleb pszenno-żytni na drożdżach 75

buszować po internecie. Długo nie musiałam tego robić, bo po chwili pojawił mi się przepis na chleb. Na drożdżach. Nie jestem jakimś fanem chlebów na drożdżach, zakwas to zakwas. Ale zakwasu nie mam (może to dobry moment, żeby to zmienić), więc rozumiecie. Chleb pszenno-żytni na drożdżach pięknie wyrósł, dobrze się upiekł, był bardzo smaczny chwilę po wyciągnięciu z piekarnika(...)łał. Na drugi dzień okazało się jednak, że jest łał. Dokładnie o taki efekt mi chodziło. Lubię ciemne, zbite chleby. Nie mówiąc już o dobrociach, jakimi jest napchany: otręby, siemię moje ulubione i słonecznik. Parę dni później zrobiłam dwa kolejne chleby, żeby skończyć mąkę. Zamroziłam je. Wiecie co? Przy okazji kolejnych zakupów, wezmę mąkę żytnią 2000. I będę tak długo

Kardamonovy
Chleb z polentą oraz "Dom i dalekie ścieżki" 132

postanowiłam dodać ją do weekendowego chleba na zakwasie. Kasza smaku chleba nie zmienia. Sprawia natomiast, że pajda wygląda inaczej niż zwykle poprzez żółte paciorki polenty. Składniki (na keksówkę 29 x 10 cm): garść (ok. 150 g) zakwasu z poprzedniego wypieku ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas ) 250 g razowej mąki orkiszowej 240 g jasnej mąki orkiszowej 60 g polenty(...)przykryć wilgotną ściereczką. Rano Odłożyć do pojemnika sporą garść ciasta na kolejny wypiek (przechowywać w lodówce). Przełożyć resztę ciasta do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wilgotnymi rękoma wyrównać powierzchnię chleba i posypać pestkami dyni. Nakryć ciasto wilgotną ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia (zajmie to ok. 2 godzin). Piec chleb 1,5 godziny w temperaturze 190 stopni

Weekendy w domu i ogrodzie
Pyszny chleb pszenny wiejski 175

przepis. Drukuj Chleb wiejski pszenny z drożdżami Pyszny, aromatyczny chleb o chrupiącej skórce. Liczba porcji 1 bochenek Składniki Zaczyn poolish – wieczór przed pieczeniem 250 g mąki pszennej 0,2 g suchych drożdży 250 ml wody w temp 27 stopni Właściwe ciasto 200 g mąki 50 g mąki razowej dałam orkiszową 25 g zarodków pszennych 10 g otrąb pszennych dałam(...)odkładamy do garowania na ok. 1 h.  Jeśli pieczemy bochenek w żeliwnym garnku, to rozgrzewamy piekarnik do 245 stopni i sam garnek nagrzewamy ok. 45 minut. Przekładamy chleb do garnka, przykrywamy i pieczemy 30 min. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy chleb jeszcze 20 minut, aż chleb będzie ciemnobrązowy. Chleb studzimy na kratce. Artykuł Pyszny chleb pszenny wiejski

Mieszam w Garnku
Najlepsze domowe przepisy na pyszną Wielkanoc 151

biały barszcz Aksamitny krem z selera Żurek na domowym zakwasie Zakwas na żur na mące razowej pszennej Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Rosół z kaczki Zakwas na żurek Zakwas na czerwony barszcz Zakwas żytnio-owsiany na wielkanocny żurek Pieczywo Świąteczny chlebek cytrynowo-rozmarynowy Najprostszy chleb żytni na zakwasie Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką Chleb litewski Kaszubski chleb na podmłodzie

Kulinarne przygody Gatity
Sprawdzone domowe przepisy na pyszną Wielkanoc 324

pończochy Zupy Aksamitny krem z selera Żurek na domowym zakwasie Zakwas na żur na mące razowej pszennej Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Rosół z kaczki Zakwas na żurek Zakwas na czerwony barszcz Zakwas żytnio-owsiany na wielkanocny żurek Pieczywo Świąteczny chlebek cytrynowo-rozmarynowy Najprostszy chleb żytni na zakwasie Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką Chleb litewski Kaszubski chleb na podmłodzie

Kulinarne przygody Gatity
Chleb pszenno-orkiszowy z ziarnami 126

Chleb na Święta zobowiązuje, więc zadbałam o więcej dodatków, wśród których znalazł się niedawny nabytek, zupełnie nowy w mojej kuchni - złociste siemię lniane. Do tego ciemne siemię, słonecznik i żurawina. Użyłam razowej mąki i dużej ilości ziaren, by pomóc żołądkowi w świątecznym opychaniu się różnymi potrawami. Składniki (na formę o wymiarach (28 x 22 x 7) cm) : zakwas z poprzedniego

Weekendy w domu i ogrodzie
Prosty chleb 66% żytni wg Hamelmana 110

chleb po raz pierwszy, trzymając się ściśle proporcji podanych w książce J.Hamelmana "Chleb". Ciasto było zbyt luźne na formowanie do koszyka więc upiekłem go w foremce. Posypany makiem i sezamem. Zarówno do zaczynu, jak i ciasta użyłem mieszanki mąki żytniej typ 2000 i 720 w stosunku 1:2. Prosty i smaczny chlebek, polecam! Zaczyn  10 g zakwas żytni razowy(...)minut w temperaturze 26oC. Potem ciasto przełożyłem do foremki (mały kawałek ciasta, dosłownie kilka gramów odłożyłem i rozrobiłem z wodą 1:1, aby wykorzystać później do posmarowania wierzchu chleba). Wyrastanie w foremce zajęło ok. 60 minut w temperaturze  26oC. Bezpośrednio przed pieczeniem wierzch chleba posmarowałem za pomocą pędzelka rzadkim ciastem i posypałem nasionami. Polecam, nic nie odpada ;) Pieczenie

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb na wodzie z ogórków kiszonych 129

tylko zjemy ogórki - kiszę następne. Wykorzystałam wodę z ogórków małosolnych. Mam jej dostatek :) Zaczyn : 2 szklanki ciepłej wody 60 g drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1 szklanka mąki żytniej razowej ( ja dałam pytlową) 1 szklanka mąki pszennej chlebowej Przygotować zaczyn i pozostawić na 15 min. do wyrośnięcia. Ciasto właściwe : 4,5 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki soli 1 szklanka(...)wyrośniętego zaczynu dodać po kolei składniki ciasta właściwego  Wyrobić robotem z hakami. Ciasto umieścić do dwóch keksówek / wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą / Wierzch smaruję wodą, aby chleb nie pękał Zostawiamy w keksówkach na 20 min. Posypujemy czym chcemy, ja posypałam makiem. Piec w 200 *C przez 1 godz. Po upieczeniu od razu wyjąć z foremek na kratkę

Proste Potrawy