chleb razowy - 2164 przepisów (strona:102/145)

Zakwas ze skórek chlebowych 143

Dzisiaj powiem w jaki sposób przygotować zakwas do chleba tak jak robiły nasze babcie ☺ . Chleb upieczony na takim zakwasie jest bardzo aromatyczny i bardzo smaczny. Potrzebujemy

Tylko pysznie
Domowe bułki z parówką 180

Witajcie dzisiaj zapraszam was na pyszne bułeczki z kiełbaską w środku! Składniki: - 200g mąki pszennej mąki razowej - 300g mąki pszennej - 1 jajko - 1,5 szklanki ciepłego

Tanio szybko zdrowo
Sztangle graham orkiszowe 167

Dobre przepisy należy wykorzystywać, eksperymentować z nimi, szukać inspiracji i odnajdywać nowe smaki i zapachy. Dlatego też po znalezieniu i wypróbowaniu przepisu Adama Piekarza na przepyszne

Grahamka, weka i kajzerka
Poniedziałek: Panzanella, sałatka z chleba i pomidoròw 110

zależności od regionu Włoch i kucharza. Można dodać do niej suchy chleb namoczony wcześniej w wodzie z dodatkiem octu balsamicznego i poźniej usmażyć na złoto, można, jak proponujemy to my, zrobić grzanki ze świeżego pieczywa. Może to być białą bułka, ciabatta, albo, jak my zrobiliśmy, razowe pieczywo w ziarnami. Najważniejsze w tym daniu są pomidory: muszą być bardzo dojrzale, pachnące(...)plastry, cebulę pokrój w plastry, pietruszkę posiekaj, Ułóż wszystkie składniki na talerzu. Skrop oliwą i octem balsamicznym. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Artykuł Poniedziałek: Panzanella, sałatka z chleba i pomidoròw pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Chleb żytni z karmelizowaną cebulą 152

Chleb 100% żytni na zakwasie, z dodatkiem karmelizowanej cebuli. Bardzo aromatyczny o wyraźnie wyczuwalnym smaku cebuli. Pomysł inspirowany przepisem z blogu Kuchennymi Drzwiami . Zaczyn: 30 g aktywnego zakwasu żytniego 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej (razowej), typ 2000 90 g letniej wody Zakwas wyjąć z lodówki i zostawić na 3-4 godziny w ciepłym miejscu, aż zacznie "pracować". Wszystkie składniki zaczynu(...)obsypanej mąką. Wyrównać powierzchnię ciasta mokrą łyżką lub dłonią, przykryć formę ściereczką lub zawinąć w folię i zostawić do wyrośnięcia na 8-12 godzin. Piekarnik nagrzać do 220oC. Wyrośnięty chleb posmarować oliwą lub olejem i piec 45-50 minut.  Studzić na kratce, aż wystygnie

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb z kaszą gryczaną na zakwasie 167

Postanowiłam po latach dać jej szansę i dziś przygotowałam chleb na zakwasie właśnie z jej dodatkiem. Wyszedł naprawdę smacznie :) Składniki ( na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) : zakwas z poprzedniego wypieku ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas ) 300 g mąki pszennej 100 g mąki żytniej razowej 100 g kaszy gryczanej pół łyżeczki soli pół łyżeczki cukru(...)szczelnym przykryciem do ponownego wyrośnięcia na ok. 2-3 godziny. Piec ok. 1,5 godziny w temperaturze ok. 180 stopni C. Po upieczeniu odstawić do całkowitego ostygnięcia. ------------ Podobne: Chleb amarantusowo-żołędziowy Chleb z sorgo i aramantusem Chleb wileński z żurawiną i śliwką

Weekendy w domu i ogrodzie
Graham dobrze przyprawiony 173

masłem lub ulubioną pastą kanapkową . Smaczny jest także bez żadnych dodatków.  W tym chlebie pomidory są tylko dodatkiem, ale nawet te suszone są dobre dla zdrowia. O tym co znajdziemy w pomidorach można przeczytać w przepisie na  pyszną kremową zupę pomidorową z razowymi grzankami

My Chcemy Jeść
Chleb orkiszowy ubijany czyli Lutowa Piekarnia i ja :) 157

Dzieciakom smakował bardzo! nawet skórek nie zostawiły co zwykle czynią :) Chleb orkiszowy ubijany przepis pochodzi z książki Hanne Risgaard, Home Baked: Nordic Recipes and Techniques for Organic Bread and Pastry, pochodzi z bloga Lucullian Delights an Italian experience. składniki na dwa bochenki: 840 g mąki orkiszowej 160 g razowej mąki orkiszowej (można zastąpić pszenną razową) 10 g świeżych drożdży(...)wierzchu. Dzielimy ciasto na cztery równe prostokąty. Ostrożnie, żeby nie naruszyć struktury ciasta, skręcamy ze sobą po dwa paski na kształt warkocza. W ten sposób powstaną dwa bochenki. Chleby przekładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Pozostawiamy do wyrośnięcia, maja prawie podwoić swoją objętość. Rozgrzewamy piekarnik, z kamieniem do pieczenia do 250 st C. Obficie spryskujemy piekarnik wodą. Zsuwamy bochenek

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb z semoliny z nasionami w kwietniowej piekarni 195

taki niestety nie wyszedł 😌 Smakuje jednak ciekawie, a mieszkanie pachniało cudnie po wyjęciu chleba z piekarnika 😊 Zamiast nasion chia użyłam babki płesznik. Przygotowałam jeden bochenek, zmniejszając o połowę ilości poniższych składników. Składniki (na 2 keksówki): 800 g mąki z pszenicy Durum (semoliny) 150 g mąki żytniej razowej 5-6 łyżek prażonego sezamu 3 łyżki prażonej dyni 3 łyżki prażonego słonecznika(...)minutach pieczenia temp. zmniejszamy do 200st. Spryskujemy wodą 2 -3 razy w ciągu tych piętnastu minut, pierwszy raz przed włożeniem ciasta do piekarnika tuż po wyrośnięciu. Przepis na chleb z mąki z pszenicy Durum na blogach

Weekendy w domu i ogrodzie
Tordu z zielonym groszkiem i szynką 126

nazwa oznacza "skręcone", co odnosi się bezpośrednio do sposobu w jaki ten chleb się robi. Chlebki takie świetnie sprawdzą się na piknik. Wystarczy odrobina masła i kanapka gotowa. SKŁADNIKI 25 g drożdży 450 ml wody 450 g mąki pszennej chlebowej typ 750 250 g mąki pszennej razowej typ 2000 15 g soli 55 g szynki (u mnie sopocka) 1/2 puszki(...)dół) i równocześnie wydłużać. Gotowe chlebki przełożyć na blaszkę posypaną mąką, przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do ponownego wyrastania na 30 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 ° C. Wyrośnięte chleby posmarować pędzelkiem delikatnie wodą i posypać sezamem, po czym włożyć do piekarnika. Piekarnik zaparować poprzez spryskanie go (np. spryskiwaczem do kwiatów) przez uchylone drzwiczki. Tordu piec 20-25 minut

Passions hobbies life
Pikantny ciemny chleb pszenno-żytni z orzechami 119

łączenia smaków. I oczywiście zachęcamy do zrobienia tego chleba. Ma wyraźnie orzechowy smak, kawa jest gdzieś z tyłu. Czuć ją, ale nie stanowi głównego smaku. A gdzieś w tle przyjemnie majaczy ostry smak chili.       500 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 100 g mąki żytniej razowej (typ 2000) 380 ml wody 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru(...)pieczenia (ewentualnie oprószonym mąką). Przykrywamy i znowu zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wkładamy do piekarnika naczynie żaroodporne (wlewamy do niego szklankę wody) i nagrzewamy do 220 stopni. Chleb nacinamy ukośnie w kilku miejscach , wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40 minut. Smacznego

Marder&Marder Manufacture
Chleb orkiszowo-pszenno-żytni na żurku 105

badziewie ze sklepu. Jeżeli od białego pieczywa wolicie ciemne to ten chleb z pewnością wam posmakuje. A przepis podejrzałem (i oczywiście jak zawsze trochę pozmieniałem) na blogu  Co By Tu Zjeść? I dziękuję sklepowi AleDobre.pl za mąkę do tego pieczywa. Otrzymałem od nich do przetestowania mąkę razową orkiszową i mąkę żytnią chlebową . Te mąki naprawdę dają radę :) Składniki(...)bochenki: 440 g maki orkiszowej razowej typ 2000 200 g mąki pszennej 150 g mąki żytniej chlebowej typ 720 7 g suchych drożdży 400 ml zakwasu na żurek ok. 200 ml wody 2 łyżki oleju 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli Od razu na początku: ilość wody zależy od gęstości waszego zakwasu żurkowego. Ja swój zrobiłem z naprawdę bardzo grubo

Marder&Marder Manufacture
Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką 144

Odpowiedziałam na marcowe zaproszenie Amber. Tym razem chleb, którego wypiek w czasie był trochę długi okazał się smaczny, a przepis nie taki skomplikowany :) przepis podaję za Leśnym Zakątkiem . Wyboru zaś dokonała  Jol a Składniki na zaczyn: 83 g zakwasu z mąki żytniej razowej (dokarmionego 10-12 godzin wcześniej) 165 g mąki żytniej razowej 225 g wody Składniki mieszamy(...)pozostawiamy przykryte, na 14-16 godzin w temp. pokojowej Składniki zasmażki: 120 g mąki żytniej (ja dodałam żytniej razowej, a w przepisie podano typ 720 ) 300 g zimnej wody Na rozgrzaną suchą patelnię, wsypujemy mąkę i prażymy, cały czas mieszając do uzyskania lekko brązowego koloru. Mąka nie może się przypalić! Przesypujemy na miseczkę i dolewamy stopniowo zimną wodę, energicznie mieszając

Proste Potrawy
3 proste przepisy z łososiem w roli głównej 94

szpinaku. Razowe pieczywo z zielonym musem oraz łososiem Grzanki z dodatkiem ryby, awokado oraz jajka w koszulce to kolejna propozycja śniadaniowa. Do przygotowania dania potrzebne będą: 4 kromki razowego pieczywa, awokado, łyżeczka oliwy z oliwek, pęczek szczypiorku, szczypta soli, biały pieprz, limonka, marynowany ogórek, ocet spirytusowy, 4 jajka, 50 g rukoli, 4 plastry wędzonego łososia, 2 rzodkiewki. Kromki chleba upiecz

Żyję by jeść
Rodzaje i typy mąki. Do czego, jaką mąkę używać 166

mąk są doskonałe do wypieku chleba. Nadają one specjalny   posmak   a chleby są nieco ciemniejsze, niż z mąki pszennej jasnej.   Mąka ta jest również doskonała do   ciasta na pizzę.   Mąka pszenna graham typ 1850 To mąka o niższym typie niż klasyczna razowa, dlatego jest od niej delikatniejsza choć bogata w błonnik i otręby. Stosuje się

Kuchnia u Krysi
Irlandzki chleb sodowy. 139

chyba tradycjonalistką :) Niemniej jednak cieszę się, że zdecydowałam się przygotować ten kojarzony z Irlandią chleb. Następnym razem dodam do ciasta orzechy lub żurawinę, ponieważ w takich wersjach też pojawia się na stołach mieszkańców Zielonej Wyspy. Składniki: 250 g mąki pszennej 250 g mąki pszennej razowej 100 g płatków owsianych 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka soli 25 g masła

zadanie-gotowanie
Chleb pszenno - orkiszowy z ziarnami 136

Chleb pszenno - orkiszowy z duuużą ilością różnych ziaren. Bardzo smaczny i prosty do wykonania. Przepis ze strony przepisnachleb.pl dostosowany do jednej formy 30x10 cm. Zaczyn  64 g aktywnego zakwasu żytniego - razowego  172 g mąki pszennej typ 450, 500 lub 550 112 g  wody Składniki wymieszać i zostawić w przykrytym naczyniu na 12-16 godz., w ciepłym

Przepisy na domowy ser i chleb