chleb razowy - 2164 przepisów (strona:90/145)

Chleb z ziarnami 141

Chleb upieczony w ramach wydarzenia  Chleby z ziarnami .Polecam , chlebek jest smaczny, u mnie jak zawsze chleb krojony na ciepło, nie mogę nigdy wytrzymać i muszę spróbować od razu. "Zakwas"   1 szkl. mąki żytniej razowej 1 szkl. letniej wody  Ciasto: 1 kg mąki pszennej typ 650 3 szkl. letniej wody  plus troszkę ewentualnie dolać

Moje domowe kucharzenie
Chleb pszenno-żytni z tartym jabłkiem i zielonym owsem 223

osiągnie 10-15cm . Ja robię sok używając zwykłej maszynki do mielenia mięsa. Potem wyciskam przez gazę i piję. Pycha! Chleb pszenno-żytni z tartym jabłkiem i zielonym owsem Składniki na zaczyn 85g zakwasu z mąki żytniej razowej, 290g mąki żytniej typ 720, 200g startego jabłka na tarce do jarzyn, szara reneta, 320g wody. Umyte jabłko ścieramy ze skórką

Leśny Zakątek
Żytni chleb zagrodowy 118

Żytni chleb zagrodowy Pieczenie chleba nie jest trudne , co prawda ja zazwyczaj piekę chleby na drożdżach , ale nie ustępują smakiem tym na zakwasie . Poza tym zakwas

Ogrodnik w podróży
samopsza -chleb na zakwasie 160

Składniki 800g mąki z samopszy 400g około, mąki orkiszowej razowej 300-400 ml wody(im suchsza mąka tym więcej wody) 30 g siemię 15-20 g

w mojej kuchni
Chleb pszenny na zakwasie i drożdżach, z dodatkiem octu balsamicznego 137

Smaczny chleb pszenny, o dosyć neutralnym smaku - taki chleb, pasujący do wszystkiego. Łatwy do wykonania, bardzo dobrze wyrasta dzięki dodatkowi drożdży.  Zaczyn 3 łyżki zakwasu żytniego razowego (z mąki typu 2000) 1 szklanka mąki pszennej  typ 450, 500 lub 550 1/2 szklanki wody Składniki wymieszać i zostawić w przykrytym naczyniu

Przepisy na domowy ser i chleb
CHLEB NA ZAKWASIE 138

http://kuchniapepin.blogspot.com/search/label/chleb%20na%20zakwasie http://kuchniapepin.blogspot.com/search/label/chleb%20na%20zakwasie Chlebek z ziarnami,na zakwasie z mąki żytniej razowej- domowy. potrzebne 3-4 łyżki zakwasu chlebowego. Do zakwasu wieczorem dodać

w mojej kuchni
Chleb 133

Wypiek mojej mamy :) Naprawdę warty spróbowania bo jest przepyszny ! Od jakiegoś roku jem tylko ten chleb, bo tak mi zasmakował :D Sami zobaczycie :) Składniki:   -1 kg mąki pszennej -0,5 kg mąki żytniej razowej -1/2 szkl siemienia -1 szkl. ziarem słonecznika 1szkl płatków owsianych 4 łyżki oleju 5 i 1/2 łyżeczki soli 5-6 szkl ciepłej wody rozczyn

charlotte gotuje
Chleb z suszonymi pomidorami i ziarnami słonecznika 217

Składniki: 250g mąki pszennej chlebowej, plus troszkę do oprószenia miski, 250g mąki razowej chlebowej, 7g suszonych drożdży, 12g soli, 350ml ciepłej wody, 1 łyżka oleju, 140g pomidorów suszonych ( po odsączeniu ), 45g pestek słonecznika, troszkę ciepłego mleka. Przygotowanie: Mąki wymieszać z solą oraz drożdżami. Mąki odgarnąć na bok i w środek wlać olej oraz wodę  - łączyć razem i zagnieść ciasto(...)godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie dodać do ciasta pokrojone na kawałki suszone pomidory i zagnieść ciasto. Na blachę położyć papier do pieczenia. Na papier położyć ciasto i uformować kształt chleba - pomidory powciskać do środka, tak by za mocno nie wystawały, ponieważ podczas pieczenia się przypieką i nie będą smaczne. Chleb posmarować ciepłym mlekiem i obsypać słonecznikiem, który należy lekko podociskać

W kuchni u Moniki
Chleb na zakwasie 180

tylko masłem. Bo taki jest najlepszy ! Jeśli ktoś nie posiada zakwasu pszennego można go zastąpić żytnim. Do mojego chleba dodałam sporo ziaren słonecznika.  Składniki wystarczy wymieszać łyżką. Ja użyłam haka do ciasta i robota. Składniki 350 g mąki pszennej razowej typ 2000 150 g mąki pszennej typ 480 lub 500 100 g mąki z pełnego przemialu, np. Basia ziarna(...)keksówek posmarowanych masłem, szczelnie przykryć ściereczką lub folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 6 godzin. Ciasto powinno wyrosnąć niemal do brzegów formy. Jeśli chleb nie chce rosnąć, należy mu w tym pomóc. Po upłynięciu 2 godzin, jeśli zobaczymy, że nie chce rosnąć, należy go włożyć do piekarnika na 50 stopni i zostawić do wyrośnięcia. Należy

Z Kuchni Do Kuchni
Chleb na zakwasie z pieczonym czosnkiem, wg Hamelmana 232

traci na wadze, a ilość podana w recepturze dotyczy czosnku po upieczeniu, a nie przed. Podane ilości składników są zgodne z przepisem źródłowym. Ciasto wyszło mi stosunkowo luźne, więc chleb upiekłem w foremce. Jeśli chcesz upiec koszykowca, trzeba będzie kontrolować ilość wody, aby ciasto było dostateczenie zwarte, tak by mogło wyrastać w koszyku, bądź bezpośrednio na blasze. Ilośc skłądników wystarczyła(...)malusie foremusie): 290 g zaczynu 630 g mąki pszennej chlebowej 90 g mąki orkiszowej razowej 480 g wodu o temp 24 - 25 °C 50 g oliwy 15 g drożdży świeżych 20 g soli 30 g pieczonego czosnku Przygotowanie chleba: Na początek rozpuść sól w połowie wody. W drugiej połowie rozpuść drożdże. Później wszystkie składniki włóż do miski i zaprzęgnij mikser

Grahamka, weka i kajzerka
Bułki pszenne razowe 128

Zapach unoszący się po domu, kiedy w piekarniku piecze się chleb czy bułki jest wyjątkowy. Widok stygnących na kratce bułek wprawia w zadumę, kiedy wciąga się ich zapach ciepło uderza po policzkach. Ta chwila kiedy zdajesz sobie sprawę, że zaraz, dosłownie za chwileczkę zjesz jeszcze lekko ciepłą, wspaniale chrupiącą bułeczkę. Chrupiącą z zewnątrz i pysznie mięciutką w środku, rozsmarowane(...)niej świeże masło i dodatki o jakich tylko sobie zamarzymy. To przepis na zwolnienie i cieszenie się każdym ugryzionym kawałkiem. Zapraszam :) Składniki: (10 sztuk) 275 g mąki pszennej razowej typ 2000, 250 g mąki pszennej typ 650, 8 g suchych drożdży, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka cukru, 3 łyżki oleju rzepakowego, 325 g wody siemię lniane do posypania Wszystkie składniki

Plate of Joy
wyborny chlebek z rodzynkami 168

chleb z rodzynkami Jeżeli o poranku, trzymam w dłoni kromkę tego aromatycznego chleba ( najlepiej przesmarowaną masłem), to wiem że w ciągu dnia wszystko musi mi się udać.  składniki na jeden duży chlebek zaczyn 1 szklanka mąki pszennej razowej 4 łyżki aktywnego  zakwasu   1 szklanka letniej wody wypiek 2 szklanki mąki pszennej typu 500 1 szklanka mąki pszennej(...)łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin (najlepiej na całą noc). Następnego dnia do miski z zaczynem wsypujemy resztę mąki zwykłej, oraz mąkę razową, dodajemy letnie mleko, rodzynki, oliwę, miód i słód jęczmienny.  Całość mieszamy, na początku nożem, a później wyrabiamy elastyczne ciasto w rękach .  Następnie z ciasta formujemy  kule, wkładamy

Miód i pieprz
Pain de Campagne 185

Jeśli jesteś początkującym piekarzem, polecam na początek skorzystać z prostszego przepisu na chleb na zakwasie, np. chleb żytni codzienny- klik .    Składniki: (na dwa bochenki)   Zakwas: 100 g aktywnego, dojrzałego zakwasu * 400 g białej mąki pszennej 100 g mąki pszennej razowej 400 g wody o temperaturze 29-32 st.C   Ciasto: 740 g białej mąki pszennej(...)pokojowej na 6-8 godzin.         Ciasto   Autoliza: Po 6-8 godzinach w innej dużej misce wymieszać 740 g mąki pszennej i 60 g mąki razowej. Dolać 620 g wody i wymieszać ręką, aż składniki się połączą. Przykryć miskę ściereczką i pozostawić na 20-30 minut.   Mieszanie: Wierzch ciasta z autolizy posypać solą

Nastoletnie Wypiekanie
Jesienny chleb na zakwasie z melasą 118

inna czynność domowa, nie sprawia mi tyle satysfakcji, zadowolenia i dumy. Domowi piekarze, na pewno znają to uczucie. Jesienny chleb na zakwasie z melasą Etap I 15g zakwasu, prosto z lodówki, jeśli był dokarmiany w tygodniu, 150g mąki żytniej razowej, 200g letniej wody. Mieszamy składniki w misce i pozostawiamy przykryte w temp. pokojowej na 12-14 godzin. Etap II Zaczyn(...)się temperaturze w piekarniku. U mnie piekarnik do potrzebnej temp. nagrzewa się 15-20 minut. Czas pieczenia sami musicie wyczuć, w zależności od typu piekarnika i użytej foremki. Ten chleb piekłam około 60 minut, od chwili włączenia piekarnika. Jest niezbyt wysoki, bo taki chciałam, a ukrojone kromki są długie i wąskie

Leśny Zakątek
razowy chleb pachnący kminkiem i melasą 106

nosem niezwykle przyjemny zapach, rozchodzący się po kuchni. Musiałem  pospieszyć się z zrobieniem zdjęć chleba.  Bowiem pierwszy bochenek zniknął błyskawicznie a po minach domowników widziałem, że los drugiego jest też przesadzony.     sposób wypieku dwóch bochenków zaczyn 2 szklanki mąki żytniej razowej 8 łyżek  zakwasu   2 szklanki letniej wody wypiek 4 szklanki mąki żytniej razowej(...)szklanki mąki pszennej razowej 4 łyżki melasy woda 1 łyżeczki soli 1 łyżeczka kminku sposób wykonania Do miski  wsypujemy dwie szklanki mąki żytniej, wlewamy dwie szklanki wody oraz dodajemy osiem łyżek  aktywnego zakwasu, całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki

Miód i pieprz