chleb razowy - 2164 przepisów (strona:86/145)

Żytni chleb zagrodowy 157

Żytni chleb zagrodowy Pieczenie chleba nie jest trudne , co prawda ja zazwyczaj piekę chleby na drożdżach , ale nie ustępują smakiem tym na zakwasie . Poza tym zakwas

Ogrodnik w podróży
samopsza -chleb na zakwasie 185

Składniki 800g mąki z samopszy 400g około, mąki orkiszowej razowej 300-400 ml wody(im suchsza mąka tym więcej wody) 30 g siemię 15-20 g

w mojej kuchni
Chleb pszenny na zakwasie i drożdżach, z dodatkiem octu balsamicznego 171

Smaczny chleb pszenny, o dosyć neutralnym smaku - taki chleb, pasujący do wszystkiego. Łatwy do wykonania, bardzo dobrze wyrasta dzięki dodatkowi drożdży.  Zaczyn 3 łyżki zakwasu żytniego razowego (z mąki typu 2000) 1 szklanka mąki pszennej  typ 450, 500 lub 550 1/2 szklanki wody Składniki wymieszać i zostawić w przykrytym naczyniu

Przepisy na domowy ser i chleb
CHLEB NA ZAKWASIE 165

http://kuchniapepin.blogspot.com/search/label/chleb%20na%20zakwasie http://kuchniapepin.blogspot.com/search/label/chleb%20na%20zakwasie Chlebek z ziarnami,na zakwasie z mąki żytniej razowej- domowy. potrzebne 3-4 łyżki zakwasu chlebowego. Do zakwasu wieczorem dodać

w mojej kuchni
Chleb 163

Wypiek mojej mamy :) Naprawdę warty spróbowania bo jest przepyszny ! Od jakiegoś roku jem tylko ten chleb, bo tak mi zasmakował :D Sami zobaczycie :) Składniki:   -1 kg mąki pszennej -0,5 kg mąki żytniej razowej -1/2 szkl siemienia -1 szkl. ziarem słonecznika 1szkl płatków owsianych 4 łyżki oleju 5 i 1/2 łyżeczki soli 5-6 szkl ciepłej wody rozczyn

charlotte gotuje
Chleb z suszonymi pomidorami i ziarnami słonecznika 299

Składniki: 250g mąki pszennej chlebowej, plus troszkę do oprószenia miski, 250g mąki razowej chlebowej, 7g suszonych drożdży, 12g soli, 350ml ciepłej wody, 1 łyżka oleju, 140g pomidorów suszonych ( po odsączeniu ), 45g pestek słonecznika, troszkę ciepłego mleka. Przygotowanie: Mąki wymieszać z solą oraz drożdżami. Mąki odgarnąć na bok i w środek wlać olej oraz wodę  - łączyć razem i zagnieść ciasto(...)godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie dodać do ciasta pokrojone na kawałki suszone pomidory i zagnieść ciasto. Na blachę położyć papier do pieczenia. Na papier położyć ciasto i uformować kształt chleba - pomidory powciskać do środka, tak by za mocno nie wystawały, ponieważ podczas pieczenia się przypieką i nie będą smaczne. Chleb posmarować ciepłym mlekiem i obsypać słonecznikiem, który należy lekko podociskać

W kuchni u Moniki
Chleb na zakwasie 209

tylko masłem. Bo taki jest najlepszy ! Jeśli ktoś nie posiada zakwasu pszennego można go zastąpić żytnim. Do mojego chleba dodałam sporo ziaren słonecznika.  Składniki wystarczy wymieszać łyżką. Ja użyłam haka do ciasta i robota. Składniki 350 g mąki pszennej razowej typ 2000 150 g mąki pszennej typ 480 lub 500 100 g mąki z pełnego przemialu, np. Basia ziarna(...)keksówek posmarowanych masłem, szczelnie przykryć ściereczką lub folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 6 godzin. Ciasto powinno wyrosnąć niemal do brzegów formy. Jeśli chleb nie chce rosnąć, należy mu w tym pomóc. Po upłynięciu 2 godzin, jeśli zobaczymy, że nie chce rosnąć, należy go włożyć do piekarnika na 50 stopni i zostawić do wyrośnięcia. Należy

Z Kuchni Do Kuchni
Chleb na zakwasie z pieczonym czosnkiem, wg Hamelmana 265

traci na wadze, a ilość podana w recepturze dotyczy czosnku po upieczeniu, a nie przed. Podane ilości składników są zgodne z przepisem źródłowym. Ciasto wyszło mi stosunkowo luźne, więc chleb upiekłem w foremce. Jeśli chcesz upiec koszykowca, trzeba będzie kontrolować ilość wody, aby ciasto było dostateczenie zwarte, tak by mogło wyrastać w koszyku, bądź bezpośrednio na blasze. Ilośc skłądników wystarczyła(...)malusie foremusie): 290 g zaczynu 630 g mąki pszennej chlebowej 90 g mąki orkiszowej razowej 480 g wodu o temp 24 - 25 °C 50 g oliwy 15 g drożdży świeżych 20 g soli 30 g pieczonego czosnku Przygotowanie chleba: Na początek rozpuść sól w połowie wody. W drugiej połowie rozpuść drożdże. Później wszystkie składniki włóż do miski i zaprzęgnij mikser

Grahamka, weka i kajzerka
Bułki pszenne razowe 154

Zapach unoszący się po domu, kiedy w piekarniku piecze się chleb czy bułki jest wyjątkowy. Widok stygnących na kratce bułek wprawia w zadumę, kiedy wciąga się ich zapach ciepło uderza po policzkach. Ta chwila kiedy zdajesz sobie sprawę, że zaraz, dosłownie za chwileczkę zjesz jeszcze lekko ciepłą, wspaniale chrupiącą bułeczkę. Chrupiącą z zewnątrz i pysznie mięciutką w środku, rozsmarowane(...)niej świeże masło i dodatki o jakich tylko sobie zamarzymy. To przepis na zwolnienie i cieszenie się każdym ugryzionym kawałkiem. Zapraszam :) Składniki: (10 sztuk) 275 g mąki pszennej razowej typ 2000, 250 g mąki pszennej typ 650, 8 g suchych drożdży, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka cukru, 3 łyżki oleju rzepakowego, 325 g wody siemię lniane do posypania Wszystkie składniki

Plate of Joy
wyborny chlebek z rodzynkami 194

chleb z rodzynkami Jeżeli o poranku, trzymam w dłoni kromkę tego aromatycznego chleba ( najlepiej przesmarowaną masłem), to wiem że w ciągu dnia wszystko musi mi się udać.  składniki na jeden duży chlebek zaczyn 1 szklanka mąki pszennej razowej 4 łyżki aktywnego  zakwasu   1 szklanka letniej wody wypiek 2 szklanki mąki pszennej typu 500 1 szklanka mąki pszennej(...)łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin (najlepiej na całą noc). Następnego dnia do miski z zaczynem wsypujemy resztę mąki zwykłej, oraz mąkę razową, dodajemy letnie mleko, rodzynki, oliwę, miód i słód jęczmienny.  Całość mieszamy, na początku nożem, a później wyrabiamy elastyczne ciasto w rękach .  Następnie z ciasta formujemy  kule, wkładamy

Miód i pieprz
Jesienny chleb na zakwasie z melasą 145

inna czynność domowa, nie sprawia mi tyle satysfakcji, zadowolenia i dumy. Domowi piekarze, na pewno znają to uczucie. Jesienny chleb na zakwasie z melasą Etap I 15g zakwasu, prosto z lodówki, jeśli był dokarmiany w tygodniu, 150g mąki żytniej razowej, 200g letniej wody. Mieszamy składniki w misce i pozostawiamy przykryte w temp. pokojowej na 12-14 godzin. Etap II Zaczyn(...)się temperaturze w piekarniku. U mnie piekarnik do potrzebnej temp. nagrzewa się 15-20 minut. Czas pieczenia sami musicie wyczuć, w zależności od typu piekarnika i użytej foremki. Ten chleb piekłam około 60 minut, od chwili włączenia piekarnika. Jest niezbyt wysoki, bo taki chciałam, a ukrojone kromki są długie i wąskie

Leśny Zakątek
razowy chleb pachnący kminkiem i melasą 139

nosem niezwykle przyjemny zapach, rozchodzący się po kuchni. Musiałem  pospieszyć się z zrobieniem zdjęć chleba.  Bowiem pierwszy bochenek zniknął błyskawicznie a po minach domowników widziałem, że los drugiego jest też przesadzony.     sposób wypieku dwóch bochenków zaczyn 2 szklanki mąki żytniej razowej 8 łyżek  zakwasu   2 szklanki letniej wody wypiek 4 szklanki mąki żytniej razowej(...)szklanki mąki pszennej razowej 4 łyżki melasy woda 1 łyżeczki soli 1 łyżeczka kminku sposób wykonania Do miski  wsypujemy dwie szklanki mąki żytniej, wlewamy dwie szklanki wody oraz dodajemy osiem łyżek  aktywnego zakwasu, całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki

Miód i pieprz
Chleb na zakwasie z dynią i figami 152

biorącym udział w październikowym spotkaniu przy piekarniku:). Więcej moich wypieków domowego pieczywa znajdziecie pod tym linkiem- domowe pieczywo . Chleb na zakwasie z dynią i figami /foremka 11×30 100 g puree z dyni 50 g płynnego zakwasu 50 g mąki razowej pełnoziarnistej 400 g mąki pszennej typ 550 5 g świeżych drożdży 230 g wody 10 g soli(...)ciasto w kopertę. Uformować podłużny bochenek i przełożyć do koszyka lub wysmaowanej masłem foremki. Odstawić na 40-60 minut do ponownego wyrastania. Nagrzać piekarnik do 220 st.C i piec chleb na dolnym poziomie 35-40 minut. Wystudzić na ruszcie. Chleb na zakwasie z dynią i fiagami na blogach: Apetyt na smaka Codziennik kuchenny Konwalie w kuchni Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami

Pieguskowa Kuchnia
Chleb na zakwasie z dynią i figami 154

biorącym udział w październikowym spotkaniu przy piekarniku:). Więcej moich wypieków domowego pieczywa znajdziecie pod tym linkiem- domowe pieczywo . Chleb na zakwasie z dynią i figami /foremka 11×30 100 g puree z dyni 50 g płynnego zakwasu 50 g mąki razowej pełnoziarnistej 400 g mąki pszennej typ 550 5 g świeżych drożdży 230 g wody 10 g soli(...)ciasto w kopertę. Uformować podłużny bochenek i przełożyć do koszyka lub wysmaowanej masłem foremki. Odstawić na 40-60 minut do ponownego wyrastania. Nagrzać piekarnik do 220 st.C i piec chleb na dolnym poziomie 35-40 minut. Wystudzić na ruszcie. Chleb na zakwasie z dynią i fiagami na blogach: Apetyt na smaka Codziennik kuchenny Konwalie w kuchni Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami

Pieguskowa Kuchnia
mocno pachnący chleb na zakwasie z wędzonymi śliwkami 190

domowników, zanim zdążyłem napisać ten post do końca.  Na moje pytanie gdzie się podział chleb usłyszałem jedynie.  Nie na o czym gadać jutro upieczesz drugi. No to juro upiekę. sposób wypieku dwóch bochenków lub jednego dużego zaczyn 2 szklanki mąki żytniej razowej 8 łyżek  zakwasu   2 szklanki letniej wody wypiek 3 szklanki mąki żytniej razowej(...)szklanki mąki pszennej razowej woda 1 łyżeczka soli 20 suszonych śliwek sposób wykonania Do miski  wsypujemy szklankę mąki żytniej, wlewamy szklankę wody oraz dodajemy osiem łyżek  aktywnego zakwasu, całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne

Miód i pieprz