chleb razowy - 2164 przepisów (strona:50/145)

Krem pomidorowy z mozzarellą 99

się zrobić naprawdę pyszny krem,polecam. SKŁADNIKI: pieczone pomidory około 2 kg 1 pieczona papryka 2 łyżki oliwy z oliwek 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 kawałek chleba czerstwego razowego,bądź łyżka bułki tartrej mozzarella WYKONANIE: cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i szklimy wszystko na oliwie z oliwy, dodajemy pomidory i paprykę, smażymy około

Kuchnia Beaty
Kolorowe śniadanie 187

Kolorowo się z Wami witam- śniadaniowo! Podaje kanapeczki pełne zdrowia i kolorów, których brakuje. Przynajmniej mnie brakuje. Składniki -chleb ciemny razowy -ser topiony truflowy  Lactima -ser rycki Ramzes, wędzony,plastry -gotowane jajo -dodatki w postaci- sałaty lodowej, czerwonej kapusty,oliwek, selera naciowego,szczypiorku, mixu kolorowych sałat, pomidorka koktajlowego -do dekoracji użyłam Majonezu Kieleckiego Ugotuj jajo na twardo. Posmaruj chleb

Z Kuchni Do Kuchni
Chleb słonecznikowy na zakwasie 181

Chleb słonecznikowy na zakwasie... Pszenny, mocno najeżony słonecznikiem. Na zakwasie żytnim razowy. Idelany do codziennych kanapek. Po prostu pyszny! Składniki: Zaczyn: 1/2 szklanki zakwasu żytniego; 1 l letniej, przegotowanej wody; 500 g mąki pszennej razowej (typ 2000); Ciasto chlebowe: 300 - 400 g mąki psznnej razowej (typ 2000); 1 kg mąki pszennej (u mnie typ 650); 1 szklanka letniej, przegotowanej wody(...)razowej (tj. pozostałe 100 g). 2 keksówki wysmarować masłem i dokładnie obsypać ziarnami słonecznika. Do tak przygotowanych keksówek przelać ciasto, przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na około  2 do 6 godzin do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Po tym czasie chleby

Gospodyni Miejska
CHLEB Z KWIATAMI NASTURCJI, MIĘTĄ I JOGURTEM NATURALNYM. 142

czterech, osoby z zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi oraz z zaburzeniami funkcjonowania nerek. (źródło: Sielskie Życie, czerwiec-lipiec 3/2013) CHLEB Z JOGURTEM NATURALNYM, NASTURCJĄ I MIĘTĄ. /inspiracja: Sielskie Życie 3/2013/ chleb (najlepiej razowy lub żytni) jogurt naturalny cukier listki świeżej mięty pieprzowej kilka kwiatów nasturcji Miętę i kwiaty nasturcji płuczę pod bieżącą, zimną wodą, osuszam. Drobno siekam (pamiętając, że liście zwija się

W kuchni Karmel-itki
Chleb razowy z suszoną śliwką ( na zakwasie) 152

Długo zbierałam się do upieczenia tego chleba, aż w końcu doczekał się on nawet dwóch wersji. Ta jest całkowicie na zakwasie i powstała wczoraj. Niedługo pojawi się także wersja mieszana - na zakwasie i drożdżach. Składniki i wykonanie : 1 i 2/3 mąki pszennej typ 650 1 szklanka mąki żytniej razowej typ 2000 ( drobno mielonej) 1/3 szklanki otrąb pszennych

apetytnapieczenie
Chleb razowy z kminkiem 157

się całkiem ciekawy, a chleb smaczny, długo świeży i miękki w środku. Dzisiaj piekłam go w małej blaszce i takie proporcje podaję: Do niedużej miski wsypałam kolejno : szklankę mąki żytniej typ 720, 1/2 szklanki otrąb żytnich, 1/2 szklanki mąki pszennej typ 650, łyżeczkę soli i łyżeczkę kminku. Dodałam 2 łyżki w miarę gęstego zakwasu razowego i 230 ml wody - całość

apetytnapieczenie
Chleb typu Graham z automatu i nie tylko 211

wlać wodę o temp. pokojowej, następnie miód. W osobnej misce wymieszać oba rodzaje mąki, zakwas i sól. Mieszankę wsypać na wodę. Na środek mieszanki wsypać drożdże. Ustawić program "Razowy" lub "Chleb pełnoziarnisty", wybrać gramaturę chleba - duży (1 kg). Po sygnale dodać pestki dyni lub słonecznika. Gdy automat zakończy pracę wyjąć chleb z formy i położyć na metalowej kratce, aby wystygł

Domowa Cookierenka Agi
Chleb razowy z ziarnami 152

Przepyszny drożdżowy chleb bogaty w ziarna, z mieszanki mąki pszennej razowej, żytniej razowej oraz zwykłej pszennej. Chleb długo zachowuje świeżość. 300 g mąki pszennej razowej 50 g mąki żytniej razowej 150 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 300 ml wody 50 ml mleka 80 g ziaren słonecznika 60 g pestek dyni 40 g ziaren sezamu 2 łyżki siemienia lnianego

Bullio
Chleb razowy z ziarnami 171

Przepyszny drożdżowy chleb bogaty w ziarna, z mieszanki mąki pszennej razowej, żytniej razowej oraz zwykłej pszennej. Chleb długo zachowuje świeżość. 300 g mąki pszennej razowej 50 g mąki żytniej razowej 150 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 300 ml wody 50 ml mleka 80 g ziaren słonecznika 60 g pestek dyni 40 g ziaren sezamu 2 łyżki siemienia lnianego

Bullio
Podpłomyki żytnie na zakwasie 318

pieczeniem Zakwas: Starter zakwasu wyjąć z lodówki i pozostawić na kuchennym blacie na 1-2 godziny do ogrzania. Po tym czasie dodać do niego 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 oraz 80 ml ciepłej wody. Dobrze wymieszać, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej. Zakwas po tych godzinach powinien mieć gąbczastą(...)garowania. Następnie każdą kulkę rozwałkować na płaski placek. Smażyć na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu) z obu stron, aż podpłomyki się zarumienią i będą chrupiące. Smacznego!   Źródło: książka "Chleb. Domowa Piekarnia" Piotra Kucharskiego

Nastoletnie Wypiekanie
Szprotkowa pasta jajeczna na grzance 148

puszka szprotek w oleju  2 łyżeczki kaparów  1 ogórek kiszony  1 cebula mała  sól  pieprz czarny  1 łyżeczka musztardy  chleb tostowy razowy ( bądź bułki )  Wykonanie   Ugotowane jajka ścieram na tarce o drobnych oczkach , kiedy jajka mam starte , do jajek dodaję szprotki , pokrojonego ogórka, cebulkę , majonez , musztardę , kapary , doprawiam wszystko według(...)bardzo dokładnie mieszam  tak aby nasze składniki dobrze się połączyły , i odstawiam na 30 minut do lodówki . Jak nasza pasta się chłodzi , zabieram się za tosty , można użyć chleba tostowego , bądź bułki , to już według uznania . Nasze tosty opiekam w tosterze , ale także można popiec na patelni, kiedy mamy podpieczone wszystkie tosty które będą mam potrzebne , wyciągamy naszą pastę

Mój Smak
Chleb żytni razowy 121

czyli czysto żytni z dodatkiem ziaren. Wychodzi zawsze - potrzebuje jedynie aktywnego zakwasu i ciepłego miejsca do wyrastania, ale w sezonie zimowym nie ma z tym problemu - są kaloryfery ;) Chleb żytni razowy 375 g aktywnego żytniego zakwasu 450 g mąki żytniej razowej 300 g ciepłej wody 2/3 łyżki soli 1 łyżka oliwy 2 łyżki pestek dyni 3-4 łyżki nasion słonecznika(...)nasiona słonecznika. Dodać do zakwasu i wyrabiać około 5 minut, najlepiej przy pomocy miksera. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięty chleb umieścić w zimnym piekarniku, nastawić temperaturę na 200 stopni i piec około godzinę

FitKot
Pumpernikiel 474

znaleźć można w każdym większym sklepie? Na pewno nie raz rzucił Wam się w oczy widniejący na opakowaniu duży napis "Pumpernikiel". Kto kupił i spróbowałam, ten wie, że jest to chleb ciężki, zbity i bardzo syty. Jedna sklepowa kromka to zazwyczaj trochę ponad 100 kcal. Mimo to Pumpernikiel jest meeega zdrowym pieczywem pod warunkiem, że w składzie nie ma żadnych ulepszaczy(...)kolorku dodałam łyżkę kakao. Chlebek pierwsza klasa!     Składniki: (na dwa bochenki)   Zaczyn 3-fazowy:   Etap pierwszy: 50 g zakwasu żytniego  100 g mąki żytniej razowej  100 g wody   Składniki pierwszego etapu wymieszać w dużej misce i pozostawić na kuchennym blacie pod przykryciem na 6-8 godzin.   Etap drugi

Nastoletnie Wypiekanie
Chleb żytni razowy z kaszą jaglaną i błonnikiem 197

eksperyment jeszcze przede mną. Do tego przepisu użyłam też błonnika witalnego, który wrócił po przerwie do mojej kuchni i pestek dyni, bo to jeden z ulubionych dodatków chlebowych. Chleb żytni razowy z kaszą jaglaną i błonnikiem 450 g mąki żytniej razowej 180 g ugotowanej kaszy jaglanej 3 łyżki błonnika witalnego  2 łyżki pestek dyni 350 g zakwasu żytniego(...)suchymi składnikami. Dodać do zakwasu i wyrabiać około 5 minut, najlepiej przy pomocy miksera. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięty chleb umieścić w zimnym piekarniku, nastawić temperaturę na 200 stopni i piec około godzinę

FitKot
WIOSENNY TORT CHLEBOWY 124

SKŁADNIKI : 6 - 8 kromek chleba tostowego, razowego 1/2 brokuła ugotowanego na parze 2 łyżki śmietany 18 %  4 jajka ugotowane na twardo  200 g kremowego twarożku  2 ogórki konserwowe, pokrojone w kostkę 4 plastry pieczonego pasztetu sól, pieprz do smaku majonez  1 ogórek wężowaty liście sałaty, rzodkiewka, pomidorki koktajlowe, oliwki do dekoracji(...)przekładamy do miski, dodajemy 1 łyżkę majonezu, sól, pieprz i rozgniatamy widelcem na papkę. Dodajemy ogórka konserwowego, mieszamy. Brokuł łączymy z twarożkiem, śmietaną i przyprawami, ugniatamy na papkę. Kromki chleba kładziemy na desce, ( 2-3 równo koło siebie ) rozkładamy pierwszą pastę z brokuła, przykrywamy następnymi kromkami, lekko je dociskając. Następnie rozsmarowujemy pastę z jajka i ponownie chleb. Na wierzch układamy

Kulinarne Fantazje Marioli