chleb razowy - 2164 przepisów (strona:45/145)

Warsztaty fotograficzne Almette 150

porad Beaty kolorowe koreczki: kulki z naturalnego serka Alemette wymieszane z czerwoną papryką, obtoczone siekanymi ziołami, na grillowanych plasterkach żółtej i zielonej cukinii, między które zostały włożone grzanki z razowego chleba, całość zwieńczona ćwiartką pomidorka koktajlowego i listkiem bazylii i kolendry. Koreczki zostały ułożone na czerwonych talerzach, które doskonale podkreślały kolory. Zdjęcia koreczków wykonałam samodzielnie, sami oceńcie jak mi poszło

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałata lodowa z camembert, bryndzą, papryką i gruszką. Do tego kanapka z hummusem 194

papryki kroimy w kostkę. Rzodkiewki w ćwiartki. Paprykę kroimy w ósemki, ogórka obieramy, wydrążamy nasiona i kroimy w półplasterki. Wszystko układamy na talerzu. Polewamy oliwą z oliwek. Podajemy z chlebem razowym i hummusem. Wspaniały pomysł na śniadanie, polecam

Mango Papaja
Jajecznica na maślance z pomidorami 173

patelnię wlewamy łyżkę oleju lub oliwy z oliwek, czekamy jak się rozgrzeję. Wrzucamy w pokrojoną kostkę pomidora i dusimy, aby zmiękł. Dodatkowo można jajecznicę zjeść z 2 kromkami chleba razowego lub pełnoziarnistego. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Pełnoziarniste bułeczki śniadaniowe 262

Moją ulubioną opcją na śniadanie jest pieczywo. Mianowicie chleb razowy z dodatkami. Postanowiłam zmienić moje menu na bułeczki śniadaniowe. Bardzo pożywne, a zarazem syte zaspokoją nasz żołądek na kilka dobrych godzin. Inspirowałam się przepisem z tego bloga . Składniki: (6-7 bułeczek) 20g drożdży 100 ml maślanki 50 ml mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1,5 szklanki mąki pszennej

Truskawkowa Fiesta
Krem cukiniowy z dodatkiem pomidorów 188

tymianku (g). Połączyłam z bulionem (bulionu nie było dużo ok. 300 ml + jarzyny w nim), zmiksowałam, ale nie całkiem, tak że w zupie pozostały kawałeczki jarzyn. Zjadłam z grzanką razowego chleba. Polecam:)      "Kto nie czeka aż mu przyjdzie pragnienie, nie znajdzie rozkoszy w piciu" M. Montaigne

Zdrowa Kuchnia Sowy
Zupa z podsmażonym porem, pół-kremowa;) 166

gazie, po czym wyjęłam mięso, a zupę lekko zmiksowałam, tak, aby część warzyw pozostała w kawałkach. Dodałam obrane z kości kawałki mięsa, posypałam koperkiem i zjadłam z grzanką razowego chleba:) "Kochać to nie znaczy patrzeć na siebie nawzajem, lecz patrzeć razem w tym samym kierunku" A. de Saint-Exupery

Zdrowa Kuchnia Sowy
Kremowa zupa cebulowo-serowa 193

cebulę. Gotować do momentu, aż ziemniaki zmiękną. Wlać wino, gotować jeszcze 3-5 minut.  Dodać ser - zamieszać. Gotową zupę cebulowo-serową zmiksować na krem. Podawać z grzankami z chleba razowego. Smacznego

kolorowotorcikowo
Sałatka z makreli wędzonej 405

mnie ta sałatka pojawiła się na stole w Wielki Piątek. Bardzo pasuje do kromki razowego chleba. [Przepis z książki "123 sałatki i surówki Siostry Anastazji", Kraków 2009] Składniki: 1 makrela wędzona 4 jajka 10-15 dag żółtego sera 1/2 pęczka szczypiorku majonez sól, pieprz Wykonanie: 1. Makrelę oczyścić, wyjąć ości i pokroić. 2. Ugotowane jajka pokroić w kostkę

Pasja Smaku
Czas na śniadanie! #11 - Jajecznica z chorizo i oliwkami 193

rozkłócamy jajka i przyprawiamy wedle uznania. Gdy składniki są już odpowiednio usmażone, wlewamy jajka z przyprawami i smażymy na małym ogniu, mieszając w razie potrzeby.  Jajecznicę podajemy z razowym chlebem z masłem, udekorowaną tymiankiem. insertCookd("8364d1464d41bbffaede52f4ec51781a

Pasja Smaku
Ser smażony z kminkiem 241

produkcja odbywa się Trzciance Jak byłam nastolatką to wybierałam z sera smażonego kminek, bo jakoś mi nie smakował. Obecnie robię go regularnie i zajadamy się wszyscy ze smakiem. Razowy chleb i smażony ser z kminkiem to idealne połączenie. Takie domowy ser smażony jest doskonałym dodatkiem do pieczywa. Można ser smażony jeść gdy jest półpłynny (to dla niecierpliwych) i w zwartej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowy zakwas na żurek 190

zakwasu. Składniki : * szklanka mąki żurkowej - u mnie była taka dostępna w Tesco * 4 szklanki letniej, przegotowanej wody * 3 ząbki czosnku * 2 liście laurowe * 2 ziela angielski * łyżeczka majeranku * kromka razowego chleba Przygotowanie : Dokładnie wymieszać mąkę z wodą, by nie powstały żadne grudki, dodać przyprawy oraz chleb. Przykryć ściereczką i zostawić na cztery dni w ciepłe miejsce. Mąka będzie osiadać

Magiczne Życie Marty
ŻUR WIELKANOCNY. 255

bulgoczącego żurku, mieszam i zagotowuję, aby żur zaczął gęstnieć. Jajka dzielę na cząstki, wedle upodobania.  Żur podaję na gorąco, z jajkiem. Świetnie pasuje do niego  kromka świeżego chleba razowego. SMACZNEGO! Pozdrawiam już wielkanocnie, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Chleb pszenno razowy z nasionami na drożdżach 105

Dzisiaj od samego rana wzięłam się za przygotowywanie chlebowego ciasta. Zaplanowałam upiec bułki i chleb z formy. Okazuje się, że ten przepis na chleb jest bardzo uniwersalny, bułki i chleb wyszły idealne. Dzisiaj pokażę Wam jaki pyszny chleb upiekłam. Jest chleb z nasionami, pszenno razowy z dodatkiem suszonych pomidorów i oliwek. Uwielbiam chleb ze smakiem, a temu naprawdę(...)piecz chleb jeszcze przez 20 minut. Podczas pieczenia powierzchnię chleba możesz spryskać wodą za pomocą spryskiwacza. Skórka chleba będzie wtedy dobrze wypieczona i chrupiąca. Upieczony chleb wyjmij z piekarnika. Studź chleb w foremce przez pierwsze 10 minut. Potem wyjmij bochenki na drucianą podstawkę do całkowitego ostudzenia. Smacznego!         The post Chleb pszenno razowy z nasionami na drożdżach

codojedzenia
Najprostsze bułki na drożdżach 109

Dodatek mąki razowej sprawia, że ilość płynu, wody czy cydru jak w przypadku chleba jabłkowego jest podstawą do udanego wypieku. Dlatego moja technika pieczenia chleba polega na stopniowym dolewaniu wody. Jest to możliwe jeśli zagniatanie ciasta chlebowego odbywa się przy pomocy miksera z hakiem. Bułki pszenno razowe na drożdżach charakteryzują się tym, że dodaję sporo wody. Mąka razowa pochłania(...)kopertę”. Składanie ma na celu odpowietrzenie ciasta, które po odpoczynku znowu rośnie. Ta czynność poprawia strukturę chleba. Pęcherzyki powietrza tworzą tak zwany chleb z dziurami . Jest to bardziej widoczne w przypadku chleba na zakwasie jak również chleba na poolishu . Bułki pszenno razowe na drożdżach 16 bułek Składniki: 1 kg pszennej mąki wysoko białkowej 200 g mąki razowej żytniej

codojedzenia
chleb mieszany z czerstwym razowym pieczywem 150

chleb z czerstwym razowym pieczywem Gdyby nie dodatek, czerstwego pieczywa z poprzedniego wypieku, to ten chleb byłby zwyczajnym, wiejskim bochenkiem, wyrobionym z pszennej mąki na żytnim zakwasie. Ktoś może , słusznie zapytać, czy propozycja pieczenia chleba z takim dodatkiem to nie zwykła fanaberia. Otóż nie, po pierwsze, dodatkowy składnik sprawia że wypieczony bochenek dłużej zachowuje swą świeżość. A po wtóre, przyjęło(...)oraz dodajemy cztery łyżki  aktywnego zakwasu, całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin. W drugim naczyniu  kawałek razowego, czerstwego chleba, zalewamy szklaną wrzącej wody, przykrywamy nakrywką i odstawiamy na dwanaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas

Miód i pieprz

Proponowane wyszukiwania