chleb razowy - 2164 przepisów (strona:46/145)

Kremowa zupa cebulowo-serowa 181

cebulę. Gotować do momentu, aż ziemniaki zmiękną. Wlać wino, gotować jeszcze 3-5 minut.  Dodać ser - zamieszać. Gotową zupę cebulowo-serową zmiksować na krem. Podawać z grzankami z chleba razowego. Smacznego

kolorowotorcikowo
Sałatka z makreli wędzonej 391

mnie ta sałatka pojawiła się na stole w Wielki Piątek. Bardzo pasuje do kromki razowego chleba. [Przepis z książki "123 sałatki i surówki Siostry Anastazji", Kraków 2009] Składniki: 1 makrela wędzona 4 jajka 10-15 dag żółtego sera 1/2 pęczka szczypiorku majonez sól, pieprz Wykonanie: 1. Makrelę oczyścić, wyjąć ości i pokroić. 2. Ugotowane jajka pokroić w kostkę

Pasja Smaku
Czas na śniadanie! #11 - Jajecznica z chorizo i oliwkami 178

rozkłócamy jajka i przyprawiamy wedle uznania. Gdy składniki są już odpowiednio usmażone, wlewamy jajka z przyprawami i smażymy na małym ogniu, mieszając w razie potrzeby.  Jajecznicę podajemy z razowym chlebem z masłem, udekorowaną tymiankiem. insertCookd("8364d1464d41bbffaede52f4ec51781a

Pasja Smaku
Ser smażony z kminkiem 225

produkcja odbywa się Trzciance Jak byłam nastolatką to wybierałam z sera smażonego kminek, bo jakoś mi nie smakował. Obecnie robię go regularnie i zajadamy się wszyscy ze smakiem. Razowy chleb i smażony ser z kminkiem to idealne połączenie. Takie domowy ser smażony jest doskonałym dodatkiem do pieczywa. Można ser smażony jeść gdy jest półpłynny (to dla niecierpliwych) i w zwartej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowy zakwas na żurek 178

zakwasu. Składniki : * szklanka mąki żurkowej - u mnie była taka dostępna w Tesco * 4 szklanki letniej, przegotowanej wody * 3 ząbki czosnku * 2 liście laurowe * 2 ziela angielski * łyżeczka majeranku * kromka razowego chleba Przygotowanie : Dokładnie wymieszać mąkę z wodą, by nie powstały żadne grudki, dodać przyprawy oraz chleb. Przykryć ściereczką i zostawić na cztery dni w ciepłe miejsce. Mąka będzie osiadać

Magiczne Życie Marty
ŻUR WIELKANOCNY. 244

bulgoczącego żurku, mieszam i zagotowuję, aby żur zaczął gęstnieć. Jajka dzielę na cząstki, wedle upodobania.  Żur podaję na gorąco, z jajkiem. Świetnie pasuje do niego  kromka świeżego chleba razowego. SMACZNEGO! Pozdrawiam już wielkanocnie, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Chleb pszenno razowy z nasionami na drożdżach 89

Dzisiaj od samego rana wzięłam się za przygotowywanie chlebowego ciasta. Zaplanowałam upiec bułki i chleb z formy. Okazuje się, że ten przepis na chleb jest bardzo uniwersalny, bułki i chleb wyszły idealne. Dzisiaj pokażę Wam jaki pyszny chleb upiekłam. Jest chleb z nasionami, pszenno razowy z dodatkiem suszonych pomidorów i oliwek. Uwielbiam chleb ze smakiem, a temu naprawdę(...)piecz chleb jeszcze przez 20 minut. Podczas pieczenia powierzchnię chleba możesz spryskać wodą za pomocą spryskiwacza. Skórka chleba będzie wtedy dobrze wypieczona i chrupiąca. Upieczony chleb wyjmij z piekarnika. Studź chleb w foremce przez pierwsze 10 minut. Potem wyjmij bochenki na drucianą podstawkę do całkowitego ostudzenia. Smacznego!         The post Chleb pszenno razowy z nasionami na drożdżach

codojedzenia
Najprostsze bułki na drożdżach 93

Dodatek mąki razowej sprawia, że ilość płynu, wody czy cydru jak w przypadku chleba jabłkowego jest podstawą do udanego wypieku. Dlatego moja technika pieczenia chleba polega na stopniowym dolewaniu wody. Jest to możliwe jeśli zagniatanie ciasta chlebowego odbywa się przy pomocy miksera z hakiem. Bułki pszenno razowe na drożdżach charakteryzują się tym, że dodaję sporo wody. Mąka razowa pochłania(...)kopertę”. Składanie ma na celu odpowietrzenie ciasta, które po odpoczynku znowu rośnie. Ta czynność poprawia strukturę chleba. Pęcherzyki powietrza tworzą tak zwany chleb z dziurami . Jest to bardziej widoczne w przypadku chleba na zakwasie jak również chleba na poolishu . Bułki pszenno razowe na drożdżach 16 bułek Składniki: 1 kg pszennej mąki wysoko białkowej 200 g mąki razowej żytniej

codojedzenia
chleb mieszany z czerstwym razowym pieczywem 137

chleb z czerstwym razowym pieczywem Gdyby nie dodatek, czerstwego pieczywa z poprzedniego wypieku, to ten chleb byłby zwyczajnym, wiejskim bochenkiem, wyrobionym z pszennej mąki na żytnim zakwasie. Ktoś może , słusznie zapytać, czy propozycja pieczenia chleba z takim dodatkiem to nie zwykła fanaberia. Otóż nie, po pierwsze, dodatkowy składnik sprawia że wypieczony bochenek dłużej zachowuje swą świeżość. A po wtóre, przyjęło(...)oraz dodajemy cztery łyżki  aktywnego zakwasu, całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin. W drugim naczyniu  kawałek razowego, czerstwego chleba, zalewamy szklaną wrzącej wody, przykrywamy nakrywką i odstawiamy na dwanaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas

Miód i pieprz
Pyszny chleb z mąki pszennej i razowej 165

Taki jest super, mimo że byłam po obiedzie zjadłam dwa kawałki i kromeczkę. Taki ciepły z masełkiem to rozkosz. Thermomix – do naczynia miksującego dodać mąkę pszenną i razową, sól, cukier, drożdże, płatki owsiane, ciepłą wodę, naczynie zamknięte, interwał, 2,5 minuty – dodać mieszankę ziaren, naczynie zamknięte, interwał, 30 sekund -zostawić ciasto do wyrośnięcia Wyrabianie ręczne – na stolnicę(...)wyłożyć ciasto na chlebek. Uformować owalny chlebek. Posmarować mlekiem o temperaturze pokojowej. Obsypać chlebek mąką. Można lekko naciąć. Nagrzać piekarnik do 190 C i piec do momentu aż chleb będzie miał sztywną skórkę. Jak popukacie to będzie taki specyficzny dźwięk i lekko chlebek powinien się zarumienić. Chlebek jest pyszny, polecam

Kuchnia Pokoleń
Chłodnik Dwa ogórki 140

pokrojone w kosteczkę pysznie chrupią, a zielenina dodaje zupie mnóstwo smaku. W upalne dni przed podaniem można dodać do chłodnika kostki lodu. Chłodnik podaję z razowymi podpłomykami lub chlebem żytnim razowym. Sprawdź również przepis na chłodnik na kwasie z buraków i chłodnik z awokado . Składniki: 2 szkl. maślanki 1 szkl. jogurtu naturalnego 1 ogórek szklarniowy lub 3 ogórki gruntowe

Codziennik Kuchenny
Chleb orkiszowy na zakwasie 143

własną historię. Dotychczas tworzyłam własne przepisy na chleb, ale piekąc na zakwasie nie wprowadzałam nigdy dużych zmian. Głównie zwiększałam proporcje, żeby upiec od razu dwa chleby, dodawałam mąki razowej, żeby chleby były zdrowsze i zawsze wprowadzałam do swoich przepisów ziarna. Niestety kiedy postanowiłam upiec chleb orkiszowy na zakwasie, to okazało się, że takiego nie ma w żadnej z posiadanych przeze

Passions hobbies life
Dieta 1200 kcal. Zasady Korzystania. 143

mógł dopasować coś do siebie i ułożyć własny jadłospis. Śniadania i Kolacje możemy wymieniać między sobą. Podzieliłam zestawy na wersje - dla każdego inny rodzaj pieczywa, pamiętajcie 2 kromki chleba żytniego razowego = 3 kromki chleba bezglutenowego . Wszystkie posiłki obiadowe i II śniadania mają identyczną wartość kaloryczną więc można je również podmieniać. Jak utworzyć zestaw obiadowy 520 kcal? Podstawą każdej udanej diety

IzaGotuje
Żytni chleb radzieckiego żołnierza, czyli styczniowa piekarnia 196

wspólnego pieczenia razem z Guciem z   Kuchni Gucia . Gucio wybrał dla nas ten prosty żytni chleb, o którym pisze, że "ten chlebek jest efektem poszukiwań oryginalnych smaków chlebów żytnich razowych. Historia tego przepisu sięga 1938 roku i chleb ten był uznawany za numer jeden w Rosji." Wcale mnie to nie dziwi, ten chleb to doskonały typowy razowiec: jest ciężki(...)Gucio, będzie to chleb  w wersji oficerskiej. Na pewno będę do niego wracać ! Żytni chleb radzieckiego żołnierza, czyli styczniowa piekarnia Składniki ( 1 kg bochenek): 375 g ciasta z mąki żytniej zakwaszanego  metodą 3-fazową 450 g mąki żytniej razowej 15 g soli 330 ciepłej wody o temp. 40 stopni Wykonanie: W ciepłej wodzie dokładnie

Kulinarne przygody Gatity
Zakwas żytni razowy 172

Zakwas przede wszystkim do chlebów żytnich, w tym, a może głównie, razowych. Na przykład typu Borodinsky lub Rossisky. Zakwas jest wyjątkowej mocy, potrafi bardzo wyraźnie pracować nawet w lodówce. Trzeba go pilnować(...)uciekł ze słoika ;-)  ... Procedura przygotowania tego zakwasu została opracowana, a może raczej przywieziona z chlebowej podróży po Rosji, przez Brytyjczyka Andrew Whitley'a , który z powodzeniem promuje chleby żytnie razowe w królestwie Albionu... Dzień 1: 45 g mąki żytniej razowej 90 g wody letniej Wymieszaj mąkę z wodą do uzyskania jednolitej struktury, przykryj folią spożywczą i pozostaw do przefermentowania

Grahamka, weka i kajzerka