piekarnika. Coraz śmielej eksperymentuję tu z przeróżnymi dodatkami i tworzę oryginalne połączenia chlebowych smaków. Jak dotąd popuściłam wodze fantazji w następujący sposób: Chleb z garnka z jagodami goji Chleb z garnka z ziarnami Aktualnie zamarzyło mi się pieczywko mocno cebulowe o intensywnym smaku i zapachu podpieczonej na złoto cebulki . Oto i efekty! :) Owoc mojego piekarzenia dodaję do cotygodniowej akcji Błyskawiczny(...)denka LxW ; wymiary góry LxW ; wysokość naczynia bez pokrywki H; 350g mąki pszennej - typ 650; ewentualnie dodatkowe 2-3 łyżki mąki przy wyrabianiu ciasta dnia następnego 200g mąki żytniej razowej - typ 2000, razowa drobna 1 łyżeczka soli 30g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 i 1/2 szkl. ciepłej wody - nie gorącej!; ewentualnie dodatkowe 2-3 łyżki wody przy mieszaniu ciasta
Grunt to przepis!Kocham czekoladę i wszystko co jest czekoladowe. Im bardziej wytrawna tym bardziej mi smakuje, i delektuję się każdym kęsem. Tak też było z tymi
Dzieje kuchennej Wiewiórypieczenia pumpernikla przymierzałam się od jakiegoś czasu. I nadażyła się świetna okazja, Ania Kamińska autorka bloga Kuchennymi Drzwiami zaproponowała upieczenie domowego pumpernikla w Piekarni Amber . Chleby upiekły się świetnie. Mają delikatny, lekko słodkawy środek, bardzo chrupiącą skórkę. Wystarczy odrobina świeżego masła, konfitura truskawkowa i uczta gotowa. Następnym razem upiekę pumpernikiel tylko z pełnoziarnistych mąk, jestem ciekawa efektu. Składniki: Zaczyn(...)godziny w ciepłe miejsce. Ciasto chlebowe cały zaczyn 2 łyżki miodu 375 ml ciepłej wody (jeżeli dodamy kawę to 350 ml wody) 400 g mąki żytniej (użyłam mieszanki mąki razowej i chlebowej w proporcjach 1:1) 600 g mąki orkiszowej (użyłam typ 750 chlebowa) 1 łyżka soli 4 łyżki oliwy 4 łyżki melasy (dodałam słód pszeniczny) 25 ml mocnej kawy
Codziennik Kuchennykoniec wyrosło mi to pyszne cudeńko. Bardzo dziękuję wszystkim biorącym udział w naszym comiesięcznym wspólnym pieczeniu Przepis na chleb pszenny beż żadnych zmian podaję za Amber. Chleb pszenny hiszpański Pan Rustico STARTER 150 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 26 g świeżych drożdży ( 7 g suchych) 125 g mąki pszennej chlebowej Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami. Pozostawić w ciepłym(...)CIASTO WŁAŚCIWE 200 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 9 g świeżych drożdży ( ok. 4 g suchych) 225 g mąki pszennej chlebowej + do podsypywania 100 g mąki pszennej razowej 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami. Odstawić na 10 minut. Mąki wymieszać z solą, starterem, rozpuszczonymi drożdżami oraz oliwą. Mieszać łyżką do osiągnięcia lepkiego ciasta
UgotujmyTo.plPracownią Wypieków , jest to "...chleb na sytuacje awaryjne, kiedy nie ma czasu na długie wyrastanie" . Nazwa ta ma korzenie w języku fińskim gdzie słowo Hätä oznacza 'awarię' , a leipä - 'chleb' . Romans z tym rodzajem pieczywa miałam już wcześniej, kiedy to wypiekałam jego wersję orzechową - ciekawskich zapraszam TU . Chlebek tak domownikom zasmakował, iż powtórka z rozrywki musiała bezwzględnie nastąpić(...)słodyczą melasy. Czy muszę dalej zachwalać jego walory? Kompozycja składników niech przemówi sama za siebie :) Składniki na 1 okrągły bochenek o średnicy ok. 22 cm: 100g mąki żytniej razowej 300g mąki pszennej - u mnie luksusowa typ 550 polecana do wypieków drożdżowych 2 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży (9g) 1 łyżeczka soli 2 łyżki melasy z buraków cukrowych - może być trzcinowa
Grunt to przepis!doskonały w swojej prostocie... Serdecznie polecam! Brzoskwinie pod razową kruszonką z migdałami i płatkami owsianymi Składniki do przygotowania dwóch porcji: 2 duże lub 3 małe brzoskwinie 3 łyżki miękkiego masła ok 1/2 szklanki mąki razowej 2 łyżki płatków owsianych 3 łyżki cukru garść posiekanych migdałów lub płatków migdałowych Brzoskwinie pod razową kruszonką z migdałami i płatkami owsianymi - sposób przygotowania: Rozgrzej(...)zapoznać się ze wskazówkami). Żeby przygotować kruszonkę zagnieć masło z mąką i cukrem. Na końcu dodaj migdały i wymieszaj. Kruszonka jest gotowa, gdy ma konsystencję dużych okruchów świeżego chleba. Reguluj jej konsystencję dodając masło lub mąkę/płatki. Połóż kruszonkę we wgłębieniach po pestce. Włóż brzoskwinie do rozgrzanego piekarnika na ok 40 minut. Piecz do czasu, aż kruszona
Gary Bez dnawypiekany chleb jest niesamowity w smaku. Ponadto jego przygotowanie i zapach roznoszący się po domu, wprawia mnie w relaksujący stan. Polecam! ;-) Bagietki na zakwasie są bardzo pożywne, dzięki zakwasowi dodatkowo w miąższu jest bardzo dużo dziurek, a to sprawia że są miękkie i puszyste. Składniki na zaczyn: 1/2 szkl. aktywnego zakwasu żytniego 3/4 szkl. mąki razowej 1/2 szkl
SMYKWKUCHNIPyszny pszenny chleb na drożdżach, z bardzo sprężystym i wilgotnym miąższem. Tę wilgoć zawdzięcza dodatkowi ziemniaków; dzięki nim chleb dłużej utrzymuje świeżość. Chleb jest dość czasochłonny, ale prosty w wykonaniu, należy tylko pamiętać o częstym składaniu ciasta w trakcie jego wyrastania ( opowiem o tym dalej :) ), dzięki temu uzyskamy pięknie wyrośnięte bochenki, które nie rozleją się na blasze. Chlebek naprawdę warty(...)letniej wody 6 g soli 0,6 g świeżych drożdży * Ciasto chlebowe: 550 g mąki pszennej chlebowej typ 750 ( użyłam mąki pszennej typ 650 ) 150 g mąki pszennej razowej 250 g ugotowanych ziemniaków ( mogą być ziemniaki pozostałe z obiadu ) 16 g świeżych drożdży 16 g soli 415 ml letniej wody cały zaczyn Wykonanie: 12 - 16 godzin wcześniej przygotować zaczyn
Opowieści z piekarnikaogromną radość. Uwielbiam patrzeć jak się piecze i rośnie w piekarniku, a do tego ten zapach unoszący się w całym domu...Bajka! Zawsze uważałam, że upieczenie chleba w domu jest skomplikowane i przez długi czas bałam się nawet spróbować. Pewnego dnia postanowiłam zaryzykować bo kto nie ryzykuje ten...nie pije szampana ;-) I powiem Wam, że to wcale nie jest(...)mnie i zawsze chlebek się udał. Chlebek przepyszny i ze względu na maślankę długo utrzymuje świeżość, a czarnuszka nadaje niepowtarzalny smak i aromat. Polecam! Składniki: 350 g mąki pszennej razowej 300-350 g mąki pszennej chlebowej 25 g świeżych drożdży 130 ml ciepłej wody 300 ml maślanki 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka miękkiego masła
Kuchnia MagdaLenyAmber zaprosiła mnie do Styczniowej Piekarni, do upieczenia pysznego chleba. Nie zastanawiałam się długo, ponieważ przepis wydał mi się prosty :) Ale jak to zwykle z wypiekami chleba bywa, łatwo o błąd. Oto moja odpowiedź :) STARTER – 150 ml ciepłej wody – 1 łyżeczka cukru – 26 g świeżych drożdży ( 7 g suchych) – 125 g mąki pszennej chlebowej Wodę wymieszać z cukrem(...)CIASTO WŁAŚCIWE – 200 ml ciepłej wody – 1 łyżeczka cukru – 9 g świeżych drożdży ( ok. 4 g suchych) – 225 g mąki pszennej chlebowej + do podsypywania – 100 g mąki pszennej razowej, ja dałam pełnoziarnistą pszenną – 1 łyżeczka soli – 1 łyżka oliwy Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami. Odstawić na 10 minut. Mąki wymieszać z solą, starterem, rozpuszczonymi drożdżami oraz oliwą. Mieszać
Proste Potrawywyglądają jak małe złote kryształki i cudownie pachną. Owoce te zawierają bardzo dużo witamin i składników mineralnych. Jako, że w smaku jest słodko-kwaśna świetnie komponuje się z żurawiną. Chleb z suszoną miechunką i żurawiną Składniki: około 500 g mąki chlebowej pszennej (typ 750) szklanka wody niechlorowanej (250 ml) 1 łyżeczka soli 1,5 – 2 łyżki dobrej jakości miodu(...)mnie Helio ) Zaczyn: 30 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 szklanka mąki chlebowej pszennej (typ 750) 1 szklanka wody niechlorowanej 3/4 szklanki mąki żytniej 3/4 szklanki mąki razowej Dodatkowo: mąka chlebowa pszenna do podsypania Drożdże zasypujemy cukrem i dokładnie rozcieramy, aż się rozpuszczą. Wlewamy je do miski, dodajemy obie mąki na zaczyn i wodę. Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką
PatiGotujeOdwiedziłam Zosię , piekła własnie chleb... Kiedy już się upiekł , dostałam słuszną pajdę z masłem i ogórkiem małosolnym . Oj pyszniutki był :) , a kiedy odchodziłam z gościnnego domu dostałam jeszcze bocheneczek dla swoich domowników. Kiedy znów spotkam Zosię , dowiem się szczegółów o wypieku . A oto zdjęcie tego chlebka . ...Przepis już(...)minimum 8 godz., lub dłużej w ciepłym miejscu . Po upływie tego czasu dodajemy 6 szklanki mąki np. 3 szklanki mąki pszennej typu 650 , 3 szklanki mąki żytniej lub razowej . Następnie dodajemy 3 szklanki ciepłej wody i 1 łyżkę soli , 2 łyżki oliwy z oliwek . 1/6 paczki drożdży (takich 10 dag - świeżych) rozmieszanych z 1 łyżeczką cukru ( lub 2 łyżeczkami miodu
Proste Potrawyfrancuski chleb drożdżowy, bogaty i złoty z masłem i jajkami, mający cienką jak papier skórkę i jedwabisty, delikatny miękisz - to rzadka i cudowna rzecz. Ale tak wyjątkowe, brioche nie jest trudne do wykonania" - cytat z Wikipedii i mnie udało się go osiągnąć. Użyłam mąki orkiszowe i miód zamiast cukru. 500 gram mąki orkiszowej 50 gram mąki orkiszowej razowej
AZgotuj!chleb, potem jednak nadszedł czas na eksperyment. W instrukcji urządzenia znalazłam przepis na ciasto, ale ponieważ nie miałam mąki pszennej, która była głównym składnikiem tego wypieku użyłam mąki kukurydzianej i pełnoziarnistej. Należało dodać także masło- ja dodałam olej. Ciasto wyszło bardzo kruche, babkowe. Najważniejsze - było pyszne! Składniki: 270g mąki kukurydzianej (u mnie Kupiec) 150g mąki pszennej razowej
Ze smakiem i z pasjąDziś coś, dla miłośników pieczywa. Chleb na piwie z dodatkiem miodu. Przepis Ewy z grupy Domowa piekarnia. Chleb zostaje ze mną na stałe. Spróbujcie koniecznie, chlebek jest na prawdę smaczny. Mimo, że zawiera dość dużo piwa, w ogóle go nie czuć. Bałam się też miodu, myślałam, że będzie słodki. Dodałam dwie płaskie łyżki, jak dla mnie jest(...)taki przepis podaje na blogu. Składniki: 150 ml. ciepłej wody 40 g. drożdży 2 płaskie łyżki miodu 4 pełne szklanki maki pszennej ( miałam typ 650) 1,5 maki żytniej razowej 500 ml. piwa 4 łyżki oleju 2 łyżeczki soli Wykonanie: Do miski wlać ciepłą wodę, wkruszyć drożdże i dodać miód. Wymieszać. Można odstawić na kilka minut, ale nie koniecznie. Wsypać
Agusiowe smakołyki