Ostatnio doszłyśmy do wniosku, że w ramach terapii (małżeńskiej, rodzinnej itd) powinno się piec razem domowy chleb! Nic tak nie poprawia humoru i ogólnej atmosfery niż ubabranie się mąką i wyczarowanie błogiego aromatu unoszącego się po domu. Uśmiech na twarzy pojawia się ze wzmożoną częstotliwością, zarówno gdy obserwujemy rosnące ciasto czy rumieniącą się skórkę, jak i gdy wyciągamy nasze "dzieło(...)twarzy, gdy w rękę trafia nóż, który z gracją kroi nasz nasz bochenek. My, w ramach umacniania rodzinnych więzi wyczarowaliśmy (praca mamy i jej dzieci) w środku nocy cudo - razowy, okrągły, bezglutenowy chlebek wzbogacony o mąkę z tapioki i o cudowne mieszanki ziaren skomponowane z czarnym sezamem. Coś cudownego. SKŁADNIKI: - 200 g mąki chlebowej - 200 g mąki Dunkel
Wypisz Wymalujwykonania zakwasu zwykle używam mąki żytniej typu 720. Robiłam z mąki razowej typu 2000 ale według mnie jest trudniej a sam proces dłuższy. Mieszamy zawsze drewnianą łyżką. Jest wiele informacji o tym, że zakwas nie może mieć kontaktu z metalem. Nie znalazłam nigdzie w technologii cukierniczej takiego ostrzeżenia. Nie sprawdzałam także czy faktycznie można w ten sposób popsuć zakwas(...)Konsystencja zakwasu powinna przypominać śmietanę. Jeśli zakwas nie udaje się to dobrym sposobem jest dodanie malutkiego kawałka skórki z chleba żytniego, takiego ze sklepu. mąka żytnia - 120 g woda - 150 ml Do słoika wsypać 40 g mąki żytniej, dolać 40 ml wody (w temp. pokojowej). Przykryć słoik gazą lub ściereczką, aby mógł oddychać. Odstawić w ciemne i ciepłe miejsce
AZgotuj!używa zakwasu pszennego. To dla niego podstawowy zakwas. Zupełnie inaczej niż w Polsce, gdzie podstawowym zakwasem jest żytni. Dlatego też, z ciekawości, w niedługim czasie zrobimy oba te chleby jeszcze raz, tym razem na zakwasie żytnim. I jesteśmy przekonani, że każdy z nich będzie miał inny smak i nieco inny wygląd. Dlatego postanowiliśmy z każdego zrobić osobny przepis. Mamy(...)mąki pszennej chlebowej (typ 750) 170 ml wody 30 g aktywnego zakwasu pszennego Ciasto właściwe: cały zaczyn 680 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 90 g mąki żytniej razowej (typ 2000) 420 ml wody 20 g soli Zakwas musi być aktywny czyli dokarmiony około 12 godzin przed przygotowaniem zaczynu. Wszystkie składniki zaczynu mieszamy ze sobą w misce, zawijamy folią spożywczą
Marder&Marder Manufacturepozostało mi nic innego, jak podjąć wyzwanie i stanąć przy stolnicy :-). Ten przepis do kompozycja własna Tatter , oparta na przepisach Jeffreya Hamelmana z rewelacyjnej książki "Chleb". Bagietki upiekłam z połowy porcji, wyszły mi 2 dorodne sztuki. Muszę przyznać, że połączenie koziego sera, cebuli i rozmarynu w chrupiącej bagietce, to jest to ! Bagietki z kozim serem, czerwoną cebulką(...)pszennej mąki chlebowej 195 g wody 1 łyżeczka soli nieco ponad 2 g świeżych drożdży Ciasto właściwe 550 g pszennej mąki chlebowej 150 g mąki pszennej razowej 415 ml wody 18 g soli 15 g świeżych drożdży całe pate fermentee Dodatki 150 g koziego twardego sera 90 g czerwonej cebuli 10 g świeżego rozmarynu (dałam suszony) masło
Kulinarne przygody GatityPełne aromatu. Smaczne, miękkie, soczyste. Ciasto bananowe na deser lub zamiast tradycyjnego pieczywa. Lekko słodkie, z orzechami. Pyszna przekąska. Ciasto bananowe Danie Ciasto , Przekąski , Słodkie
KucharzycaTrochę się zawieruszyłam. W normalnym życiu umyka mi to i tamto a potem jakby znikąd się pojawia. Tak było tez z tym kopytkami. Zjedliśmy je już
Dzieje kuchennej WiewióryZaczyn: 30 g zakwasu pszennego lub żytniego 160 g mąki pszennej o dużej zawartości białka 110 g letniej wody Zakwas rozpuść w wodzie, zagnieć z mąką
Grahamka, weka i kajzerkachleb jest obłędny. Por nadaje mu wilgotności, choć go praktycznie nie czuć, a pestki chrupkości. Nie mogę się doczekać, żeby zobaczyć jak wyszły bochenki innych Piekarek… Pozdrawiam Wszystkie :)! Chleb z porem karmelizowanym i pestkami Składniki: Zaczyn (przygotowujemy dzień wcześniej) 2 łyżki zakwasu pszennego (u mnie żytni) 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki wody Do zakwasu dodać wodę i rozmieszać(...)jest gotowy. Jeśli nie to musi jeszcze fermentować. Ciasto właściwe: 2 szklanki wody (u mnie ponad 3 szklanki) 800 g mąki pszennej typ 550 400 g mąki pszennej razowej 1,5 łyżki soli cały zaczyn (minus 2 łyżki na rozmnożenie) 2 duże pory 1 łyżka miodu 2 łyżki octu balsamicznego 200 g pestek ze słonecznika 100 g pestek z dyni
UgotujmyTo.plSezon truskawkowy zbliża się wielkimi krokami. Dojadamy ostatnie truskawkowe dżemy i mrożonki a także suszone plasterki. Jeśli nie do musli czy granoli warto dodać je
Dzieje kuchennej Wiewiórywyrośnięcia, następnie ciasto formuje się w zgrabny bochenek, po raz ostatni odstawia do leżakowania i w końcu piecze! Ciut pracochłonny, ale czego się nie zrobi dla świeżutkiej kromki chleba na śniadanie?! Polecam! Jest przepyszny i ma piękne duże dziurki w środku :D Składniki: Zaczyn: 150 ml letniej wody 7 g suszonych drożdży instant (lub 25 g świeżych(...)suszonych drożdży instant (lub 9 g świeżych) 200 ml letniej wody 1 łyżka oliwy 225 g mąki pszennej typ 650 + odrobina do podsypania 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub razowej 1 łyżeczka soli 1,5 łyżeczki cukru Przygotowanie: Zaczyn: Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce, przykryć ściereczką i odstawić na 24 godziny w ciepłe miejsce bez przeciągów (u mnie
Nastoletnie WypiekaniePrzeważnie do chleba dodaje się zwykłe płatki owsiane, ale do mojego ciasta, błyskawiczne zostały dodane. Są one cieńsze i delikatniejsze. Łatwo z wszystkimi składnikami się połączyły i do wilgotnego ciasta ładnie się przykleiły. Takie mini chlebki jak na kromeczki pokroimy, to smaczne i zdrowe kanapeczki z nich zrobimy lub podane z sałatkami będą dla nich(...)najlepszymi dodatkami. Składniki: 50 g świeżych drożdży, ½ łyżeczki cukru, 2 płaskie łyżeczki soli, 450 g maki pszennej razowej, 250 ml letniej wody, 2 łyżki oleju rzepakowego, 120 g płatków owsianych błyskawicznych, 80 g ziaren słonecznika. Przygotowanie: W dużej misce mieszamy drożdże z wodą, cukrem i 50 g mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min. Dodajemy
Moniki SmakołykiZakwas do chleba w mojej kuchni to podstawa. W lodówce zawsze musi się znajdować choć mały słoiczek. Mój zakwas ma ponad rok czasu. Upiekłam na nim sporo chlebków jak i również był bazą do innych zakwasów np do zakwasu do żurku klik . Trzymam go w lodówce a gdy ma coś z niego powstać to dokarmiam go zazwyczaj na 12 godzin(...)przed użyciem i pozostawiam w temperaturze pokojowej. SKŁADNIKI: 1 szklankę mąki żytniej razowej typ 2000 1 szklankę letniej wody 1 łyżeczkę jogurtu naturalnego SPOSÓB ZROBIENIA: - zmieszać składniki ze sobą i odstawić w ciepłym miejscu na noc. Po czym dodać kolejną porcję szklanki wody i szklanki mąki zamieszać i odstawić . - i tak codziennie do 5 dni karmić taką samą
Basia w kuchniAlternatywa do bułek białych z mąki pszennej tzw. zapychaczy. Moje bułki są pełne błonnika i łatwiej strawne, posypane sezamem dają szybko i na długo uczucie sytości
Pasje Jolkimąka pszenna Prep Time 1 hour 40 minutes Cook Time 15 minutes Total Time 1 hour 55 minutes Servings 10 Author Anna Ingredients 250 g mąki orkiszowej ja dałam razową 250 g mąki pszennej zwykłej 1 łyżka miodu 1 łyżka masła 300 ml wody 1 łyżeczka soli 10 g suchych drożdży lub 20 g świeżych Dodatkowo na wierzch bułek(...)piekarnika wsypać lód, wstawić bułki i piec przez 12 - 15 minut. Po upieczeniu bułki wystudzić na kratce. Smacznego! Notes Bułki można wyrobić w maszynie do wypieku chleba, używając programu do ciast rosnących. Przepis z tej strony Artykuł Bułki z dodatkiem orkiszu z ziarnami pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia
SprawdzonaKuchnia.plSkórka jest super chrupiąca, miękki środek. Jest słodki i bardziej przypomina mi ciasto drożdżowe niż chleb zwłaszcza jak kromkę posmaruje się masłem. Zamiast wody dodałam mleko, dzięki czemu chleb ma delikatniejszy miąższ. Ale do rzeczy : Najpierw odmierzyłam 1/2 szklanki suszonej żurawiny - sparzyłam ją gorącą wodą i odsączyłam. 2 szklanki mąki typ 650 przesiałam do miski, wsypałam 1/2 szklanki płatków(...)odstawiłam na 15 minut - ciasto na tym etapie jest luźne, ale takie ma być. Po tym czasie dodałam kolejno : łyżkę cukru, łyżeczkę soli i 3 łyżki zakwasu żytniego razowego. Wymieszałam łyżką, żeby składniki się połączyły i na koniec dodałam żurawinę. Najpierw ciasto wyrabiałam w misce, następnie przełożyłam na blat oprószony mąką i wyrabiałam ok. 3 minuty - ciasto jest raczej luźne
apetytnapieczeniebeda suche, ale sprezyste.To zintensyfikuje ich aromat i zapobiegnie oddawaniu wilgoci.Aby uzyskac jak najlepszy smak,uzyjmy niepasteryzowanego i niefiltrowanego cygru" tyle Hamelman,bo to kolejny chleb z jego ksiazki "Chleb".Jablek nigdy nie suszylam takze uzylam kupnych,moze tylko pocielam je w troche za duze kawalki.Chlebek bardzo smaczny i aromatyczny,ale o wyraznym slodkawym posmaku ,takze jako baza wytrawnych kanapek(...)raczej z koniecznosci niz wyboru to podmiana polowy maki chlebowej na make orkiszowa 630. Skladniki na 2 bochenki o wadze 0,68 kg maka chlebowa - 650 g maka pszenna razowa - 90 g woda - 210 g cydr jabkowy - 310 g sol - 20g drozdze -100g -swieze,5g -instant levain - 260 g oprocz 2 lyzek jablka pokrojone w plasterki lub kostke
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!