chleb razowy - 2164 przepisów (strona:124/145)

Cztery mąki i pięć przypraw, czyli paczka z AleDobre.pl 148

przesyłkę testową z AleDobre.pl . A w przesyłce same smakołyki i potrzebne mi rzeczy! Znaczy się konkretnie 4 mąki z Młynów Wodnych i pięć przypraw z Manufaktury Smaku: - mąka orkiszowa razowa, typ 2000 - mąka żytnia chlebowa, typ 720 - mąka pszenna - pszenno-żytnio-orkiszowa mieszanka mąk - suszone płatki cebuli - suszone płatki czosnku - przyprawa bałkańska - przyprawa do grilla - zioła prowansalskie Rewelacja! Z przypraw(...)nadrobić te zaległości. A z mąk już dwie zostały wypróbowane: ta zwykła pszenna i mieszanka pszenno-żytnio-orkiszowa. W sumie pszenna jak pszenna. Cóż mógłbym o niej powiedzieć... No chleb wyszedł bardzo dobry :) Zresztą przepis niebawem, za parę dni. Ale strzałem w dziesiątkę jest ta mieszanka mąk! Idealnie dobrane proporcje, chleb wyszedł doskonały. Ale o tym będzie mowa jak już

Marder&Marder Manufacture
Domowy chleb razowy z ziarnami 145

Domowy chlebek bez konserwantów, żadnych ulepszaczy, na mące razowej, z dużą ilością ziaren, to idealna propozycja dla osób lubiących zdrowe i domowe wypieki. Składniki: 200g mąki razowej typ 2000 350g mąki pszennej 30g świeżych drożdży 1 łyżeczki cukru 1 płaska łyżeczka soli morskiej 1 łyżka oliwy 370ml ciepłej wody 100g ziaren słonecznika 30g sezam masło do wysmarowania naczynia Wykonanie(...)piekarnik do 200 stopni. 4. Wyrośnięte ciasto przełożyć do naczynia, przykryć pokrywką i piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i dalej piec chleb w tej samej temperaturze jeszcze około 20-25 minut. 5. Po upieczeniu chleb wyjąć z naczynia i pozostawić na kratce do wystudzenia

Szalona Kuchnia Eweliny
Gulasz wołowy 176

Gulasz wołowy jest znakomitym dodatkiem do makaronu, pieczonych ziemniaków..jest również pyszny da solo z chlebem. Składniki * ok. 60-70 dkg mięsa wołowego b/k * 4 cebule * 1 czubata łyżka mielonej słodkiej papryki * 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego kolorowego * 3 łyżki oleju * 1 czubata łyżka masła estragon Skworcu przyprawa do wołowiny - mąka pszenna graham 1850 Młyn Kopytowa Etapy przygotowania Mięso umyć, pokroić(...)czasie dodajemy pieprz, estragon , przyprawę do wołowiny i dusimy dalej jeszcze ok. 1 godz. aż mięso będzie mięciutkie.  Na koniec doprawiamy solą. Duża ilość cebuli . Możemy zagęścić mąką razową. Dodajemy śmietany jeśli lubimy. I gulasz gotowy

Z Kuchni Do Kuchni
Zakwas na barszcz biały 276

listki laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 2 ziarna pieprzu czarnego 1 łyżka suszonego majeranku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na zakwas na barszcz biały: Do słoika wsypać mąkę pszenną razową typ 2000. Następnie dodać letnią, przegotowaną wodę, obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty oraz 1 łyżkę suszonego majeranku. Dokładnie wymieszać. Przykryć słoik gazą(...)tygodni. Jak przyspieszyć dojrzewanie zakwasu? Powstanie zakwasu na barszcz biały można przyśpieszyć dodając do niego np. łyżkę soku z kiszonych ogórków, soku z kapusty kiszonej czy kawałek chleba na prawdziwym zakwasie. Chodzi o zaszczepienie zakwasu kwasem mlekowym. Zakwas będzie gotowy w ciągu kilku dni. Jak przechowywać zakwas do białego barszczu: Jeśli nie chcecie użyć zakwasu od razu, to należy

Kulinarne Przeboje
Chleb orkiszowy z otrębami owsianymi 143

cudowny zapach w mieszkaniu :) Składniki ( na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) : zakwas z poprzedniego wypieku ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas ) 550 g razowej mąki orkiszowej typ 2000 3/4 łyżeczki soli pół łyżeczki cukru ok. 500 ml przefiltrowanej wody 2+1 łyżki otrąb owsianych ewentualnie: siemię lniane Rano wymieszać w dużym garnku mąkę, cukier, sól(...)wkładamy torby foliowej. Szczelnie zamykamy i czekamy na ponowne wyrośnięcie, ok. dwóch godzin. Piec w temp. 180-200 stopni C przez ok. 1,5 godziny. Kroić po schłodzeniu chleba. ------------- Podobne: Chleb orkiszowy z amarantusem Bezglutenowy chleb na zakwasie Chleb mieszany z sorgo

Weekendy w domu i ogrodzie
Fougasse – chlebek z oliwkami 122

ciepłym miejscu (21 stopni) na 12-16 godzin. Dojrzały zaczyn będzie wyrośnięty i zacznie się w środku lekko zapadać. Ciasto właściwe: 320 g mąki chlebowej 48 g mąki pszennej razowej 255 ml wody 6 g soli 3 g drożdży instant 26 g (2 łyżki) oliwy z oliwek extra virgin całość pâte fermentée 40 g oliwek Do misy włożyć wszystkie składniki(...)wrzucając kilka kostek lodu, piec 20 minut na kamieniu do pieczenia, aż fougasse będą rumiane i chrupiące, ale nadal miękkie w środku. Smacznego Przepis J. Hamelmana z książki Chleb W marcowej piekarni udział wzięli: Aciri Bajkorada Aga W sezonie Amber Kuchennymidrzwiami.pl Ania Jswm AniaW Magnolia i rozmaryn Ankawell Życie od kuchni Alucha Nie -ład mAlutki Arnika Arnikowa kuchnia Asia Asia

UgotujmyTo.pl
Pasta z bobu z białym serem 157

 Obiecuję, że to już przedostatni przepis z bobem 😀. Jeszcze mam w planie pierogi z bobem i finito na ten sezon z tymi pysznymi zielonymi fasolkami

Kulinarne przygody Gatity
Sylwester 2016 - smaczne menu na domową imprezę 355

oliwek 3 łyżki ziołowej oliwy z oliwek 8 g suchych drożdży 2 łyżki czarnuszki 1 płaska łyżeczka ksylitolu 2 łyżeczki soli morskiej 10 – 12 listków świeżej bazylii Mąkę razową mieszamy z suchymi drożdżami, solą, ksylitolem i czarnuszką. Dodajemy wodę i oliwę z oliwek. Wyrabiamy elastyczne, łatwo odchodzące od dłoni ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce(...)przeciskamy przez praskę i dodajemy do pasty. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jeszcze chwilę blendujemy. Przekładamy do miseczki i wstawiamy do lodówki na godzinę. Podajemy z ulubionym pieczywem, chlebem pita lub nachosami. Biało-czerwone przekąski z mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi na rukoli 1 opakowanie mini mozzarelli (10 - 12 sztuk) 10 - 12 pomidorków koktajlowych 1 opakowanie rukoli 1 łyżka glazury

My Chcemy Jeść
Zakwas na żur i żurek 73

Czas czytania: 2 min Zakwas na żurek domowej roboty to najlepsza gwarancja na pyszny świąteczny żur. Zakwas jest dziecinnie prosty, wystarczy 5 minut przygotowania, około 4

SprawdzonaKuchnia.pl
Najnowsza gazetka Lidla - co warto kupić, a co ominąć szerokim łukiem? 138

chyba jeden z gorszych kitów, wciskanych przez producentów "zdrowej żywności" . Bezglutenowe nie znaczy zdrowsze, skład takich gotowców woła o pomstę do nieba. Zdecydowanie lepiej upiec swój chleb albo nawet przerzucić się na wafle ryżowe. Jeśli oczywiście musimy stosować dietę bezglutenową.  2. Owsianka Goody 1,49 z ł - coś w stylu produktu na raz, krótki skład, brak dodatku cukru . Generalnie(...)pęczak jest najbardziej wartościową kaszą spośród jęczmiennych. W zasadzie cena jak w większości innych sklepów, ale jeśli akurat będziecie w Lidlu, to spokojnie możecie kupić. 7. Makaron razowy 2,95 zł - podobnie jak z mąką. Cena zbliżona do białego makaronu, a wartości odżywcze znacznie lepsze.   Oprócz tutaj wymienionych artykułów żywnościowych, warto zainteresować się też ofertą sportową (od 7.01), gdzie

Powiedz dietom nie
Chleb irlandzki bez drożdży 185

Kolejny z ciekawych propozycji chlebowych dotyczy pieczywa irlandzkiego.  Ten chlebek co dziwne piecze się bez drożdży i tylko na sodzie, która pozwoli mu delikatnie podrosnąć. Jest to najszybszy chleb jaki robiłam, bez wyrastania i oczekiwania, po prostu wyrabiamy formujemy i pieczemy. Polecam. Zapraszam... Stopień trudności - prosty Skala smaku - 10/10 jest pyszny na ciepło jak i na zimno. Na jednej(...)font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Irish soda bread Składniki na 1 duży bochenek: 250 g mąki pszennej 250 g mąki razowej 100 g płatków owsianych 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka soli 25 g miękkiego masła 500 ml maślanki lub kefiru Suche składniki wymieszać w dużym naczyniu, dodać posiekane masło, wlać

Kubki smaku
Perfekcyjne ciasto drożdżowe- PORADY 313

słodką kruszonką lub poukładać na cieście owoce. Ciasto drożdżowe pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku. Temperatura pieczenia waha się od 180 st.C (dla mniejszych wypieków) do nawet 250 st.C. (np. chleby) Zależy ona w szczególności od przepisu z jakiego korzystamy (dotyczy to również czasu pieczenia) Upieczone ciasto jest ładnie zarumienione, wyrośnięte i pięknie pachnie.  8. Studzenie Po upieczeniu ciasto powinno(...)rośnie -woda/mleko dodane do ciasta było za zimne -miejsce, w którym wyrasta ciasto jest za chłodne lub z przeciągami -zbyt dużo mąki w cieście (w szczególności, jeśli używaliśmy mąki razowej, orkiszowej żytniej, graham itp.) -nieświeże drożdże 5. Upieczone ciasto jest wilgotne od spodu -ciasto zbyt długo było w formie po upieczeniu 6. Ciasto pęka na wierzchu -za wysoka temperatura pieczenia

Nastoletnie Wypiekanie
Gluten - o co tu chodzi? 137

mlecznych ciastka, wędliny, konserwy mięsne czy rybne napoje gazowane Zastanawiałam się czym zastąpić produkty zawierające gluten, ale teraz jest ich naprawdę spora ilość. Produkty, które nie zawierają glutenu: mąka razowa mąka kukurydziana, jaglana, gryczana kasza jaglana, kukurydziana, gryczana ryż, płatki ryżowe makaron ryżowy, pieczywo ryżowe płatki jaglane ziemniaki, mąka ziemniaczana makarony z mąki bezglutenowej ryby, mięso indycze i królicze mleko(...)kuchni, poznaje nowe smaki i sposoby ich wykorzystania. Nie dam się zwariować, bo twardo stoję swoimi stopami na ziemi. Powiem wam, że najbardziej będę miała problem z rezygnacją z chleba, bo bardzo go lubię i sama go piekę od lat. Z pewnością nie idę razem z trendami czy panującą modą, to nie jest w moim stylu. Interesuje mnie tylko aspekt

Codzienna kuchnia niecodzienna
RAZOWY CHLEB OWSIANY 135

Składniki (na dwa bochenki) 230 g mąki pszennej razowej 680 g mąki pszennej chlebowej 150 g płatków owsianych 2,5 szkl wody 0,5 szkl mleka 3 łyżki miodu 5 łyżek oleju/oliwy 20 g soli 5 g suszonych drożdży woda do spryskania płatki owsiane do posypania Przygotowanie Do misy (dzieży) wsypcie płatki owsiane, wlejcie wodę, wymieszajcie i odstawcie(...)ciasta (naprzeciw), kończymy zawijając najbardziej zbliżony do nas fragment ciasta. Przy zakładaniu każdej ze strony pamiętajcie, aby nie zawinąć fragmentu z surową mąką- stworzy to nieprzyjemne smugi w środku chleba.  Kiedy już złożycie wszystkie cztery boki ciasta, odwróćcie ciasto na drugą stronę (aby połączenia znalazły się pod spodem),  przełóżcie do misy, przykryjcie ściereczką i pozostawcie do dalszego wyrastania

OliveandThyme
Żytnio-pszenny z cebulką 176

pachnący karmelizowaną cebulką wyszukany w archiwum. Odrobinę kolorowego pieprzu dodaje mu zdecydowanego smaku.  Żytnio-pszenny z cebulką Zaczyn, dzień przed pieczeniem, etap I 35g zakwasu z mąki żytniej razowej, 70g mąki żytniej typ720, 140g wody. Zaczyn po wymieszaniu, przykrywamy i w temp. pokojowej pozostawiamy, na minimum 12 godzin. Następny dzień rano, etap II Po tym czasie w cieście wyraźnie(...)Takie ciasto powinniśmy użyć w ciągu 3 godzin od tego właśnie momentu. Po co jednak czekać?   Zależy nam przecież na tym, aby w możliwie jak najkrótszym czasie upiec chleb bo jak przystało na prawdziwy zakwasowiec to i tak czekamy na niego dość długo. Bywa i tak, że coś na wypadło i nie możemy zrobić ciasta właściwego w dobrym momencie

Leśny Zakątek