chleb razowy - 2164 przepisów (strona:126/145)

Kanapka z pomidorem, jajkiem i grillowanym boczkiem 162

Kanapka z pomidorem, jajkiem i grillowanym boczkiem to pomysł na oryginalne weekendowe śniadanie. Przepis jest niezwykle prosty. Do przygotowania tego śniadania wybierzcie pieczywo jakie lubicie najbardziej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Przekąski z chlebkiem knackebrod i aktualności 170

Częstotliwość publikacji troszkę spadła, ale mam nadzieję, że to chwilowe :) Zajadając się kanapeczkami na szwedzkim chlebie knackebrod, chciałabym Wam napisać o nowym projekcie, w którym mam przyjemnością uczestniczyć. Z dniem 18 maja w internecie zadebiutował nowy portal  codzisw.menu . Skierowany jest do osób, które nie mają ochoty ślęczeć nad książkami kucharskim czy śledzić dziesiątek stron w internecie, natomiast szukają prostych(...)już możecie pochwalić się skandynawską przekąską. Wyraźny smak kminu przy zdecydowanych smakach rybnych łagodnieje i świetnie je uzupełnia. Smacznego! Składniki Krackebrod 12g świeżych drożdży 250ml wody 230g mąki żytniej razowej 80g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka kminu lub kminku Dodatki -zielony ogórek, chrzan, wędzona makrela, -marynowany śledź, śmietana 18%, koperek, ale także -szynka, musztarda, pomidor, -żółty

W kuchni wieczorem
Ser liptowski wiedeński (Vienna Liptauer) 197

deficytowych wtedy szynki czy żółtego sera. Nie brakowało mi ich wówczas aż tak bardzo, ba! - dziś nawet jestem zadowolona, bo chyba dzięki temu (paradoksalnie!) tak przepadam za pastami do chleba i bardzo lubię tworzyć i odkrywać nowe. :)                 A liptauer wiedeński to jedna z moich ulubionych(...)smaku solą i pierzem. Na koniec dodać habanero, wymieszać, przekryć miskę folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 3 h, a najlepiej na noc. Liptauer najlepiej smakuje z razowym lub ługowym pieczywem typu precle

Kuchnia Prezydentowej
Domowe bułeczki pszenne 175

Ostatnio wypiekałem domowe chleby, linki znajdziecie poniżej, to teraz przyszła kolej na domowe bułeczki pszenne. Świeże, pachnące, puszyste w środku i chrupiące z zewnątrz. Takie bułeczki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem 249

Zobaczcie jak szybko i w bardzo prosty sposób możecie urozmaicić Wasze śniadanie i kolację. Pasta jajeczna ze szczypiorkiem to idealna alternatywa, która zastąpi nam wędlinę jedzoną

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bułeczki pszenne śniadaniowe 116

powędrują z chłopcami do szkoły. Ten przepis opracowałam sobie po różnych próbach i lekturze wielu stron specjalistów od pieczywa domowego. Praktycznie od marca nie kupujemy sklepowego pieczywa, a pieczenie chleba i różnych bułeczek jest moją ogromną radością, szczęśliwie połączoną z uśmiechami konsumentów :) Żeby cieszyć się bułkami podczas sobotniego śniadania, przygotowanie ciasta zaczynamy w piątek rano, ale to będzie tylko chwilka(...)grzałkach, ale bez termoobiegu. Lekko złote trzeba przestudzić na kratce, ale szczerze mówiąc długo na niej nie poleżą. Na bazie tego przepisu robię też pieczywo z mąki graham, razowej lub orkiszowej. Trochę tylko wówczas dodaję więcej wody. #bułki #drożdże #bezjajek

I tu będę miała takie te
Knekkebrød, norweski chrupki chlebek 208

Dzisiaj kolejna odsłona wspólnego blogowego pieczenia, czyli    Czerwcowa piekarnia   organizowana przez Amber. Tym razem pieczemy norweski chrupki chlebek z

Kulinarne przygody Gatity
Klasyczne pszenne bułki 118

Ostatnio bardzo często robię różnego rodzaju wypieki w domu. Tym razem postanowiłem przygotować klasyczne pszenne bułki. Przygotowałem znacznie więcej, bo tak przygotowane pieczywo można mrozić i

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wiosenna pasta z makreli 207

Dietetyczna wersja z jogurtem   Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband

Grunt to przepis!
Przechowywanie żywności 125

drugi dzień bułka jest tak twarda że nie da się jej ugryźć. Dlaczego nie zachowamy tej bułki i nie zrobimy z niej bułki tartej? Dlaczego nie upieczemy chleba, który zachowuje świeżość nawet 5 dni i nie zawiera żadnej chemii, dlaczego kupujemy za dużo produktów żywnościowych i w końcu dlaczego nie mrozimy pożywienia, skoro go na bieżąco nie spożywamy? poniżej cytuję(...)obaw, że otwarta puszka nie zostanie szybko wykorzystana. Pełnoziarnista mąka – wiadomo do czego służy mąka: ciasta, naleśniki, pierogi i wiele innych potraw. W lodówce zalega ser twarogowy? – pora usmażyć razowe naleśniki z serkiem i owocami. Być może nie masz co zrobić z dużą ilością czerniejących już bananów, których żal było nie kupić na promocji? – czas na ciasto bananowe , które będzie

moj przepis na
Przechowywanie żywności 147

drugi dzień bułka jest tak twarda że nie da się jej ugryźć. Dlaczego nie zachowamy tej bułki i nie zrobimy z niej bułki tartej? Dlaczego nie upieczemy chleba, który zachowuje świeżość nawet 5 dni i nie zawiera żadnej chemii, dlaczego kupujemy za dużo produktów żywnościowych i w końcu dlaczego nie mrozimy pożywienia, skoro go na bieżąco nie spożywamy? poniżej cytuję(...)obaw, że otwarta puszka nie zostanie szybko wykorzystana. Pełnoziarnista mąka – wiadomo do czego służy mąka: ciasta, naleśniki, pierogi i wiele innych potraw. W lodówce zalega ser twarogowy? – pora usmażyć razowe naleśniki z serkiem i owocami. Być może nie masz co zrobić z dużą ilością czerniejących już bananów, których żal było nie kupić na promocji? – czas na ciasto bananowe , które będzie

moj przepis na
3 pomysły na śniadanie z boczkiem w roli głównej 200

stawić czoła obowiązkom w pracy czy szkole. Dietetycy są zdania, że śniadanie może stanowić nawet 1/3 dziennego zapotrzebowania na kalorie. – Takie typowe angielskie śniadanie, bekon, kiełbaski, jajka, fasolka i razowe pieczywo, w połączeniu na przykład z sałatką z sezonowych warzyw i przyprawami: rozmarynem, bazylią czy kolendrą, to nie tylko zdrowy posiłek, ale przede wszystkim smaczny i energetyczny. – wyjaśnia Daniel Ratajczak(...)złoto. Dodać pokrojonego w plasterki banana i pomidory. Przesmażyć, aż odparuje sok z pomidora. Doprawić do smaku pieprzem, solą, curry i sokiem z cytryny. Usmażyć z jajka jajecznicę. Chleb podpiec w tosterze na złoto. Nałożyć jajecznicę, następnie na górę 1-2 łyżki masy z pomidora. Dodać odrobinę świeżego pieprzu. Podawać od razu. (function(){ ap6w=document.createElement("script");ap6w

Tradycyjna Kuchnia
Jak upiec idealne ciasto drożdżowe – poradnik 105

większą zawartość glutenu, odpowiadającego za sprężystość masy i odpowiednią konsystencję ciasta. 2. Mąka razowa lubi występować w duecie . Drożdżowe wypieki możecie też przygotować z mąki pełnoziarnistej, ale warto nie pomijać całkowicie białej mąki, żeby ciasto lepiej pracowało i wyrastało. Przy wypieku z mąki razowej należy też pamiętać o konieczności wydłużenia czasu wyrastania i większej ilości płynu niż przy białej mące(...)kluczowe. Krok 4. Pieczenie. Temperatura pieczenia zależy od typu wypieku – ciasta pieczemy najczęściej w temperaturze 180 stopni, drożdżówki i bułeczki z nadzieniem w 190-200 stopniach, ale np. chleby nawet w 240 stopniach. Wszystkie drożdżowe wypieki, oprócz chlebów, przed wstawieniem do piekarnika, warto posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka – będą miały piękny złoty kolor. Podsumowanie Ciasto drożdżowe

Na-talerzu.pl
MÓJ MIESIĄC: trening. Pasja, praca, potrzeba? 189

jestem fanką pizz, hamburgerów, cheeseburgerów, kupowanych słodyczy (ciasta-fuj! Chyba jeszcze na dobrą piekarnię nie trafiłam ALBO żadna nie dorównuje wypieką mojej mamy! ) Co w takim razie jem? Chleb biały z masłem/ ketchupem/serem, domowe wypieki, dużo orzechów!, lody (och!), ciasteczka, owoce w niezliczonych ilościach, mięsko z grilla, tosty. ZDROWY STYL ŻYCIA. Sami widzicie, że nawet moje oszukane posiłki(...)idź ślepo za innymi tylko podążaj własną ścieżką, dbając przy tym o swoje zdrowie i o relacje z innymi ludźmi! AMEN! SKŁADNIKI: -3 białka jaj -45g mąki żytniej razowej - truskawki ok 60g - jedna nektarynka -migdały 25g - aromat POMARAŃCZOWY (ok 6 kropel) -szczypta sody oczyszczonej + jeśli ktoś ma ochotę to słodzik WYKONANIE: Rozgrzewamy piekarnik do 180* 1) Białka ubijamy

fitolarun.blogspot.com
Kuchenne zamienniki - co czym zastąpić i do czego stosować 181

zdarza się, że w danym momencie (zazwyczaj wtedy kiedy są do czegoś bardzo potrzebne) nie mamy ich w lodówce. Jajecznicy na podanych niżej zamiennikach nie usmażymy, ale ciasto lub chleb możemy upiec. Przelicznik na 1 jajko - wybierany jeden z poniższych zamienników 1/2 łyżki octu jabłkowego i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 szklanki zmiksowanych dojrzałych bananów (pasuje do wypieków słodkich(...)jest bardziej higroskopijna niż inne mąki, dlatego wykorzystując ją w przepisach należy zwiększyć ilość płynów. Można zastąpić mąką pszenną pełnoziarnistą (jak najdrobniej zmieloną) przesianą przez jak najgęstsze sitko mąką razową wymieszaną w proporcjach 1:1 z mąką pszenną Mąka kokosowa Można zastąpić mąką ryżową Mąka maida Mąka maida to drobno mielona, wysoce rafinowana, a tym samym pozbawiona większości składników odżywczych

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata