Zrobiłam moje podpłomyki do sałatki. Sam przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia". Ogólnie książkę bardzo sobie chwalę, ale znalazłam niestety błędy (dotychczas w dwóch przepisach). Właśnie w przepisie na podpłomyki wystąpił błąd z podaną ilością wody (podane zostało 10 ml). Z taką ilością pozostają nam suche mąki, które możemy co najwyżej wymieszać ze sobą. Przyszło mi więc(...)sobą. Jeżeli chodzi o sam smak podpłomyków, bo bardziej smakowały mi indyjskie chlebki roti ( LINK do przepisu na roti). SKŁADNIKI 150 g zakwasu żytniego 200 g mąki żytniej razowej typ 2000 100 g mąki pszennej typ 750 230 ml wody (przegotowanej i ostudzonej) 5 g soli dodatkowo mąka pszenna typ 750 do podsypywania WYKONANIE Zakwas wyciągnąć z lodówki i ogrzać
Passions hobbies lifeIndyjskim posiłkom zawsze towarzyszy chleb, który doskonale nadaje się do wybierania gęstych sosów curry oraz stanowi uzupełnienie pikantnych dań, jak również dodatek do zup.Różni się od dobrze znanego nam bochenka, i jest go wiele rodzajów. Ja swoją przygodę zaczęłam od najprostszego z możliwych czyli od przaśnych chlebków czapati. Robi się je bardzo szybko, w między czasie gotowania curry(...)Najlepiej smakują na ciepło, podawane od razu po przygotowaniu. Składniki na 8 sztuk: 225 g pszennej mąki pełnoziarnistej, u mnie był to typ 2000 więc użyłam dokładnie 150 g razowej i resztę białej 170-180 ml ciepłej przegotowanej ody łyżeczka soli Przygotowanie: Na blat wysyp mąkę, zrób dołek nalej do niego wody i dodaj sól. Przez około 5 minut zagniataj
greenscarfWitam Serdecznie na moim drugim blogu :) Będę na nim zamieszczała moje domowe wypieki chleba i bułek oraz procesy przygotowania różnego rodzaju zakwasów . Moim pierwszym wpisem będą domowe bułki grahamki na drożdżach w przyszłości będą również bułki grahamki na zakwasie :) Zachęcam do domowego wypieku bułek ponieważ są o wiele lepsze , zdrowsze bo bez polepszaczy piekarskich . Są o wiele tańsze , większe(...)grahamki to około 0,33 PLN bez wliczenia energii lub gazu zużytego podczas pieczenia . Będziemy potrzebować : Z podanych proporcji wyjdzie 9 bułek około 100 g 300 g mąki pszennej razowej typ 1850 250 g mąki pszennej ( poznańskiej ) 330 ml mleka ciepłego – możemy użyć wodę zamiast mleka 4 łyżki oleju 1 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 35 g drożdży świeżych
Uwaga Babcia Piecze Chlebweekend zaczyna mi się w czwartek wieczorem, bo w piątki nie muszę pojawiać się w firmie. Dziś był jednak wyjątek, czego nie przewidziałam w sobotę, nastawiając chleb na zakwasie. Chleba, jak zwykle, wystarczyło na kanapki na śniadanie i do pracy do czwartku. Kolejnego nie dałabym rady upiec, więc trzeba było zastosować jakiś zamiennik. I tu na ratunek przyszedł Kolega, który(...)więc u mnie nie mogło zabraknąć w nich mąki kukurydzianej, choć zdaję sobie sprawę, że klasyczne są pszenne. Składniki: pół szklanki mąki kukurydzianej czubata szklanka mąki pszennej (miała być razowa, ale okazało się, że wyszła ;)) łyżka mąki żytniej razowej płaska łyżeczka soli 2 łyżki oliwy niemal wrząca woda Mąki wymieszać z solą i oliwą w misce. Powoli dolewać (najlepiej porcjami
Weekendy w domu i ogrodziegrudniowej piekarni za wspólny czas. Amber dziękuję za zaproszenie i koordynowanie wszystkiego! A Wszystkim Wam życzę Zdrowych, Smacznych i Radosnych Świąt Bożego Narodzenia! Do kolejnego spotkania w styczniowej piekarnii! Chleb z suszonymi owocami Uwaga! W przepisie oryginalnym używa się miary cup, co daje 225 ml. 4 bochenki /robiłam z połowy porcji idealna temperatura ciasta 25 st.C 4 prostokątne foremki(...)blat i resztę czasu spędził w cieple Dzień 2 Zagniatanie 8 cups(1800 ml) plus 3/4 stołowej łyżki mąki chlebowej 3/4 cup(160 ml) mąki graham / pszennej razowej 3/4 cup(160 ml) mąki żytniej /720 1/4 cup(56 ml) cukru muscovado 2 cups(450 ml )plus 1 3/4 łyżki wody / dużo więcej…. 3 1/4 łyżeczki drożdży 7 łyżek masła
UgotujmyTo.plpiec chleb w doborowym wirtualnym towarzystwie. Dziś jest to chleb hiszpański. Zaproszenie do wspólnego pieczenia wyszło, jak co miesiąc od Amber , a Ania z Bajkorady wybrała dla nas wypiek. Chleb wyszedł pyszny! Dla mnie smak trochę przypomina włoską ciabattę, a i wygląd w środku, bo dziurawiec z niego straszny:) Ale jest naprawdę dobry! Najpyszniejszy jest świeżutki tylko z masłem(...)godziny. CIASTO WŁAŚCIWE – 200 ml ciepłej wody – 1 łyżeczka cukru – 9 g świeżych drożdży ( ok. 4 g suchych) – 225 g mąki pszennej chlebowej + do podsypywania – 100 g mąki pszennej razowej – 1 łyżeczka soli – 1 łyżka oliwy Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami. Odstawić na 10 minut. Mąki wymieszać z solą, starterem, rozpuszczonymi drożdżami oraz oliwą. Mieszać łyżką do osiągnięcia lepkiego
Posadzone i zjedzoneKochamy eksperymentować, sprawdzać, testować, łączyć, odkrywać. Tak też było tym razem. Kiedy dostałyśmy propozycję wzięcia udziału w konkursie: " Książęce Mistrzostwa Smaku – Chlebowo Miodowe " ucieszyłyśmy się niezmiernie! Piwo, miód i chleb - wszystko uwielbiamy. Pieczywo wypiekamy same, miód kończy się u nas szybciej niż niejeden produkt "obowiązkowy" w kuchni, a dobre piwo to w naszym domu ulubione %. Co prawda my (nie mówimy(...)nasz (właścicielek bloga: www.wypisz-wymaaaluj.blogspot.com) autorski przepis! :) SKŁADNIKI: /PIERNIK: - masło, kostka - smalec, 4 łyżki - cukier trzcinowy, szklanka - miód, 5-6 łyżek - jajka, 2 - mąka chlebowa bezglutenowa, 1 szklanka - mąka chlebowa razowa bezglutenowa, 1 szklanka - Piwo Książęce c hlebowo miodowe - butelka, redukujemy do 1 szklanki - przyprawa piernikowa domowa , 4-5 łyżek - gorąca czekolada korzenna, 2-3 łyżki /MASA - KREM miodowo pomarańczowa
Wypisz Wymalujwymieszać z mąką. Przykryć folią i pozostawić na 24 godziny w temperaturze pokojowej. Ciasto właściwe: 200ml ciepłej wody, 250 g mąki pszennej chlebowej, 100g mąki pszennej razowej, 9 g świeżych drożdży, łyżeczka soli, łyżeczka cukru, łyżka oliwy z oliwek. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże z cukrem. Odstawić na 10 minut. Mąki zmieszać(...)natłuszczonej misce. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie ciasto rozciągnąć na długość około 30 cm, złożyć na pół. Czynność powtórzyć 2 razy. Uformować chleb, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, oprószyć odrobiną mąki i naciąć kilkakrotnie ostrym nożem. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejną godzinę. Chleb piec około 25 minut w temp. 240st. Ostudzić
Z miłości do słodkościTo pierwszy przepis jaki wpadł mi w oko kiedy przeglądałam najnowszą książkę Jamiego Olivera. Zauroczyły mnie pomysły na śniadania (wykorzystam nie jeden i nie tylko w
Dzieje kuchennej Wiewiórynadzwyczaj przyjemnie prowadzi się ciasto. Obojętnie co jest powodem, chętnie się wraca do takiego przepisu, niekiedy dokonując drobnych zmian. Jednym z takich ulubionych przez mnie przepisów jest chleb na zakwasie z pieczonym czosnkiem, wg Hamelmana . Przed pieczeniem bułek trzeba przygotować czosnek. Podczas pieczenia traci on sporo na wadze, więc uwzględniając łupinki ząbków należy upiec mniej więcej dwa razy więcej czosnku(...)mniej z dżemem i miodem. Ale to już kwestia gustu... Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach , YeastSpotting i Panissimo (#24) . Zaczyn: 20 g zakwasu pszennego razowego 90 g mąki pszennej chlebowej 55 g letniej wody Do odświeżonego 12 godzin wcześniej zakwasu dodaj wodę. Po dokładnym rozprowadzeniu zakwasu w wodzie dosyp przesianą makę, następnie dokładnie wymieszaj. Odstaw
Grahamka, weka i kajzerkaMoja rodzina to dwa fronty. Jeden anty bananowy, drugi bananolubny. Ja z Synciem piję bananowe koktajle i jem bananowe chlebki, Małżon i Córcia omijają podobne przysmaki
Dzieje kuchennej WiewióryDziś przepyszne bułki mleczne bez konserwantów, bez polepszaczy, idealne na śniadanie, idealne jako kanapka do pracy czy szkoły. Zachęciłam kogoś do wypróbowania przepisu? Bułki maślane piekłyśmy
Moje Małe CzarowanieZakwas wyszedł bardzo aktywny a teraz pozostanie już tylko pieczenie chlebków na zakwasie. Składniki: 4 razy po 120 ml letniej przegotowanej wody 4 razy po 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 Młyn Kopytowa duży słoik drewniana łyżka gaza Przygotowanie: Słoik wyparzyć i osuszyć. 1 dzień Do słoika wlać letnią wodę, wsypać mąkę wymieszać. Przykryć kawałkiem gazy i odłożyć(...)godzinach przemieszać ponownie dokarmić i wymieszać. 5 dzień Zakwas gotowy do użycia. Jeśli nie będziemy używać zakwasu od razu słoik szczelnie zakręcić i przechowywać w lodówce. Przed pieczeniem chleba zakwas wyjąc 2-3 godziny wcześniej z lodówki dokarmić wodą, mąką i gdy zaczną pokazywać się bąbelki wtedy zakwas jest aktywny i gotowy do użycia. W czasie produkcji zakwas lubi ciepło
Ala piecze i gotujeSame ryby w puszce są trochę nudne, ale dodając kilka składników możemy wyczarować pyszny dodatek do chleba. Ja dosyć często robię różne kombinacje w składnikach i za każdym razem jest smacznie. Tym razem prosta i szybka wersja na bazie filetów z śledzia w sosie pomidorowo paprykowym. Składniki: 2 puszki filet ze śledzia z sosie pomidorowym z papryką GRAAL 2 jajka(...)rozgnieść widelcem. Ogórki i jajka pokroić w kostkę dodać do filetów. Dodać szczypiorek, wymieszać i doprawić do smaku. Przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce. Dobrze smakuje z razowym pieczywem
Ala piecze i gotuje