Parę miesięcy temu opublikowałem dość obszerny wpis o zakwasie . Jak zrobić, jak się z nim później obchodzić, itp. Pisałem tam również, że jak mamy już w
Marder&Marder ManufactureUmknął mi gdzieś ten przepis... robiła chlebek już jakiś czas temu i całkowicie o nim zapomniałam. Chlebek na zakwasie, przez co ma fajny wilgotny miąższ, lekko
Nastoletnie WypiekaniePiekłem swego czasu bardzo dużo chlebów, ale muszę przyznać, że ten jest jednym z najlepszych, jak nie najlepszy z moich dotychczasowych wypieków. Chleb jest miękki, puszysty
AleTorciksmaku zaczyna być dojrzałe, przyjemnie kwaskowato-ziemiste. Po 72 godzinach pieczenia już nie polecam – drożdże ledwo zipią, a w smaku ciasta dominuje kwasowość, podobna trochę do smaku chleba na dzikich drożdżach (zakwasie). Wiele przepisów na cienkie ciasto, z których próbowałam piec wcześniej, zawierało zbyt dużą i kompletnie niepotrzebną w tego typu wypiekach ilość drożdży. Chcemy cienkie ciasto, prawda? Drożdże
Karo in the Kitchengładkie ciasto ale już teraz musiałam się podzielić przepisem bo w smaku jest naprawdę super i nie mogłam się powstrzymać :) Z mąki z manioku wychodzi też rewelacyjny chleb bez glutenu, bez zakwasu i bez drożdży (klik po przepis) . Chyba się trochę rozpisałam w przepisie poniżej, ale nie zniechęcaj się, nie jest on skomplikowany, chciałam być po prostu jak najbardziej precyzyjna
Book of spellsCzęsto kupuję taki chlebek w sklepie. Przyszedł w końcu czas, by zrobić jego domową wersję. Ten sklepowy ma posiekane śliwki, ja dałam w
Nastoletnie Wypiekaniejęzyk polski Jeśli kiedykolwiek chcieliście zacząć piec chleb, a przerażało was absolutnie wszystko, co z tym związane, to książka „Chleb” rozwieje wasze wątpliwości. Guru pieczenia chleba przeprowadzi was za rękę przez zakwasy, wypieki, drożdże i mąki. Nauczycie się piec bułki, chałki, słodkie wypieki, chleby zdrowe i te pełne kalorii. Z każdej strony czuć zapach świeżego chleba. Więc jeśli chcecie
ladykitchendłuższego czasu zbierałam się do zrobienia chleba bez drożdży- na sodzie i w tym przypadku na piwie. Chleb wyszedł smaczny, choć jestem raczej zwolenniczką tradycyjnych drożdżowych chlebów lub tych na zakwasie. Jego atutem jest czas przygotowania. Nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie. Wystarczy wymieszać składniki, przełożyć do keksówki i upiec. Przepis zaczerpnęłam skąd . Polecam każdemu, kto szuka nowych, ciekawych smaków
Nastoletnie Wypiekaniebutelki. To co zostanie po wyciśnięciu możesz użyć np. do makaronu, lub do zrobienia masła. Przechowuj w lodówce. Uwierzcie mi, że nie ma nic lepszego niż chleb własnej roboty na zakwasie moczony w tej oliwie i zagryzany pomidorkami zerwanymi prosto z krzaka. „masło” 100 g nerkowców 20 g (kopiasta łyżka) oleju kokosowego łyżeczka soli 50 ml mleka roślinnego
greenscarfJuż od 11 czerwca podczas niezwykle swojskich warsztatów będziemy mogli... Artykuł 11- 12 CZERWCA – WARSZTATY SEROWARSKIE I CHLEBOWE – KASZUBY pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEpodawanych na „les planches” – kamiennych deskach (stone) rodem z najmodniejszych francuskich restauracji. Tak powstała nazwa Winestone. W restauracji goście znajdą zdrowe jedzenie, regionalne specjalności, wino, a także chleb świeżo pieczony na zakwasie z rodzynek. Zgodnie z nowoczesnymi trendami koncepcja Winestone ma otwartą kuchnię. W prostej i minimalistycznej aranżacji przestrzeni dominuje połączenie fioletowego i czarnego koloru z drewnianymi, dużymi stołami
królestwo garówCoś, bez czego prawdziwy chlebek obyć się nie może, żeby zrobić domowy chleb trzeba zacząć od zakwasu, zrobienie go jest pracochłonne ale jednocześnie bardzo proste. Im dłużej leżakuje, tym jest lepszy. A oto przepis: Dzień pierwszy rano: 1/2 szklanki mąki (najlepiej żytniej) + 1/2 szklanki wody Dzień pierwszy wieczorem: 1/2 szklanki mąki + 1/2 szklanki wody Dzień trzeci: łyżka mąki
Idę coś wszamaćSkładniki 800g mąki z samopszy 400g około, mąki orkiszowej razowej 300-400 ml wody(im suchsza mąka tym więcej wody) 30 g siemię 15-20 g
w mojej kuchniSkładniki 150g zakwasu 200g mąki owsianej 250g mąki pszennej 200g mąki gryczanej 15 g soli 15g siemienia lnianego 25g ziaren sezamu 35g ziaren słonecznik około 400ml
w mojej kuchniroku piekę chleb orkiszowy z jednego przepisu, postanowiłam, że zrobię dzieciom przyjemność i upiekę "biały" chleb. Wybrałam przepis Joli i upiekłam dwa ogromne bochny chleba. Składniki na zaczyn: 55 g zakwasu żytniego dokarmionego 8-12 godzin wcześniej 255 g wody 170 g mąki pszennej chlebowej Składniki ciasta właściwego: zaczyn 650 g mąki pszennej chlebowej(...)posypanego mąką. Nakryć ściereczkę, włożyć do foliowego worka i odstawić na około 3 godziny (w zależności od tego jak silny jest zakwas i temperatury powietrza). Piekarnik z kamieniem rozgrzać do 240 stopni. Wyrośnięty chleb przełożyć na łopatę, naciąć i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut. Zmniejszyć temperaturę do 210 stopni i piec chleb przez kolejne
Sto kolorów kuchni