chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:157/261)

Chleb litewski z powidłami jabłkowymi, siemieniem lnianym i kminkiem 119

Pomysł na wykorzystanie nadmiaru jabłek, które ostatnio dostałem, chleb litewski z powidłami jabłkowymi (domowej roboty), siemieniem lnianym i kminkiem. Mąki: żytnia T720/pszenna T650 (80/20) z czego 20% mąki żytniej zaparzone. Wyraźnie słodkawy (do ciasta idzie tu sporo powideł), z bardzo subtelną nutką kminku.  Na 1 bochenek z 450 g mąki, foremka 25x11 cm 10:00 Dzień pierwszy przed(...)wymieszać Zostawić na 5 godzin w 63-65°C, potem ostudzić do 32-33°C 17:00 Zaczyn (fermentowana zaparka): cała zaparka ostudzona do 32-33°C 10 g zakwas żytni 22 g mąka żytnia T720 Dokładnie wymieszać i zostawić na 14-15 godzin do fermentacji i zakwaszenia w 29-30°C. 8:00 Dzień drugi rano Ciasto: cały zaczyn

Przepisy na domowy ser i chleb
ZAKWAS PEŁNOZIARNISTY, ŻYTNI NA ŻUREK 174

Kiedyś gdy nie bawiłam się w wypiekanie chlebów na zakwasie przygotowywałam żurek na zakwasie kupionym w sklepie. Są dostępne bardzo dobre zakwasy w słoikach, w butelkach. Godne polecenia. Jednak odkąd zaczęłam swą przygodę z zakwasem, nie kupuję już tych gotowych produktów. Taki własny zakwas ma jeszcze dodatkową zaletę, bowiem nie tylko możemy go przygotować na mące pełnoziarnistej, ale można

Smaczne Zdrowe
Domowy chleb z chrupiąca skórką 1095

Chlebek zawsze wychodzi i smakuje przepysznie. Jest bardzo mięciutki i puszysty w środku oraz pięknie rumiany i chrupiący z zewnątrz. Artykuł Domowy chleb z chrupiąca skórką

Kulinarne Cuda
Chleb z ziemniakami 115

Witajcie :) Dzisiaj prosty przepis na prosty pszenny chleb. Nie potrzeba tu zakwasu, ale ugotowanych ziemniaków (najlepiej z poprzedniego dnia). Dzięki nim chlebek dłużej zachowa świeżość. Jak długo dokładnie nie wiem, bo zazwyczaj trzeciego dnia już go nie ma. Przepis znalazłam u Magdy (a pochodzi z książki "O chlebie" w grudniu Elizy Mórawskiej ) i od tamtej pory piekłam ten chleb kilkakrotnie

Pełny talerz
Chleb orkiszowy na zakwasie 166

miarę na bieżąco odrabiałam lekcje, a teraz po latach wróciłam od firmowego przepisu zmieniając tylko mąkę na orkiszową.  W ubiegłym miesiącu piekłam ten chleb kilka razy, tak nam posmakował.     Składniki: 200 g zakwasu żytniego razowego 290 g wody 400 g jasnej mąki orkiszowej 100 g mąki orkiszowej razowej 1/2 łyżeczki drożdży instant (opcjonalnie) 12g soli   Wykonanie(...)podłużny).  Przełożyć do kosza do wyrastania, nakryć ściereczką i wsunąć do foliowej torby.  Odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania (w zależności od mocy zakwasu i tego czy dodaliśmy drożdże chleb wyrasta od 1,5 h do kilku godzin).   Piekarnik (u mnie z kamieniem) rozgrzać do 220 stopni (w oryginale 250, ale mój piekarnik dość mocno grzeje

Sto kolorów kuchni
CHLEB ORKISZOWY Z GRUBĄ, CHRUPIĄCA SKÓRKĄ, BEZ WYRABIANIA 171

okazji Światowego Dnia Chleba  oprócz moich tradycyjnych chlebków na zakwasie , które piekę przynajmniej raz w tygodniu, upiekłam także chleb z garnka żeliwnego, na drożdżach. Chleb, który już kiedyś bardzo zauroczył nas swym smakiem. Wtedy piekłam go jednak z ziarnami, dzisiejszy powstał tak jak i tamte na mące orkiszowej, tym razem jednak bez dodatku ziaren. To taki tradycyjny chlebek, tylko

Smaczne Zdrowe
Normandzki chleb jabłkowy 140

pieczenia mam zajęty.  Dlatego potem robię sobie sama, moją weekendową piekarnię.  Do chleba mistrza Hamelmana wykorzystałam nasz rodziny cydr.  Musiałam też przygotować chleb na zaczynie drożdżowym, bo zapomniałam odpowiednio wcześniej nakarmić zakwas.   Proporcje zaczynu podejrzałam u Beatki .  Chleb wspaniały, o niesamowitym zapachu.  Idealnie pasował do świeżo usmażonego dżemu jabłkowego.     Składniki: zaczyn

Sto kolorów kuchni
Domowe pieczywo. Chleb z pieczonymi ziemniakami i rozmarynem. 240

Jakiś czas nie piekłam chleba za zakwasie, ale zapewniam, że Stefan ma się dobrze. Dokarmiam go regularnie i dzielę z chętnymi do pieczenia własnego chleba. Dzisiaj chleb bardzo ciekawy bo z ziemniakami. Piekłam już kiedyś taki, do którego dodałam ugotowane kartofle, ale nie było ich później widać i ciężko się domyślić ich dodatku. W dzisiejszym chlebie spore kawałki ziemniaków

Smaczna Pyza
Makaron z kruszonką z chleba żytniego i suszonych pomidorów 57

niego jakąś lekką zieleninę. Do przepisu wrócę jeszcze na 100%. Jeżeli jesteście fanami kuchni śródziemnomorskiej, będziecie zachwyceni. Składniki: 200 g makaronu spaghetti (użyłam bucatini) duża kromka chleba razowego lub na zakwasie (użyłam żytniego) 8 połówek suszonych pomidorów 2 rozgniecione ząbki czosnku 1,5 łyżki oliwy pół szklanki listków bazylii 2 łyżki octu balsamicznego sól pieprz opcjonalnie: oliwa extra virgin, kawałek

Kardamonovy
Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie 107

lubię dwa razy robić takich samych chlebów. A z podanych poniżej składników wyszły mi dwa bochenki: jeden taki normalny, wielkości tradycyjnej keksówki (jak na zdjęciach) i drugi taki mniejszy, w mniejszej foremce. Zaczyn: 100 g mąki orkiszowej typ 1850 100 g mąki żytniej typ 720 50 g mąki żytniej typ 2000 150 g zakwasu żytniego 150 ml wody Zakwas oczywiście

Marder&Marder Manufacture
Zakwas na żur 184

dziś częściej korzystam z płatków owsianych (najlepiej górskich). Zakwas na zupę powstaje w trakcie fermentacji drożdży z mąki, płatków pod wpływem ciepła. Można ten proces przyspieszyć dodając kawałek chleba na zakwasie. Do wyparzonego słoika wsypuję płatki owsiane i zalewam litrem ciepłej wody. Zakrywam ściereczką i odstawiam słoik w ciepłe miejsce. Trzeciego dnia, gdy pojawią się bąbelki, mieszam płatki i dodaję

prawdziwe jedzenie
Chleb orkiszowy z amarantusem na zakwasie 151

efekt już sami widzicie, wart jest czekania Najlepiej smakował nam z wędliną. Składniki na amarantusa: 100 g ziaren amarantusa 325 ml wody   szczypta soli Składniki na chleb 150 g aktywnego zakwasu żytniego 220 g mąki pszennej chlebowej 30 g mąki żytniej razowej 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej ugotowany amarantus 10 g soli 50 g słonecznika 400 g wody Wodę(...)miękki, ale chrupiący. Zdjąć z palnika następnie ostudzić. Mąki, zakwas, wodę sól, słonecznik oraz amarantus wymieszać w misce. Ciasto jest luźne. Do natłuszczonej i wysypanej otrębami keksówki (o wymiarach 23x13) przelać ciasto, wyrównać i przykryć folią spożywczą. (jeśli nie macie foremki z nieprzywierającą powłoką to wyłóżcie ją papierem do pieczenia) Chleb odstawić do wyrastania.na około 3-5 godzin. (u mnie

Delicious Titbits
Chleb drwala 162

Zapomniałam dokarmić zakwas ! I już z pieczenia chleba byłyby nici, gdyby nie to, że przypomniało mi się, że mam jeszcze w domu gotowe mieszanki chlebowe. Znalazłam je jakiś czas temu w sklepie internetowym  Chleb na zdrowie.pl . Jest to już kolejny chleb, który piekę  z tych gotowych mieszanek i co dla mnie ważne, nie zawierają one konserwantów

Kulinarne przygody Gatity
Domowe pieczywo. Chleb pszenny z suszonymi grzybami i olejem rzepakowym, na zakwasie. 177

Kolejny mój chleb pachnie lasem. Ma chrupiącą skórkę i bardzo aromatyczny miąższ. Jeszcze ciepły doskonale smakował tylko ze świeżym masłem. Smakował tak dobrze, że zjedliśmy prawie

Smaczna Pyza
Fasolka szparagowa z kruszonką z suszonych pomidorów 61

myślałam z czym by ją tu ten tego. I wyszło, to co wyszło. MEGA! To są 100% moje smaki. Składniki: 2 garści fasolki szparagowej duża kromka chleba razowego lub na zakwasie (użyłam żytniego) 4 suszone pomidory z zalewy 1 ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy extra virgin garść sera długodojrzewającego (ja użyłam koziego) sól pieprz (przepis

Kardamonovy
Marchewkowe bułki na zakwasie z wody marchwiowej 129

klapną i choć wyglądają na początku że są płaskie to w piekarniku skoczą do góry. Polecam zabawy z warzywami przy pieczeniu bułek czy chlebów. Jak zrobić wodę zakwasową znajdziecie pod linkiem, tak samo jak i zakwas na bazie wody zakwasowej. Tutaj dzisiaj przepis na bułki marchewkowe, są pyszne, mają sprężysty miękisz i chrupiącą skórkę. Marchewkowe bułki na zakwasie z wody

Moje Małe Czarowanie
CHLEB ŻYTNIO - PSZENNY Z ZAPARZANĄ MĄKĄ 129

godziny): 55g zakwasu z mąki żytniej razowej 55g wody 55g mąki razowej W pozostałych 2 etapach dodać takie same ilości mąki razowej i wody. Ciasto prowadzić w jak najniższej temperaturze, jaką mamy w domu. (Ja w pierwszych dwóch etapach zamiast mąki razowej użyłam żytniej typ 720 (omyłkowo), chleb wyszedł pyszny, więc piekąc po raz kolejny robiłam już zawsze w taki

w mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania