Chleb jest po prostu przepyszny, chrupiąca skórka posypana makiem, mnóstwo słonecznika we w miękkim wnętrzu i niesamowity zapach. Przepis na chleb jest dość prosty, robię go co prawda na zakwasie, ale żeby nie czekać aż kilku godzin na wyrośnięcie dodaję do niego szczyptę drożdży. Jeżeli mam więcej czasu pomijam drożdże i zostawiam chleb na ok 12 godzin, rośnie wtedy(...)samym zakwasie. Na keksówkę o długości 30 cm: 300 g aktywnego, żytniego zakwasu chlebowego 350 g mąki żytniej 2000 200 g mąki pszennej 650 300 ml ciepłej wody 3 łyżki oleju rzepakowego 100 g łuskanego słonecznika 4 łyżki suchego maku 2 łyżeczki soli Na rozczyn drożdżowy (ewentualnie) 20 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru Drożdże rozcieramy z cukrem
Krylowa KuchniaPomysł na wykorzystanie nadmiaru jabłek, które ostatnio dostałem, chleb litewski z powidłami jabłkowymi (domowej roboty), siemieniem lnianym i kminkiem. Mąki: żytnia T720/pszenna T650 (80/20) z czego 20% mąki żytniej zaparzone. Wyraźnie słodkawy (do ciasta idzie tu sporo powideł), z bardzo subtelną nutką kminku. Na 1 bochenek z 450 g mąki, foremka 25x11 cm 10:00 Dzień pierwszy przed(...)wymieszać Zostawić na 5 godzin w 63-65°C, potem ostudzić do 32-33°C 17:00 Zaczyn (fermentowana zaparka): cała zaparka ostudzona do 32-33°C 10 g zakwas żytni 22 g mąka żytnia T720 Dokładnie wymieszać i zostawić na 14-15 godzin do fermentacji i zakwaszenia w 29-30°C. 8:00 Dzień drugi rano Ciasto: cały zaczyn
Przepisy na domowy ser i chlebKiedyś gdy nie bawiłam się w wypiekanie chlebów na zakwasie przygotowywałam żurek na zakwasie kupionym w sklepie. Są dostępne bardzo dobre zakwasy w słoikach, w butelkach. Godne polecenia. Jednak odkąd zaczęłam swą przygodę z zakwasem, nie kupuję już tych gotowych produktów. Taki własny zakwas ma jeszcze dodatkową zaletę, bowiem nie tylko możemy go przygotować na mące pełnoziarnistej, ale można
Smaczne ZdroweChlebek zawsze wychodzi i smakuje przepysznie. Jest bardzo mięciutki i puszysty w środku oraz pięknie rumiany i chrupiący z zewnątrz. Artykuł Domowy chleb z chrupiąca skórką
Kulinarne CudaWitajcie :) Dzisiaj prosty przepis na prosty pszenny chleb. Nie potrzeba tu zakwasu, ale ugotowanych ziemniaków (najlepiej z poprzedniego dnia). Dzięki nim chlebek dłużej zachowa świeżość. Jak długo dokładnie nie wiem, bo zazwyczaj trzeciego dnia już go nie ma. Przepis znalazłam u Magdy (a pochodzi z książki "O chlebie" w grudniu Elizy Mórawskiej ) i od tamtej pory piekłam ten chleb kilkakrotnie
Pełny talerzmiarę na bieżąco odrabiałam lekcje, a teraz po latach wróciłam od firmowego przepisu zmieniając tylko mąkę na orkiszową. W ubiegłym miesiącu piekłam ten chleb kilka razy, tak nam posmakował. Składniki: 200 g zakwasu żytniego razowego 290 g wody 400 g jasnej mąki orkiszowej 100 g mąki orkiszowej razowej 1/2 łyżeczki drożdży instant (opcjonalnie) 12g soli Wykonanie(...)podłużny). Przełożyć do kosza do wyrastania, nakryć ściereczką i wsunąć do foliowej torby. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania (w zależności od mocy zakwasu i tego czy dodaliśmy drożdże chleb wyrasta od 1,5 h do kilku godzin). Piekarnik (u mnie z kamieniem) rozgrzać do 220 stopni (w oryginale 250, ale mój piekarnik dość mocno grzeje
Sto kolorów kuchniokazji Światowego Dnia Chleba oprócz moich tradycyjnych chlebków na zakwasie , które piekę przynajmniej raz w tygodniu, upiekłam także chleb z garnka żeliwnego, na drożdżach. Chleb, który już kiedyś bardzo zauroczył nas swym smakiem. Wtedy piekłam go jednak z ziarnami, dzisiejszy powstał tak jak i tamte na mące orkiszowej, tym razem jednak bez dodatku ziaren. To taki tradycyjny chlebek, tylko
Smaczne Zdrowepieczenia mam zajęty. Dlatego potem robię sobie sama, moją weekendową piekarnię. Do chleba mistrza Hamelmana wykorzystałam nasz rodziny cydr. Musiałam też przygotować chleb na zaczynie drożdżowym, bo zapomniałam odpowiednio wcześniej nakarmić zakwas. Proporcje zaczynu podejrzałam u Beatki . Chleb wspaniały, o niesamowitym zapachu. Idealnie pasował do świeżo usmażonego dżemu jabłkowego. Składniki: zaczyn
Sto kolorów kuchniJakiś czas nie piekłam chleba za zakwasie, ale zapewniam, że Stefan ma się dobrze. Dokarmiam go regularnie i dzielę z chętnymi do pieczenia własnego chleba. Dzisiaj chleb bardzo ciekawy bo z ziemniakami. Piekłam już kiedyś taki, do którego dodałam ugotowane kartofle, ale nie było ich później widać i ciężko się domyślić ich dodatku. W dzisiejszym chlebie spore kawałki ziemniaków
Smaczna Pyzaniego jakąś lekką zieleninę. Do przepisu wrócę jeszcze na 100%. Jeżeli jesteście fanami kuchni śródziemnomorskiej, będziecie zachwyceni. Składniki: 200 g makaronu spaghetti (użyłam bucatini) duża kromka chleba razowego lub na zakwasie (użyłam żytniego) 8 połówek suszonych pomidorów 2 rozgniecione ząbki czosnku 1,5 łyżki oliwy pół szklanki listków bazylii 2 łyżki octu balsamicznego sól pieprz opcjonalnie: oliwa extra virgin, kawałek
Kardamonovylubię dwa razy robić takich samych chlebów. A z podanych poniżej składników wyszły mi dwa bochenki: jeden taki normalny, wielkości tradycyjnej keksówki (jak na zdjęciach) i drugi taki mniejszy, w mniejszej foremce. Zaczyn: 100 g mąki orkiszowej typ 1850 100 g mąki żytniej typ 720 50 g mąki żytniej typ 2000 150 g zakwasu żytniego 150 ml wody Zakwas oczywiście
Marder&Marder Manufacturedziś częściej korzystam z płatków owsianych (najlepiej górskich). Zakwas na zupę powstaje w trakcie fermentacji drożdży z mąki, płatków pod wpływem ciepła. Można ten proces przyspieszyć dodając kawałek chleba na zakwasie. Do wyparzonego słoika wsypuję płatki owsiane i zalewam litrem ciepłej wody. Zakrywam ściereczką i odstawiam słoik w ciepłe miejsce. Trzeciego dnia, gdy pojawią się bąbelki, mieszam płatki i dodaję
prawdziwe jedzenieefekt już sami widzicie, wart jest czekania Najlepiej smakował nam z wędliną. Składniki na amarantusa: 100 g ziaren amarantusa 325 ml wody szczypta soli Składniki na chleb 150 g aktywnego zakwasu żytniego 220 g mąki pszennej chlebowej 30 g mąki żytniej razowej 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej ugotowany amarantus 10 g soli 50 g słonecznika 400 g wody Wodę(...)miękki, ale chrupiący. Zdjąć z palnika następnie ostudzić. Mąki, zakwas, wodę sól, słonecznik oraz amarantus wymieszać w misce. Ciasto jest luźne. Do natłuszczonej i wysypanej otrębami keksówki (o wymiarach 23x13) przelać ciasto, wyrównać i przykryć folią spożywczą. (jeśli nie macie foremki z nieprzywierającą powłoką to wyłóżcie ją papierem do pieczenia) Chleb odstawić do wyrastania.na około 3-5 godzin. (u mnie
Delicious TitbitsZapomniałam dokarmić zakwas ! I już z pieczenia chleba byłyby nici, gdyby nie to, że przypomniało mi się, że mam jeszcze w domu gotowe mieszanki chlebowe. Znalazłam je jakiś czas temu w sklepie internetowym Chleb na zdrowie.pl . Jest to już kolejny chleb, który piekę z tych gotowych mieszanek i co dla mnie ważne, nie zawierają one konserwantów
Kulinarne przygody GatityKolejny mój chleb pachnie lasem. Ma chrupiącą skórkę i bardzo aromatyczny miąższ. Jeszcze ciepły doskonale smakował tylko ze świeżym masłem. Smakował tak dobrze, że zjedliśmy prawie
Smaczna Pyza