chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:165/261)

10 naturalnych sposobów dzięki którym nie chorujemy i zwiększamy odporność !!! 91

Zakwas z buraka polecany jest przy przeziębieniu, po leczeniu antybiotykami, świetnie wzmacnia odporność , walczy z anemią, wspiera nerki i oczyszcza organizm. Zakwas z buraka odkryłam podczas pierwszej ciąży, polecił mi go mój lekarz prowadzący. Serwuję go na przemian mojej rodzinie z innymi domowymi miksturami na wzmocnienie odporności. Przepis na zakwas z buraka 6 buraków 4-5 ząbków czosnku skórka chleba(...)Buraki kroimy na małe kawałki, wrzucamy do dużego słoja. Dodajemy ząbki czosnku. Zalewamy zimną wodą. Aby uzyskać zakwas buraczany już po kilku dniach, warto na wierzch położyć skórkę chleba. D omowe syropy na pierwsze przeziębienia i poprawę odporności : Syrop z czosnku i cytryny         Syrop z buraka na kaszel i odporność           Syrop

W Kawiarence
10 prostych domowych trików, dzięki którym nie chorujemy i zwiększamy odporność !!! 105

Zakwas z buraka polecany jest przy przeziębieniu, po leczeniu antybiotykami, świetnie wzmacnia odporność , walczy z anemią, wspiera nerki i oczyszcza organizm. Zakwas z buraka odkryłam podczas pierwszej ciąży, polecił mi go mój lekarz prowadzący. Serwuję go na przemian mojej rodzinie z innymi domowymi miksturami na wzmocnienie odporności. Przepis na zakwas z buraka 6 buraków 4-5 ząbków czosnku skórka chleba(...)Buraki kroimy na małe kawałki, wrzucamy do dużego słoja. Dodajemy ząbki czosnku. Zalewamy zimną wodą. Aby uzyskać zakwas buraczany już po kilku dniach, warto na wierzch położyć skórkę chleba. D omowe syropy na pierwsze przeziębienia i poprawę odporności : Syrop z czosnku i cytryny         Syrop z buraka na kaszel i odporność           Syrop

W Kawiarence
Słodki chleb żytni z orzechami i suszonymi owocami 128

ciekawy, niecodzienny deserowy chlebek. Uwaga: Przepis jest dosyć złożony, wymaga również ścisłego kontrolowania/utrzymywania odpowiedniej temperatury na każdym z etapów przygotowywania ciasta. Do zrobienia tego chleba wykorzystałem przepis na litewski chleb Pajurio duona znaleziony na kanale YT rus brot  https://youtu.be/S1mDPQQmmik Moja modyfikacja to dodanie do ciasta orzechów i suszonych owoców. Receptura na 1 bochenek z 500 g mąki(...)ZACZYN (fermentowana zaparka) Dzień pierwszy - wieczorem (np. 20:00-10:30): cała zaparka z poprzedniego etapu (wcześniej ostudzona do temperatury 32-33°C!) 10 g dojrzały zakwas żytni (np. zakwas żytni dokarmiony wcześniej w proporcjach 1/1/1 - 10 g zakwas + 10 g woda + 10 g mąka żytnia typ 2000 i zostawiony do fermentacji na 8 godzin w temp

Przepisy na domowy ser i chleb
Bułki na zakwasie 138

Zakwas wykorzystuje się głównie do pieczenia chleba. Bułki też wychodzą bardzo dobrze, ale lepiej nie przechowywać ich długo, bo mogą być zbyt zapychające ;) Przepis pochodzi z grupy "Chleb, bułeczki - sami pieczemy" od Macieja Dunin-Borkowskiego. Składniki: 150 g aktywnego zakwasu 200 g mąki pszennej "zwykłej" np. typ 500, 550 200 g mąki pszennej "razowej/pełnoziarnistej

W kuchni bez szafek
W nowy rok z nowym zakwasem 139

górze widzicie zakwas trzeciego dnia o 19. Zaczyna pracować. Przez kolejne dni już dużo się nie zmieni. Będzie nabierać siły. Po 5 dniach można piec pierwszy chleb. Zawsze należy zostawić trochę zakwasu i go dokarmić. Można przechowywać w lodówce, dokarmiając co 5 dni. W lodówce, ze względu na temperaturę zakwas "je" świeżą mąkę wolniej, stąd brak konieczności dokarmiania codziennie

W kuchni wieczorem
Bułeczki pszenno-żytnie na zakwasie 166

Dawno nie piekłam bułek..., ostatnio tylko chleb i chleb... Na blogu  u Marzenki z   Zacisza kuchennego  wypatrzyłam takie smakowite bułki na zakwasie pszennym. Upiekłam, tylko zmieniłam troszkę skład, jeśli chodzi o mąkę. Dodałam(...)mąki gryczanej i żytniej, w związku z tym miąższ moich bułek jest troszkę ciemniejszy. Z bułkami jest zdecydowanie więcej pracy niż z chlebem, ale uważam, że mimo wszystko, warto było ! Przepis zamieszczam na listopadowej liście  Na zakwasie i na drożdżach . Bułeczki pszenno-żytnie na zakwasie Składniki: 75 g aktywnego zakwasu pszennego 515 ml wody 350 g mąki chlebowej

Kulinarne przygody Gatity
Zwykły chleb 688

każdego. Z jednego kilograma mąki upieczemy dwa smaczne chleby. Możemy upiec chleby z ziarnami,  ziemniakami, owocami, z kiełbasą, z dynią, z cebulą, na proszku, na zakwasie... wybór jest wielki. Dzisiaj przedstawię chleb z mąki 650 1 kg, wody ~500ml, drożdży 50g, soli1 łyżka, cukru 1 łyżka. Najpierw nastawiamy zaczyn/rozczyn  tj. do ciepłej wody rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier

chleba naszego
Najprostszy chleb pszenny. 118

Chleb pszenny na drożdżach, najprostszy z możliwych. Choć na drożdżach już nie wypiekam chlebów od pięciu lat (piekę tylko już na zakwasie), to na Waszą prośbę przygotowałam dla Was najprostszy chleb pszenny. Jest puszysty, delikatny, ma ładną karmelizację skórki i nie wymaga żadnych nadzwyczajnych umiejętności od Was.  Co ważne z tego przepisu możecie upiec dwa chlebki takie

SMYKWKUCHNI
Barszcz czerwony według Ewy Wachowicz 76

Powinien być delikatnie kwaskowy i mieć bogaty aromat. Niezwykłe walory smakowe i zapachowe zupa zawdzięcza buraczanemu zakwasowi oraz dodatkowi czosnku i przypraw. Zakwas nadaje potrawie charakteru i apetycznej barwy. Zobacz też koniecznie przepisy na czysty barszcz czerwony z uszkami z mięsem , domowy zakwas buraczany do barszczu i do picia , świąteczny barszcz czerwony albo oryginalny barszcz po ukraińsku . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)łyżka soku z cytryny 2 ząbki czosnku pieprz, sól, cukier do smaku zakwas buraczany (albo robimy samodzielnie według poniższego) Zakwas buraczany 3 L przegotowanej, letniej wody 1 główka czosnku 1 kg czerwonych buraków 1 łyżeczka kminku 1 kawałek korzenia chrzanu 3 łyżeczki soli 1 kromka chleba razowego lub żytniego 1 szczypta cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Płuczemy i moczymy

ProstePesto.pl
Chleb z dynią na zakwasie żytnim 172

gardle, a żytnie chleby w piekarniach przypominały, ile jeszcze receptur jest jeszcze do wypróbowania. Nie pozostało mi nic innego jak ponownie zrobić zakwas (robienie zakwasu tu:  klik ), co też uczyniłam. Przepis na chleb z dynią podsunęła mi  Dorota z bloga ugotujmyto  w swoim  wpisie . Odsyłam do niej nowicjuszy, ponieważ fajnie pokazuje krok po kroku jak wygląda(...)chleb wyszedł naprawdę smaczny. Rzadkie puree z dyni sprawiło, że trudno byłoby opanować ciasto bez formy, ale za to jego miąższ okazał się przyjemnie wilgotny i wytrzymał względnie świeży przez 3 doby. Jeśli została Wam resztka dyni, z którą nie wiecie co zrobić, to jest to przepis dla Was. Składniki: na zaczyn: 200g mąki pszennej chlebowej 40g zakwasu żytniego 150ml

W kuchni wieczorem
Chleb żytni razowy 146

się polepsza humor. W niedziele oczywiście nie mamy dostępu do kupnego świeżego chleba, więc jak tylko mam możliwość i czas to sama piekę. Uwielbiam kupny chleb razowy i w związku z tym, że mój zakwas dobrze się miewa postanowiłam zaryzykować i sama upiec taki chlebek. Minus przygotowywania tego chleba jest taki, że długo trzeba czekać, ale warto. Składniki: zaczyn(...)mąki żytniej (typ 2000); - 20 g melasy lub miodu; - 1 łyżeczka soli Wykonanie: Zaczyn należy rozpocząć ok 12 godzin przed planowanym pieczeniem. Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać (zakwas powinien być aktywny) i odstawić pod folią na ok 12 godziny (ja odstawiam na całą noc). Ciasto właściwe: do miski z zaczynem dodać pozostałe składniki, czyli mąkę, wodę, miód i sól. Wymieszać

dom-agi.pl
Zakwas za barszcz biały z wysiewek 264

przygotowujemy na różnych mąkach. Żur na mące żytniej razowej, a barszcz biały na mące pszennej. Barszcz jest delikatny i łagodny w smaku. Żur natomiast jest dość ciężki i kwasowy. Zakwas możemy jednak również przygotować na płatkach owsianych, otrębach czy wysiewkach, a wtedy definicja już nie jest taka prosta. Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na barszcz biały, przygotowany(...)zapachu. Następnie zakwas przecedzamy i przelewamy do butelki lub słoika. Tak przygotowany zakwas można przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Notatki - czosnek i chleb powinien być zanurzony w wodzie. W przeciwnym może spleśnieć - zakwas można przechowywać w lodówce do 2 tygodni - czas kiszenia zakwasu zależy od temperatury w pomieszczeniu - zakwas w garnku musi mieć dostęp powietrza, więc nie należy

Wędrówki po kuchni