chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:173/261)

Chleb doskonały z kaszy gryczanej (bezglutenowy) 245

gryczana, czyli kasza biała. Możemy też dodać do niego ziarna, ale ja za pierwszym razem chciałam go wypróbować bez żadnych dodatków. Zachęcam Was do wypróbowania, chleb jest lekko kleisty, tak jak ten razowy na zakwasie i ma bardzo fajny smak. Będzie także idealny na  wychodzenie z diety warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej . Chleb  doskonały z kaszy gryczanej (bezglutenowy) Czas

Kulinarne przygody Gatity
Chleb z natką pietruszki i kefirem 129

Przepis na ten chleb znalazłam u Dany na Leśny Zakątek . Często zaglądam do Dany na blog aby poczytać o nowych pomysłach na chleby i nie tylko

Moje Małe Czarowanie
Chleb z natką pietruszki i kefirem 179

Przepis na ten chleb znalazłam u Dany na Leśny Zakątek . Często zaglądam do Dany na blog aby poczytać o nowych pomysłach na chleby i nie tylko

Moje Małe Czarowanie
Chleb na zakwasie - żytni razowy z żurawiną 218

Chleb z mąki żytniej razowej na zakwasie bardzo prosty, zdrowy i pachnący

Przepisy Kulinarne
Domowy chleb gryczany z czarnuszką 265

pachnącą skórkę oraz wilgotny, idealny środek. Nie obawiajcie się specyficznego smaku.. jestem pewna, że wiele osób nie byłaby w stanie poznać z czego jest zrobiony :-) Chleb: - wyrasta na drożdżach, nie na zakwasie - powstaje z połączenia mąki gryczanej z kaszą gryczaną - długo zachowuje świeżość - idealny dla osób na diecie bez pszenicy. Osoby z celiakią powinny zwrócić uwagę

AniaGotuje.pl
Śniadanie w "Chwila moment" w Gdyni 177

przygotowaliśmy -przeczytamy na stronie restauracji. Chwila to piekarnia, która używa tylko francuskich mąk, a pieczywo wypiekane na miejscu zawiera tylko naturalne składniki. Większość chlebów i bagietek robiona jest na zakwasie. Poza pieczywem Chwila wypieka również przeróżne słodkości –brioche, chałki, drożdżówki, croissanty... W ofercie nie brakuje konkretnych pozycji – śniadania, tarty czy quiche. Gdy docieramy tu w niedziele koło godziny

Kulinarne przygody Gatity
Bułeczki na zakwasie. 212

Bułeczki na zakwasie. Edyta Guhl. Witajcie Kochani, ostatnio wspominałam, że nastawiłam zakwas i czekam cierpliwie, żeby coś dobrego upiec i wreszcie się doczekałam. Upiekłam przepyszne, chrupiące

dolcevitainmykitchen
Chleb na dwóch zaczynach pszenno - żytni 133

Kolejna wariacja chleba z bloga Tatter. Chleb jest puszysty, ma miękki miękisz i jest przepyszny. Zachęcam do pieczenia, nie jest ani za trudno ani za łatwo

Moje Małe Czarowanie
Chleb Pszenno Żytni 127

Chrupiący domowy chlebek, to jest to co uwielbiam :) Dodatek mąki żytniej sprawia, że chleb smakiem przypomina nam ten na zakwasie. Składniki na jeden okrągły bochenek: Zaczyn 250 ml wody + 2 łyżki mleka 1 płaska łyżeczka cukru + 1/2 łyżki mąki 20 gr drożdży Ciasto 300 gr mąki typ 650 100 gr mąki żytniej 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy

Gotowanie...to proste !
Chleb piwno cebulowy 150

W lutym w Piekarni Amber piekliśmy chleb Piotra Kucharskiego z książki Chleb domowa piekarnia , a przepis wybrała dla nas Beata z bloga Stare gary. Chleb cebulowy

Polska Zupa
Bagietki z sezamem na zaczynie poolish 193

drożdżowym zaczynie, który dojrzewa przez kilka godzin w pokojowej temperaturze lub w lodówce, wynaleziony przez polskich piekarzy … Jeśli macie problem z “wyhodowaniem” zakwasu to poolish jest łatwiejszą alternatywą. Chleb , bułki czy bagietki upieczone na polish pięknie wyrastają, są puszyste po upieczeniu i dłużej zachowują świeżość. Bagietki z sezamem na zaczynie poolish Składniki: 10 bagietek Poolish

codojedzenia
Orkiszowe bajgle 128

jedzenia pieczywa. Do piekarni wchodzę bardzo rzadko, właściwie od Święta jeśli już mnie zmusi do tego sytuacja. Jeśli jemy pieczywo jest to zazwyczaj domowe, często na zakwasie a czasem z maszyny do chleba z różnymi dodatkami. Bułki piekę zazwyczaj z odpowiednim przeznaczeniem: do hamburgerów lub właśnie ciekawych kanapek. Ten przepis testowałam już kilkakrotnie i zawsze się udaje. Bajgle są mięciutkie

Mango Papaja
Chleb pszenno-żytni z ziarnami 186

dodanie ziarenek. Gdy chleb będzie upieczony automat wyda z siebie charakterystyczny dźwięk. Wyjąć wtedy formę z automatu i wyciągnąć z niej chleb. Przed spożyciem wystudzić. Chleb dodaję do marcowej listy  "Na zakwasie i na drożdżach"  prowadzonej przez Akacjowy blog

Moje domowe kucharzenie
Chleb tostowy 177

przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić na 1-1,5 godziny. Piec 40 minut w naparowanym piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C. Chleb dodaję do marcowej listy "Na zakwasie i na drożdżach" prowadzonej przez Akacjowy blog

Moje domowe kucharzenie
Chleb szwajcarski 235

minut. Po upieczeniu chleb około godziny studzimy na kratce. Raczej nie kroimy na ciepło (chociaż pokusa jest ogromna). Chleb podczas stygnięcia uzyskuje jeszcze swoją pożądaną strukturę. Chleb dodaję do marcowej listy  "Na zakwasie i na drożdżach"  prowadzonej przez Akacjowy blog

Moje domowe kucharzenie
Chleb pszenno – żytni z prażoną mąką 156

Po raz pierwszy miałam przyjemność dołączyć do piekarni Amber z bloga Kuchennymi drzwiami. Na marzec chleb wybrała Jola z bloga Smak mojego domu. Chleb jest prosty

Polska Zupa
Chleb z siemieniem lnianym i amarantusem 169

ściereczką i znów odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Przełożyć na blaszkę lub kamień do pizzy i  piec około 45 minut w temp. 200 stopni. Chleb dodaję do marcowej listy   "Na zakwasie i na drożdżach"   prowadzonej  przez Akacjowy blog

Moje domowe kucharzenie
Chleb z suszonymi figami i orzechami laskowymi 152

niego poczekać. W zamian ratuję się suszonymi - które jak się okazało świetnie smakują w chlebie. Żeby chrupało, dodałam też orzechy laskowe. Zestawienie proste i pyszne! Składniki (2 chleby): pół szklanki zakwasu żytniego 1 szklanka mąki żytniej razowej 1,5 szklanki mąki pszennej razowej 2 szklanki letniej wody 200 g suszonych fig 3/4 szklanki orzechów laskowych 3/4 szklanki płatków owsianych

sama złodycz
Żur sandomierski 206

surowej wędzonej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1/2 łyżeczki majeranku sól, pieprz do smaku 250 ml zakwasu na żurek natka pietruszki 1/2 szklanki śmietany 30 % 3 jajka ugotowane na twardo olej Chleb: Do miski wykruszam drożdże, dodaję cukier, łyżkę mąki i kilka łyżek wody letniej i mieszam. Zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Przykrywam(...)bulion, dodaję cebulę, boczek, szynkę pokrojoną, kiełbasę, grzyby, ziele, liść laurowy i gotuję na wolnym ogniu około 10 minut. Na koniec dodaję zakwas, trochę wody od gotowania grzybów i śmietanę. Doprawiam majerankiem, pieprzem, solą. Podaję w chlebie z jajkami ugotowanymi i natką

wesoła kuchnia
Biblijny chleb Ezechiela 162

chleb jest bardzo smakowity, ma chrupiącą skórkę,  zwarty  miękisz i lekko kwaskowy smak. Nie kruszy się podczas krojenia. Chrupiąca skórka chleba jest ładnie popękana, ale miękisz pozostaje zwarty,  Składniki na zaczyn:  150g zakwasu z mąki orkiszowej pełnoziarnistej ( stosunek wody do mąki w zakwasie to 150g : 100g ) 200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100g mąki jęczmiennej pełnoziarnistej 50g mąki(...)użyła prosa, które zostało namoczone w wodzie na czas fermentacji zaczynu, następnie odsączone, zmielone i dodane do ciasta właściwego.  Przygotowanie zaczynu: Składniki zaczynu wymieszać wieczorem, dzień przed pieczeniem chleba i pozostawić na 14-16 godzin. Po tym czasie do zaczynu dodać wodę z solą, wymieszać.  Następnie dodać zmielone ziarna soczewicy, kaszy jaglanej i bobu. Stopniowo dodać mąkę pszenną

Codziennik Kuchenny
Naturalny zakwas na barszcz czerwony 185

zakwasu nie wyobrażam sobie barszczu czerwonego.Naturalny zakwas jest bardzo łatwy do wykonania,przede wszystkim nie zawiera konserwantów.Polecam szczególnie do barszczu na Wigilijny barszcz czerwony. Składniki: 1 kilogram obranych buraków czerwonych 4 szklanki letniej przegotowanej wody 4-5 ząbków czosnku 1 łyżka cukru kilka ziaren ziela angielskiego 3-4 liście laurowe kromka chleba razowego(...)szklanki soku z kiszonych ogórków Sposób przygotowania: Obrane buraki kroimy w plastry ,przekładamy do dużego słoja.Dodajemy pokrojone w plastry ząbki czosnku,pokruszony chleb,przyprawy.Wlewamy letnią wodę z cukrem.Tak przygotowany zakwas przykrywamy gazą ,zakładamy gumkę i odstawiamy w ciemne miejsce na 5 dni. Po 5 dniach zakwas przecedzamy przez sitko wyłożone gazą .Gotowy zakwas przelewamy do słoików lub butelek

Bajeczna Kuchnia
Chleb pszenno – żytni z bakaliami i skórką pomarańczową 202

Chleb pszenno-żytni z dodatkiem orzechów, żurawiny i skórki pomarańczowej- taki keks tylko dużo mniej słodki. Chlebek nie za bardzo nadaje się do wędliny, ale już jako dodatek do serków, dżemów, i jogurtów jest idealny. Składniki: 250 g mąki pszennej chlebowej 250g mąki żytniej 720 5 łyżek zakwasu żytniego 600 ml wody pół szklanki orzechów włoskich 3 łyżki kandyzowanej skórki(...)dokarmiamy. Zakwas zostawiamy na minimum 4 godziny aby ponownie się zaktywował, Po tym czasie do dużej miski wsypujemy: mąki, sól, bakalie i pestki słonecznika. Dodajemy zakwas i wodę, całość mieszamy, Ciasto na chleb zostawiamy, powinno znacznie zwiększyć objętość, Po kliku godzinach mieszamy ciasto na chleb i przekładamy je do keksówki wysmarowanej masłem i wyłożonej otrębami. Chleb zostawiamy

tyfranbox
Chleb z ziarnami 287

dokładniej wymieszane i napowietrzone ciasto, tym lepiej wyrośnie chleb i na dodatek ”uśmiechnie się” przy pieczeniu (czyli popęka od góry). Odłożyć 6 łyżek ciasta na zakwas z myślą o kolejnym pieczeniu chleba. Użyć niemyty słoik po poprzednim zakwasie. Im więcej pozostałości w słoiku, tym lepiej. Zakwas przechowywać w lodówce w słoiku zakręconym pokrywką. Pokrywki nie należy dokręcać na ścisk, zostawić(...)podobno zamrożenie. Znajoma znajomej (specjalistka od domowego pieczywa) ma w zwyczaju zakwas właśnie zamrażać. Podobno nie traci on nic na wartości i zamrożenie nie wpływa na wyrastanie chleba. Osobiście nie próbowałam, bo zakwas zawsze zużywam w przewidzianym terminie (w ciągu 1 m-ca). Choć zdarzało mi się też, że stał samotny w lodówce koło 2 m-cy ;) Wtedy po prostu

Grunt to przepis!
Placki na zakwasie z mąki pełnoziarnistej 196

mega zdrowe. Ja smażyłam na odrobinie oleju i osączałam na ręczniku papierowym. Chlebki mają chrupiące brzegi i mięciutkie środki i idealnie nadają się jako chleb na kanapki albo do czego tam chcecie. Placki na zakwasie z mąki pełnoziarnistej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Czy opłaca się piec własny chleb? 131

Oczywiście odpowiedź nie jest taka prosta, bo każdy chleb ma trochę inny skład, zależy też czy pieczemy go z drożdżami czy na zakwasie, jednak spróbuję mniej więcej podsumować koszty upieczenia w domu bochenka chleba. Chleb w sklepie kosztuje ok. 3,50zł - 8zł za kilogram - jeśli mówimy o zwykłym chlebie pszenno-żytnim bez dodatków (typu ziarna, bakalie).  Najpierw przeanalizujmy skład

Mania Wypiekania
Żurek wielkanocny na zakwasie 232

przygotowanie takowego? Jeszcze tylko dziś macie szansę na nastawienie zakwasu, jeśli chcecie go zrobić od a do z jak ja.  Składniki na zakwas: 9 garści mąki owsianej 1 łyżka mąki pszennej skórka z chleba (najlepiej pieczonego domowym sposobem) letnia woda- tak by przykryło całą mąkę Sposób przygotowania zakwasu: Do glinianego garnka wsypać mąki oraz dodać skórkę. Całość zalać letnią

Kuchnia w czekoladzie
Chleb marchewkowo-dyniowy 211

Dziś mój kolejny przepis na chleb, tym razem z mąką i drożdżami. Następnym razem pokuszę się i zrobię na zakwasie. Akurat w szafce nie miałam pieczywa, a przypomniał mi się chleb, który jadłam dawno dawno temu... Postanowiłam go odtworzyć. Oto co mi wyszło !  Chleb z marchewką i pestkami dyni Składniki : 450 g mąki (100 g pszennej, 350 g żytniej

Życie na widelcu
Tortille na zakwasie 135

Często jak dokarmiam zakwas, zostaje mi sporo niewykorzystanego zakwasu. Stąd mój pomysł na zrobienie tortilli z nadwyżki. Takie tortille smakują wybornie, idealne do nadziewania jak tradycyjne

Moje Małe Czarowanie
Bułki pszenno razowe ze słonecznikiem 173

Pieczenie chleba za pomocą mojego nowego kitchenaid to prawdziwa przyjemość. Dzisiaj upiekłam bułki pszenno razowe ze słonecznikiem. Bułki na drożdżach . Nowy zakwas dopiero co nastawiłam. Będzie gotowy na następny wypiek chleba. Bułki pszenno razowe są bardzo pożywne. Zdecydowanie wolę pieczywo z mieszanych mąk i jak najbardziej z tych gruboziarnistych, do których razowa mąka niewątpliwie należy. Bułki pszenno razowe Składniki

codojedzenia