wyobrażam sobie świąt bez domowego chleba i dlatego z tej okazji powstał przepis na chleb świąteczny z orzechami, żurawiną na zakwasie żytnim. Myślę, że nawet najbardziej zbiegani znajdą czas na upieczenie domowego pieczywa. Zwłaszcza, że nie wymaga od nas żadnego zarabiania, formowania, składnia. Wystarczy wymieszać składniki i już :) W domu zapach roznosił się wszędzie. Oczywiście jak chcecie dać więcej(...)orzechów włoskich 2 łyżki otrębów owsianych Wszystkie sypkie składniki wymieszać w mice dodać dodać zakwas i wodę i ponownie wymieszać tylko do połączania składników. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć szczenie folią spożywczą. Ostawić w ciepłe miejsce na ok 3 godzin lub dłużej, chleb musi wyrosnąć do wysokości keksówki. Mój chleb wyrastał 2,5 godzin. Piec w nagrzanym
Delicious TitbitsCzerwcowa propozycja w Piekarni Amber z bloga Kuchennymi drzwiami, to chleb Ezechiela zaproponowany przez Danę z bloga Leśny Zakątek. Zgodnie z propozycją prowadzących to nasze wspólne pieczenie przepis wyjściowy nieco zmieniłam, wykorzystując to co akurat miałam w kuchni. zaczyn : 150 g zakwasu (u mnie żytniego ) 200 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej 100 g mąki
Polska ZupaMałe pyszne cuda w postaci bułeczek na mym stole i dzielę się przepisem z Wami. Bułki są na zakwasie żytnim prowadzonym na mące żytniej pełnoziarnistej drobno
Moje Małe Czarowaniemoże 10, bo najpierw piekłam nieśmiało raz na 2 tygodnie a potem wpadłam po uszy i właściwie nie kupuje chleba od tego czasu. Własne chleby czy to na drożdżach czy na zakwasie to pyszny początek dnia czy do kanapek, czy na drugie śniadanie. Najważniejsze że wiem co wkładam do chleba i co potem jem. Nie ma nic trudnego w upieczeniu
Moje Małe Czarowanieżurku. Jednym z obowiązkowych dań wielkanocnych w naszym domu jest żurek. Od kilku już lat podajemy go w chlebowych „miskach”. Podam więc Wam przepis na domowy chleb do żurku, gdyż przepisy na zakwas do żurku i na żurek na zakwasie jest już dawno na blogu (oba przepisy znajdziecie tutaj ). A przepis na najlepszą domową białą kiełbasę do żurku znajdziecie tutaj
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięniego zaś pasta jajeczna z suszonymi pomidorami i szczypiorkiem. Nie wypiekam chleba regularnie, ale zdarza mi się i to zarówno na drożdżach, jak i na zakwasie. Daje to dużo satysfakcji. Zapewne dlatego, że chleb jest czymś podstawowym w naszej diecie, ma znaczenie symboliczne. Oprócz smaku i wspomnianej satysfakcji, największą zaletą domowego wypieku jest zapach pieczonego chleba, "otulający" mieszkanie, absolutnie przyciągający
zadanie-gotowanieDomowe ogórki kiszone :) robiliśmy w połowie lipca a zajadamy teraz :) zostaje bardzo dobry zakwas, który warto wykorzystać np. przy wyrobieniu chleba... Polecam wypiekanie domowego pieczywa, na pewno się uda i będzie smakować :) Na 1kg mąki-może być mieszana np. 650 i 1850- potrzebujemy: a) zaczyn- pół kostki drożdży, łyżkę cukru, pół szkl. ciepłej wody, łyżkę mąki
chleba naszegoCóż może być lepszego od talerza smakowitych kanapek zapitych litrami herbaty czy kakao w zimowe śnieżne popołudnie? Kanapki z chleba, bułek,bagietek,pszennych, pełnoziarnistych na zakwasie,z miodem,słonecznikiem, dynią, suszonymi pomidorami... Marginalizowane. Spychane na dół jedzeniowej durszlakowej blogowej hierarchi. Wypowiada się im wojne, ciągle marudzi: znowu kanapki...A przecież kanapki są podstawowym pożywieniem studenta... TOP 10 Kanapki z chleba
Fiolka w kuchnipieprzu 2 duże ząbki czosnku skórka z chleba żytniego Sposób przygotowania: Mąkę wymieszać z wodą i dodać przyprawy (czosnek zmiażdżyć). Na koniec dodać pokrojoną skórkę od chleba i wszystko raz jeszcze zamieszać. Zakwas przykryć,ale nie zamykać nakrętką. Nakryć ściereczką i postawić na parapet na 3-4 dni. Po tym czasie zakwas jest gotowy. Jeśli nie chcemy zużyć
Wielki apetytChleb za żytnim zakwasie, mąki mieszane a do tego jabłko i miód. Brzmi dobrze, ale czy się uda ? Ja nie jestem chlebowa, uważam się za osobę, której zdecydowanie brak talentu piekarniczego. W swojej "karierze" udało mi się zamordować 2 zakwasy i zniechęcić na jakiś czas do pieczenia. Ale znowu mnie naszło i może udany jakimś cudem chleb spowoduje
Smaczna PyzaMarcowa Piekarnia i chleb pszenno – żytni z prażoną mąką był dla mnie motywacją, żeby reaktywować zakwas. Dzięki uprzejmości miejscowej piekarni udało mi zdążyć z nim na czas pieczenia tego chlebka. Wszystko co pisała o nim Jola z bloga smak mojego domu – klik jest prawdą. Chlebek jest bardzo prosty i wdzięczny w przygotowaniu. Nie miałam z nim żadnych problemów(...)przygotowaniu tego chleba pomagał mi mój nowy mikser – to jego debiut i mam nadzieję, że dzięki niemu drożdżowych wypieków będzie u mnie więcej. CHLEB PSZENNO – ŻYTNI Z PRAŻONĄ MĄKĄ Składniki na zaczyn: 83 g zakwasu z mąki żytniej razowej (dokarmionego 10-12 godzin wcześniej) 165 g mąki żytniej razowej 225 g wody Składniki mieszamy i pozostawiamy przykryte
Pieguskowa Kuchnianapiszę, że ten chleb nie może Wam się nie udać, pewnie będzie to w jakimś stopniu moim nadużyciem w myśl tego, co napisałam. Chleb pytlowy z dodatkiem mąki pszennej z cebulką Potrzebujemy na zaczyn: • 40g zakwasu z mąki żytniej razowej, ja dałam zakwas prosto z lodówki, który był dokarmiany przed kilkoma dniami. • 300g mąki pytlowej, • 310g wody Składniki mieszamy(...)przefermentowania na 14-15 godzin U mnie godz. 21.45 wieczór - 12.45 następnego dnia. Ciasto właściwe: • Cały zaczyn, • 340g mąki pytlowej, x) • 210g mąki pszennej, • 330g wody, • sól Dodatki do chleba: xx) • Cebula średniej wielkości, • 1 łyżka smalcu, • 1 łyżka octu balsamicznego. • szczypta soli. Składniki ciasta właściwego mieszamy, stopniowo dodając mąkę i wodę dokładnie wyrabiamy np. łyżką drewnianą. Wkładamy
Leśny ZakątekDoszliśmy w końcu do wypieku bułek o których opowiadałam wczoraj i przedwczoraj. Aby wykonać owe bułki trzeba zrobić najpierw wodę zakwasową i zakwas na bazie wody
Moje Małe Czarowanieobie wersje godne są uwagi. Chleb pieczony jest wyłącznie z mąk żytnich - typ 2000 i 720 - jest więc bardzo syty. Chleb żytni z kaszą gryczaną – przepis: Składniki: (na 2 keksówki o długości 20 cm) 60 g startera zakwasu 200 g mąki żytniej razowej typ 2000 180 ml wody Etap II 350 g zakwasu 100 g mąki żytniej razowej(...)mąki żytniej typ 720 Ok. 300 g ugotowanej kaszy gryczanej 500 ml wody 1 łyżeczka miodu gryczanego 2 łyżeczki soli 100 g orzechów włoskich Chleb żytni z kaszą gryczaną – jak zrobić? Dzień przed pieczeniem: Starter zakwasu wyjąć z lodówki, odstawić do ocieplenia w temperaturze pokojowej. Starter przełożyć do dużej szklanej miski, dodać 200 g mąki, 180 ml wody i wymieszać
Moje Qulinaria