chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:162/261)

Normandzki chleb jabłkowy - wrześniowa piekarnia 204

będą zadowoleni.  przepis kopiuję ze strony    Amber Normandzki chleb jabłkowy przepis mistrza Jeffreya Hamelmana z książki „Chleb” na 2 duże bochenki (podaję za Kamilą) składniki zaczyn 160 g mąki chlebowej 100 g wody 30 g zakwasu Składniki zaczynu dokładnie wymieszać, przykryć i zostawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin. 650 g mąki chlebowej 90 g mąki(...)pierwszej godzinie. Ciasto podzielić na porcje, i uformować bochenki o okrągłym lub podłużnym kształcie, lub bułki i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia od 1 do 1 1/2 godziny. Chleb piec przy normalnej ilości pary w temperaturze 230° C przez 15 minut, i w temperaturze 225° przez 25 minut, aby zapobiec nadmiernemu ściemnieniu cukru w jabłkach i cydrze. A oto lista

Stare Gary
Domowy zakwas do żurku 114

chleba Wykonanie: Do słoika wlewamy wodę, dodajemy mąkę. Mieszamy. Czosnek obieramy, kroimy na połówki również dodajemy do wody z mąką. Na koniec dodajemy skórkę z chleba. Słoik zabezpieczamy gazą i pozostawiamy w temperaturze pokojowej. Zakwas robimy 3 – 5 dni. Im dłużej tym zakwas mocniejszy. Po tym czasie wyjmujemy czosnek i skórkę z chleba. Zamykamy słoik i przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Catering dietetyczny Dietering – diety, opinie 41

Dietering sam hoduje niektóre warzywa, owoce i zioła, tworząc także swoje przetwory i kiszonki , co gwarantuje smak i wyjątkową świeżość. Dbają również o własne pieczywo , w tym chleb wypiekany na własnym zakwasie, używając mąk z małych młynów. Posiłki z cateringu Dietering są estetyczne – to również bardzo ważne, kiedy posiłki przyciągają wyglądem. Zasięg dostawy cateringu obejmuje całą Polskę. Dietering oferuje

Via Gusto
Chleb na zakwasie z jalapeño i cheddarem 90

Dawno nie piekłam w ramach comiesięcznego wspólnego pieczenia chleba z Anią z bloga Kuchennymi Drzwiami Tym razem, w ostatnim momencie, udało mi się dołączyć. I bardzo

Stare Gary
Rogaliki o smaku lemon curd! Domowe pieczywo! 145

Domowe przepyszne rogaliki drożdżowe o smaku lemon curd. Jestem bardzo dumna z tego przepisu! Przepis na rogaliki drożdżowe powstawał dość długo w mojej głowie, pewnego wieczoru

SMYKWKUCHNI
Zakwas na żur i żurek 73

Czas czytania: 2 min Zakwas na żurek domowej roboty to najlepsza gwarancja na pyszny świąteczny żur. Zakwas jest dziecinnie prosty, wystarczy 5 minut przygotowania, około 4

SprawdzonaKuchnia.pl
Puszyste bułki z serem 110

Tego wpisu zupełnie nie planowałam. Tym bardziej, że sporo przepisów nadrobiłam i śmiało mogłabym je w końcu opublikować, ale tak się złożyło, że zabrakło nam dziś chleba. Z mojego- na zakwasie, zobaczymy czy coś w ogóle jutro będzie, więc siłą rzeczy na kolację i śniadanie trzeba było pomyśleć o jakimś pieczywie. Padło na bułki serowe, bo chłopaki bardzo lubią

Kuchnia w czekoladzie
Pasta z makreli 85

tygodniu (od 16-23 października) w szkołach prowadzona jest akcja “Tydzień Dobrego Chleba”. Aby i Was zachęcić do jedzenia zdrowego chleba – najlepiej wypiekanego na zakwasie – przygotowaliśmy smaczny dodatek do pieczywa. Jest on nam dobrze znany z domów rodzinnych, prosty do wykonania i niezmiennie smaczny. Zdrowe, bogate w witaminy składniki pasty z makreli idealnie komponują się

niecodziennikpary
Chleb bez drożdży 102

proszku do pieczenia. Nie trzeba czekać aż ciasto chlebowe wyrośnie. Nie trzeba nawet wyrabiać ciasta! - chlebek się nie kruszy  - tylko kilka minut szykowania - pyszny chleb bez drożdży i zakwasu - bez mieszania ciasta i bez wyrastania

AniaGotuje.pl
Probiotyki na zdrowie 130

kiszonki , np. kiszona kapusta czy ogórki. Również tutaj ważne jest, aby produkty kiszone były w sposób naturalny, bez substancji dodatkowych. Do probiotyków zaliczyć można także ciastka i chleby pieczone na naturalnym zakwasie - produkowane są bowiem z użyciem drożdży i bakterii kwasu mlekowego. Stosunkowo mało znanym w Polsce, choć bardzo dobrym probiotykiem jest japońska zupa miso - zawiera ona dodatek pasty

Z notatnika dietetyka
Chleb z Vermont na zakwasie Jeffreya Hamelmana 68

Chleb z Vermont na zakwasie według receptury Jeffreya Hamelmana. Pszenny, z małą domieszką mąki żytniej. Z chrupiącą skórką i wilgotnym, sprężystym wnętrzem. Doskonały. Z podanego przepisu wychodzą dwa bochenki (i bardzo dobrze, bo jeden zbyt szybko znika ;-) Można je upiec na kamieniu albo w blaszkach, zależnie od upodobań lub od tego, czym dysponujemy. Czytaj dalej

Arabeska waniliowa
Prawdziwy, domowy krupnik 209

Domowy krupnik to tradycyjna polska zupa przygotowana na bazie wywaru z drobiu, z marchewką i kaszą jęczmienną. Dodatek kaszy sprawia, że jest ona bardzo syta. Krupnik

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chleb na dzikich drożdżach ze śliwek 155

Do produkcji chleba użyłam renklody dużej z sadu moich znajomych. Idealnie zrodziła - śliwka - dzikie drożdże abym potem mogła upiec pyszny chleb. To niesamowite jak obserwuje się

Moje Małe Czarowanie
Ser labneh – ser z jogurtu 133

wypieku sernika. Może nam służyć jako zamiennik sera ricotta. Ja zaproponuje kulki serowe marynowane w oliwie. Takie kulki możemy wyjadać prosto ze słoika lub smarować na domowym chlebie najlepiej upieczonym na zakwasie .   Z powstałego sera formujemy kulki, które obtaczamy w ulubionych ziołach. Ja użyłam gotowej mieszanki ziół sycylijskich do jednego słoiczka a do drugiego pieprzu i czarnuszki. Słoiki wyparzamy

Themo przepisy
Suszony zakwas chlebowy 109

Parę miesięcy temu opublikowałem dość obszerny wpis o zakwasie . Jak zrobić, jak się z nim później obchodzić, itp. Pisałem tam również, że jak mamy już w

Marder&Marder Manufacture
Chleb jaglany na zakwasie 157

Umknął mi gdzieś ten przepis... robiła chlebek już jakiś czas temu i całkowicie o nim zapomniałam. Chlebek na zakwasie, przez co ma fajny wilgotny miąższ, lekko

Nastoletnie Wypiekanie
Drożdżowy chlebek szpinakowy 111

Piekłem swego czasu bardzo dużo chlebów, ale muszę przyznać, że ten jest jednym z najlepszych, jak nie najlepszy z moich dotychczasowych wypieków. Chleb jest miękki, puszysty

AleTorcik
Pizza na cienkim cieście – przepis i poradnik 324

smaku zaczyna być dojrzałe, przyjemnie kwaskowato-ziemiste. Po 72 godzinach pieczenia już nie polecam – drożdże ledwo zipią, a w smaku ciasta dominuje kwasowość, podobna trochę do smaku chleba na dzikich drożdżach (zakwasie). Wiele przepisów na cienkie ciasto, z których próbowałam piec wcześniej, zawierało zbyt dużą i kompletnie niepotrzebną w tego typu wypiekach ilość drożdży. Chcemy cienkie ciasto, prawda? Drożdże

Karo in the Kitchen
Bezglutenowe burrito 221

gładkie ciasto ale już teraz musiałam się podzielić przepisem bo w smaku jest naprawdę super i nie mogłam się powstrzymać :) Z mąki z manioku wychodzi też rewelacyjny chleb bez glutenu, bez zakwasu i bez drożdży (klik po przepis) . Chyba się trochę rozpisałam w przepisie poniżej, ale nie zniechęcaj się, nie jest on skomplikowany, chciałam być po prostu jak najbardziej precyzyjna

Book of spells
Chleb żytni z miodem i suszoną śliwką 113

  Często kupuję taki chlebek w sklepie. Przyszedł w końcu czas, by zrobić jego domową wersję. Ten sklepowy ma posiekane śliwki, ja dałam w

Nastoletnie Wypiekanie
Książki kucharskie 2 122

język polski Jeśli kiedykolwiek chcieliście zacząć piec chleb, a przerażało was absolutnie wszystko, co z tym związane, to książka „Chleb” rozwieje wasze wątpliwości. Guru pieczenia chleba przeprowadzi was za rękę przez zakwasy, wypieki, drożdże i mąki. Nauczycie się piec bułki, chałki, słodkie wypieki, chleby zdrowe i te pełne kalorii. Z każdej strony czuć zapach świeżego chleba. Więc jeśli chcecie

ladykitchen
Chleb na sodzie i piwie 156

dłuższego czasu zbierałam się do zrobienia chleba bez drożdży- na sodzie i w tym przypadku na piwie. Chleb wyszedł smaczny, choć jestem raczej zwolenniczką tradycyjnych drożdżowych chlebów lub tych na zakwasie. Jego atutem jest czas przygotowania. Nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie. Wystarczy wymieszać składniki, przełożyć do keksówki i upiec. Przepis zaczerpnęłam skąd . Polecam każdemu, kto szuka nowych, ciekawych smaków

Nastoletnie Wypiekanie
Bazyliowe co nieco 122

butelki. To co zostanie po wyciśnięciu możesz użyć np. do makaronu, lub do zrobienia masła. Przechowuj w lodówce. Uwierzcie mi, że nie ma nic lepszego niż chleb własnej roboty na zakwasie moczony w tej oliwie i zagryzany pomidorkami zerwanymi prosto z krzaka. „masło” 100 g nerkowców 20 g (kopiasta łyżka) oleju kokosowego łyżeczka soli 50 ml mleka roślinnego

greenscarf
11- 12 CZERWCA – WARSZTATY SEROWARSKIE I CHLEBOWE – KASZUBY 129

Już od 11 czerwca podczas niezwykle swojskich warsztatów będziemy mogli... Artykuł 11- 12 CZERWCA – WARSZTATY SEROWARSKIE I CHLEBOWE – KASZUBY pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
Winestone w hotelu Mercure Wrocław Centrum 103

podawanych na „les planches” – kamiennych deskach (stone) rodem z najmodniejszych francuskich restauracji. Tak powstała nazwa Winestone. W restauracji goście znajdą zdrowe jedzenie, regionalne specjalności, wino, a także chleb świeżo pieczony na zakwasie z rodzynek. Zgodnie z nowoczesnymi trendami koncepcja Winestone ma otwartą kuchnię. W prostej i minimalistycznej aranżacji przestrzeni dominuje połączenie fioletowego i czarnego koloru z drewnianymi, dużymi stołami

królestwo garów
Zakwas chlebowy 131

Coś, bez czego prawdziwy chlebek obyć się nie może, żeby zrobić domowy chleb trzeba zacząć od zakwasu, zrobienie go jest pracochłonne ale jednocześnie bardzo proste. Im dłużej leżakuje, tym jest lepszy. A oto przepis: Dzień pierwszy rano: 1/2 szklanki mąki (najlepiej żytniej) + 1/2 szklanki wody   Dzień pierwszy wieczorem: 1/2 szklanki mąki + 1/2 szklanki wody   Dzień trzeci: łyżka mąki

Idę coś wszamać
samopsza -chleb na zakwasie 160

Składniki 800g mąki z samopszy 400g około, mąki orkiszowej razowej 300-400 ml wody(im suchsza mąka tym więcej wody) 30 g siemię 15-20 g

w mojej kuchni
chleb pszenno-gryczano-owsiany 155

Składniki 150g zakwasu 200g mąki owsianej 250g mąki pszennej 200g mąki gryczanej 15 g soli 15g siemienia lnianego 25g ziaren sezamu 35g ziaren słonecznik około 400ml

w mojej kuchni
Chleb pszenny na zakwasie / Wheat sourdough 138

roku piekę chleb orkiszowy z jednego przepisu, postanowiłam, że zrobię dzieciom przyjemność i upiekę "biały" chleb.  Wybrałam przepis Joli i upiekłam dwa ogromne bochny chleba.     Składniki na zaczyn: 55 g zakwasu żytniego dokarmionego 8-12 godzin wcześniej 255 g wody 170 g mąki pszennej chlebowej   Składniki ciasta właściwego: zaczyn 650 g mąki pszennej chlebowej(...)posypanego mąką.  Nakryć ściereczkę, włożyć do foliowego worka i odstawić na około 3 godziny (w zależności od tego jak silny jest zakwas i temperatury powietrza). Piekarnik z kamieniem rozgrzać do 240 stopni. Wyrośnięty chleb przełożyć na łopatę, naciąć i wstawić do piekarnika.  Piec przez 15 minut.  Zmniejszyć temperaturę do 210 stopni i piec chleb przez kolejne

Sto kolorów kuchni
III Targi Książki Kulinarnej 166

Birrficio Belgrano i piwa z browaru Kingpin. Piotr Kucharski, autor książki "Chleb. Domowa piekarnia", opowiadał o tym jak udoskonalić pieczenie chleba naszego powszedniego, rozdawał autografy, uśmiechy, chleb z masłem i zakwas :) Jak pić prosecco i z czym je podawać na przykładzie produktów z winnic  Le Manzane   oraz   Malibran Spumanti . Spotkanie z degustacją poprowadzili Marco Ghia

SzczyptaSmaQ
Chleb żytnio-owsiany 190

Upiekłam go dziś rano po raz drugi. To co mnie w nim zachwyca to gruba skórka,  świeżość - nawet na 3 dzień po upieczeniu środek jest

apetytnapieczenie
Chleb owsiany 144

Jeżeli zapomni się o dokarmieniu zakwasu,  to trzeba robić chleb na drożdżach.  Ten pochodzi z książki Hamelmana.  Jest smaczny, z lekko słodkawym posmakiem, ale pasuje też to wędlin.  Jak na drożdżowca, to naprawdę dobry,  dość długo świeży i wilgotny.  Polecam.     Składniki: 680 g mąki pszennej chlebowej 230 g mąki pszennej pełnoziarnistej

Sto kolorów kuchni
chleb z ziarnami 156

WIECZOREM---3/4szkl. mąki pszennej 550-u mnie grahamka, 1/3 szkl. żytniej mąki,2/3 szkl.wody,5 łyżek zakwasu.Wszystko wymieszać ,zawinąć szczelnie w folię i zostawić na

w mojej kuchni
Fougasse kukurydziane. Bułeczki pszenno - kukurydziane z bazylią. 171

Myślałem, że to dziś będzie ten dzień, w którym pierwszy raz zrobię swój chleb żytni na własnym zakwasie żytnim. Niestety, zakwas musi jeszcze troszkę poleżeć i cała sprawa musi poczekać do jutra. Chlebak jednak jest pusty, więc wymyśliłem, że zrobię podobne do Focaccia - Fougasse - według mojej zmienionej receptury z dodatkiem mąki kukurydzianej i delikatną nutą bazylii. Czego użyłem? -300 gram

BaRepas
Pieczemy chleb "w ciemno" czyli Pain al Cioccolato i międzynarodowe poruszenie 201

Jakiś czas temu Anna Maria zaproponowała na FB pieczenie chleba "w ciemno". Nie myśląc wiele zgłosiłam się i w ubiegłym tygodniu dostałam przepis. Chleb miał być na zakwasie to jedno wiedziałam ale jak okazało się, że ma być czekoladowy... o mało nie padłam z wrażenia!!! i w ten sposób w piątek piekłam stając się częścią międzynarodowej inicjatywy! Niesamowite uczucie!!! Pełną

Dzieje kuchennej Wiewióry