Jakiś czas temu piekłam krakersy z ciasta chlebowego . Wykorzystałam w ten sposób nadmiar zakwasu. Były smaczne, ale nadal szukałam przepisu, który będzie mniej czasochłonny. I
Stare GaryRobiąc zakupy w popularnym sklepie na B natknęłam się na mieszankę do wypieku chleba nazwaną Czystoziarnisty. Jako że lubię eksperymenty zakupiłam ową mieszankę. Jak się później
moj przepis naczerwone pomidory malinowe - 4-5 sztuk żółtych pomidorów typu "jajo" - 2-3 łyżki oliwek hiszpańskich (zielonych) - oliwa z oliwek ( ja używam włoskiej) - ser mozzarella - kromkę chleba żytniego na prawdziwym zakwasie - troszkę oliwy i masła do zrobienia grzanek - sól czosnkowa Pomidory kroimy na cienkie plastry, ser mozzarella rwiemy na mniejsze kawałki. Z chleba na maśle i oliwie, robimy
SMYKWKUCHNIktóre uprzyjemnią ten wyjątkowy wieczór. Francuska zupa cebulowa 3 białe cebule 1 czerwona cebula 100 ml białego wina 600 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 2 kromki chleba (np. razowego, na zakwasie, z ziarnami) 4 łyżki startego sera gruyère 3 łyżki oliwy z oliwek kilka gałązek świeżego tymianku sól świeżo mielony pieprz Kromki chleba pieczemy w tosterze. Można też podpiec
My Chcemy Jeśćsmakoszem był król Stanisław Leszczyński. Składniki 3 białe cebule 1 czerwona cebula 100 ml białego wina 600 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 2 kromki chleba (np. razowego, na zakwasie, z ziarnami) 4 łyżki startego sera gruyère 3 łyżki oliwy z oliwek kilka gałązek świeżego tymianku sól świeżo mielony pieprz Kromki chleba pieczemy w tosterze. Można też podpiec
My Chcemy JeśćZdarzyło mi się ostatnio parę razy, że miałam nadmiar zakwasu. Szkoda wyrzucić, a chleba też nie piekę codziennie. Ten przepis jest idealny na wykorzystanie zakwasowej nadwyżki. Powiem więcej - ciasto jest tak smaczne, że warto dokarmić zakwas " nadprogramowo", tylko po to, aby zrobić pizzę. Ciasto jest cienkie, sprężyste i wyraziste. Świetne! Piekłam wyłącznie na kamieniu, ale sądzę że możemy piec taką
Stare Garyposiłkuje się gotowymi produktami, część przygotowuje swój własny. Nie ukrywam iż kiedyś także bazowałam na zakwasie kupionym w sklepie. Jednak odkąd zaczęłam swą przygodę z wypiekaniem chleba na zakwasie, a trwa to już ponad 3 lata, nie kupuję już żurku sklepowego, bowiem przygotowanie swojego zakwasu jest banalnie proste. Dlatego zachęcam również Was do przygotowania swojego własnego zakwasu. Pracy przy
Smaczne Zdrowemasłem ale to ja go tak zajadałam. Do wędliny i kanapek będzie znakomity. Robi się wyjątkowo szybko i bez dodatkowych problemów. Polecam gorąco wersja z zakwasem i na samych drożdżach. Chleb ziołowy z płatkami owsianymi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieinnym mieszadłem, przykryć garnuszek lub zakręcić słoik i umieścić w ciepłym miejscu. Następnego dnia roztrzepać ponownie (zwłaszcza tę rozmoczoną kromkę chleba), odstawić i tak przez 3-4 dni raz dziennie dobrze przemieszać i zostawić w tym ciepłym miejscu. Kiedy zakwas jest już gotowy przerywamy kiszenie zakręcając go porządnie i przenosząc do lodówki. Można przechowywać nawet przez kilka miesięcy, a kiedy(...)naprawdę fajny kolor i smak. Taki żur bez pieczarek, a za to z kostkami wędzonego tofu świetnie nadaje się na świąteczny stół, podany w chlebie, np. jak tutaj: http://wszystkojestwglowie.blogspot.com/2014/05/weganska-wielkanoc.html Oczywiście przepisów na zakwas na żur jest tyle, ile domów, różne przyprawy, z chlebem lub bez chleba, niektóre z otrębami żytnimi (ale wtedy takie "śmieci" pływają w talerzu
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEwartość odżywczą chleba. Przepis z jakiego korzystałem znalazłem na YouTubowym kanale rusbrot . Chleb wyszedł bardzo smaczny, taki półrazowy, lekko słodkawy mimo tego, że nie dodawałem cukru ani miodu. Aromat chleba dopełnia prażone chia, przyjemnie strzelające pod zębami ;) Polecam do upieczenia! Ilość składników na formę 20x11 cm: Podanych temperatur nie musicie się kurczowo trzymać (czas poszczególnych etapów może się wtedy(...)mieć ciepło. U mnie najcieplej jest w łazience (brak okien i rury od c.o.) i tam zazwyczaj prowadzę wyrastanie ciasta. Zaczyn (20-24 godziny w temperaturze 27oC) zakwas żytni 25,0 g 40 g mąka żytnia jasna typ 720 20 g mąka żytnia razowa typ 2000 40 g woda 1,4 g sól Zaparka (3 godziny w temperaturze
Przepisy na domowy ser i chlebzwykłej pszennej. Warto jednak czasami wydać więcej a zjeść mniej. Chleb smaczny i przyjemny w formowaniu. Kształt liścia przy pomocy tego filmiku wykona każdy. Polecam! Orkiszowy chleb dekoracyjny Zaczyn 2 łyżki zakwasu z mąki orkiszowej ciemnej, 200g mąki orkiszowej ciemnej, 350g wody. Wieczór, dzień przed pieczeniem chleba mieszamy składniki w misce i pozostawiamy do fermentacji na 14 godzin. Ciasto
Leśny Zakątekdzikich drożdżach. Drożdże dzikie wyhodowałam z dyni, cynamonu i curry, rezultat, piękny chleb na stole, polecam przepis do wykorzystania. Wodę zakwasową znajdziecie pod linkiem a potem zakwas na jej bazie. Samo zrobienie chleba nie jest trudne ale lekko czasochłonne, można to jednak zaplanować tak aby nie sprawiał kłopotu a czystą przyjemność. Zachęcam do pieczenia. Chleb który dojrzewa w lodówce
Moje Małe CzarowanieChleb piekłam na zaproszenie Amber . Składniki : zaczyn: 115 g aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego 24 godz. wcześniej) 375 g mąki żytniej 720 300 g wody Do zakwasu dodać wodę, wymieszać, następnie wsypać mąkę. Wystarczy wymieszać łyżką i zostawić na 14 – 16 godzin przykryte, w temperaturze pokojowej. Ciasto chlebowe: cały zaczyn 485 g mąki żytniej 720 80 g pestek dyni namoczonych(...)jakbym przeczuwała, że nie do końca mi się uda, niestety... Przyznaję, że mój chleb nie był zbyt udany :( Dlatego długo nie dam się namówić na pieczenie chleba z mąki żytniej i na zakwasie. Jak dla mnie to trudna sztuka
Proste PotrawyPieczenie chleba wciąga - najpierw zaczynałam od drożdżowych, później poznawałam tajniki prowadzenia zakwasu i tak mijają kolejne lata wypiekania domowego pieczywa. I mimo tych lat, nauki i wiedzy o pieczywie na zakwasie lubię wracać do pieczywa na drożdżach. Korzystałam z przepisu znalezionego na stronie Leśny zakątek , lecz u mnie mąkę orkiszową zamieniłam na pszenną chlebową, ponieważ orkiszowej najzwyczajniej w świecie(...)powinno dotykać brzegów naczynia - ale rozgrzane naczynie daje kopa do rośnięcia chleba, zobaczcie jak się ładnie otworzył. W naczyniu piekę również formowane chlebki na zakwasie. Polecam Wam serdecznie, nie ma nic lepszego niż zapach świeżego chleba unoszący się w domu .... Składniki: 350 g mąki pszennej chlebowej (lub T 650) 200 g mąki żytniej typ 720 20 g świeżych drożdży
Kocham..lubię..gotuję..okazji robienia napoju probiotycznego Rejuvelac zostaje kasza i ją tu właśnie wykorzystałam. Jeśli napoju nie zamierzacie zrobić wystarczy skiełkować kaszę a potem dodać ją do chleba. Chleb mieszany z kaszą gryczaną na zakwasie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniecałym domu,,, nie do podrobienia:) A widok dzieci zajadających się i proszących o kolejną kromkę domowego chleba jest wspaniały :) Już niedługo na blogu pojawią się kolejne chleby, również te bardziej zdrowsze na zakwasie żytnim. Ja tymczasem idę po kolejną kromeczkę chleba z masłem :) Miłego dnia! Składniki: 10 g świeżych drożdży 400 ml ciepłej wody 600 g mąki pszennej chlebowej
Moja Galeria Smakupotrzebuję się znać. Ale zamierzam sprawdzić jak to jest z tą świeżością, czy faktycznie chleb dłużej wytrzymuje. Zamierzam przeprowadzić uczciwy, rzetelny test. Upiekę dwa identyczne chleby. Prawdopodobnie będą to żytnie na zakwasie. Jeden będę przechowywał tak jak zawsze przechowuję chleby, czyli po prostu w zwykłej reklamówce. A drugi w tym właśnie lnianym worku. I oczywiście oba w drewnianym chlebaku. Każdego
Marder&Marder Manufacturewystudzić, zalać buraki i czosnek, ewentualnie dodać inne dodatki. Dla przyśpieszenia fermentacji można dodać kawałek czerstwego chleba, który trzeba usunąć po 3 dniach żeby zakwas nie spleśniał (ja nie dodaję chleba). Odstawić w ciepłe miejsce na 6-7 dni, codziennie mieszając drewnianą łyżką. Kwas przelać do butelki i przechowywać w lodówce
SzczyptaSmaQ