zależności od pory roku zmieniają się dodatki. Aktualnie w sezonie są pomidory soczyste i kurki pachnące. Szybkie, proste śniadanie od którego nie można się oderwać. Szakszukę podaję z chlebem żytnim na zakwasie który sama piekę. 4 pomidory lima 4 jajka 20 dkg kurek 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła sól, pieprz oregano, bazylia suszona natka pietruszki
wesoła kuchniaOstatnio kupiłam garnek żeliwny w celu wypieku chleba na prawdziwym zakwasie. Ale taki garnek przecież nie tylko do tego się przydaje. Idealnie nadaje się do przygotowania na przykład karkówki zapiekanej w piekarniku, która wychodzi bardzo mięciutka Artykuł Duszona karkówka pochodzi z serwisu DoGarow.pl
Do Garów!centrali. W ten sposób niemal całkowicie zlikwidowano handel prywatny, który kojarzył się z kapitalizmem. Oto garść przepisów z okresu PRL-u: Wędzona słonina Ciastka ze skwarek Babka ziemniaczana Chleb żytni na zakwasie Blok czekoladowy Śledź po białostocku Plan trzyletni Był to też czas planu trzyletniego. Jednocześnie po podwyżce cen żywności, spowodowanej zbyt dużą ilością pieniędzy na rynku, zapanował głód
ProstePesto.plwięcej nie opowiadam tylko zapraszam na przepis. Polecane przepisy: – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – chleb z garnka – bagietki – kajzerki – chleb pszenny na zakwasie – focaccia z rozmarynem – paluszki chlebowe grissini – cebularze FOCCACIA Z CZOSNKIEM I ZOŁAMI Przygotowanie : 18-20 h Składniki ciasto: – 600 g mąki pszennej
nietylkopasta.plzupa. por biała część cebula 2 ząbki czosnku kilka ziemniaków liść laurowy ziele angielskie sól i pieprz do smaku świeże oregano skórka z cytryny - trochę grzanki z chleba żytniego na zakwasie oliwa z oliwek. Warzywa myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Rozgrzewamy oliwę i lekko podsmażamy wszystkie warzywa razem. Wlewamy wodę kilka centymetrów powyżej naszych warzyw. Dodajemy przyprawy
AZgotuj!bardzo gorąco. Drożdże, do pewnego czasu towar deficytowy, pojawiają się już w sklepach coraz częściej tak, że jak mam już na wykończeniu, trafiam akurat na kolejne, a że chleby preferujemy na zakwasie, tak więc coraz częściej bywają u nas bułki- wszak drożdże trzeba zużyć... Do obtoczenia użyłam mąkę, miałam resztę otrębów, więc dodałam płatki owsiane- wyszło super. Wykorzystajmy
Smaczne ZdroweChleb żytni na zakwasie to pieczywo o wyjątkowym smaku, może być jedzony nawet przez osoby, które powinny unikać pszenicy. Mąka żytnia nie wymaga długiego wyrabiania ani zagniatania, a upieczony z niej bochenek charakteryzuje się mocno popękaną skórką i wilgotnym miąższem. Udaje się zarówno z mąką żytnią chlebową 720 jak i razową 2000. Składniki: na zaczyn: 60 g aktywnego zakwasu żytniego
wyzwania kuchenneProsty chleb pszenny na zakwasie żytnim. Zawiera co prawda niewielki dodatek drożdży, ale dzięki nim ciasto wyrasta szybciej i nie jest takie "kapryśne". Dlatego też nawet na słabym zakwasie będzie miało dobre wspomaganie ;-) Po upieczeniu chlebek ma dosyć cienką, miękką skórkę, lekko wilgotne wnętrze i wspaniały smak. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Czytaj dalej
Arabeska waniliowaGeneralnie jestem fanem chleba żytniego🍞 na zakwasie. Nawet pizze🍕 najchętniej jadłbym zrobioną z mąki żytniej. Nie oznacza to, że nieraz Aga nie zrobi coś innego, a ja tego nie spróbuje... Ostatnio z piekarnika wyjechały bułeczki z mąki orkiszowej, a z bułeczek zrobione były kanapki. Oczywiście kanapki były zgodne z dietą rozdzielną i zaprezentowane na filmie jako przykład praktycznej kolacji
Dieta Rozdzielna i ZdrowieChcesz upiec chleb bezglutenowy na zakwasie? Najpierw musisz jednak zrobić zakwas. W tym wpisie pokażę Ci jak wyhodować zakwas bezglutenowy z mąki ryżowej.... The post Zakwas bezglutenowy z mąki ryżowej appeared first on Przepisy: zdrowe, bezglutenowe i eksperymentalne - Eksperymentalnie.com
Eksperymentalnie.comDzisiaj Wigilia, a więc coś słodkiego specjalnie na ten dzień. Polvorón to bożonarodzeniowe hiszpańskie ciastko, zwykle małe, przygotowane z mąki, smalcu, cukru i migdałów lub orzechów
Grahamka, weka i kajzerkadodatków) to ok. 120kcal , węglowodany: 16g, białko: 3g, tłuszcz: 5g Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 1,6 WW i 0,5WBT + dodatki np.: 1 kromka (1cm) chleba żytniego na zakwasie z ziarnami to ok. 100kcal , węglowodany: 15g, białko: 3g, tłuszcz: 2g 1,5WW i 0,3WBT 1 łyżka prażonych ziaren słonecznika to ok. 125 kcal, węglowodany
Dietologmiałby ochotę, to podpowiadam prosty sposób na przepyszne, energetyczne i kolorowe śniadanko. Takie oto kanapeczki „Tradycyjne” i „Nowoczesne”: Składniki: chleb żytni na zakwasie szynka dojrzewająca plasterki żółtego sera łosoś dziki wędzony awokado rzodkiewka czarny kawior pomidor figa odrobina masła Przygotowanie: Kanapka „Tradycyjna”: kromka chleba/masło/szynka dojrzewająca/żółty ser/rzodkiewka/pomidorek Kanapka „Nowoczesna”: kromka
Kate's KitchenZrobienie zakwasu do wypieku chleba jest bardzo proste. Wystarczy mieć: - odpowiednią mąkę - wodę - odrobinę cierpliwości i czasu :-) Czas przygotowywania: minimum
AniaGotuje.pldodatki). Chleby bezglutenowe na drożdżach nie są zbyt skomplikowane i dość łatwe w przygotowywaniu, ale chciałam sięgnąć po zdrowszą wersję. Więc postanowiłam wziąć byka za rogi i upiec chleb bezglutenowy na zakwasie :) Mając zakwas żytni, wpadłam na pomysł, aby użyć go wyprodukowania zakwasu owsianego. Potrzebujecie zatem łyżkę aktywnego zakwasu żytniego 100 g mąki owsianej i wody tyle, aby konsystencja
Delicious Titbitswiedzę. Wspaniali ludzie których tu poznałam dają mi motywację do działania. Każdego dnia zgłębiam tajniki tutejszej kuchni, w zdrowszej, pełnej smaku i ekologicznej wersji. Dotychczas poznałam duszę prawdziwego chleba na domowym zakwasie, kompozycji warzyw otulonych w puszystym cieście frittaty oraz ogrom przepisów na ciasta z wykorzystaniem ogródkowych owoców. Co jeszcze? Razem z Greczynką produkującą miody i włoską
Gawron w rosolepapryki, pomidorów i ogórków. Już nie mogę się doczekać kanapek z własnym, świeżym, ogórkiem. Mam też nadzieje, znajdziemy czas na wdrożenie w życie pieczenia własnego chleba żytniego na zakwasie
Dieta Rozdzielna i ZdrowieFouace nantaise to rodzaj słodkiego drożdżowego ciasta, bazującego głównie na mące, maśle, mleku i cukrze, czasem z dodatkiem odrobiny aromatycznego i słodkiego, ale mocnego alkoholu. Formowane
Grahamka, weka i kajzerkasmaku. Zmiksować do uzyskania pożądanej konsystencji. W razie potrzeby, jeśli masa jest zbyt gęsta, dodać 1-2 łyżki rosołu. Ewentualnie jeszcze doprawić do smaku. Pastę zjedliśmy na chlebie żytnim na zakwasie, z dodatkiem marynowanych pieczarek (mąż) i kiełkami słonecznika
Kuchenne zapiski EdytyБулка ярославская сдобная - skąd taka nazwa, nie wiem, ale mogę przypuszczać, że ma to coś wspólnego z obwodem jarosławskim w Rosji. Być może tam wła ś
Grahamka, weka i kajzerkapotrzeby podlewałam piwem. Całość przygotowywałam mniej więcej 1,5 godziny, jednak czas należy dopasować do „miękkości” mięsa. Powinno być kruchutkie i samo odchodzić od kości. Całość zaserwowałam z chlebem żytnim na zakwasie podpieczonym na ogniu. W celu uzyskania „dymnego” aromatu, danie co jakiś czas mieszałam opaloną w ogniu drewnianą łyżką. Coś wspaniałego
Kate's Kitchenjeszcze bardziej! Papryka słodka, zioła, cebulka, ser i szynka, sprawiają, że mogłabym zajadać się tymi tostami bez końca! Koniecznie musicie ich spróbować! Składniki: – 5-6 kromek żytniego chleba razowego na zakwasie – 2 jajka – 100ml mleka – 1/3 łyżeczki: papryki słodkiej, oregano, tymianku – szczypta papryki ostrej – sól, pieprz – masło Dodatkowo: – 1 cebula
Be Fit Be Strongsałatkami. Warzywa na ciepło też pasują. 🍎 Bardzo rzadko, jedząc chleb, smaruję go masłem. Wolę zjeść chleb bananowy i posmarować go dżemem. Albo zrobić sobie grzanki z chleba żytniego na zakwasie z cienkim plasterkiem sera koziego. Pieczywo jem rzadko, dlatego mam odwagę położyć plasterek nabiału. 🍎 Jeśli jem kaszę to z warzywami. A nawet z owocami. Uwielbiam kaszę gryczaną
Szczęśliwa kuchniapreferujemy gryczaną i jaglaną, stąd też będzie różnorodność przepisów z tymi kaszami w rolach głównych. Wszyscy też ograniczyliśmy pszenicę, w domu jest tylko chleb żytni na zakwasie, ale jedzą go tylko chłopaki, bo ja z Moniką jesteśmy bezglutenowe po ostatnich badaniach alergicznych. Ja oprócz glutenu mam uczulenie na jajka, kurczaka, wołowinę
To co kocham„ Coca ” to nazwa stosowana do szerokiej gamy ciastek, ciast i pieczywa. Coki są przygotowywane i spożywane głównie w Katalonii, wschodniej Aragonii, Walencji, na Balearach i w
Grahamka, weka i kajzerkałyżki oleju +1 łyżka do skropienia mięsa Przepis na sos barbecue znajdziesz w poprzednim poście na moim blog. Do podania mięsa (do wyboru): bułki, lub chleb wiejski na zakwasie dymka lub cebula ogórki kiszone, pikle sałata Przygotowanie: Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Natrzeć karkówkę marynatą, przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika, odstawić
Codziennik KuchennyKanapki z kremowym awokado, ugotowanym na twardo jajkiem oraz piklami z czerwonej cebuli i kaparów. U mnie na aromatycznym chlebie na naturalnym zakwasie, z dużą ilością suszonych pomidorów , oliwek oraz ziół. Idealne na śniadanie, brunch lub lekką kolację. Nie tylko pięknie się prezentuję, ale przede wszystkim wspaniale smakują. Zawierają wszystko to, co uwielbiam. SKŁADNIKI / 2 porcje 1 dojrzałe
cool and mintyodrobiną zupy śmietanę oraz majeranek. Gotujemy 2 minuty, chodzi tylko o przegotowanie zupy, aby mąka straciła swój surowy smak. Można doprawić solą i pieprzem. Gotowe! Podajemy z chlebem. Najlepiej na zakwasie :). Zupa jest w smaku podobna nieco do żurku, jej ostrość zależy od siły użytego chrzanu, ale trzeba pamiętać, że każde przedłużone gotowanie, grzanie zmniejsza intensywność chrzanowego smaku. Spróbujcie
I tu będę miała takie terównież skosztować produktów firmy Orzech jako nadzienie w pysznych rogalikach czy Burgerach wołowych. Na naszym stoisku były produkty najwyższej jakości które używaliśmy do robienia smakołyków. -chleb orkiszowy na zakwasie - Krem z dyni -Bigos z pyszną kiełbaską -Rogaliki z konfiturą śliwkową -Sernik - Galaretkę z owocami -pyszne burgery z wołowiny Wydarzenie uświetnił swoją obecnością Karol Okrasa. Wspaniały
Różowa kuchniazapamiętać i odnaleźć przed następną Wielkanocą. Dziś chlebki upieczone specjalnie do święconkowego koszyczka; szczególnie świątecznego charakteru nadaje im dodatek żurku do ciasta; dzięki temu mają smak zbliżony do chleba pieczonego na zakwasie; ich miąższ jest zwarty ale mięciutki. Pieczone z mieszanki mąki pszennej i żytniej, na świeżych drożdżach, ładnie wyrosły. Szczególnego uroku dodaje im wykonanie gwiaździstych nacięć na wierzchu
6nieboszklankach z łyżką jogurtu, kilkoma listkami oregano i kilkoma ziarnami pieczonej ciecierzycy ( zamiast jogurtem udekorowałam zupę kulką labnehu i listkiem natki pietruszki ) Zupa jest przepyszna z kromką chleba pieczonego na zakwasie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataosiedlowym sklepiku. Najciekawszym dla mnie okazał się fakt, że pomimo ogromnej odległości przekonań, co do filozofii jedzenia między mną a Beatą Pawlikowską, w bardzo podobny sposób przygotowujemy chleby – korzystając z zakwasu, nasion i pozwalając, by miał potrzebny mu czas. Największym zaskoczeniem fakt umieszczenia pośród przepisów jabłka, gdzie przepisem są wskazówki jak się nim delektować w okresie świąt. Nie sądzę
Życie zamknięte w smakualbo chleb czystoziarnisty z SAM’a (lub ich nowy bezglutenowy chleb z nasionami chia!), albo smakowy chleb własnej produkcji. Bardzo marzę o tym, by kiedyś upiec chleb gryczany na zakwasie, ale niestety do tej pory brakowało mi cierpliwości :). Lubię wypieki szybkie, takie które można przygotować na niedzielne śniadanie gdy nadejdzie taka ochota. Dzisiejszy chlebek może i nie jest ekspresowy
Fill The BowlUwielbiam domowe pieczywo i właściwie rzadko zdarza się nam je kupować. Często hoduję żytni zakwas, czasem piekę chleb w piekarniku a w ostateczności sięgam po maszynę, kiedy nie mam czasu na kontrolowanie wypieku. Domowy chleb to jednak całkowicie co innego, takie pieczywo smakuje domem a zapach jaki się w nim unosi podczas pieczenia, świadczy o tym, że ktoś
Mango PapajaWypróbowałam kilka przepisów na chleb żytni na zakwasie ale zawsze coś było nie tak . A to bardzo kwaśny albo za słabo wyrósł a to był bardzo gliniasty. W końcu chyba znalazłam ten najpleszy. Chyba najlepszy bo cały czas piekę wiec może znajdę lepszy. Chlebek jest pyszny a przede wszystkim nie jest bardzo kwaśny. Uwielbiam słonecznik więc nie mogło go zabraknąć
Monia miesza i gotujezrobił. Świetnie smakuje z samym masłem, twarożkiem, dżemami, ale też z wytrwanymi serami i wędlinami. Upieczcie koniecznie! A na razie zobaczcie to cudo, które wyszło z blachy: ------ Podobne: Chleb marchewkowy na zakwasie Puree z marchwi i kalafiora Bułki marchewkowe
Weekendy w domu i ogrodziepromocji, a co warto byłoby podciągnąć? Mimo wszystko Moja wizyta na tym jarmarku - udana. Zakupiona rewelacyjna kiełbasa (Tradycyjne Wyroby Wędliniarskie Jan Fołta w Markowej k/Łańcuta) i wyśmienity chleb żytni na zakwasie, wino gruzińskie oraz miód pitny z lubelskiego Apisa. Spróbowałem m.in. niezwykłej, wędzonej na zimno polędwicy z suma (Ryszard Siudy, Czernichów), skosztowałem delikatnego piwa niepasteryzowanego (Browar Koreb
Right Behind The Kitchensłodkich i wytrawnych wypieków. Mąka z komosy może z powodzeniem służyć do wypieku pieczywa oraz ciast bezpiecznych dla osób pozostających na diecie bezglutenowej. Pyszne są domowe chleby, wypiekane na zakwasie, z dodatkiem mąki z komosy ryżowej. Komosa ryżowa może być serwowana podobnie jak ryż, makaron czy ziemniaki, niektórzy prażą ją dodając do muesli lub sałatek
potrawyregionalneBochenek pyszny, delikatny i bardzo efektowny. Proszę zakupić tylko mąkę z cieciorki i proszę razem ze mną wypiekać pyszne pieczywo. Naprawdę warto wypiekać swój własny chlebek
Moje Małe Czarowaniestopni C do "suchego patyczka". Upieczony chleb posmarować wodą - skórka będzie wtedy lekko błyszczeć. Odstawić chleb do całkowitego ostygnięcia. ------------- Podobne: Chleb toskański Bułki marchewkowe Chleb marchewkowy na zakwasie
Weekendy w domu i ogrodziebardzo smaczne i robi się je z pieczywa pszennego np, bagietki, ciabatty, delikatnie posmarowanego oliwą z oliwek lub olejem. Podobne są do bruschetty, ale ją przygotowuje się z chleba pieczonego na zakwasie. Są niewielkie i idealnie nadają się na przyjęcia jako przekąska albo na szybkie śniadanie. Można je podać z różnymi dodatkami - to już zależy od naszej fantazji kulinarnej. CROSTINI
Zakątek rozkoszy kulinarnychśpię. Dzień jest niestety za krótki, czasu ciągle za mało. Madzia śpi, jeden kot śpi, drugi kot poleciał gdzieś pohasać, a ja robię co trzeba. Czyli dokarmiłem zakwas (po południu chleb z niego będę piekł), wyrobiłem ciasto na chleb pszenny na drożdżach i teraz sobie ten chleb wyrasta spokojnie (zaraz idę wyrabiać ciasto na kolejne dwa - na grilla jedziemy
Marder&Marder Manufacture~domowy chleb żytni na zakwasie z jajkami na twardo, papryką, świeżo zmielonym pieprzem i solą, suszonymi ziołami ; brokuł
breakfast of dreamszwykle bywa (przynajmniej u mnie) potrzeba matką wynalazku. Zabrałam się za chleb bezglutenowy na zakwasie, będąc pewną, że mam mąkę jaglaną, ale gdy w domu jest więcej niż jedna gospodyni, to różnie to bywa... Po mące jaglanej pozostało tylko wspomnienie... Na szczęście kaszy jaglanej zawsze mam zapas. I widocznie tak właśnie miało być, bo ta własna mąka jest o wiele
Smaczne ZdroweSkładniki: 1 pomidor 1/2 pomarańczowej papryki 5-6 rzodkiewek 6-7 liści botwiny 3-4 liście sałaty rzymskiej dwie kromki chleba żytniego na zakwasie 2 plastry żółtego sera np. gouda, choć osobiście polecam parmezan chili, sól, pieprz sok z 1/2 limonki Pomidora kroimy na pół, paprykę zostawiamy w kawałku. Warzywa doprawiamy solą, pieprzem i chili. Wkładamy do piekarnika nagrzanego
Mango Papajawięc było w czym wybierać. Padło na Panini,czyli włoską kanapeczkę na ciepło.Uwielbiam wszelkie tosty,więc nie miałam żadnego problemu z doborem pysznych składników. Składniki: 2 kromki chleba (przygotowanego na zakwasie żytnim) susozne pomidory mozzarella gorgonzola świeża botwinka salami Sposób przygotowania: Wszystkie składniki układamy warstwami na kromce pieczywa,którą ukłądamy na rozgrzanym grillu. Przykrywamy druą kromką i zapiekamy
Wielki apetytOstatnio mam okres bułkowy. Może dlatego, że wybrałem się niedawno na coroczną przedświąteczną trasę po rodzinie, i w każdym miejscu namawiano mnie, abym coś upiekł. Musiało
Grahamka, weka i kajzerkaBardzo często, o ile nie najczęściej, nowe przepisy powstają na bazie innych, już sprawdzonych. Tu się coś się doda, tam coś się zmieni, czegoś się zapomni
Grahamka, weka i kajzerkaConcha to jeden z najbardziej tradycyjnych, rozpoznawalnych i popularnych słodkich meksykańskich wypieków. Słodka bułka drożdżowa, mięciutka, puszysta i aromatycznie pachnąca, pokryta słodką skorupką, na której odciśnięty
Grahamka, weka i kajzerkaczyli bez mleka, serwatki w proszku, jajek w proszku czy innego nabiału w proszku - etykiety teraz są prawie wszędzie i nie jest trudno znaleźć coś dla siebie.My kupujemy chleb mieszany na zakwasie, bagietki, ciabatty, bułki wieloziarniste. W większości sklepów, wbrew pozorom, znajdzie się jakieś bezmleczne pieczywo. gorące wiatraczki francuskie z konfiturami Kanapki to nie wszystko, mamy jeszcze nasze ukochane naleśniki
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEgotować; - jeśli pieczarki za mało natłuściły zupę, dodać łyżkę lub dwie oleju; - jeśli za mało pieprzu, czosnku, dodajemy swobodnie tyle, żeby smakowało, maggi pasuje też :) Można zagryzać dobrym chlebem, oczywiście na zakwasie :) Podobnie jak to danie , żur smakuje obłędnie wieczorem, kiedy odstoi już pół dnia na piecu; możecie mieć problem ze schowaniem go do lodówki, bo jeszcze chochla, jeszcze
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE„Kotki Łucji”, bo tak w dosłownym tłumaczeniu można nazwać szwedzkie bułki szafranowe Lussekatt (w liczbie mnogiej Lussekatter), nazwę zawdzięczają Świętej Łucji z Syrakuz. W Szwecji
Grahamka, weka i kajzerkaZnalazłem bułki na jednym z hiszpańskich blogów, spodobały mi się, i od razu wiedziałem, że prędzej czy później będą pieczone. Bułki są prześliczne, błyszczą niesamowicie, są
Grahamka, weka i kajzerkaPolworony to przede wszystkim hiszpańskie ciasteczka bożonarodzeniowe, ale również świetnie spisują się jako słodka przekąska na Sylwestra. Właściwe to przekąska dobra na każda okazję, bo kto
Grahamka, weka i kajzerkaPolworony, w wersji orzechowej , już piekłem. Teraz prezentuję wersję jednocześnie bardziej i mniej klasyczną. Bardziej klasyczna, bo z migdałami. Mniej klasyczna, bo z czekoladowe (tzn. z
Grahamka, weka i kajzerkadodać oliwę, ocet i doprawić przyprawami - schłodzić w lodówce ok 2-3 godzin - podawać z pociętymi w kosteczkę warzywami (ogórek, papryka oraz cebula) oraz z kawałkami chleba pszennego na zakwasie - jeżeli gazpacho nam się dobrze nie schłodziło podajemy z kostkami lodu Smacznego
Basia w kuchniSkoro powiedziało się A, trzeba powiedzieć B. Skoro zrobiło się Poolish , trzeba go wykorzystać. I tak wybór padł na delikatne bułeczki pszenne, odnalezione na hiszpańskojęzycznym blogu
Grahamka, weka i kajzerkaRodzaj długich, słodkich azjatyckich bułeczek, ułożonych w rzędach i pieczonych w prostokątnych, lub kwadratowych foremkach. Są delikatnie słodkie, miękkie i puszyste, na dodatek cieszą oko nietypową
Grahamka, weka i kajzerkaBułeczki o delikatnym miękiszu i zaskakującym środku. Tang Zhong dał puszystość, kurczak w curry smak, który był niespodzianką dla tych, którzy zdążyli spróbować bułeczki. A było
Grahamka, weka i kajzerkaWariacja na temat focacci - rodzaju włoskiego pieczywa, płaskiego i pokrytego ziołami oraz innym dodatkami, powiązanego z popularną pizzą. Każdy region Włoch może się pochwalić własną odmianą
Grahamka, weka i kajzerkaPierwszy przepis z serii W meksykańskim piekarniku ciotki Hankity . W ramach rewanżu za wysłany jej przepis na nasz żurek, ciotka przysłała przepis na ciasto chyba
Grahamka, weka i kajzerkaSzybkie i łatwe w wykonaniu włoskie bułki (a może małe chlebki?). Pieczywo charakterystyczne dla rejonów Lombardii i Piemontu, najbardziej znane jest w mieście Pawia, jest obłe
Grahamka, weka i kajzerkaCiepła czerwcowa niedziela, przyjaciele zapraszają na przydomowego grila. Nie wypada zatem pójść z pustymi rękoma. Szybki przegląd lodówki - jajka są, drożdże są, mleko i masło też
Grahamka, weka i kajzerkaJedno z najsmaczniejszych i najbardziej klasycznych ciast, robionych w okolicach Guadalajary, gdzie uznawane jest za ciasto tradycyjne. Bardzo delikatny smak, przesiąknięty aromatem śmietany - należy użyć prawdziwej
Grahamka, weka i kajzerkaSzewc szyje, a bez butów chodzi! Tak mi powiedziano wytykając paluchem to, że Grahamka, weka i kajzerka nie ma przepisu ani na grahamkę, ani na wekę
Grahamka, weka i kajzerkaDobre przepisy należy wykorzystywać, eksperymentować z nimi, szukać inspiracji i odnajdywać nowe smaki i zapachy. Dlatego też po znalezieniu i wypróbowaniu przepisu Adama Piekarza na przepyszne
Grahamka, weka i kajzerkaPowoli się zbliża czas pieczenia pierników, a bez przyprawy korzennej - z piernikiem ani rusz. A skoro sami pieczemy piernik, sami też zrobimy przyprawę - omijając z daleka
Grahamka, weka i kajzerkaPrzyprawa piernikowa gotowa, zapał do pieczenia jest, zbliża się wigilijno-piernikowe szaleństwo. Jako dotychczasowy piernikowy konsument, rzucam się w piernikowy wir. Wszyscy pieką pierniki, piekę i
Grahamka, weka i kajzerkaW opasłym tomie „Kuchnia polska.Potrawy regionalne" znalazłem zwracający uwagę przepis na piernik. Po pierwsze śmietana (potrzebna sodzie), po drugie skromnie przyprawiony - tylko cynamon i zmielone goździki
Grahamka, weka i kajzerkaKolejny piernik, i jak każdy inny - smaczny. W odróżnieniu od pozostałych, które do tej pory przewinęły się przez mój piekarnik, jest znacznie bardziej wilgotny, i zawiera
Grahamka, weka i kajzerkaTym razem słodki smak Hiszpanii. Polworony - ciasteczka zazwyczaj małe, zrobione z mąki, smalcu i cukru, pieczone w gorącym piekarniku. Delikatne, w ustach rozpadają się prawie na
Grahamka, weka i kajzerkaPropozycja dla posiadających nadmiar słodu czekoladowego, a już nie chcą kolejny raz robić podpiwka. Bułki słodowe na zakwasie pszennym, a właściciwie na mieszance zakwasu z rozczynem
Grahamka, weka i kajzerkaZ niedawno zakończonej podróży do Szkocji, pierwszej zresztą, przywiozłem wspomnienia, kilkaset zdjęć, szkocki beret Tam o'shanter (w kilcie nie odważyłbym się wyjść na ulicę, ale
Grahamka, weka i kajzerkaByć w Szkocji i nie zjeść tradycyjnych szkockich ciasteczek Shortbread? To jest niemożliwe. Kruche i o charakterystycznym maślanym smaku shortbread pochodzą ze Szkocji i są jej
Grahamka, weka i kajzerkaMelasowe skony, skony z melasą. Na śniadanie w szkockim stylu, ale z odrobiną naszego, polskiego aromatu. O tym jednak później. Najpierw o skonach. „Scone" to typowa
Grahamka, weka i kajzerkaPrzepis na te proste skony udowadnia, iż mając kilka podstawowych składników, które chyba zawsze są pod ręką, w krótkim czasie można przygotować prawdziwie eleganckie bułki w
Grahamka, weka i kajzerkaParlies to małe biskwity, o smaku i aromacie imbiru. Często zwane Edinburgh Parliament Biscuits (biskwity edynburgskiego parlamentu), ze względu na ich olbrzymią popularność w kręgach rządowych
Grahamka, weka i kajzerkaDzisiaj coś szybkiego i słodkiego - Tantallon cakes. Szkockie biskwity, choć bliżej im jest do shortbreadów , niż do herbatników. Bardzo proste do wykonania. Nie dłużej niż w
Grahamka, weka i kajzerkaPrezentując kiedyś przepis na proste szkockie shortbready wspomniałem, że zazwyczaj wypieka się je w trzech kształtach: dużego okrągłego placka dzielonego na trójkąty, małych okrągłych ciastek i
Grahamka, weka i kajzerkaKolejny przepis ze zbiorów tradycyjnego polskiego piekarnictwa A.D.1959 . Na uwagę zasługuje fakt, że receptura nie zawiera masła, tylko margarynę. Sądzę, że w tamtych czasach robiono to
Grahamka, weka i kajzerkaziołowy aromat, dzięki dodanym przyprawom. A tajemnicy Wam powiem, że u nas w domu największa walka jest o tę galaretkę :-). Do schabu zdecydowanie polecam domowy razowy chleb na żytnim zakwasie . Inspirowałam się przepisem Berniki z bloga Mojego kulinarnego pamiętnika . Schab ze słoika Czas przygotowania: 6 godzin Składniki: 1 kg schabu 20 g soli do peklowania 1 łyżeczka pieprzu
Kulinarne przygody Gatityjeśli nie lubicie gładkiej pasty zamiast ją miksować, wszystkie składniki możecie rozgnieść przy pomocy widelca. Mnie taka pasta najbardziej smakuje z ciemnym domowym pieczywem, dziś był to chleb na żytnim zakwasie z ziarnem orkiszu . Rybna pasta twarożkowa Składniki: 1 wędzona makrela o wadze 250 g 250 g białego sera półtłustego 3 łyżki śmietany 18 % 1/2 cebuli
Kulinarne przygody Gatitykażdego dnia jem kromkę tego chleba trzymanego w lnianym worku i trzymanego w zwykłej reklamówce. I opisuję skrzętnie :) Przepis podpatrzyłem w jednej z grup kulinarnych na Facebooku. Dziękuję zatem Basi, która ten przepis zamieściła (ja go nieznacznie zmodyfikowałem). Składniki na 2 bochenki: Zaczyn: 540 g mąki żytniej typ 2000 540 ml wody 220 g zakwasu żytniego Ciasto właściwe(...)ciasto urośnie do krawędzi formy. Powinno to trwać 2-6 godzin, z zależności przed wszystkim od temperatury i siły zakwasu. Ja swoje formy trzymałem w piekarniku nastawionym na około 35-40 stopni. Nagrzewamy piekarnik do 230 stopni i pieczemy chleb przez 15 minut. Potem zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce
Marder&Marder Manufacturegryczana ( u mnie zmielona kasza gryczana) : 2/3 szklanki Szklanka wody 3 łyżki gęstego zakwasu żytniego razowego łyżka soli łyżka miodu Wszystkie składniki wymieszałam bardzo krótko - tylko do połączenia. Ciasto wyszło gęste, zwarte i nieklejące się do rąk. Odstawiłam na 15 minut w ciepłym miejscu - pierwsze wyrastanie chleba razowego powinno być krótkie, gdyż nie ma on potem siły na właściwe wyrastanie(...)chleb w smaku ok. Zrobiłam powtórkę i dolałam tym razem więcej wody. Proporcje mąk i pozostałych składników pozostawiłam bez zmian. Wyszło lepiej, dużo lepiej. Przepis ostateczny jest taki : Mąka żytnia typ 720 : szklanka Mąka żytnia razowa typ 2000 : 1/2 szklanki Mąka gryczana ( lub zmielona kasza gryczana) : 2/3 szklanki 1 i 1/3 szklanki wody 3 łyżki gęstego zakwasu razowego żytniego łyżka
apetytnapieczenieMój pierwszy chleb na zakwasie. Wybrałam prosty do zrobienia bo nie mam wprawy w pieczeniu chleba. Jednak muszę powiedzieć, że jak na mój pierwszy raz jestem zadowolona. Chrupiąca skórka a w środku mięciutki. Zakwas w lodówce mam więc teraz częściej będę eksperymentowała z domowym pieczywem. Składniki: 220 g zakwasu żytniego klik 100 g mąki żytniej typ 720 Młyn Kopytowa(...)wysmarowania formy otręby żytnie do wysypania formy ziarna sezamu do posypania Przygotowanie: Formę wysmarować olejem i wysypać otrębami żytnimi. Do misy z miksera wkładamy wszystkie składniki na chleb i miksujemy na średnich obrotach około 7-8 minut. Ciasto przełożyć do formy i przykryć folią spożywczą wysmarowaną olejem. Odłożyć do wyrastania w ciepłe miejsce na około
Ala piecze i gotujejasnym też będzie smaczny. Postawiłam tym razem blaszkę w ciepłym miejscu i po niecałych 6 godzinach wyrastania upiekłam chleb. Składniki : 2 szklanki mąki żytniej jasnej typ 720 szklanka mąki pszennej typ 650 łyżeczka cukru płaska łyżka drobnej soli 3 łyżki gęstego zakwasu żytniego razowego 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody Wykonanie : Do dużej miski przesiałam mąkę pszenną, wsypałam mąkę żytnią
apetytnapieczenienacięłam ciasto zbyt słabo i nie uzyskałam zamierzonego efektu. Nic to, chleb zdrowy i pyszny a kromki niezbyt duże :) Bardzo dziękuję domowym piekarzom za wspólne pieczenie! Orkiszowy chleb dekoracyjny Zaczyn 2 łyżki zakwasu z mąki orkiszowej ciemnej lub żytniej, 200g mąki orkiszowej ciemnej, 350g wody. Wieczór, dzień przed pieczeniem chleba mieszamy składniki w misce i pozostawiamy do fermentacji
Leśny Zakąteknacięłam ciasto zbyt słabo i nie uzyskałam zamierzonego efektu. Nic to, chleb zdrowy i pyszny a kromki niezbyt duże :) Bardzo dziękuję domowym piekarzom za wspólne pieczenie! Orkiszowy chleb dekoracyjny Zaczyn 2 łyżki zakwasu z mąki orkiszowej ciemnej lub żytniej, 200g mąki orkiszowej ciemnej, 350g wody. Wieczór, dzień przed pieczeniem chleba mieszamy składniki w misce i pozostawiamy do fermentacji
Leśny Zakątekdosłownie chwilkę a natychmiast przenosi nas w świat dzieciństwa i świętowania. Najzdrowsza jest z sardynkami i z domowym pieczywem. W tym roku będę mieć na stole chleb bio na naturalnym zakwasie z piekarni Putka. Bochenki są małe i cieżkie, więc można będzie spróbować past kanapkowych z chlebem pszenno – żytnim bio, razowym z jagodami goji lub z chlebem żytnim bio. Składniki(...)składniki oprócz natki miksujemy na gładką masę. Dekorujemy natką i podajemy z pieczywem. Zupa z rzeżuchy To dużo zdrowsza i lżejsza opcja niż tradycyjny żurek. Nie trzeba przejmować się zakwasem, dietą, ani tym, że przesadzimy ze świątecznym obżarstwem. To też dobry sposób, żeby zagospodarować rzeżuchę, która była ozdobą świątecznego stołu, lub którą wyhodowaliśmy sobie sadząc domowe kiełki. Składniki: pęczek włoszczyzny
Ugotowane pozamiataneChleb ten pochodzi z Łatgalii , historycznej krainy będąca obecnie częścią Łotwy. Przez 211 lat Łatgalia była częścią I Rzeczpospolitej i zwana była wtedy Inflantami polskimi. Chleb ten robi się na zakwasie żytnim, dodając w trakcie zakwaszania zaparzonej mąki niewielką ilość drożdży. Oryginalny przepis podaje dodatek 1,5 drożdży prasowanych, Siergiej używał 3 g drożdży prasowanych, ja dodałem(...)sól 2 g - kminek mielony 1,5 g - drożdże prasowane 30 g - melasa 20 g - słód jasny żytni Kolejne etapy wykonania chleba rozłożyłem w czasie w następujący sposób: 9:00 Zakwas 15:00 Zaparka 18:00 Zakwaszona zaparka 21:00 Zakwaszona zaparka -mieszanie 1:00 Fermentowana zaparka 14:00 Ciasto właściwe 16:00 Formowanie 18:00 Pieczenie
Przepisy na domowy ser i chlebmąka tortowa, a w czasach koronawirusa nie ma w sklepach drożdży lub bardzo trudno je kupić, więc jest to wyjście z sytuacji. Jednak, żeby upiec pierwszy chleb, trzeba uzbroić się w cierpliwość. Hodowanie zakwasu trwa dłużej niż to jest z zakwasem żytnim, bowiem do pieczenia nadaje się dopiero po 8 dniach. Wcześniej jest za słaby. Potem tylko trzeba go dokarmiać
Bułka z Chlebemgrudniowej piekarni Amber wybrała przepis Gucia na ciekawy w kształcie chleb pszenno-orkiszowy. Cieszę się, że udało mi się znaleźć odpowiednie słoiki (o pojemności 0,7 l) i upiekłam ten zaskakujący chleb o chrupiącej skórce i bogatym smaku. Chlebki upiekłam ze zmniejszonej ilości składników, na próbę. To może być ciekawy pomysł na świąteczny podarunek, więc warto zgromadzić odpowiednie słoiki. Składniki(...)kranu) Zakwas (rano w piątek) 70g mąki żytniej typ 720/960/1400/2000 (do wyboru, ale najlepsze to 960 lub 1400) 70g letniej wody 20g zakwasu z lodówki Wszystkie składniki wymieszać i pozostawić w temp. pokojowej na 8-12 godzin. Ciasto (wieczorem w piątek) Do większej miski lub pojemnika wlać wodę i rozpuścić sól i miód, a następnie zakwas. Dodać pozostałe składniki
Weekendy w domu i ogrodziechleb. Wy też próbujcie bo chleb jest bardzo prosty w wykonaniu, chwilę się na niego czeka a potem pyszny bochen jeden czy drugi ląduje na stole. Chleb piecze się bez tradycyjnego zakwasu czy drożdży piekarskich a tylko na wodzie zakwasowej w której pracują dzikie drożdże. Sama nie przypuszczałam że moc dzikich drożdży jest tak wielka że unoszą takie ciężkie mąki
Moje Małe CzarowanieCzy można dodać do ciasta chlebowego ziemniaki ? Okazuje się, że jak najbardziej bo chleb wyjdzie smaczny, wilgotny i długo będzie trzymał świeżość. Rzadko udaje mi się
Smaczna Pyzasię w pieczeniu chlebów żytnich. Co do rodzynek i innych suszonych owoców - należy je sparzyć gorącą wodą, by pozbyć się substancji konserwującej. Przepis : Składniki : Zużyłam 2 szklanki mąki żytniej typ 720, 2/3 szklanki otrąb żytnich, 1/3 szklanki cukru, łyżeczkę soli, 150 g ( 3/4 szklanki) rodzynek - sparzonych i odsączonych*, 490 ml ciepłej wody i 2 łyżki zakwasu razowego żytniego. * proponuje dać(...)odstawiłam do wyrastania - zajęło to u mnie 7,5 godziny Pieczenie : Przez pierwsze 20 minut piekłam w temp. 220 stopni, kolejne 35 minut w 200 Ważne ! Zarówno ten chleb jak i inne żytnie dobrze jest piec wieczorem - miąższ się bardziej " ustabilizuje
apetytnapieczenie