chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:150/261)

Schab ze słoika 310

ziołowy aromat, dzięki dodanym przyprawom. A tajemnicy Wam powiem, że u nas w domu największa walka jest o tę galaretkę :-). Do schabu zdecydowanie polecam domowy razowy  chleb na żytnim zakwasie . Inspirowałam się przepisem Berniki z bloga  Mojego kulinarnego pamiętnika . Schab ze słoika Czas przygotowania: 6 godzin Składniki: 1 kg schabu 20 g soli do peklowania 1 łyżeczka pieprzu

Kulinarne przygody Gatity
Rybna pasta twarożkowa 179

jeśli nie lubicie gładkiej pasty zamiast ją miksować, wszystkie składniki możecie rozgnieść przy pomocy widelca. Mnie taka pasta najbardziej smakuje z ciemnym domowym pieczywem, dziś był to  chleb na żytnim zakwasie z ziarnem orkiszu . Rybna pasta twarożkowa  Składniki: 1 wędzona makrela o wadze 250 g 250 g białego sera półtłustego 3 łyżki śmietany 18 % 1/2 cebuli

Kulinarne przygody Gatity
Chleb żytnio-orkiszowy (worek lniany, część 2) 87

każdego dnia jem kromkę tego chleba trzymanego w lnianym worku i trzymanego w zwykłej reklamówce. I opisuję skrzętnie :) Przepis podpatrzyłem w jednej z grup kulinarnych na Facebooku. Dziękuję zatem Basi, która ten przepis zamieściła (ja go nieznacznie zmodyfikowałem). Składniki na 2 bochenki: Zaczyn: 540 g mąki żytniej typ 2000 540 ml wody 220 g zakwasu żytniego Ciasto właściwe(...)ciasto urośnie do krawędzi formy. Powinno to trwać 2-6 godzin, z zależności przed wszystkim od temperatury i siły zakwasu. Ja swoje formy trzymałem w piekarniku nastawionym na około 35-40 stopni. Nagrzewamy piekarnik do 230 stopni i pieczemy chleb przez 15 minut. Potem zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce

Marder&Marder Manufacture
Chleb razowy gryczany na zakwasie 127

gryczana ( u mnie zmielona kasza gryczana) : 2/3 szklanki Szklanka wody 3 łyżki gęstego zakwasu żytniego razowego łyżka soli łyżka miodu Wszystkie składniki wymieszałam bardzo krótko - tylko do połączenia. Ciasto wyszło gęste, zwarte i nieklejące się do rąk. Odstawiłam na 15 minut w ciepłym miejscu - pierwsze wyrastanie chleba razowego powinno być krótkie, gdyż nie ma on potem siły na właściwe wyrastanie(...)chleb w smaku ok. Zrobiłam powtórkę i dolałam tym razem więcej wody. Proporcje mąk i pozostałych składników pozostawiłam bez zmian. Wyszło lepiej, dużo lepiej. Przepis ostateczny jest taki : Mąka żytnia typ 720 : szklanka Mąka żytnia razowa typ 2000 : 1/2 szklanki Mąka gryczana ( lub zmielona kasza gryczana) : 2/3 szklanki 1 i 1/3 szklanki wody 3 łyżki gęstego zakwasu razowego żytniego łyżka

apetytnapieczenie
Chleb orkiszowo żytni na zakwasie 178

Mój pierwszy chleb na zakwasie. Wybrałam prosty do zrobienia bo nie mam wprawy w pieczeniu chleba. Jednak muszę powiedzieć, że jak na mój pierwszy raz jestem zadowolona. Chrupiąca skórka a w środku mięciutki. Zakwas w lodówce mam więc teraz częściej będę eksperymentowała z domowym pieczywem. Składniki: 220 g zakwasu żytniego klik 100 g mąki żytniej typ 720 Młyn Kopytowa(...)wysmarowania formy otręby żytnie do wysypania formy ziarna sezamu do posypania   Przygotowanie: Formę wysmarować olejem i wysypać otrębami żytnimi. Do misy z miksera wkładamy wszystkie składniki na chleb i miksujemy na średnich obrotach około 7-8 minut. Ciasto przełożyć do formy i przykryć folią spożywczą wysmarowaną olejem. Odłożyć do wyrastania w ciepłe miejsce na około

Ala piecze i gotuje
Chleb żytnio - pszenny 200

jasnym też będzie smaczny. Postawiłam tym razem blaszkę w ciepłym miejscu i po niecałych 6 godzinach wyrastania upiekłam chleb. Składniki : 2 szklanki mąki żytniej jasnej typ 720 szklanka mąki pszennej typ 650 łyżeczka cukru płaska łyżka drobnej soli 3 łyżki gęstego zakwasu żytniego razowego 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody Wykonanie : Do dużej miski przesiałam mąkę pszenną, wsypałam mąkę żytnią

apetytnapieczenie
Piekarnia listopadowa u Amber 114

nacięłam ciasto zbyt słabo i nie uzyskałam zamierzonego efektu. Nic to, chleb zdrowy i pyszny a kromki niezbyt duże :) Bardzo dziękuję domowym piekarzom za wspólne pieczenie! Orkiszowy chleb dekoracyjny Zaczyn 2 łyżki zakwasu z mąki orkiszowej ciemnej lub żytniej, 200g mąki orkiszowej ciemnej, 350g wody. Wieczór, dzień przed pieczeniem chleba mieszamy składniki w misce i pozostawiamy do fermentacji

Leśny Zakątek
Piekarnia listopadowa u Amber 157

nacięłam ciasto zbyt słabo i nie uzyskałam zamierzonego efektu. Nic to, chleb zdrowy i pyszny a kromki niezbyt duże :) Bardzo dziękuję domowym piekarzom za wspólne pieczenie! Orkiszowy chleb dekoracyjny Zaczyn 2 łyżki zakwasu z mąki orkiszowej ciemnej lub żytniej, 200g mąki orkiszowej ciemnej, 350g wody. Wieczór, dzień przed pieczeniem chleba mieszamy składniki w misce i pozostawiamy do fermentacji

Leśny Zakątek
Wielkanocne last minute: 10 najszybszych przepisów na Wielkanoc 128

dosłownie chwilkę a natychmiast przenosi nas w świat dzieciństwa i świętowania. Najzdrowsza jest z sardynkami i z domowym pieczywem. W tym roku będę mieć na stole chleb bio na naturalnym zakwasie z piekarni Putka. Bochenki są małe i cieżkie, więc można będzie spróbować past kanapkowych z chlebem pszenno – żytnim bio, razowym z jagodami goji lub z chlebem żytnim bio. Składniki(...)składniki oprócz natki miksujemy na gładką masę. Dekorujemy natką i podajemy z pieczywem. Zupa z rzeżuchy To dużo zdrowsza i lżejsza opcja niż tradycyjny żurek. Nie trzeba przejmować się zakwasem, dietą, ani tym, że przesadzimy ze świątecznym obżarstwem. To też dobry sposób, żeby zagospodarować rzeżuchę, która była ozdobą świątecznego stołu, lub którą wyhodowaliśmy sobie sadząc domowe kiełki. Składniki: pęczek włoszczyzny

Ugotowane pozamiatane
Chleb żytni pełnoziarnisty łatgalski (Łotwa) 146

Chleb ten pochodzi z Łatgalii , historycznej krainy będąca obecnie częścią Łotwy. Przez 211 lat Łatgalia była częścią I Rzeczpospolitej i zwana była wtedy Inflantami polskimi.  Chleb ten robi się na zakwasie żytnim, dodając w trakcie zakwaszania zaparzonej mąki niewielką ilość drożdży. Oryginalny przepis podaje dodatek 1,5 drożdży prasowanych, Siergiej używał 3 g drożdży prasowanych, ja dodałem(...)sól 2 g - kminek mielony 1,5 g - drożdże prasowane 30 g - melasa 20 g - słód jasny żytni Kolejne etapy wykonania chleba rozłożyłem w czasie w następujący sposób: 9:00 Zakwas  15:00 Zaparka  18:00 Zakwaszona zaparka 21:00 Zakwaszona zaparka -mieszanie 1:00 Fermentowana zaparka  14:00 Ciasto właściwe 16:00 Formowanie 18:00 Pieczenie

Przepisy na domowy ser i chleb
Zakwas pszenny na chleb i bułki 91

mąka tortowa, a w czasach koronawirusa nie ma w sklepach drożdży lub bardzo trudno je kupić, więc jest to wyjście z sytuacji. Jednak, żeby upiec pierwszy chleb, trzeba uzbroić się w cierpliwość. Hodowanie zakwasu trwa dłużej niż to jest z zakwasem żytnim, bowiem do pieczenia nadaje się dopiero po 8 dniach. Wcześniej jest za słaby. Potem tylko trzeba go dokarmiać

Bułka z Chlebem
Chleb orkiszowy pieczony w słoikach 69

grudniowej piekarni Amber wybrała przepis Gucia na ciekawy w kształcie chleb pszenno-orkiszowy. Cieszę się, że udało mi się znaleźć odpowiednie słoiki (o pojemności 0,7 l) i upiekłam ten zaskakujący chleb o chrupiącej skórce i bogatym smaku. Chlebki upiekłam ze zmniejszonej ilości składników, na próbę. To może być ciekawy pomysł na świąteczny podarunek, więc warto zgromadzić odpowiednie słoiki. Składniki(...)kranu) Zakwas (rano w piątek) 70g mąki żytniej typ 720/960/1400/2000 (do wyboru, ale najlepsze to 960 lub 1400) 70g letniej wody 20g zakwasu z lodówki Wszystkie składniki wymieszać i pozostawić w temp. pokojowej na 8-12 godzin. Ciasto (wieczorem w piątek) Do większej miski lub pojemnika wlać wodę i rozpuścić sól i miód, a następnie zakwas. Dodać pozostałe składniki

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb na dzikich drożdżach z agrestu i moreli 159

chleb. Wy też próbujcie bo chleb jest bardzo prosty w wykonaniu, chwilę się na niego czeka a potem pyszny bochen jeden czy drugi ląduje na stole. Chleb piecze się bez tradycyjnego zakwasu czy drożdży piekarskich a tylko na wodzie zakwasowej w której pracują dzikie drożdże. Sama nie przypuszczałam że moc dzikich drożdży jest tak wielka że unoszą takie ciężkie mąki

Moje Małe Czarowanie
Domowe pieczywo - Chleb żytni z ziemniakami, na zakwasie 206

Czy można dodać do ciasta chlebowego ziemniaki ? Okazuje się, że jak najbardziej bo chleb wyjdzie smaczny, wilgotny i długo będzie trzymał świeżość. Rzadko udaje mi się

Smaczna Pyza
Chleb żytni z rodzynkami 184

się w pieczeniu chlebów żytnich. Co do rodzynek i innych suszonych owoców - należy je sparzyć gorącą wodą, by pozbyć się substancji konserwującej. Przepis : Składniki : Zużyłam 2 szklanki mąki żytniej typ 720, 2/3 szklanki otrąb żytnich, 1/3 szklanki cukru, łyżeczkę soli, 150 g ( 3/4 szklanki) rodzynek - sparzonych i odsączonych*, 490 ml ciepłej wody i 2 łyżki zakwasu razowego żytniego. * proponuje dać(...)odstawiłam do wyrastania - zajęło to u mnie 7,5 godziny Pieczenie : Przez pierwsze 20 minut piekłam  w temp. 220 stopni, kolejne 35 minut w 200 Ważne ! Zarówno ten chleb jak i inne żytnie dobrze jest piec wieczorem -  miąższ się bardziej " ustabilizuje

apetytnapieczenie