jakiś czas napiszę o tym ciut więcej. Korzystam głównie z zielonych i białych warzyw, z kasz bezglutenowych, makaronów. Jemy jedynie kurczaka, indyka, ryby, białe sery i inne chleby żytnie na zakwasie. Sprawia mi to trochę trudności, ale powoli się w tym odnajduję. Odnajduję się już na tyle dobrze, że gotowanie znowu sprawia mi przyjemność. Parę tygodni temu miałam jakąś blokadę
KardamonovyCheddar, Grana padano 2 małe lub 1 duża sałata rzymska (ewentualnie sałata lodowa) 2 jajka ugotowane na twardo 250g pomidorów koktajlowych lub zwykłych 100g pieczywa na grzanki do wyboru: chleb żytni lub pszenny, bagietki 1 ząbek czosnku łyżka masła 3 łyżki oleju roślinnego lub oliwy do marynowania kurczaka tłuszcz do obsmażenia kurczaka (oliwa, smalec gęsi) do smaku: sól, świeżo zmielony(...)papryki. Kurczaka obtaczam w marynacie i odstawiam na 30 minut, aby mięso przeszło smakiem przypraw. Kawałki kurczaka zamarynowane. W tym czasie ulubione pieczywo (kromki chleba lub bagietka – ja użyłam czerstwego chleba żytniego na zakwasie) kroję w kostkę. Ząbek czosnku siekam drobno. Następnie smaruję pieczywo masłem i obsypuję posiekanym czosnkiem. Na tej samej patelni na nie dużym ogniu zarumieniam przygotowane
Ania gotujeszampan z kwiatów czarnego bzu – leśny dżin – ryż z koniczyną łąkową – masło stokrotkowe – pokrzywowe leniwe Jesień – kawa z żołędzi i prażonej bukwi – chleb żołędziowy na zakwasie – ocet z owoców dzikiej róży – dżem jarzębinowy – tarninówka z miodem – wino wrzosowe Zima – ocet z szyszek jodły i jabłek – pobazina, czyli leszczynowy
Tajemnice SmakuDodaj do koszyka Deska Gąska Apolonia – średnia Dodaj do koszyka Polecane przepisy: – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – chleb z garnka – bagietki – kajzerki – chleb pszenny na zakwasie – chlebek z cukinii – chlebek zapiekany z szynką i serem – focaccia z pomidorami – bułki do hamburgerów – focaccia z rozmarynem – paluszki
nietylkopasta.plpotrawy. Mamy też przepisy podstawowe na np. domowe mleko roślinne, twarogi i serki wegańskie, dowiemy się jakie są zamienniki jaj. W książce znajdziemy też bardzo fajne przepisy na chleb. Oczywiście na zakwas też. Nie zabrakło też i słodkich propozycji. Są kruche babeczki z budyniem, rogala z domową nutellą czy tort czekoladowy. Jest na pewno z czego wybierać. Jeśli szukacie więc
kruche babeczkismakuje. I dużym, i małym. No i zawiera śladową ilość węglowodanów. Ta pasta jajeczna to smarowidło doskonałe. Smak dzieciństwa mojego i moich dzieci. Świetnie smakuje z owsianym chlebem , z chlebem żytnim na zakwasie czy z gryczanymi blinami. Ja najchętniej zjadam ją na plasterkach czerwonej papryki i ogórka. Zawsze ją robię tak samo i zawsze wychodzi wyborna. Jest super prosta
Dietologkilka wskazówek jak go zrobić i co można do niego wykorzystać. Polecane przepisy: – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – chleb z garnka – bagietki – kajzerki – chleb pszenny na zakwasie – focaccia z rozmarynem – paluszki chlebowe grissini – cebularze FOCCACIA Przygotowanie : 18-20 h Składniki ciasto: – 600 g mąki pszennej
nietylkopasta.plsmakuje. I dużym, i małym. No i zawiera śladową ilość węglowodanów. Ta pasta jajeczna to smarowidło doskonałe. Smak dzieciństwa mojego i moich dzieci. Świetnie smakuje z owsianym chlebem , z chlebem żytnim na zakwasie czy z gryczanymi blinami. Ja najchętniej zjadam ją na plasterkach czerwonej papryki i ogórka. Zawsze ją robię tak samo i zawsze wychodzi wyborna. Jest super prosta
Dietologasta do chleba z czerwonej fasoli z marynowanym zielonym pieprzem. Wiele lat temu kupiłam pierwszy słoiczek zielonego marynowanego pieprzu. I od tamtej pory kupowany jest jest stale przez nas kupowany. Ma wyjątkowy smak i bogaty aromat, a przy tym delikatniejszy niż czarny. Jest wspaniałym dodatkiem do past, sosów czy ryb. Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 1 cebula(...)Fasolę odsączyć z zalewy, przełożyć do rozdrabniacza i zmiksować z cebulką na pastę. Doprawić solą i pieprzem oraz dodać łyżeczkę zielonego marynowanego pieprzu. Pozdawać z grzanką z chleba żytniego na zakwasie, kiszonym ogórkiem i natką. Świetnie pasują mikroliście
AZgotuj!zależności od pory roku zmieniają się dodatki. Aktualnie w sezonie są pomidory soczyste i kurki pachnące. Szybkie, proste śniadanie od którego nie można się oderwać. Szakszukę podaję z chlebem żytnim na zakwasie który sama piekę. 4 pomidory lima 4 jajka 20 dkg kurek 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła sól, pieprz oregano, bazylia suszona natka pietruszki
wesoła kuchniaOstatnio kupiłam garnek żeliwny w celu wypieku chleba na prawdziwym zakwasie. Ale taki garnek przecież nie tylko do tego się przydaje. Idealnie nadaje się do przygotowania na przykład karkówki zapiekanej w piekarniku, która wychodzi bardzo mięciutka Artykuł Duszona karkówka pochodzi z serwisu DoGarow.pl
Do Garów!centrali. W ten sposób niemal całkowicie zlikwidowano handel prywatny, który kojarzył się z kapitalizmem. Oto garść przepisów z okresu PRL-u: Wędzona słonina Ciastka ze skwarek Babka ziemniaczana Chleb żytni na zakwasie Blok czekoladowy Śledź po białostocku Plan trzyletni Był to też czas planu trzyletniego. Jednocześnie po podwyżce cen żywności, spowodowanej zbyt dużą ilością pieniędzy na rynku, zapanował głód
ProstePesto.plwięcej nie opowiadam tylko zapraszam na przepis. Polecane przepisy: – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – chleb z garnka – bagietki – kajzerki – chleb pszenny na zakwasie – focaccia z rozmarynem – paluszki chlebowe grissini – cebularze FOCCACIA Z CZOSNKIEM I ZOŁAMI Przygotowanie : 18-20 h Składniki ciasto: – 600 g mąki pszennej
nietylkopasta.plzupa. por biała część cebula 2 ząbki czosnku kilka ziemniaków liść laurowy ziele angielskie sól i pieprz do smaku świeże oregano skórka z cytryny - trochę grzanki z chleba żytniego na zakwasie oliwa z oliwek. Warzywa myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Rozgrzewamy oliwę i lekko podsmażamy wszystkie warzywa razem. Wlewamy wodę kilka centymetrów powyżej naszych warzyw. Dodajemy przyprawy
AZgotuj!bardzo gorąco. Drożdże, do pewnego czasu towar deficytowy, pojawiają się już w sklepach coraz częściej tak, że jak mam już na wykończeniu, trafiam akurat na kolejne, a że chleby preferujemy na zakwasie, tak więc coraz częściej bywają u nas bułki- wszak drożdże trzeba zużyć... Do obtoczenia użyłam mąkę, miałam resztę otrębów, więc dodałam płatki owsiane- wyszło super. Wykorzystajmy
Smaczne Zdrowe