chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:136/261)

Tosty francuskie z musem czereśniowym 122

pewnością oszukane tosty francuskie, ponieważ do tych tradycyjnych powinno użyć się chałki, brioszki lub chleba tostowego. Ja natomiast wykorzystałam czerstwy chleb żytni na zakwasie, gdyż taki najbardziej lubię. Ciekawą częścią tego dania jest z pewnością sos z czereśni o niesamowitym smaku. Wykorzystałam mrożone czereśnie, które zalegały u mnie od poprzedniego sezonu. Teraz czekam już na kolejny. Wracając do samej potrawy(...)moim zdaniem, jest to smaczna, słodka propozycja na leniwe śniadanie. Składniki (na 3-4 porcje): 7-8 kromek ulubionego pieczywa, najlepiej czerstwa chałka, brioszka lub chleb tostowy. Tak jak wspomniałam wcześniej ja użyłam chleba żytniego. 2 jajka 100 ml mleka szczypta soli olej do smażenia lub masło Mus czereśniowy: 400-500 gram czereśni (użyłam mrożonych, mogą być świeże) 2 łyżki

Mango Papaja
Grzanki z pomidorem i masłem / Toast with tomato and butter 177

Składniki /  Ingredients: 4 kromki chleba na naturalnym zakwasie / 4 slices of bread on sourdough masło / butter 1 łyżeczka czosnku / 1 teaspoon garlic oliwa z oliwek / olive oil 0,5 łyżeczki oregano / 0,5 teaspoon oregano 0,5 łyżeczki bazylii / 0,5 teaspoon basil 1 pomidor / 1 tomato 0,5 łyżeczki majeranku / 0,5 teaspoon marjoram sól / salt Sposób przygotowania(...)Preparation: Przygotowanie: ok. 20 min, ilość sztuk: 4 Z kromek chleba robimy grzanki (ja użyłam tostera, ale można użyć piekarnika). Grzanki polewamy oliwą z oliwek. Pomidora myjemy, suszymy i kroimy na plastry. Kawałek masła rozpuszczamy na patelni na wolnym ogniu. Zdejmujemy z ognia, dodajemy przyprawy i mieszamy wszystko ze sobą. Na grzanki kładziemy po dwa plasterki pomidora, posypujemy je solą

Projekty ze smakiem
Chleb razowy na zakwasie 293

ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Chciałam upiec ten chleb około miesiąc temu, ale ponieważ ciasto mi nie wyrosło wystarczająco - nie upiekłam go. Dziś ponowiłam próbę Pomyślałam, że spróbuję zrobić ciasto wieczorem i pozostawić je na noc - w temp(...)Wymieszałam tylko do połączenia składników, przykryłam ściereczką i odstawiłam na 15 minut. Po tym czasie dodałam płaską łyżkę soli i 4 czubate łyżki zakwasu żytniego razowego.  Wyrabiałam w misce, krótko, do połączenia się składników. Dlaczego? Chleby razowe zbyt długo wyrabiane kruszą się i są zbite. przełożyłam do natłuszczonej miski, przykryłam ściereczką i odstawiłam na 20 minut. Po tym czasie

apetytnapieczenie
KREM Z PIECZONEJ DYNI PIŻMOWEJ Z GRZANKAMI 156

KREM Z PIECZONEJ DYNI PIŻMOWEJ Z GRZANKAMI Składniki • dynia piżmowa 1 szt • bulion warzywny 750 ml • czarny pieprz 2 szczypty • sól 2 szczypty • oliwa z oliwek 30 ml • chleb żytni na zakwasie 5 kromek • masło 50 g • liście nasturcji • olej z pestek dyni 20 ml Sposób przygotowania Obraną dynię kroimy w małą kostkę. Skrapiamy oliwą z oliwek i doprawiamy solą(...)termoobieg) aż dynia zrobi się miękka. Dynię miksujemy blenderem razem z bulionem warzywnym na gładki krem. Przecedzamy przez sitko w celu pozbycia się niezmiksowanych elementów. Z kromek chleba wycinamy skórę i kroimy w kostkę. Smażymy na maśle aż grzanki zrobią się chrupiące. Wykończenie dania Wylewamy krem, skrapiamy olejem z pestek dyni, wykładamy grzanki i dekorujemy listkami nasturcji

chefintheforest
Pomidorowy, jasny chleb orkiszowy z czarnym sezamem - Kwietniowa Piekarnia 194

Zakątek . Ufff... :) Po wymieszaniu ciasta wpadłam w lekką panikę, gdyż nie miałam do tej pory do czynienia z tak luźnym ciastem chlebowym na zakwasie. Na szczęście z każdym kolejnym składaniem ciasto stawało się coraz bardziej przyjazne. Chleb piekłam 13 - go i chyba tylko tej dacie mogę przypisać fakt, że z niewiadomych mi powodów, zamiast dwóch (co zwykle robię ) bochenków uparłam(...)górę i tak już zostało. Po przekrojeniu okazało się że  chleb ma piękny, pomarańczowy kolor i jest pyszny! Znakomicie sprawdził się z serami. Polecam!! Amber dziękuję za wspaniałą akcję a Danie za świetny przepis.  Przepis to cytat z bloga   Amber   Składniki zaczyn 55g aktywnego zakwasu z mąki żytniej razowej, 200g mąki orkiszowej białej

Stare Gary
Chleb z San Francisko 109

blogach. Dlaczego ten chleb nosi taką nazwę nie wiem, nie znam jego pochodzenia a w necie niewiele. Dostępne źródła mówią że San Francisco jest znane z zakwasu chlebowego a ten chleb zakwasowcem jest niewątpliwie. Jeśli ktoś zna pochodzenie chleba to zapraszam do komentowania. Chleb z serii zawsze się uda i można nawet pokusić się na upieczenie go jako swojego pierwszego

Moje Małe Czarowanie
Najlepszy żurek na zakwasie z oliwkami 179

żurek – tutaj przepis po pół łyżeczki suszonego majeranku i czosnku niedźwiedziego pół ugotowanego jajka na każdą osobę (do dekoracji) opcjonalnie chleb do żurku na każdą osobę (do dekoracji) posiekany szczypiorek do dekoracji   Jak przygotować żurek na zakwasie z oliwkami? Ugotować 3 wywary osobno zaczynając od żeberek, które najdłużej się gotują. Po pewnym czasie namoczyć grzyby, wstawić bulion warzywny(...)gotujemy na jak najmniejszym ogniu przez godzinę. Podawać z pokrojonymi na plasterki kiełbaskami, olikami z żurku, szczypiorkiem i połówką jajka. Można w chlebie, a można z chlebem. Artykuł Najlepszy żurek na zakwasie z oliwkami pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane

Ugotowane pozamiatane
razowy chleb ze słodem jęczmiennym 194

chleb słodowy O zaletach dodaniu słodu do chleba, zdążył się przekonać każdy, kto choć raz, spróbował wypieku z nim zrobionego. Nie tylko poprawia on zwartość bochenka, ale też nadaje wypiekowi, wspaniały zapach i smak. Ponadto pełne słodowe ziarno, jest bogate w cenny błonnik i inne, ważne dla naszego organizmu składniki.  Warto więc przy okazji domowych wypieków, czerpać z nieprzetworzonych(...)odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią razową, mąkę pszenną razową, słód jęczmienny, oraz sól.  Całość mieszamy, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ciasto, które jednak możemy wyrabiać

Miód i pieprz
Chleb orkiszowy z orzechami włoskimi, na zakwasie 229

Stefan ma się dobrze, ładnie rośnie i chętnie współpracuje. A ja staram się pamiętać o dokarmianiu go żeby był aktywny. Staram się też żeby w domu

Smaczna Pyza
Orkiszowy chleb z marchewką i czarnym sezamem 197

mąki orkiszowej pełnoziarnistej 300 g mąki orkiszowej 630 2 płaskie łyżeczki soli 320 ml wody 200 g żytniego zakwasu 1 łyżeczka drożdży instant Wykonanie: wieczorem,poprzedzającym pieczenie chleba przygotować zakwas.Chleb upiekłam na zakwasie dwustopniowym tzn.dwukrotnie dokarmianym odważyć suche składniki.Zakwas umieścić w misie robota,dodać odważone suche składniki,sól suche drożdże i wodę.Drożdże można oczywiście pominać,wtedy jednak należy(...)ciasto chlebowe wyłożyć do foremki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami.Wygładzić wilgotną dłonią i przykryc naoliwiona folią spożywczą.Odstawic w ciepłe miejsce do wyrośnięcia piekarnik nagrzać do 240` wyrośnięty chleb posmarowć wodą i posypać czarnym sezamem włożyć do naparowanego piekarnika i piec 15 minut w 240`C,następnie temperaturę zmniejszyć do 210`C i piec 30 minut.Upieczony chleb postukany

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka z wędzonym łososiem i oliwkami. 100

Składniki na sałatkę z łososiem: - mix ulubionych sałat - łosoś atlantycki wędzony - oliwki Kalamata - czarnuszka ziarno - ocet balsamiczny z Modeny DOP - olej z białego maku  Olejowe Smaki -  chleb żytni na zakwasie Sałatka z wędzonym łososiem i oliwkami. Wymieniłam tutaj stronę  Olejowe Smaki  nie bez powodu. To podlaska rodzinna manufaktura olei roślinnych tłoczonych na zimno. Robię tam prywatnie(...)tylko ziarno, ale olej- gotowy produkt. Jak zrobić sałatkę z wędzonym łososiem? Skomponuj sałatkę z wyżej wymienionych składników, dosmacz oliwą, octem balsamicznym z Modeny DOP. Zjedz z domowym chlebem i miej spokojne sumienie, że dostarczyłeś sobie i rodzinie potrzebnych do życia składników odżywczych. Sałatka z wędzonym łososiem i oliwkami. L'insalata con salmone affumicato e olive. Questa sara la vosta

Z Kuchni Do Kuchni
PANE IBLEO – TRADYCYJNY CHLEB Z PSZENICY DURUM Z MONTE IBLEI 130

ibleo polecam Wam podziwiać u Renaty Sharman na Jej blogu Forks’N’Canvas- klik . Link jak formować Pane Ibleo- klik PANE IBLEO – tradycyjny chleb z pszenicy durum z Monte Iblei 200 g (100% hydracji) zakwasu pszennego (u mnie żytniego), dokarmionego i bardzo aktywnego 1 kg mąki z pszenicy durum 500-550g wody 3 łyżeczki soli morskiej Ten przepis(...)zrobić wgłębienie w środku „górki” mąki, umieścić w nim zakwas i stopniowo dodawać wodę do zakwasu. Mieszać, aż zakwas się lekko rozrzedzi. Dodawać wodę równocześnie zagarniając mąkę do środka zakwasu. Dalej wyrabiać dolewając resztę wody i sól aż wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę. Wyrabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie i miękkie. Zajęło mi trochę czasu, z krótkimi

Pieguskowa Kuchnia
Chleb pszenny razowy 287

Dobry, lekko kwaskowaty z chrupiącą skórką - taki chleb na śniadanie to ja lubię. Jak dla mnie najlepszy jeszcze ciepły z masłem - ale co kto lubi. Skład bardzo prosty, wykonanie nieskomplikowane,a efekt zadowalający. Na początek przesiałam do miski 2 szklanki mąki pszennej typ 650, dosypałam szklankę otrąb pszennych i dolałam 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody. Całość wymieszałam i odstawiłam(...)przykryciem na 15 minut. Na tym etapie ciasto jest luźne, ale z czasem zgęstnieje. Po tym czasie dodałam łyżeczkę cukru, 1/2 łyżki drobnej soli i 2 łyżki gęstego zakwasu razowego żytniego. Całość wymieszałam i wyrabiałam w misce przez ok. 2 minuty. Ciasto lekko się klei i jest luźne. Odstawiłam je łącznie na 15 minut - po tym czasie krótko wyrobiłam

apetytnapieczenie
Szybki chleb pszenno-żytni 164

Ostatnio zaczęłam częściej piec chleb. Robię nawet zakwas, ale przepisy z nim - później. Dzisiaj wersja na pieczywo szybkie (większość najlepszych wypieków wymaga kilku, kilkunastu lub kilkudziesięciu godzin). Uwaga! Znika mega szybko! :) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments(...)s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); SZYBKI CHLEB PSZENNO-ŻYTNI Składniki: - 1/4 szklanki mleka - 25 gram drożdży świeżych - 1/2 łyżeczki cukru - 1 szklanka mąki żytniej - 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej - 1 szklanka mąki pszennej z pełnego przemiału - 2 łyżki

Życie zamknięte w smaku
Wstęp do pieczenia chleba. 213

                          czyli " nie z każdej mąki bedzie chleb" Najciekawsze w pieczeniu chleba jest to

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk