chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:134/261)

Tęczowy chleb na starterze Tang Zhong 199

Pszenny chleb w kolorach tęczy. Nigdy chleby mi się nie kojarzyły z żywymi kolorami, ale właściwe...dlaczego nie? Czy tylko torty i ciastka mogą być kolorowe

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb Kwiat - pszenny na starterze Tang Zhong 182

Kolor bawi i cieszy. Propozycja dla naszych małych Tadków Niejadków, aby ich skusić do jedzenia, albo też chlebek w sam raz do zabawnych przekąsek na KinderParty

Grahamka, weka i kajzerka
Orkiszowy graham, na starterze Tang-Zhong 169

Szalony eksperyment do trzeciej potęgi - nie dość, że orkisz; nie dość, że graham; to jeszcze Tang-Zhong. Bo właściwie to dlaczego by nie spróbować?  Chleb

Grahamka, weka i kajzerka
Żurek 209

zakwasie to koniecznie musicie to nadrobić! Jeszcze zdążycie zrobić zakwas przed świętami :) W smaku jest wiele lepszy niż żurek z gotowym zakwasem ze sklepu. Niedługo muszę spróbować zrobić zakwas na domowy chleb, bo dotychczas piekłam tylko na drożdżach. Kiedyś już raz próbowałam, ale coś poszło nie tak, mam nadzieję, że następnym razem będzie równie udany jak ten na żurek :) Składniki(...)chleba, sól i cukier. Całość zalewamy ½ litra przegotowanej letniej wody. Słoik przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Po dwóch dniach można wyjąć skórkę chleba. Co dzień zakwas należy przemieszać. Składniki na żur (ok 2-2,5l): 0,5l zakwasu  2 białe kiełbasy  150g wędzonego boczku  2 marchewki  1 pietruszka

Ze smakiem i z pasją
Roti Paun - maślane bułeczki z Malezji 251

Błądząc w internecie w poszukiwaniu ciekawych przepisów natrafiłem na Roti Paum - okrągły chleb złożony z co najmniej czterech malutkich maślanych bułeczek, specjalność kuchni malezyjskiej z rejonu

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie - wrześniowa piekarnia 198

Dana na swoim blogu pisze, że jabłka są nie tylko dekoracją, ale że dzięki nim chleb dłużej zachowuje świeżość. Radzi też użyć jabłek twardych i kwaśnych.  Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie podaję za Daną Składniki zaczynu 2 łyżki zakwasu żytniego 200g mąki żytniej typ 720  150g wody 140g startego jabłka ze skórką na tarce o dużych oczkach(...)Codziennik kuchenny Fabryka kulinarnych inspiracji Kuchennymi drzwiami Kuchnia Gucia Kulinarne przygody Gatity Leśny Zakątek Nie tylko na słodko Ogrody Babilonu Pieguskowa kuchnia Proste potrawy Przepisy na domowy ser i chleb Stare gary Weekendy w domu i ogrodzie W mojej kuchni W poszukiwaniu slow life

Stare Gary
Makaron domowy przepis babci 44

niedzielny rosół. Smakował rewelacyjnie. Przyznam się bez bicia, że najczęściej kupuję makaron. Powód jest prosty, to wygoda oraz finezyjne kształty. Piekę za to regularnie przynajmniej raz w tygodniu chleb żytni na zakwasie. Jeśli myślisz, że zrobienie makaronu domowego jest trudne, to trudne od razu powiem, że to nie prawda . Makaron jest dużo prostszy w zrobieniu od wspomnianego chleba. Dodatkowo jestem

Ania gotuje
orkiszowy razowy chleb z suszonymi pomidorami 144

napisano  już tyle, że mojej skromne osobie pozostaje tylko milczeć. Biorę się więc do pieczenia chleba, tym razem urozmaicając jego smak, wybornym aromatem suszonych w letnim słońcu pomidorów. sposób wypieku dwóch bochenków zaczyn 2 szklanki mąki żytniej razowej 6 łyżek aktywnego  zakwasu   2 szklanki letniej wody wypiek 2 szklanki mąki pszennej orkiszowej 2 szklanki mąki pszennej razowej(...)odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę orkiszową, mąkę pszenną zwykłą, mąkę pszenną razową, olej z pomidorowej zalewy, pokrojone w cienkie paski suszone pomidory, oraz sól.  Całość mieszamy, dodając tyle wody

Miód i pieprz
Chleb jęczmienny z dojrzewającym serem i kminkiem 178

jest typowy chleb pszenny. Ten chleb najlepiej smakuje z dobrym, świeżym masłem i pomidorem, jak dla mnie nic więcej do niego nie potrzeba. Składniki na 2 bochenki chleba: zaczyn: 50 g aktywnego zakwasu żytniego 100 g mąki pszennej, chlebowej 120 g wody bibosz: 100 g mąki jęczmiennej 150 g wody ciasto chlebowe: cały zaczyn cały bibosz 650 g mąki pszennej(...)uformować dwa bochenki na  blacie  posypanym mąką jęczmienną. Bochenki ułożyć w koszykach lub w naczyniach żaroodpornych, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 30-45 minut. Piec chleb (jeśli posiadasz to na rozgrzanym kamieniu) z parą, w 240 stopniach przez 10 minut, a następnie bez pary w temperaturze 220 stopni przez następne 25-30 minut. Jeśli do pieczenia

Codziennik Kuchenny
Bułki mleczne na Tang Zhongu 256

Pieczywo na starterze Tang Zhong robi się bardzo szybko i zawsze wychodzi. A skoro można zrobić chleb - można zrobić i bułki.I tak powstało osiem dużych

Grahamka, weka i kajzerka
CHLEB PYTLOWY 147

żytniej i dodatkiem słonecznika. Następnego dnia zabrałam się do pracy. Ciasto na chleb rosło wspaniale, a co najważniejsze zrobiłam je już bez dodatku drożdży na samym zakwasie, z czego jestem ogromnie dumna. Chleb jest lekko wilgotny, kwaskowaty i smakuje wspaniale. Upiekę go z pewnością jeszcze nie raz. Polecam :) SKŁADNIKI : 15 dag zakwasu żytniego 1 kg mąki żytniej(...)zakwasu należy dodać   mąkę żytnią 2000 oraz wodą, w stosunku 1;1. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.  PRZYGOTOWANIE: ETAP 1 W dużej misce mieszamy ze sobą zakwas, 0,5 kg mąki żytniej oraz 400 ml letniej wody. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 12 godzin.  Ciasto wyrośnie i będą widoczne bąbelki. ETAP

Pani na deser
Chleb z orzechami włoskimi i marchewką Jeffreya Hamelmana 125

coraz lepszy! Przepis na chleb z książki: „Chleb” - Jeffreya Hamelmana, która ukazała się w języku polskim na naszym rynku w listopadzie 2013r. Oryginalny przepis na ten chleb jest z dodatkiem drożdży. Oprócz zakwasu można dodać 5g drożdży instant. Ja drożdże pominęłam. Musiałam jednak przedłużyć wstępną fermentację ciasta właściwego z 1,5 godziny jak sugeruje autor przepisu do 2 godzin. Ostateczne(...)dodając drożdży czekałam na chleb ponad 1,5 godziny dłużej. Drożdże możecie dodać w czasie przygotowywania ciasta właściwego, albo je pominąć tak jak ja. Chleb z orzechami włoskimi i marchewką Zaczyn 30g zakwasu, 140g mąki żytniej typ 720, 170g wody. Zaczyn przygotowujemy na 12-16 godzin przed ciastem właściwym i pozostawiamy do fermentacji w temperaturze pokojowej. Ciasto właściwe 340g zaczynu

Leśny Zakątek
Chleb ziołowy na zakwasie 146

nadają się dodatki suche. Chleb intensywnie pachnie. Przyznaję, że zabiegu z ziołami dokonałam specjalne, bo znów przeszkadza mi zapach kaszy gryczanej, a trochę jej ziaren jest w zakwasie z ostatniego wypieku chleba z kaszą gryczaną . Składniki ( na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) : zakwas z poprzedniego wypieku ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas ) 350 g mąki(...)suszonego tymianku 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu garść suszonych żurawin pół łyżeczki soli pół łyżeczki cukru ok. 300 ml przefiltrowanej wody Wieczorem wymieszać w dużym garnku mąkę, cukier, sól i zakwas. Dolewać stopniowo wodę i wyrabiać ciasto. Gdy pojawią się pęcherze powietrza (po ok. 6 minutach) wsypać zioła i żurawiny. Dobrze wymieszać. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję, ale powinno dawać się

Weekendy w domu i ogrodzie
razowiec na zakwasie z żytnimi płatkami 160

chleb razowy z żytnimi płatkami Dodanie do chleba żytnich płatków,  polepszy jego sprężystość i  sprawi, że ciemny wypiek nabierze jeszcze intensywniejszego aromatu . sposób wypieku jednego  bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej 4 łyżki  zakwasu   1 szklanki letniej wody wypiek 1 szklanka płatków  żytnich 1 szklanka mąki żytniej razowej 1 szklanka mąki pszennej razowej(...)szklanką ciepłej wody, płatki żytnie, odstawiając je również na dwanaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy namoczone płatki, razową mąkę pszenną, razową mąkę żytnią, melasę, oraz sól.  Całość mieszamy  łyżką, dodając, ewentualnie, tyle wody, aby powstało dość luźne ( prawie "gliniaste

Miód i pieprz
Chleb razowy pesto na starterze Tang Zhong 213

Chleb ze smakiem zielonego pesto. Prosty pomysł, wykonanie też - wystarczy do chleba razowego Tang Zhong dodać odrobinę pesto. Oczywiście można użyć pesto czerwone. Świetnym dodatkiem na

Grahamka, weka i kajzerka