chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:132/261)

Dyniowy chleb tostowy 132

Chleb z kolorze złota:) Miękki aromatyczny miękisz, długo pozostaje świeży i nie kruszy się przy krojeniu. Pasuje do wędlin oraz na kanapek na słodko. Koniecznie upieczcie w sezonie dyniowym. Polecam również inne przepisy na domowe pieczywo na drożdżach : Chleb tostowy pszenno-owsiany na zakwasie Chałka litewska Chałka waniliowa Chleb francuski wiejski na drożdżach  Chleb pszenny - baton Ciabatta Maślane rogale

Obiad gotowy
Chleb świąteczny 113

Prosty i wspaniały chleb świąteczny pszenny pieczony na naturalnym zakwasie żytnim oraz na drożdżach. Chleb pięknie wyrasta. Jest wilgotny i aromatyczny. To mój ulubiony, przepyszny domowy chleb z bakaliami

AniaGotuje.pl
Grissini – włoskie paluszki 161

rodzaje pełnoziarnistego chleba i po chleb z gruboziarnistej mąki pszennej typu semolina, aż po włoskie pieczywo drożdżowe typu focaccia. Prezentuje całą gamę technik piekarskich na wszystkich etapach wytwarzania chleba od wytworzenia zakwasu po dekorowanie. Obecne nowe wydanie zostało wzbogacone o informacje uwzględniające polskie realia, a także uwagi czytelników zebrane przez pięć lat, które minęły od pierwszego polskiego wydania. To prawdziwa

Z Kuchni Do Kuchni
Pieczemy chleb - cześć 2 182

godzin).  Przepis na chleb z tym rodzajem zaczynu znajdziesz  Tu Pate fermentee-  bardzo ekonomiczny zaczyn. Zostawia się odrobinę ciasta właściwego na dzień następny, i wykorzystuje zawarte w nim drożdże. Bułeczki panini są właśnie na bazie takiego zaczynu. Biga- włoski zaczyn o gęstszej glinianej konsystencji. Zawiera mało wody i to powoduje, że zakwas fermentuje stosunkowo powoli. Powstaje mniejsza(...)Pieczone są zazwyczaj w garnkach żeliwnych, aby nadać im odpowiednią wilgotność i chrupiącą skórkę. Przepis na chleb bez zagniatania znajdziesz  Tu Dziękuje drogi czytelniku, że dotrwałeś do końca i mam nadzieje że Cię nie zanudziłam. W następnym poście zaczniemy robić zakwas chlebowy, czyli produkować dzikie drożdże. Zebrałam garść tych informacji kożystając z "wujka google" i z książki Lauren Chattman

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
mieszany razowiec z ziarnami dyni 181

chleb razowy z ziarnami dyni Ziarna dyni w razowym chlebie, nie tylko wzbogacą jego smak, sprawią również że nasz bochenek, stanie się źródłem cennych minerałów i witamin. sposób wypieku jednego bochenka bochenka zaczyn 1 szklanka mąki żytniej razowej 4 łyżki  zakwasu   1 szklanki letniej wody wypiek 2 szklanki mąki pszennej razowej 1 szklanka mąki żytniej razowej(...)odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią razową, mąkę pszenną razową, nasiona dyni, oraz sól.  Całość mieszamy, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ciasto, które jednak możemy wyrabiać

Miód i pieprz
razowy chleb pachnący kminkiem i melasą 187

nozdrza rozchodzący się w wokół zapach. Tak więc musiałem pospiesznie zrobić zdjęcia, wypieczonego chleba, bowiem pierwszy bochenek zniknął błyskawicznie.  A oglądając miny domowników wiedziałem, że i los drugiego jest przesądzony. sposób wypieku dwóch bochenków zaczyn 2 szklanki mąki żytniej razowej 6-8 łyżek aktywnego  zakwasu   1,5 szklanki letniej wody wypiek 2 szklanki mąki żytniej razowej(...)odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią, mąkę pszenną, melasę,kminek, oraz sól.  Całość mieszamy  łyżką, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ( prawie "gliniaste") ciasto.  Ilość wody

Miód i pieprz
Szarlotka z kruszonką i bezą 193

Klasyk. Na dodatek taki, który zawsze wychodzi. Potrzebowałem bowiem czegoś, co mi poprawi humor, bo kilka ostatnich wypieków się nie udało. Jeden chleb nie wyrósł, inny

Grahamka, weka i kajzerka
Ciasto do dekoracyjnych chlebów weselnych i innych uroczystości 86

być może komuś się przydadzą rady w temacie chleba weselnego czy innych uroczystości. Do dekoracyjnego chleba na weselną uroczystość, specjalnie na prośbę internautki Joli, podchodziłam trzy razy. Było to dla mnie nie lada wyzwanie i nie wiem czy mu sprostałam. Dwa razy upiekłam chleb ozdobny z ciasta na zakwasie. Za pierwszym razem wykonałam skromną dekorację z odrobiny ciasta, z którego(...)upieczeniu chleba i ponownie zapiekałam chleb z dekoracją. Jeden i drugi bochenek został zjedzony, bo chleb był bardzo dobry. Z drugiego bochenka w trakcie krojenia chleba musiałam usunąć dekorację przed jedzeniem, bo była zbyt twarda. Oba chleby nie spełniły moich oczekiwań w temacie dekoracji i stwierdziłam, że nie nadają się do przywitania np. młodej pary. Chleb może popękać w trakcie

Leśny Zakątek
ziołowy chleb z oliwą na zakwasie 146

chleb ziołowy Aromatyczne zioła sprawiają, że zapach tego chleba unosi się w całym domu. Zaś dodatek oliwy powoduje, że chlebowe ciasto, jest jeszcze bardziej elastyczne a skórka chrupiąca. sposób wypieku jednego bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej 4 łyżki  zakwasu   1 szklanki letniej wody wypiek 1 szklanki mąki żytniej razowej 2 szklanki mąki pszennej razowej 1 łyżeczka(...)odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią, mąkę pszenną, suszoną bazylię, oregano, koperek, czosnek niedźwiedzi, oraz sól.  Całość mieszamy  łyżką, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ( prawie "gliniaste

Miód i pieprz
Portugalski chleb kukurydziany (Broa de Milho) 121

Najpiękniejszy chleb świata! Portugalski Broa de Milho to jedyny w swoim rodzaju chleb, który jest wykonany głównie z mąki kukurydzianej. Wyróżnia się cudownie popękaną skórką, żółtym

Chleby Rolfa
Poolish 217

Zaczyn poolish powstał w Polsce i wyemigrował przez Austrię do Francji. Poolish został wybrany przez francuskich piekarzy do wypiekania symbolu chleba francuskiego - bagietki. Poolish jest mieszaniną

Grahamka, weka i kajzerka
Łatwy chleb pszenno-żytni z ziarnami na zakwasie 218

Ostatnio zakwas, a dziś chleb. Piekę go na okrągło. Zmieniam tylko rodzaje mąki i ziaren, aby wagowo się wszystko zgadzało i mam za każdym razem troszkę inny, ale zawsze udany i smaczny chlebek. Poza ziarnami wspomnianymi poniżej daję czasem trochę kminku lub czarnuszki, które świetnie sprawdzają się w pieczywie. Składniki: 100 g aktywnego zakwasu żytniego (1/2 szklanki) KLIK(...)keksówki (30x10cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto zakrywamy folią spożywczą lub zwykłą reklamówką do wyrośnięcia. Powinno wyrosnąć do brzegów blaszki. U mnie zazwyczaj rośnie 1-1,5h. 2. Wyrośnięty chleb można posypać ziarnami lub oprószyć mąką. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 250 st.C (funkcja "góra-dół" bez termoobiegu). Piec najpierw 10-15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 st.C

Kuchnia domowa Ani
zaparzany litewski razowy chleb żytni 253

mocny smak kminku, połączony ze słodyczą  owocowych powideł, dzięki którym chleb wyrasta. Ciemny o zbitej konsystencji, którą zawdzięcza zaparzanej razowej żytniej mące, jest zgoła  odmienny od pieczywa jakie spotykamy na co dzień. sposób wypieku jednego  bochenka zaczyn 1 szklanka mąki żytniej razowej 4 łyżki  zakwasu   1 szklanki letniej wody zaparka 1 szklanka mąki żytniej razowej(...)samo miejsce w którym odstawiliśmy zaczyn i zostawiamy na dwanaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy zaparkę,  mąkę żytnią razową, powidła, kminek, oraz sól.  Całość mieszamy, dodając ( jeżeli będzie taka potrzeba) letnią wodę, lub mąkę, tak by powstało dość elastyczne

Miód i pieprz
razowiec na zakwasie z żurawiną 175

chleb z żurawiną Dodane do chleba owoce żurawiny, nie tylko wzbogacają jego smak, ale sprawiają również, że zyskuje on bogactwo cennych elementów, zwartych w tym niepozornym owocu sposób wypieku jednego  bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej 4 łyżki  zakwasu   1 szklanki letniej wody wypiek 1 szklanka mąki żytniej razowej 2 szklanki mąki pszennej razowej(...)odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią razową, mąkę pszenną razową, owoce żurawiny, oraz sól.  Całość mieszamy, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ciasto, które jednak możemy wyrabiać

Miód i pieprz
długo świeży chleb z ziemniakiem 188

bowiem błyskawicznie. Ale dziś muszę przygotować prowiant,na kilkudniowa wyprawę i chleb o "przedłużonym okresie świeżości",  będzie wprost niezbędny. Do swojego wypieku użyłem mąki ziemniaczanej, ale taki sam efekt uzyskamy dodając ugotowane ziemniaki. sposób wypieku jednego dużego bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej 4 łyżki  zakwasu   1 szklanki letniej wody wypiek 2 szklanki mąki żytniej(...)odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy połowę mąki żytniej, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, oraz sól.  Całość mieszamy  łyżką, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ciasto.  Ilość wody zależy

Miód i pieprz