chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:139/261)

Bułki na hamburgery, pszenne 197

Duże, puszyste i delikatne bułki. W sam raz na świeżego hamburgera, ale równie smakują z plastrem wędliny, sera lub miodu. W sam raz na śniadanie. Bardzo

Grahamka, weka i kajzerka
Bułki orkiszowo-gryczane na maślance 243

czarnuszki. Oczywiście jeśli dla kogoś smak czarnuszki jest zbyt intensywny, można bułki posypać makiem albo sezamem. Tak samo zamiast maślanki można użyć kefiru. Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach i YeastSpotting . Składniki (na 12 bułek a 90 g): 420 g mąki orkiszowej 170 g mąki gryczanej 10 g świeżych drożdży 40 g letniego mleka(...)kratkę do ostygnięcia. Przed wjazdem do piekarnika. Posmarowane i posypane. 20 minut później. Jeść, czy poczekać aż ostygną? Bułka z bliska. Bułka z bliska. insirował przepis z książki Chleb. Domowy wypiek

Grahamka, weka i kajzerka
Bułki gryczane 281

upiec. Bułki w sam raz na sobotnie rodzinne śniadanie. W piątek przygotujemy ciasto, a w sobotę rano domowników budzi aromat świeżo upieczonych bułek :) Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach , YeastSpotting i Panissimo (#27) . Składniki (na 9 bułek): 320 g mąki pszennej chlebowej 120 g mąki gryczanej 250 g maślanki (lub kefiru) 20 g świeżych drożdży(...)przestygnąć na kratce. Bułki gryczane Kupka z bułek gryczanych Miękisz bułki gryczanej Bułka gryczana solo z góry Bułki gryczane w kupie z góry inspirował przepis z książki Chleb domowy wypiek

Grahamka, weka i kajzerka
Kisiel owsiany Izotowa i ciastka ze fermentowanych ziaren owsa 201

szklanki grysiku owsianego, zmieliłam ziarna tak na 3/4 • 3 łyżki mąki owsianej, • 1/2 szklanki kefiru z niepasteryzowanego mleka, najlepiej domowego, można użyć również jako startera do fermentacji kawałek chleba żytniego na zakwasie. Dodałam ½ szklanki zsiadłego mleka. Przegotowana i wystudzona woda do napełnienia 4 litrowego słoja Sposób przygotowania Wsypać do 4 litrowego naczynia ziarno owsa, grysik i mąkę. Zalać kefirem(...)można ją pić samą lub z dodatkiem niewielkiej ilości soku owocowego. Pozostałego owsa można użyć do zrobienia owsianki z kefirem, miodem lub owocami lub użyć do wypieków – ciastek lub chleba. Owies zachowuje żywe kultury bakterii przez 3-4 tygodnie. Teraz moje uwagi.  Samej skrobi wychodzi niewiele. Można wypić w ciągu 3-4 dni. Jak dla mnie jest bardzo dobra

Leśny Zakątek
Bułki żytnie 40% z kminkiem, wg Hamelmana 304

zakwasie i na drożdżach i YeastSpotting . Zaczyn: 8 g zakwasu żytniego razowego o hydracji 100% 182 g mąki żytniej razowej 150 g letniej wody Nakarmiony 12 godzin wcześniej zakwas żytni razowy wymieszaj dokładnie z wodą i mąką. Po wymieszaniu odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na 14-16 godzin. Optymalna temperatura wynosi 21 °C. Tuż po wymieszaniu zaczyn będzie miał(...)konstystencję gęstej pasty. Uformowane bułki czeka końcowe wyrastanie. Upieczone bułki na sobotnim słoneczku. Bułki bliżej. Bułki jeszcze bliżej. Bułka cała i bułka przekrojona. Miękisz, ciemny od żyta. inspirowała książka Chleb. Jeffrey Hamelman

Grahamka, weka i kajzerka
Piernik orkiszowy, długodojrzewający 293

Piernik dla cierpliwych, dojrzewa miesiąc, choć są takie, które znacznie dojrzewają dłużej (znalazłem przepis na piernik, który ma dojrzewać pół roku, ale o tym może kiedy

Grahamka, weka i kajzerka
Fefernuski kociewskie, czyli lukrowane pierniczki z Kociewia 289

Jak tylko je ujrzałem w kuchni Gucia , od razu w nich się w nich zakochałem. Nie dość, że to są pierniczki, to jeszcze nasze własne, tradycyjne

Grahamka, weka i kajzerka
Pasta z twarogu i awokado 57

jakiś czas napiszę o tym ciut więcej. Korzystam głównie z zielonych i białych warzyw, z kasz bezglutenowych, makaronów. Jemy jedynie kurczaka, indyka, ryby, białe sery i inne chleby żytnie na zakwasie. Sprawia mi to trochę trudności, ale powoli się w tym odnajduję. Odnajduję się już na tyle dobrze, że gotowanie znowu sprawia mi przyjemność. Parę tygodni temu miałam jakąś blokadę

Kardamonovy
Przepis sprzed 4000 lat 69

dodanie czosnku niedźwiedziego, którego tam raczej nie było :)  Składniki: - por - cebula - czosnek niedźwiedzi - czerstwy chleb Wykonanie: Por kroimy razem z zielonymi częściami i podsmażamy razem z cebulą. Zalewamy wodą, chwilę gotujemy i dodajemy pokruszony chleb. Pamiętajmy, że wtedy chleb był na zakwasie i raczej razowy

Kryzysowa Książka Kucharska
Klops gryczano-pieczarkowy 68

właśnie na korzyść kasz, a preferujemy gryczaną i jaglaną, stąd też będzie różnorodność przepisów z tymi kaszami w rolach głównych. Wszyscy też ograniczyliśmy pszenicę, w domu jest tylko chleb żytni na zakwasie, ale jedzą go tylko chłopaki, bo ja z Moniką jesteśmy bezglutenowe po ostatnich badaniach alergicznych. Ja oprócz glutenu mam uczulenie na jajka, kurczaka, wołowinę, sery krowie, pomidory, paprykę

To co kocham
Sałatka z grillowanej cukinii i wędzonej makreli 80

plastry ugrillowana młoda cukinia - kawałki wędzonej makreli - garść ulubionych sałat - pomidor pokrojony w cząstki - czarnuszka - olej z białego maku  Olejowe Smaki   - własnoręcznie pieczony chleb Bardzo lubię  chleb żytni na zakwasie.   Dlatego podrzucam przy okazji przepis.  Sałatka z grillowanej cukinii i wędzonej makreli Sałatka z grillowanej cukinii i wędzonej makreli Jak zrobić sałatkę? Z podanych składników

Z Kuchni Do Kuchni
Dorsz pieczony z warzywami w pomidorach. 89

następnie znów sos pomidorowy. Dosmacz solą, pieprzem, oliwą z oliwek. Przykryj pokrywką i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 40 minut. Można podać z  z chlebem żytnim na zakwasie . To mój ulubiony przepis. Dorsz pieczony z warzywami w pomidorach

Z Kuchni Do Kuchni
Przepis na bułki dyniowe 66

Bułeczki dyniowe   Chociaż chleb razowy na zakwasie mi się nie przejadł, to uważam że urozmaicenie w pieczywie to podstawa. Choćby dla tego, by zrobić coś nowego i zapałać miłością do nowych bułeczek.  👉Jak zrobić bułeczki dyniowe❓  Bułeczki dyniowe, to jedna z prostszych opcji zrobienia pieczywa. Na pewno bułeczki dyniowe są prostsze w wykonaniu niż np. chałka. Więc

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Konserwa w słoiku 132

może być bardzo przydatny w dzisiejszych czasach. Sprawdź też koniecznie mięso w słoiku babci . Całe kawałki mięsa doskonale nadają się na kanapki lub na szybki obiad. Kanapki z chleba żytniego na zakwasie z konserwą Życzę smacznego! Artykuł Konserwa w słoiku pochodzi z serwisu Ania gotuje przepisy kulinarne

Ania gotuje
Czy diabetycy i osoby z insulinoopornością powinni sięgać po pieczywo? 79

konsumpcji kromki chleba. Czy diabetycy i osoby z insulinoopornością powinni sięgać po pieczywo? Serdecznie zapraszam do nowego wpisu Pieczywo w diecie osób z zaburzeniami glikemii to bardzo ważny temat. Kilka faktów o poszczególnych rodzajach pieczywa i ich wpływie na glikemię Chleb pszenny Czyli ten najbardziej powszechny, królujący nawet w kuchniach szpitalnych, niestety. Niewielka kromka chleba pszennego waży około(...)dodatkiem pieczywa nie jest dobrym rozwiązaniem. Nie dotyczy to tylko osób z zaburzeniami glikemii ale każdego z nas. Owszem, uważam, że dobrej jakości pieczywo, jak np. domowy chleb żytni na zakwasie jest wartościowym elementem naszej diety, ale tak jak ze wszystkim – liczy się umiar. Jako dietetyk bardzo często obserwuję niewłaściwe komponowanie posiłków. Pieczywo jest wszechobecne, gdzie tak naprawdę powinniśmy

Natka Pietruszki