chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:129/261)

Ruisleipä po polsku 105

samej mąki żytniej razowej. Ktoś kto piecze chleby razowe, to wie jak trudno jest uformować z takiego ciasta bochenek. Dlatego tego typu chleby najlepiej piec w foremkach. W chlebach z mąki żytniej trzeba wyważyć stosunek mąki do ilości wody. Zbyt mało wody to ciasto będzie zbite i w rezultacie chleb o twardym miąższu. Zbyt dużo wody, ciasto opadnie w trakcie(...)foremce ciasto może być luźniejsze a upieczony chleb będzie bardziej delikatny. Chleb ten nabiera z każdym dniem lepszego smaku. Upiekłam dwa bochenki, więc jedliśmy je przez tydzień i był cały czas dobry. Im starszy tym lepszy, jak wino:).  Do tych chlebków potrzebujemy 1kg mąki, 800g wody + odrobinę razowego chleba, melasę lub słód ciemny, sól oraz mąkę do podsypania

Leśny Zakątek
Chleb bez mąki 124

Od dłuższego czasu słyszałem ciągłe „...tylko ma być dużo ziaren!!!...". No to poszedłem na całość. Chleb bez mąki, drożdży i jajek, ale za to pełen błonnika

Grahamka, weka i kajzerka
Barszcz zwany też boszczem lub boscem – kuchnia podkarpacka 207

stosuję się do tej metody i swój zakwas również mieszam drewnianą łyżką. Niekiedy do przyspieszenia pierwszego zakwaszenia do ciepłej wody i mąki dodaje się skórkę z żytniego chleba, jednak najlepszy jest zakwas kolejny. Codzienne gotowanie barszczu ma wpływ na jakość zakwasu. Jeśli codziennie się go ubiera, a później do pozostałości, bez mycia glinianego garnka, dodaje się świeżą mąkę i wodę(...)buraczanym) okraszona skwarkami, kawałkami kiełbasy, pokrojonym ugotowanym jajkiem, grzybami, dodatkiem chrzanu, czasem zabielana śmietaną względnie mlekiem, spożywana z tartymi ziemniakami lub chlebem; baszcz; barszcz; żur; żurek”. Według tego samego źródła gliniane lub kamionkowe naczynie do przygotowywania zakwasu to „boscownik”, „bascownik”. Barszcz - kuchnia podkarpacka Przepis na zakwas, podobnie jak na barszcz, to bardziej kwestia wyczucia i doświadczenia niż dokładnych proporcji

Trzeci talerz
Chleb z cukinią na zakwasie 187

dojrzałego zakwasu , który tak pięknie pachniał!! (tak, tak lubię zapach fermentujących dzikich drożdży, lakieru do paznokci i benzyny... to tak przy okazji :P). Miąższ chleba jest zwarty, raczej ciężki, o lekkim kwaskowatym za sprawą zakwasu smaku. Jak zwykle chrupiąca skórka i niestety błyskawiczny czas znikania. Żaden domownik nie odmówi Wam choćby jednej kromeczki!!  Składniki: 200 g aktywnego zakwasu żytniego

Nastoletnie Wypiekanie
Sałatka Cezar z jarmużem 128

Sałatka Cezar z jarmużem…Można i tak! Zamiast kurczaka proponuję awokado. Lodową sałatę z powodzeniem można zastąpić jarmużem. Grzanki można przygotować z każdego chleba. Z żytniego na zakwasie są wspaniałe. Tak czy inaczej wybrałam chleb z nasionami. Grzanki wyszły aromatyczne i chrupiące. Idealne do tej wersji sałatki. Jarmuż i awokado mogę jeść codziennie. Dla mięsożernych proponuję tradycyjną sałatkę

codojedzenia
Prosty chleb na zakwasie 131

różnego rodzaju bułki na drożdżach. Myśle, ze całkiem nieźle mi to wychodzi, więc nadszedł już czas na kolejny krok w mojej domowej piekarni, czyli pieczywo na zakwasie. Na pierwszy raz wybrałam najprostszy chleb z mąki pszennej bez dodatków. Zakwas, którego użyłam do tego przepisu jest z pełnoziarnistej mąki żytniej i ma zaledwie 6 dni. Chlebuś na nim pięknie wyrósł(...)wysypać bułka tartą. Do miski przesiać mąkę, dodać zakwas, sól i wodę. Wyrobić całość na gładkie lekko klejące ciasto, które przełożyć do keksówki. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż po same brzegi formy (u mnie trwało to 6 godzin). Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Wyrośnięty chleb skropić wodą, wstawić do nagrzanego piekarnika

wyzwania kuchenne
Szybki chleb orkiszowo- pszenny na drożdżach 122

jestem może zbyt dużą miłośniczką chlebów na drożdżach, ale czasem z jakiś względów a to nie mam wystarczającej ilości zakwasu, a to zapomnę zakwas wyjąć z lodówki, a taki porządny domowy chlebek by się zjadło. Wtedy sięgam po przepisy na chleby na drożdżach. Ten robi się wyjątkowo szybko. Jest duży, ja piekłam go w dość płaskiej blaszce, przez co kształt(...)porywający. Zdecydowanie powinnam rozdzielić ciasto na dwie mniejsze foremki i pozwolić dłużej mu rosnąć. Ale to już na kolejną próbę z tym przepisem. Jeśli dopiero zaczynacie piec chleby i boicie się zakwasu, spokojnie możecie sięgać po ten przepis. Chlebek ma fajny wilgotny miąższ i chrupiącą skórkę. Przepis pochodzi z tej strony i delikatnie go zmodyfikowałam. Nie bawiłam się w żadne

Mieszam w Garnku
Chleb swojski na zakwasie 128

mąki pszennej 1,5 szklanki wody 15 dkg zakwasu żytniego 1 dkg świezych drożdży 1,5 łyżeczki soli 3 łyżki otrębów 3 łyżki … Czytaj dalej Chleb swojski na zakwasie

czarrna od kuchni
chleb razowy ze śliwkowymi powidłami 122

wypiek zmienia się, nie do poznania Nie jest to już nasz prosty, poczciwy razowiec, lecz bardziej przypomina w smaku, czarny chleb litewski, czy też białoruski. sposób wypieku jednego bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej 4 łyżki  zakwasu   1 szklanki letniej wody wypiek 1 szklanki mąki żytniej razowej 2 szklanki mąki pszennej razowej 60 g powideł śliwkowych woda(...)odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią, mąkę pszenną, powidła śliwkowe, oraz sól. Całość mieszamy  łyżką, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ( prawie "gliniaste") ciasto.  Ilość wody zależy

Miód i pieprz
.554. najulubieńszy 150

domowy chleb żytni na zakwasie, jajka sadzone, brokuł i papryka czerwona~ Tym razem podjęliśmy wyzwanie i w końcu użyliśmy maszyny do chleba. Trzeba ją jeszcze rozpracować, bo nie rozumiem zupełnie jak to coś obsługiwać, ale chleb wyszedł - najważniejsze! :D I pyszny jak zawsze

breakfast of dreams
Chleb 100% pełnoziarnisty mieszany 347

identycznie jak żytnie, w zaczynie zakwaszone 33% całkowitej mąki (połowa orkiszowej). Dodatek namoczonego siemienia i tartego jabłka opóźnia czerstwienie i zapobiega kruszeniu się chleba. Zaczyn (fermentacja 18 h w 25-27oC): 30 g zakwas żytni 150 g letnia woda  3 g sól 150 g mąka orkiszowa pełnoziarnista Ciasto: cały zaczyn po 18 h 150 g woda

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb Pałanga (Litwa) 143

kminek mielony 5 g -drożdże świeże prasowane 10 g - słód jasny żytni  600-630 g woda (nawodnienie ciasta 60-63%) Kolejne etapy wykonania chleba rozłożyłem w czasie w następujący sposób: 16:00 Zakwas  21:00 Zaparka  0:00 Zakwaszona zaparka 10:00 Zaczyn drożdżowy 12:00 Ciasto właściwe 13:30 Formowanie 14:30 Pieczenie Zakwas (8 godzin(...)/rzadsza. Zakwaszona zaparka (9-12 godzin  w temp. 28-32oС): 700 g - zaparka (cała) 100 g - zakwas (cały) Do garnka z ostudzoną!!! zaparką dodajemy wcześniej przygotowany zakwas, mieszamy, przykrywamy i zostawiamy na 9-12 godzin  w temp. 28-32oС. Zaczyn drożdżowy (2 godziny w temp. 30oС): 150 g - mąka żytnia jasna

Przepisy na domowy ser i chleb
Słodowy chleb żytni 73

Smakuje wybornie, miękkie wnętrze, chrupiąca skórka. Dodatek słodu nadaje mu nie tylko pięknego koloru ale także głębokiego karmelowego smaku. Chleb robi się prosto więc zabierajcie się do pracy. Chleb żytni na zakwasie. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zakwas orkiszowy 80

pory nastawiałam tylko zakwas żytni na chleb, nawet jeśli piekłam go z innej mąki (lub mieszanki mąk). Tym razem chciałam spróbować czy można zrobić zakwas orkiszowy. Taką mąkę miałam, a żytniej nie. Żytnią wcale nie jest… Artykuł Zakwas orkiszowy pochodzi z serwisu Kolorowy Przepisownik

Kolorowy Przepisownik
Zakwas orkiszowy 74

pory nastawiałam tylko zakwas żytni na chleb, nawet jeśli piekłam go z innej mąki (lub mieszanki mąk). Tym razem chciałam spróbować czy można zrobić zakwas orkiszowy. Taką mąkę miałam, a żytniej nie. Żytnią wcale nie jest… Artykuł Zakwas orkiszowy pochodzi z serwisu Kolorowy Przepisownik

Kolorowy Przepisownik