W normalnych sklepach przeważnie tylko mąka pszenna typ 500 lub 650 a o chlebową próżno pytać. Z żytnią wcale nie jest lepiej. Na szczęście w budce z pieczywem można zawsze ją kupić - jest pełnoziarnista i gładsza. Pełnoziarnistą żywi się Stefan i to dzięki niej i mojemu nowego Przyjacielowi powstają kolejne chleby. Dzisiejszy jest w całości z mąk żytnich, do których dosypałam trochę paproszków dla smaku i urozmaicenia.Zobaczcie też przepis na chleb zwyczajny albo chleb pieczony w garnku - już sama nie wiem ... czytaj dalej...
Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.
No popatrz, a ja w moim zwykłym osiedlowym sklepie bez problemu kupuję mąkę chlebową pszenną i żytnią, razową żytnią, razową pszenną, a czasem nawet graham się trafi :-) U mnie właśnie stygnie żytni czysty, tym razem bez paprochów. Z czarnuszką pycha, taki ostrzejszy, dawno nie piekłam z jej dodatkiem. Ostatnio mam jazdę na siemię lniane.
Bardzo fajny przepis na chlebek.Uwielbiam czarnuszkę, chleb bardzo zyskuje na smaku. W tym tygodniu pozwolisz Pyzo, że skorzystam z przepisu. Jestem ciekawa smaku.Pozdrawiam serdecznie:)
ja mam w domu różne paproszki bo bardzo lubię je dodawać do pieczywa - wcześniej raczej do bułek a teraz do chleba :) W wielkim mieście to jednak mało kto piecze sam więc pewnie nie było zbytu na inne mąki - na szczęście bardzo poprawiła się oferta supermarketów niektórych i można już kupić tam różna mąki a ja jeszcze namawiam miłego pana z bazarku żeby sprowadzał dziwne rzeczy więc niektóre mąki też już ma :)
Twój chlebek sprawił, że chyba będę miłościwa i dziś wieczorem podkarmię mój zakwasik, wygląda przesmacznie ! :)
ojej, jak się cieszę ! miło mi, że przyczynię się troszeczkę do powstania następnego bochenka chleba :)
Prawdziwe staropolskie jadło :) To co kupujemy w sklepach za 1,5 czy 2 zł nie umywa się do takiego chlebka na zakwasie. Gratuluje pomysłu :) !
wspaniały wypiek, mam nadzieję, że mnie też takie cudności wyjdą, pozdrawiam cieplutko :)
to prawda - taki chleb jest nie tylko smaczniejszy ale też dłużej świeży
przepis bardzo podobny do babcinego! szczerze polecam, chlebek przepyszny
a ten zakwas...to sie kupuje?!? skąd mam go wziąć?!? od samego czytania przepisu już czuję zapach :-)
czasami można kupić albo dostać troszkę z piekarnik albo od kogoś kto piecze chleb i hoduje zakwas. Można też samemu wyhodować to bo tylko mąka razowa i woda a drożdże dzikie same rosną - ja przepisu na razie nie podam bo sama zakwasu nie robiłam
jest taka strona - Zakwasowa Mapa Polski - http://zakwasowamapapolski.blogspot.com/p/blog-page.html - zajrzyj i poszukaj może w Twojej okolicy jest właśnie ktoś kto mógłby podzielić się swoim
Witam.Upiekłam ten chlebek- jest bardzo smaczny, po prostu pyszny - szczerze polecam.Dziękuję Pani Izo za przepis.Pozdrawiam serdecznie!!!
proszę bardzo - miło mi, że ktoś chce korzystać z moich wpisów :) Pozdrawiam ciepło !