zmielonych orzechów 90 g mąki pszennej MASA SEROWO-DYNIOWA / wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej 750 g tłustego twarogu 250 g mascarpone 300 g purée z dyni Hokkaido * (mała o intensywnie pomarańczowym miąższu) 1 łyżka smażonej w cukrze skórki pomarańczowej lub skórki otartej z pomarańczy 1 płaska łyżeczka cynamonu ¹⧸₃ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej 1 szklanka cukru(...)jajka * PURÉE Z PIECZONEJ DYN I: dynię myjemy, kroimy w dużą kostkę , układamy na blaszce i pieczemy około 40-60 minut (w zależności od soczystości i wilgotności dyni) w temperaturze 200℃ (bez termoobiegu). Studzimy i dokładnie blendujemy ze skórką( tylko, jeśli używamy dyni hokkaido). W razie potrzeby rozrzedzamy stopniowo dodając przegotowaną wodę lub jeśli puree jest zbyt rzadkie delikatnie
cool and mintydyniowo-cytrynowe","author":{"@type":"Person","name":"Kucharzyca"},"datePublished":"2016-10-01 14:52:40","image":"http:\/\/www.kucharzyca.pl\/wp-content\/uploads\/2016\/10\/P9290020-e1475333363720.jpg","description":null,"recipeYield":"12 ","recipeIngredient":["500 g dynia","150 g m\u0105ka kukurydziana","1 \u0142y\u017cka siemi\u0119 lniane","100 ml mleko (mo\u017ce by\u0107 ro\u015blinne)","1,5 \u0142y\u017ceczka soda oczyszczona","1 \u0142y\u017ceczka proszek(...)pieczenia","100 g erytrol (lub inne s\u0142odziwo)"],"recipeInstructions":["Dyni\u0119 kroimy na \u0107wiartki, usuwamy pestki i pieczemy przez 15 minut 150 st. C. Gdy ostygnie wykrawamy mi\u0105\u017csz, kt\u00f3ry nast\u0119pnie miksujemy na g\u0142adko.","Cytryn\u0119 myjemy, \u015bcieramy sk\u00f3rk\u0119 i wyciskamy sok. ","Sk\u00f3rk\u0119 i sok z cytrny oraz puree z dyni mieszamy
KucharzycaWitam po dłuższej przerwie urlopowej, zatęskniłam za Wami, dziękuję za miłe maile i pozdrowienia. Po statystyce widzę że zaglądacie do mnie, dziękuję :) zupa krem z dynią Polecam pożywne zupy kremowe, doskonałe na jesienne obiady, dzisiaj krem z dyni i cukinii z dodatkiem warzyw mrożonych, marchwi, brokułów i kalafiora. Doprawiony aromatycznymi przyprawami i czosnkiem. Doskonałym(...)uzupełnieniem są grzaneczki czosnkowe. mała dynia (dobra cena KLIK) 2 małe cukinie 3-4 szalotki marchewka, brokuł, kalafior u mnie z mrożonki ( po 3-4 różyczki kalafiora i brokuł, marchew –kilkanaście talarków) 3-4 ząbki czosnku 4 łyżki masła ziele angielskie 2 kulki listek laurowy sól imbir pieprz cytrynowy pieprz biały pomidory suszone z czosnkiem i bazylią zioła
Takie tam pichcenieNajwspanialszy moim zdaniem i najprostszy sposób na dynię! Słodka i lekko słona jednocześnie ;) Potrzebujesz: ( Wszystko według upodobania) Całą, bądź kawałek dyni ( najlepiej Hokkaido lub Nagydobosi Sutötök [ o sinozielonej skórce]) Czosnek Sól Suszone zioła ( bazylia, rozmaryn, oregano...) Świeży rozmaryn olej Sposób przyrządzenia: 1. Dynię obierz ze skórki ( Hokkaido można jeść ze skórką) i pozbaw nasienia. 2. Przygotowaną dynię pokrój na niewielkie(...)kawałki. 3. W dużym naczyniu przygotuj marynatę, łącząc olej, przeciśnięty czosnek, sól i zioła suszone, oraz świeże. 4. Powstałą marynatą dokładnie pokryj kawałki dyni z każdej strony. 5. Zamarynowaną dynię ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. 6. Piecz 20min w 180*C. Można ją jeść na ciepło i na zimno. Jest wspaniała
Kuchnia w Słońcu SkąpanaDYNIOWE RISOTTO / PUMPKIN RISOTTO Nastała jesień… Zimno… Ciemno… W ogóle trochę do bani… Ale za to jest idealny czas na dynię! To tanie, szeroko dostępne warzywo jest bardzo dobre do różnego rodzaju dań – jako dodatek do mięsa, zupa krem, świetnie łączy się z makaronem. W mojej kuchni wybór dziś padł na risotto z dynią(...)meat, also perfect as a vegetarian dish – whatever you prefer it’ll be tasty and delicious in every way. Have fun cooking! SKŁADNIKI (4 porcje): 450 g dyni (połowa małej) 1 średnia cebula 150 g ryżu do risotto 50 g sera typu Lazur 200 g mleka kokosowego (u mnie light) 200 g jogurtu greckiego 200 ml białego wytrawnego
Martyna CooksPożywna, sycąca sałatka z kaszy quinoa (komosy ryżowej) z pieczoną dynią i marchewką, wymieszana dressingiem paprykowym z nutą pomarańczy. Do tego pikantne i chrupiące jabłko z rzodkiewką i chilli, marynowane w bardzo zdrowym occie jabłkowym. Wszystko udekorowane ziarenkami granatu i posiekanym szczypiorkiem. Sałatka do zjedzenia na ciepło lub zimno. Składniki: 1 mała dynia Hokkaido ok. 1 kg 600 g marchewki(...)jogurtu naturalnego 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine sól morska, świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie: Piekarnik nastawić na 160°C ( termoobieg ) lub 180°C ( grzałka góra-dół ). Dynię Hokkaido umyć. Przekroić w poprzek na pół. Wydrążyć pestki. Pokroić na 1 cm plastry. Każdy plaster przeciąć na pół. 1 mała dynia Hokkaido ok. 1 kg Marchewki umyć, obrać, pokroić
Moja Delicjatakie jesienne dni jak już obecnie mamy nic tak nie smakuje, jak aksamitne curry. Namiętnie będe teraz uzywac dyni i jarmuży, bo mam go całkiem sporo z własnej uprawy, ale jarmuż śmiało możecie zastąpić w tym przepisie innym zielskiem, np. botwiną czy szpinakiem, a dynię cukinią a nawet batatami. Składniki na 4 porcje: około pół kilograma obranej (surowej) dyni(...)również jakieś „żyjątka”. Przygotowanie: W głębokiej dużej patelni lub w garnku rozgrzej 2 łyżki oleju roślinnego i podsmaż przez 3 minuty pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dynię pokrój w 1-1,5 cm kostkę, jarmuż drobno poszatkuj i dodaj do podsmażonej cebuli wraz z przyprawami (sól dodaj na samym końcu, tj. po dodaniu mleka kokosowego). Duś wszytko razem
greenscarfPrzepyszne gnocchi z dodatkiem pieczonej dyni. Tak pyszne, że prawie od razu zniknęły z talerza. Niesamowicie żółciutkie, miękkie, bardzo podobne do polskich kopytek tylko troszkę w innym kształcie, owalne, z charakterystycznymi rowkami. Nie miałam odpowiedniej deseczki do gnocchi, ale zwykły widelec i tak dał radę. Nasza propozycja to ciepłe dyniowe gnocchi posypane posiekaną natką pietruszki i polane stopionym masłem(...)niealergików). pół dyni 8 ziemniaków 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól pieprz żółtko jajka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dynię pokroić w niewielkie kawałki, nie obierać ze skórki. Włożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku (180 stopni) aż dynia będzie miękka. Gdy dynia będzie upieczona i przestudzona obrać ze skórki i całość zblendować
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieUwielbiamy wszystko co z dyni Dzisiaj zupa z dyni, ale orientalna. Ma charakterystyczną kremową konsystencję, doskonale rozgrzewa dzięki dodatkowi curry, smakuje nutką cytrynową dzięki trawie cytrynowej, pachnie niesamowicie dzięki mleczku kokosowemu, ma niesamowity kolor dzięki dynii właśnie. Wszystkie te smaki w jednym talerzu, niezwykle sycącej zupy dyniowej. Zapraszam! Do zupy użyłam zwykłej dynii, którą wcześniej podpiekłam w piekarniku do miękkości(...)Dynię obieram dopiero po upieczeniu, bo zdjęcie z niej skóry, kiedy jest surowa, wymaga niekiedy nie lada siły. Zupa jak to zupy dyniowe lub zupy-krem jest bardzo sycąca. Jeśli podacie ją z grzankami, wystarczy za cały obiad. Uwaga, jeśli dodacie trawę cytrynową i następnie będziecie całość blendować, porobią się mało apetyczne nitki w zupie. Warto trawę zawinąć w kawałek
Mieszam w Garnkukiedy to się skończy), wieczory jednak są coraz dłuższe i coraz chłodniejsze. Nic to! Swetry też przecież są super! Najwyższy jednak czas zabrać się za jesienne smakołyki. Dynia to jedno z moich ukochanych warzyw; co roku rozprawiam się w kuchni z kilkoma egzemplarzami, kilka kolejnych C. przeistacza w halloweenowe lampiony. Ten sezon zaczniemy od dyni kandyzowanej. Tak naprawdę przygotowałam(...)przygotowaniu, wychodzi karmelowo-słodka i mięciutka. W dodatku wygląda naprawdę ślicznie! W tym roku mam zamiar przepis powtórzyć; prawdopodobnie w większej ilości, żeby jednak starczyło do ciasta... Kandyzowana dynia Składniki: (na 2 małe słoiczki) 350 g dyni (waga bez skóry i pestek) 110 g cukru 1 łyżka masła Dynię pokroić w małą kosteczkę. W garnku podgrzewać cukier, aż nabierze głębokiej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeUwielbiam kuchnię sezonową, a w niej teraz króluje dynia z której możemy przygotowywać na prawdę kulinarne cuda. Porcja ok 18 ciasteczek Składniki: puree z dyni : 200 g pieczonej dyni ( dynię miąższ dyni pieczemy 180 C około 40 minut, następnie blendujemy) 1 łyżka oleju kokosowego 1 cukier waniliowy 1,5 szklanki mąki 1 szklanka płatków(...)łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki soli 1 szklanka wiórki czekoladowe 250 g gorzkiej grubo siekanej czekolady Przygotowanie: W misce mieszamy suche składniki, następnie dodajemy puree z dyni i wszystko ze sobą łączymy. Formujemy ręcznie ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C termoobieg około 20 minut Smacznego
Niezły MłynekCzekoladowe ciasteczka dyniowe to małe słodkie krążki powstałe z ciasta kruchego z dodatkiem purée z dyni oraz gorzkiej czekolady. Ciasteczka tuż po upieczeniu są dość miękkie. Podczas stygnięcia ich konsystencja zmienia się, choć nawet po kilku dniach leżakowania w szczelnym pojemniku nie twardnieją. W smaku są intensywnie czekoladowe. Ciasteczka warto przechowywać w chłodnym miejscu lub w lodówce ze względu(...)dodatek purée z dyni, zachowają wtedy swoją świeżość przez dłuższy czas. Z podanego przepisu można przygotować 30 sztuk . Czekoladowe ciasteczka dyniowe Składniki: 250g mąki pszennej 150g purée z dyni (skorzystaj z przepisu na purée z dyni ) 120g masła 100g cukru pudru 75g gorzkiej czekolady 30g kakao 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki
Smakołyki BerenikiPiekłam już wiele różnych serników, ale ten z dynią po raz pierwszy. Od dziś mój ulubiony. Kremowy, wilgotny z lekko słonym spodem i sosem czekoladowo-miętowym . To prawdziwa uczta dla zmysłów :) Tak sobie myślę, że gdybym miała cukiernię to byłby w czołówce oferowanych tam wypieków. Dynia przez swój łagodny i delikatny smak zyskała miano nijakiej. I coś w tym jest(...)zachęcam do spojrzenia na sprawę z innej strony. Ten uniwersalny charakter daje nam wiele kulinarnych możliwości. Wystarczy dyni wskazać kierunek, a na pewno nas nie zawiedzie :) Składniki: Spód: 200 g ciastek digestive 2 łyżki masła (rozpuszczonego) Ciasto: 750 g twarogu (dwukrotnie zmielony lub wiaderkowy) 250 g serka mascarpone 400 g musu z dyni 150 g drobnego cukru
zadanie-gotowanieBabka dyniowo-kokosowa Po wczorajszym wykonywaniu hummus z dyni pozostało mi jeszcze troszkę napoczętego puree z dyni, więc postanowiłam je dziś wykorzystać. Jakiś czas temu robiliśmy likier kokosowy i po zlaniu go pozostał mi kokos , żal było mi go wyrzucić więc pozostawiłam go w pojemniku w lodówce. Nie bardzo wiedziałam do czego go użyć, dziś wpadłam na pomysł by połączyć(...)dynią. Skoro zupa dyniowo kokosowa smakuje wyśmienicie to ciasto z pewnością nie powinno być gorsze. Zainspirowana różnymi przepisami na ciasto dyniowe stworzyłam aromatyczną babkę. Babka dyniowo-kokosowa Składniki: 300 g puree z dyni 3 jajka 50 g stopionego masła 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka soli 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Aromatyczne Podróżeresztą dodam iż w tym roku wzbraniałam się przed robieniem przetworów , a moja piwnica ugina się od nich na nowo i tak co roku :-) Dynię dostałam od rodziców , którą specjalnie dla mnie wyhodowali u siebie w ogródku , kolejna jeszcze na mnie czeka :-) i już się nie mogę doczekać kolejnych eksperymentów z tym warzywem . Ale wróćmy do przepisu :-) dżem idealnie(...)pasuje do kanapek czy naleśników Dżem dyniowo-jabłkowy Składniki : 1,5 kg obranej dyni około 1 kg jabłek - waga po obraniu , pozbawieniu gniazd nasiennych i pokrojeniu łyżka goździków 2 szklanki cukru - moje jabłka były dość kwaśne, więc ilość wg. uznania 1 łyżeczka cynamonu odrobinę gałki muszkatołowej utarty świeży imbir
Aromatyczne Podróże