Herbaciano-dyniowy pudding z bułeczki z jabłkiem i kruszonką z pestkami dyni Tak wyglądała bułeczka przed zapieczeniem *** PUDDING Z DROŻDŻÓWKI Z DYNIĄ /1 PORCJA/ [przepis autorski] drożdżowa bułeczka z jabłkiem pokrojona w plastry 150 g puree z dyni (u mnie dyni makaronowej) 50 g mascarpone 100 ml mocnego naparu z herbaty jajko klasy L łyżka proszku budyniowego waniliowego sól(...)łyżki syropu klonowego pestki dyni do dekoracji tłuszcz do wysmarowania naczynia Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Puree i mascarpone zmiksować z jajkiem, solą, naparem, i syropem klonowym. Na koniec dodać proszek budyniowy i ponownie zmiksować. W natłuszczonym naczyniu ułożyć plastry bułeczki. Zalać przygotowaną masą dyniowo-serową. Piec około 25 minut. Po 15 minutach pieczenia przykryć wierzch folią aluminiową. Następnie
Poranek na słodkodyniowym napoju, w końcu mieszka w tych rejonach od zawsze! Po kilku minutach, ku uciesze Pani Gospodyni, siedziałam w jej kuchni i skrzętnie notowałam. Był to kompot z dyni, który jest przygotowywany z dodatkiem goździków i octu lub pół na pół octu z kwaskiem cytrynowym. Łagodny, lekko cierpki, pysznie słodki i na pewno niecodzienny! Podobno są i tacy, którzy przed(...)właśnie nazywają ten kompot lokani mieszkańcy. I podobno najpyszniejszy jest po 2-3 miesiącach. Pozostaje mi więc czekać do grudnia...:) Ach, jak będzie pysznie! Krombol - kompot z dyni na ok.2l kompotu Potrzebujesz 500g dyni ( obranej ze skóry i pozbawionej części z pestkami) 2l wody 8 płaskich łyżek białego cukru 4 łyżki białego octu 2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego 8 goździków
Kuchnia w Słońcu Skąpanapaździerniku sezon na dynię trwa w najlepsze, dlatego przez cały miesiąc będę dodawać przepisy wykorzystujące dynie. Sklepowe półki uginają się pod jej najsłodszymi okazami, dlatego warto wykorzystywać to wszechstronne warzywo w swojej kuchni. Pierwszym przepisem i według mnie obowiązkowym daniem z dyni jest zupa krem. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu, ma aksamitną konsystencje(...)głęboki aromat. Dodatkowo jest idealną propozycją na chłodniejsze dni, kiedy tak bardzo potrzebujemy czegoś co rozgrzeje nasz organizm. Zupa krem z dyni Składniki: 1 dynia (około 1,5 kg) 1 średnia marchewka 1 duże jabłko 1 litr wody puszka mleczka kokosowego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry* szczypta papryki chilli lub odrobina pasty chilli sól
wegujemymnie kompot z dyni, to smak dzieciństwa. Szybko się go przygotowuje i jest pyszny, więc polecam. SKŁADNIKI 1 dynia (o wadze około 3-4 kg) 10 goździków kawałek kory cynamonu 1 łyżeczka octu (u mnie winny) cukier do smaku (ja nie dodaję) WYKONANIE Dynię umyć, wyciąć środek z pestkami i gąbczastym miąższem, odkroić skórę. Miąższ pokroić w kostkę, wrzucić(...)dużego garnka i zalać wodą (w zależności od ilości wykorzystanej dyni około 3-4 litry), dodać goździki i korę cynamonu. Włączyć palnik i po zagotowaniu się wody, dynię gotować około 2 minuty (do miękkości), po czym palnik wyłączyć, bo dynia się rozgotuje. Do kompotu dodać łyżeczkę octu i w razie potrzeby dodać do smaku cukru
Passions hobbies lifeJeszcze kilka lat temu budziło zdziwienie, gdy pytałam w warzywniaku o dynię. Dziś dynia już na dobre zagościła na polskich stołach i zaczyna robić coraz większą karierę. Najczęściej z dyni gotujemy zupy, ale coraz śmielej używamy jej jako składnika farszy, gulaszu, ciast, placków. Z dyni i serka jogurtowego przygotowałam przepyszne, puszyste placuszki. Dobrze smakują na ciepło i na zimno. Dodatkiem(...)placuszków jest delikatny w smaku dip czosnkowy. Dip jest połączeniem serka z czosnkiem niedźwiedzim i jogurtu, doskonale pasuje do placuszków. Składniki na placuszki: 600 g obranej dyni hokkaido 150 g serka Almette jogurtowego 3 cienkie cebulki dymki 1 jajko 2 czubate łyżki mąki 10 gałązek natki pietruszki curry, sól, pieprz do smaku olej do smażenia Składniki
Codziennik Kuchennyzmielonych orzechów 90 g mąki pszennej MASA SEROWO-DYNIOWA / wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej 750 g tłustego twarogu 250 g mascarpone 300 g purée z dyni Hokkaido * (mała o intensywnie pomarańczowym miąższu) 1 łyżka smażonej w cukrze skórki pomarańczowej lub skórki otartej z pomarańczy 1 płaska łyżeczka cynamonu ¹⧸₃ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej 1 szklanka cukru(...)jajka * PURÉE Z PIECZONEJ DYN I: dynię myjemy, kroimy w dużą kostkę , układamy na blaszce i pieczemy około 40-60 minut (w zależności od soczystości i wilgotności dyni) w temperaturze 200℃ (bez termoobiegu). Studzimy i dokładnie blendujemy ze skórką( tylko, jeśli używamy dyni hokkaido). W razie potrzeby rozrzedzamy stopniowo dodając przegotowaną wodę lub jeśli puree jest zbyt rzadkie delikatnie
cool and mintydyniowo-cytrynowe","author":{"@type":"Person","name":"Kucharzyca"},"datePublished":"2016-10-01 14:52:40","image":"http:\/\/www.kucharzyca.pl\/wp-content\/uploads\/2016\/10\/P9290020-e1475333363720.jpg","description":null,"recipeYield":"12 ","recipeIngredient":["500 g dynia","150 g m\u0105ka kukurydziana","1 \u0142y\u017cka siemi\u0119 lniane","100 ml mleko (mo\u017ce by\u0107 ro\u015blinne)","1,5 \u0142y\u017ceczka soda oczyszczona","1 \u0142y\u017ceczka proszek(...)pieczenia","100 g erytrol (lub inne s\u0142odziwo)"],"recipeInstructions":["Dyni\u0119 kroimy na \u0107wiartki, usuwamy pestki i pieczemy przez 15 minut 150 st. C. Gdy ostygnie wykrawamy mi\u0105\u017csz, kt\u00f3ry nast\u0119pnie miksujemy na g\u0142adko.","Cytryn\u0119 myjemy, \u015bcieramy sk\u00f3rk\u0119 i wyciskamy sok. ","Sk\u00f3rk\u0119 i sok z cytrny oraz puree z dyni mieszamy
KucharzycaWitam po dłuższej przerwie urlopowej, zatęskniłam za Wami, dziękuję za miłe maile i pozdrowienia. Po statystyce widzę że zaglądacie do mnie, dziękuję :) zupa krem z dynią Polecam pożywne zupy kremowe, doskonałe na jesienne obiady, dzisiaj krem z dyni i cukinii z dodatkiem warzyw mrożonych, marchwi, brokułów i kalafiora. Doprawiony aromatycznymi przyprawami i czosnkiem. Doskonałym(...)uzupełnieniem są grzaneczki czosnkowe. mała dynia (dobra cena KLIK) 2 małe cukinie 3-4 szalotki marchewka, brokuł, kalafior u mnie z mrożonki ( po 3-4 różyczki kalafiora i brokuł, marchew –kilkanaście talarków) 3-4 ząbki czosnku 4 łyżki masła ziele angielskie 2 kulki listek laurowy sól imbir pieprz cytrynowy pieprz biały pomidory suszone z czosnkiem i bazylią zioła
Takie tam pichcenieNajwspanialszy moim zdaniem i najprostszy sposób na dynię! Słodka i lekko słona jednocześnie ;) Potrzebujesz: ( Wszystko według upodobania) Całą, bądź kawałek dyni ( najlepiej Hokkaido lub Nagydobosi Sutötök [ o sinozielonej skórce]) Czosnek Sól Suszone zioła ( bazylia, rozmaryn, oregano...) Świeży rozmaryn olej Sposób przyrządzenia: 1. Dynię obierz ze skórki ( Hokkaido można jeść ze skórką) i pozbaw nasienia. 2. Przygotowaną dynię pokrój na niewielkie(...)kawałki. 3. W dużym naczyniu przygotuj marynatę, łącząc olej, przeciśnięty czosnek, sól i zioła suszone, oraz świeże. 4. Powstałą marynatą dokładnie pokryj kawałki dyni z każdej strony. 5. Zamarynowaną dynię ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. 6. Piecz 20min w 180*C. Można ją jeść na ciepło i na zimno. Jest wspaniała
Kuchnia w Słońcu SkąpanaDYNIOWE RISOTTO / PUMPKIN RISOTTO Nastała jesień… Zimno… Ciemno… W ogóle trochę do bani… Ale za to jest idealny czas na dynię! To tanie, szeroko dostępne warzywo jest bardzo dobre do różnego rodzaju dań – jako dodatek do mięsa, zupa krem, świetnie łączy się z makaronem. W mojej kuchni wybór dziś padł na risotto z dynią(...)meat, also perfect as a vegetarian dish – whatever you prefer it’ll be tasty and delicious in every way. Have fun cooking! SKŁADNIKI (4 porcje): 450 g dyni (połowa małej) 1 średnia cebula 150 g ryżu do risotto 50 g sera typu Lazur 200 g mleka kokosowego (u mnie light) 200 g jogurtu greckiego 200 ml białego wytrawnego
Martyna CooksPożywna, sycąca sałatka z kaszy quinoa (komosy ryżowej) z pieczoną dynią i marchewką, wymieszana dressingiem paprykowym z nutą pomarańczy. Do tego pikantne i chrupiące jabłko z rzodkiewką i chilli, marynowane w bardzo zdrowym occie jabłkowym. Wszystko udekorowane ziarenkami granatu i posiekanym szczypiorkiem. Sałatka do zjedzenia na ciepło lub zimno. Składniki: 1 mała dynia Hokkaido ok. 1 kg 600 g marchewki(...)jogurtu naturalnego 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine sól morska, świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie: Piekarnik nastawić na 160°C ( termoobieg ) lub 180°C ( grzałka góra-dół ). Dynię Hokkaido umyć. Przekroić w poprzek na pół. Wydrążyć pestki. Pokroić na 1 cm plastry. Każdy plaster przeciąć na pół. 1 mała dynia Hokkaido ok. 1 kg Marchewki umyć, obrać, pokroić
Moja Delicjatakie jesienne dni jak już obecnie mamy nic tak nie smakuje, jak aksamitne curry. Namiętnie będe teraz uzywac dyni i jarmuży, bo mam go całkiem sporo z własnej uprawy, ale jarmuż śmiało możecie zastąpić w tym przepisie innym zielskiem, np. botwiną czy szpinakiem, a dynię cukinią a nawet batatami. Składniki na 4 porcje: około pół kilograma obranej (surowej) dyni(...)również jakieś „żyjątka”. Przygotowanie: W głębokiej dużej patelni lub w garnku rozgrzej 2 łyżki oleju roślinnego i podsmaż przez 3 minuty pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dynię pokrój w 1-1,5 cm kostkę, jarmuż drobno poszatkuj i dodaj do podsmażonej cebuli wraz z przyprawami (sól dodaj na samym końcu, tj. po dodaniu mleka kokosowego). Duś wszytko razem
greenscarfPrzepyszne gnocchi z dodatkiem pieczonej dyni. Tak pyszne, że prawie od razu zniknęły z talerza. Niesamowicie żółciutkie, miękkie, bardzo podobne do polskich kopytek tylko troszkę w innym kształcie, owalne, z charakterystycznymi rowkami. Nie miałam odpowiedniej deseczki do gnocchi, ale zwykły widelec i tak dał radę. Nasza propozycja to ciepłe dyniowe gnocchi posypane posiekaną natką pietruszki i polane stopionym masłem(...)niealergików). pół dyni 8 ziemniaków 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól pieprz żółtko jajka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dynię pokroić w niewielkie kawałki, nie obierać ze skórki. Włożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku (180 stopni) aż dynia będzie miękka. Gdy dynia będzie upieczona i przestudzona obrać ze skórki i całość zblendować
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieUwielbiamy wszystko co z dyni Dzisiaj zupa z dyni, ale orientalna. Ma charakterystyczną kremową konsystencję, doskonale rozgrzewa dzięki dodatkowi curry, smakuje nutką cytrynową dzięki trawie cytrynowej, pachnie niesamowicie dzięki mleczku kokosowemu, ma niesamowity kolor dzięki dynii właśnie. Wszystkie te smaki w jednym talerzu, niezwykle sycącej zupy dyniowej. Zapraszam! Do zupy użyłam zwykłej dynii, którą wcześniej podpiekłam w piekarniku do miękkości(...)Dynię obieram dopiero po upieczeniu, bo zdjęcie z niej skóry, kiedy jest surowa, wymaga niekiedy nie lada siły. Zupa jak to zupy dyniowe lub zupy-krem jest bardzo sycąca. Jeśli podacie ją z grzankami, wystarczy za cały obiad. Uwaga, jeśli dodacie trawę cytrynową i następnie będziecie całość blendować, porobią się mało apetyczne nitki w zupie. Warto trawę zawinąć w kawałek
Mieszam w Garnkukiedy to się skończy), wieczory jednak są coraz dłuższe i coraz chłodniejsze. Nic to! Swetry też przecież są super! Najwyższy jednak czas zabrać się za jesienne smakołyki. Dynia to jedno z moich ukochanych warzyw; co roku rozprawiam się w kuchni z kilkoma egzemplarzami, kilka kolejnych C. przeistacza w halloweenowe lampiony. Ten sezon zaczniemy od dyni kandyzowanej. Tak naprawdę przygotowałam(...)przygotowaniu, wychodzi karmelowo-słodka i mięciutka. W dodatku wygląda naprawdę ślicznie! W tym roku mam zamiar przepis powtórzyć; prawdopodobnie w większej ilości, żeby jednak starczyło do ciasta... Kandyzowana dynia Składniki: (na 2 małe słoiczki) 350 g dyni (waga bez skóry i pestek) 110 g cukru 1 łyżka masła Dynię pokroić w małą kosteczkę. W garnku podgrzewać cukier, aż nabierze głębokiej
Pożeraczka, czyli raz adobrze