krakersów lub innych słonych przekąsek, które są bogate w tłuszcze i węglowodany. Najczęściej sięgamy po nie razem z piwem 🍺 Ciasteczka te nie należą do tzw. "pustych kalorii", gdyż pestki dyni są źródłem cennych witamin, składników mineralnych oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawierają one wielonienasycone kwasy tłuszczowe - kwas linolowy, który nie jest syntezowany przez nasz organizm oraz kwas oleinowy i palmitynowy. Oprócz(...)tego zawierają witaminy: E, B1, B6, A, C, D, a także beta – karoten, cynk, potas, selen. Dzięki tym wszystkim substancjom pestki dyni: wzmacniają naczynia krwionośne, uczestniczą w przemianie węglowodanowej, wzmacniają system odpornościowy, uspokajają nerwowy, stabilizują ciśnienie krwi, regulują hormony i wspomagają pracę serca, wpływają na piękny i lśniący wygląd skóry oraz wzmacniają włosy i paznokcie. Przepis ten to również dobry
Kuchnia MagdaLenytutaj , przyprawę można zastąpić cynamonem. Babeczki ozdobiłam białym serem zblendowanym z wiórkami kokosowymi i osłodzonym miodem. Uwieńczeniem wypieku był bardzo łatwy w wykonaniu dyniowy sos - pokrojoną w kosteczkę dynię karmelizowałam przez chwilę w miodzie i jeszcze ciepłą polałam babeczki. BABECZKI SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy dyniowej(...)szklanki puree z dyni 1/3 szklanki jogurtu 1/2 kostki masła( w tamperaturze pokojowej) 3/4. - 1 szklanka miodu 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli WYKONANIE: miksuję masło, gdy będzie puszyste dodaję jajka, jogurt, miód, ekstrakt z wanilii i dynie w drugiej misce łączę mąkę z proszkiem, sodą i przyprawą dyniową dosypuję suche składniki do mokrych, delikatnie mieszam
Upiecz sobie babeczkęwszyscy lubią świeżą kolendrę jak na przykład mój małżonek. Można ją zastąpić natką pietruszki ale wiadomo to już nie będzie ta sama garam masala zupa. Do zupy proponuję dynię piżmową. Jest ona dostępna przez cały rok. Oczywiście do zupy upiekłam porcję naan, no bo jak po hindusku i bez naan !… Zupa garam masala jest niesamowicie aromatyczna, aż zapomniałam(...)pachną hinduskie przyprawy ! Ich lista jak zwykle długa ale mnie nigdy nie przeraża, bo wiem, że danie będzie wyśmienite. Garam masala zupa Składniki: 1 dynia piżmowa 2 marchewki 1 czosnek solo 1 łyżka miodu 1 czerwone chili 1 łyżeczka soli selerowej 1 łyżka garam masala 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego 2 łyżki oliwy z oliwek 2 dymki garść świeżej kolendry
codojedzeniaZaplanowałam zrobić 2 bagietki, ale z planów nic nie wyszło, bo ciasto rosło jak szalone, mimo tak niedużej ilości drożdży, a domowy piekarnik ma swoje ograniczenia. Oskarżałam za to dynię, że do piekarnika zmieściły mi się 3, a czwarta czekała w kolejce ponad 20 minut:) Pomyślałam trudno pewnie mi przerośnie i będzie placek. A tu niespodzianka, bagietka czekała, nie opadła(...)której będziemy wygniatać ciasto, dodałam resztę wody, mąkę i właściwie zagniotłam kulę ciasta, bo było dość gęste. Przykryłam i zostawiłam na 15 godzin. Ciasto właściwe: • Cały zaczyn, • 250g dyni, x), • 450g mąki pszennej, tej, co do zaczynu, • 100g wody z solą, można mleko, • 15g drożdży, zrobiłam zaczyn. Przygotowanie dyni, najlepsza ta najbardziej pomarańczowa: • 170g dyni pokrojonej w kostkę, waga
Leśny Zakątekkilku słoikach kisi się kapusta , ale zakisiłam niedawno także dynię i dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na to cudo. Kiszona dynia bardzo przypadła mi do gustu i na pewno jeszcze z nią poeksperymentuję. Domowe kiszonki to zdecydowanie jest to co lubię! Tak, taka kiszona dynia to naprawdę cudo. Kwaskowa, mocno doprawiona i według mnie przepyszna. Jako dodatek do obiadu(...)innego dania, podana po prostu jako surówka . Albo możecie dodać ją do zupy, bo w takim wydaniu też doskonale smakuje. U mnie różne dynie dostępne są praktycznie cały rok. Tym razem użyłam odmiany butternut, dyni piżmowej, ale myślę, że inne odmiany też można zakisić. Jeśli spróbujcie to dajcie znak jak wrażenia. Mam nadzieję, że moja kolejna kiszonka będzie Wam smakować
Smaczna Pyzałączyć przyjemne z pożytecznym ;).. Wracając jednak do głównego tematu to pomimo tego, iż zima trwa pełna parą to na półkach warzywniaków czy supermarketów nadal możemy dostać pyszną i dorodną dynię. Dynia zawsze kojarzyła mi się z piękną, polską, złotą jesienią, ale może pora złamać ten stereotyp i od czasu do czasu użyć jej do jakiejś fantastycznej potrawy nawet pod koniec(...)lutego? Zatem do puenty - zapraszam Was dziś na nietypowe chili chon carne - z Panną Dynią w roli głównej! :) Opcja ta jest naprawdę przepyszna - koniecznie spróbujcie, bo warto! Składniki: dla 4 osób 0,5 kg obranej dyni 400g mięsa wołowego, mielonego 1 puszka czerwonej fasoli 2 małe czerwone cebule 2-3 ząbki czosnku (według uznania :)) 1 duża papryka
Symfonia Smakówkilkadziesiąt. Ja dość często robię nadzienie z sera fety, szparagów i suszonych pomidorów. Lubię też ser brie połączony z żurawiną. Przepis dla Was poniżej jest na kurczaka faszerowanego pieczoną dynią i wątróbką. Myślę, że Wam posmakuje. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam także do odwiedzenia mojego Instagrama: mecooksblog Smacznego(...)Składniki. 3 piersi z kurczaka 15 dkg wątróbki z kurczaka 15 dkg puree z dyni 1 łyżeczka suszonej szaławi 2 łyżki oleju słonecznikowego szczypta pieprzu 1 łyżeczka soli Dodatkowo: folia aluminiowa. faszerowana pierś z kurczaka Przygotowanie. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i przeciąć każdą wzdłuż na dwie części. Posolić 1/2 łyżeczką soli. Mięso położyć na drewnianej desce, rozbić na cienkie
mecooksAromat goździków i kardamonu. Słodycz dyni. Pyszna pasta nie tylko kanapkowa. Można ją dodać do owsianki, kaszy na słodko, zapiec z jabłkiem. Cóż jeszcze? Nie wiem, ale napewno znajdziecie to, czego ja jeszcze nie znalazłam… Puree z dyni można wykonać na kilka sposobów: 1. Upiec dynię razem ze skórką (ok. 30-40 minut w 180 st. C), a następnie(...)wybrać miąższ łyżką i go zmiksować. 2. Ugotować dynię w małej ilości wody, odcedzić, zmiksować – tu następują duże straty wartości odżywczych, ponieważ witaminy i składniki mineralne przedostają się do wody (jeśli delikatnie osolicie wodę, straty będą troszkę mniejsze). 3. Ugotować dynię na parze, a następnie zmiksować (można ugotować ze skórką i wybrać ją, jak pieczoną). 4. Pokroić dynię drobno
KucharzycaOstatnio będąc na warsztatach kulinarnych miałam okazję jeść karmelizowane polędwiczki drobiowe z puree z marchewki. Dzisiaj u mnie podobne danie, ale jednak zupełnie inne. To, że lubię dynię to już dobrze wiecie, na blogu znajdziecie aż 60 przepisów na to warzywo, mówi samo przez się. Dynię lubię najbardziej za to, że jej smak można łamać na sto różnych sposobów(...)odkrywać to warzywo na nowo. Cukinia to też jedno z moich ulubionych warzyw, ostatnio najczęściej spożywam ją albo pieczoną, albo grillowaną albo właśnie w postaci makaronu. Cukinia również, jak dynia, jest dość mdła i delikatna, więc możesz ją łączyć z wieloma składnikami o intensywnym smaku. Ja postawiłam na migdałowo- orzechowe pesto z parmezanem i dużą ilością bazylii. Całość podałam
SMYKWKUCHNIzachodzącego słońca w towarzystwie mięciutkiego kurczaka, zielonej fasolki i śnieżnobiałej porcji ryżu :D Całość raduje nie tylko kolorami ale także mnóstwem aromatów ciepłych Indii i wspaniałym smakiem :) Wyraziście przyprawiona dynia i kurczak w słonecznym sosie rozjaśnią myśli i ogrzeją oplecione Lutym podniebienia, a zielone dodatki pod postacią chrupiącej fasolki i rzutu natki pietruszki dostarczą wzmocnienia na resztę dnia. Nie czekajcie(...)Sami rozpędźmy szarości tym pysznym, pożywnym i przepięknym curry z dynią! :D Dyniowe curry z kurczakiem i fasolką Potrzebujesz: 2 cebule 3 ząbki czosnku 2cm świeżego imbiru 4 łyżki oleju 400g dyni piżmowej 1 łyżeczka sproszkowanego curry 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka wędzonej papryki 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka garam masala
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSkładniki: CHILI: 1 średnia dynia piżmowa (o wadze około 700 - 900 g); 1 średnia, czerwona cebula; 1 średnia czerwona papryka; 2 papryczki chili; 2 papryczki chipotle w sosie adobo; 3 ząbki czosnku; 2 puszki krojonych pomidorów wraz z zalewą (każda o wadze 400 g); 2 puszki czerwonej fasoli, odsączonej (każda o wadze netto, po odsączeniu 240 g) 2 łyżki oleju(...)Starty, żółty ser (najlepiej cheddar); Drobno posiekana świeża kolendra ; Plasterki świeżej papryczki chili. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: Dynię piżmową obrać ze skóry, oczyścić z nasion i pokroić w niewielką (1x1 cm) kostkę. Cebulę obrać, drobno posiekać. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Papryki (czerwoną oraz chili) umyć, osuszyć
Gospodyni MiejskaDelikatny, puszysty, pachnący. Choć czasochłonny w przygotowaniu, to jednak bardzo prosty. Wart każdej chwili czekania. 1,5 kg dyni 1 kg sera do serników 200 g płatków owsianych 200 g i 2-3 łyżki słodziwa 100 g masła klarowanego 6 łyżek mąki ziemniaczanej 3 pomarańcze 5 jajek 1,5 łyżki agaru (na 500 ml wody) Zacznij od przygotowania puree(...)dyni. Ja użyłam dyni buttercup, której miąższ po upieczeniu od razu staje się puree. Każdy inny gatunek będzie dobry. Dynia powinna ważyć ok. 1,5 kg. Podziel ją na 4 lub więcej części. Piecz przez 30 minut w 200 st. C. Po tym czasie dynię wyciągnij i zostaw do ostudzenia. Gdy ostygnie, usuń gniazda nasienne. Pestki możesz zostawić, jeśli lubisz
Kucharzycakartce i wiedziałam, że będę musiała koniecznie go zrealizować. Wypadkową był tutaj kawowy krem na bazie kaszy jaglanej, do niego skomponowałam pozostałe dodatki, czyli kruchość (ciastko) i dzwność (kawowa dynia). Dzięki temu przepis stał się typowo mangopapajowy czyli dziwny, nieprzewidywalny, zaskakujący a przy tym smaczny, ku wielkiemu zdziwieniu wszystkich tych, którzy nie wierzą, że takie dania mogą smakować niebywale smacznie(...)Kawowo- kokosowy krem z kaszy jaglanej: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 2/3 szklanki mleka kokosowego 1/2 szklanki mocnej kawy 3 łyżki miodu Marynowana w kawie dynia: 200 gram dyni hokkaido 1 szklanka zaparzonej kawy 3 łyżki miodu kilka ziarenek kardamonu Dodatkowo: granat płatki kokosa Płatki zmiksuj w malakserze na pył, następnie dodaj
Mango PapajaJesień warzywa kolorowe nam proponuje, z których smaczne i zdrowe dania wyczarowuję. Tym razem gołąbki przygotowałam, w liściach kapusty nietypowy farsz schowałam. Cebula, marchew papryki kolorowe, dynia, kasza i przyprawy w smaku wyjątkowe. Gołąbki olejem chili polałam i w piekarniku je wypiekałam. Podczas pieczenia wszystkie smaki się zmieszały, dzięki temu farsz wyszedł doskonały. Wędzona papryka była wyczuwalna(...)kubki smakowe podczas jedzenia rozpieszczają. Składniki: farsz: 400 g kaszy gryczanej, 2 duże marchewki, 3 różnokolorowe papryki, 4 średniej wielkości białe cebule, 5 łyżek oleju rzepakowego, 1 kg dyni piżmowej, 2 łyżeczki soli himalajskiej (do smaku), 1 łyżeczka cukru brązowego, 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 3 łyżeczki pieprzu czarnego grubo mielonego, 2 łyżki pietruszki suszonej
Moniki Smakołykizwłaszcza gdy za oknem zamiast złotej Polskiej jesieni, mamy pluchę i deszcz. Dziś przepis na risotto. Z moim ulubionym zielonym groszkiem, cukinią, a dla zaakcentowania jesiennego czasu, dołożyłam również dynię, która swoim słonecznym, złocistym kolorem ożywiła cały talerz. A propos talerzy – danie podałam na talerzyku ze złoconym obrzeżem z serii Beatrice Ambition. Mam też dla Was niespodziankę:) 10% rabatu(...)produkty Ambition na hasło ZDROWA-JESIEŃ w sklepie Dajar (rabat obowiązuje do 31.12.2017r.) #myAmbition 300 g ryżu arborio 120 g mrożonego groszku 2 cebule 1 cukinia 500 g dyni 1 l bulionu 150 ml wytrawnego białego wina 4 łyżki tartego parmezanu 3-4 łyżki orzeszków pinii kilka listków mięty 2 łyżki masła 3 łyżki oleju szczypta gałki muszkatołowej sól
Smaki Na Talerzu