łączyć przyjemne z pożytecznym ;).. Wracając jednak do głównego tematu to pomimo tego, iż zima trwa pełna parą to na półkach warzywniaków czy supermarketów nadal możemy dostać pyszną i dorodną dynię. Dynia zawsze kojarzyła mi się z piękną, polską, złotą jesienią, ale może pora złamać ten stereotyp i od czasu do czasu użyć jej do jakiejś fantastycznej potrawy nawet pod koniec(...)lutego? Zatem do puenty - zapraszam Was dziś na nietypowe chili chon carne - z Panną Dynią w roli głównej! :) Opcja ta jest naprawdę przepyszna - koniecznie spróbujcie, bo warto! Składniki: dla 4 osób 0,5 kg obranej dyni 400g mięsa wołowego, mielonego 1 puszka czerwonej fasoli 2 małe czerwone cebule 2-3 ząbki czosnku (według uznania :)) 1 duża papryka
Symfonia Smakówkilkadziesiąt. Ja dość często robię nadzienie z sera fety, szparagów i suszonych pomidorów. Lubię też ser brie połączony z żurawiną. Przepis dla Was poniżej jest na kurczaka faszerowanego pieczoną dynią i wątróbką. Myślę, że Wam posmakuje. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam także do odwiedzenia mojego Instagrama: mecooksblog Smacznego(...)Składniki. 3 piersi z kurczaka 15 dkg wątróbki z kurczaka 15 dkg puree z dyni 1 łyżeczka suszonej szaławi 2 łyżki oleju słonecznikowego szczypta pieprzu 1 łyżeczka soli Dodatkowo: folia aluminiowa. faszerowana pierś z kurczaka Przygotowanie. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i przeciąć każdą wzdłuż na dwie części. Posolić 1/2 łyżeczką soli. Mięso położyć na drewnianej desce, rozbić na cienkie
mecooksAromat goździków i kardamonu. Słodycz dyni. Pyszna pasta nie tylko kanapkowa. Można ją dodać do owsianki, kaszy na słodko, zapiec z jabłkiem. Cóż jeszcze? Nie wiem, ale napewno znajdziecie to, czego ja jeszcze nie znalazłam… Puree z dyni można wykonać na kilka sposobów: 1. Upiec dynię razem ze skórką (ok. 30-40 minut w 180 st. C), a następnie(...)wybrać miąższ łyżką i go zmiksować. 2. Ugotować dynię w małej ilości wody, odcedzić, zmiksować – tu następują duże straty wartości odżywczych, ponieważ witaminy i składniki mineralne przedostają się do wody (jeśli delikatnie osolicie wodę, straty będą troszkę mniejsze). 3. Ugotować dynię na parze, a następnie zmiksować (można ugotować ze skórką i wybrać ją, jak pieczoną). 4. Pokroić dynię drobno
KucharzycaOstatnio będąc na warsztatach kulinarnych miałam okazję jeść karmelizowane polędwiczki drobiowe z puree z marchewki. Dzisiaj u mnie podobne danie, ale jednak zupełnie inne. To, że lubię dynię to już dobrze wiecie, na blogu znajdziecie aż 60 przepisów na to warzywo, mówi samo przez się. Dynię lubię najbardziej za to, że jej smak można łamać na sto różnych sposobów(...)odkrywać to warzywo na nowo. Cukinia to też jedno z moich ulubionych warzyw, ostatnio najczęściej spożywam ją albo pieczoną, albo grillowaną albo właśnie w postaci makaronu. Cukinia również, jak dynia, jest dość mdła i delikatna, więc możesz ją łączyć z wieloma składnikami o intensywnym smaku. Ja postawiłam na migdałowo- orzechowe pesto z parmezanem i dużą ilością bazylii. Całość podałam
SMYKWKUCHNIzachodzącego słońca w towarzystwie mięciutkiego kurczaka, zielonej fasolki i śnieżnobiałej porcji ryżu :D Całość raduje nie tylko kolorami ale także mnóstwem aromatów ciepłych Indii i wspaniałym smakiem :) Wyraziście przyprawiona dynia i kurczak w słonecznym sosie rozjaśnią myśli i ogrzeją oplecione Lutym podniebienia, a zielone dodatki pod postacią chrupiącej fasolki i rzutu natki pietruszki dostarczą wzmocnienia na resztę dnia. Nie czekajcie(...)Sami rozpędźmy szarości tym pysznym, pożywnym i przepięknym curry z dynią! :D Dyniowe curry z kurczakiem i fasolką Potrzebujesz: 2 cebule 3 ząbki czosnku 2cm świeżego imbiru 4 łyżki oleju 400g dyni piżmowej 1 łyżeczka sproszkowanego curry 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka wędzonej papryki 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka garam masala
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSkładniki: CHILI: 1 średnia dynia piżmowa (o wadze około 700 - 900 g); 1 średnia, czerwona cebula; 1 średnia czerwona papryka; 2 papryczki chili; 2 papryczki chipotle w sosie adobo; 3 ząbki czosnku; 2 puszki krojonych pomidorów wraz z zalewą (każda o wadze 400 g); 2 puszki czerwonej fasoli, odsączonej (każda o wadze netto, po odsączeniu 240 g) 2 łyżki oleju(...)Starty, żółty ser (najlepiej cheddar); Drobno posiekana świeża kolendra ; Plasterki świeżej papryczki chili. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: Dynię piżmową obrać ze skóry, oczyścić z nasion i pokroić w niewielką (1x1 cm) kostkę. Cebulę obrać, drobno posiekać. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Papryki (czerwoną oraz chili) umyć, osuszyć
Gospodyni MiejskaDelikatny, puszysty, pachnący. Choć czasochłonny w przygotowaniu, to jednak bardzo prosty. Wart każdej chwili czekania. 1,5 kg dyni 1 kg sera do serników 200 g płatków owsianych 200 g i 2-3 łyżki słodziwa 100 g masła klarowanego 6 łyżek mąki ziemniaczanej 3 pomarańcze 5 jajek 1,5 łyżki agaru (na 500 ml wody) Zacznij od przygotowania puree(...)dyni. Ja użyłam dyni buttercup, której miąższ po upieczeniu od razu staje się puree. Każdy inny gatunek będzie dobry. Dynia powinna ważyć ok. 1,5 kg. Podziel ją na 4 lub więcej części. Piecz przez 30 minut w 200 st. C. Po tym czasie dynię wyciągnij i zostaw do ostudzenia. Gdy ostygnie, usuń gniazda nasienne. Pestki możesz zostawić, jeśli lubisz
Kucharzycakartce i wiedziałam, że będę musiała koniecznie go zrealizować. Wypadkową był tutaj kawowy krem na bazie kaszy jaglanej, do niego skomponowałam pozostałe dodatki, czyli kruchość (ciastko) i dzwność (kawowa dynia). Dzięki temu przepis stał się typowo mangopapajowy czyli dziwny, nieprzewidywalny, zaskakujący a przy tym smaczny, ku wielkiemu zdziwieniu wszystkich tych, którzy nie wierzą, że takie dania mogą smakować niebywale smacznie(...)Kawowo- kokosowy krem z kaszy jaglanej: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 2/3 szklanki mleka kokosowego 1/2 szklanki mocnej kawy 3 łyżki miodu Marynowana w kawie dynia: 200 gram dyni hokkaido 1 szklanka zaparzonej kawy 3 łyżki miodu kilka ziarenek kardamonu Dodatkowo: granat płatki kokosa Płatki zmiksuj w malakserze na pył, następnie dodaj
Mango PapajaJesień warzywa kolorowe nam proponuje, z których smaczne i zdrowe dania wyczarowuję. Tym razem gołąbki przygotowałam, w liściach kapusty nietypowy farsz schowałam. Cebula, marchew papryki kolorowe, dynia, kasza i przyprawy w smaku wyjątkowe. Gołąbki olejem chili polałam i w piekarniku je wypiekałam. Podczas pieczenia wszystkie smaki się zmieszały, dzięki temu farsz wyszedł doskonały. Wędzona papryka była wyczuwalna(...)kubki smakowe podczas jedzenia rozpieszczają. Składniki: farsz: 400 g kaszy gryczanej, 2 duże marchewki, 3 różnokolorowe papryki, 4 średniej wielkości białe cebule, 5 łyżek oleju rzepakowego, 1 kg dyni piżmowej, 2 łyżeczki soli himalajskiej (do smaku), 1 łyżeczka cukru brązowego, 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 3 łyżeczki pieprzu czarnego grubo mielonego, 2 łyżki pietruszki suszonej
Moniki Smakołykizwłaszcza gdy za oknem zamiast złotej Polskiej jesieni, mamy pluchę i deszcz. Dziś przepis na risotto. Z moim ulubionym zielonym groszkiem, cukinią, a dla zaakcentowania jesiennego czasu, dołożyłam również dynię, która swoim słonecznym, złocistym kolorem ożywiła cały talerz. A propos talerzy – danie podałam na talerzyku ze złoconym obrzeżem z serii Beatrice Ambition. Mam też dla Was niespodziankę:) 10% rabatu(...)produkty Ambition na hasło ZDROWA-JESIEŃ w sklepie Dajar (rabat obowiązuje do 31.12.2017r.) #myAmbition 300 g ryżu arborio 120 g mrożonego groszku 2 cebule 1 cukinia 500 g dyni 1 l bulionu 150 ml wytrawnego białego wina 4 łyżki tartego parmezanu 3-4 łyżki orzeszków pinii kilka listków mięty 2 łyżki masła 3 łyżki oleju szczypta gałki muszkatołowej sól
Smaki Na Talerzuznudziła Ci się jeszcze dynia? To świetnie, bo mam następną propozycję wykorzystania słonecznego warzywka. Dziś pasztet z dyni. Z założenia powinien być wegeteriański, mój jednak nie jest, bo do jego przygotowania wykorzystałam resztki wędzonego boczku zalegającego w lodówce. Zależy jakiej odmiany dyni użyjesz pasztet może być słodkawy w smaku. Nam to nie przeszkadzało, bo z domowym, chrupiącym pieczywem smakował wyśmienicie(...)laurowy kilka kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka suszonej szałwii listki szałwii Wykonanie: przygotować puree z dynii (upiec w piekarniku lub ugotować w małej ilości wody). Po upieczeniu i zblendowaniu dynię przetarłam przez sito. Szybciej jest dynię ugotować (około 10-12 minut) w małej ilości wody. Wtedy jednak konsystencja dyni wymaga dodania bułki tartej obraną, drobno pokrojoną cebulę zeszklić na oleju
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zupełnie niepotrzebne ! Aromatyczna, pachnąca, trochę słodka - po prostu IDEALNA ! PRZEPIS NA KAWĘ DYNIOWĄ Z PRZYPRAWAMI Składniki: 1 espresso ( około 70 ml ) 150 ml mleka 2 łyżki pure z pieczonej dyni 1 łyżeczka cukru trzcinowego szczypta cynamonu szczypta imbiru szczypta kardamonu bita śmietanka Przygotowanie: 1. Do dyniowej kawy niezbędne jest pure z dyni. Przygotowanie pure zaczynamy od upieczenie pokrojonej(...)kawałki dyni - najlepiej sprawdza się dynia hokkaido lub pół na pół hokkadio i piżmowa. Poradnik "jak upiec dynię" znajdziecie TUTAJ. 2. Zaparzyć mocne espresso o pojemności około 70 ml. Jeśli nie macie w domu ekspresu do kawy, możecie zaparzyć mocną kawę i odlać fusy. 3. W rondelku zagotować mleko. Do mleka dodać espresso, pure z dyni, cukier i przyprawy. Całość
kolorowotorcikowoSezon dyniowy w pełni a mnie udało się zakupić całkiem ekologiczne mini dynie hokkaido u zaprzyjaźnionego pana na ryneczku. Dzięki temu faszerowane dynie wylądowały na moim półmisku. Jeśli jednak nie uda się zakupić tych mini dyniek, można dużą dynię przekroić na połówki i też pięknie nadziać. Zachęcam do wypróbowania dań z dynią bo to skarbnica witamin, mikro i makro elementów(...)błonnika i całej masy innych dobroci. Zajadajmy dynię na zdrowie. Dynie faszerowane mięsem mielonym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDynia - niekwestionowana królowa jesieni. Jej pomarańczowe krągłości kuszą niesamowicie nie tylko kuchennych eksperymentatorów, ale też dzieciaki; czy jest bowiem coś lepszego, niż wykrawanie upiornych masek na Halloween? No właśnie. Muszę przyznać, że dynie olbrzymie kupuję tylko z przeznaczeniem na lampiony. Ich miąższ jest dość wodnisty, skóra twarda, a krojenie przyprawia mnie o ból głowy. Zdecydowanie wolę kupić dwie mniejsze Hokkaido(...)których wnętrze kusi intensywną barwą. No i nie trzeba ich nawet obierać - delikatna skórka jest bowiem jadalna. Dynie kroję na mniejsze kawałki, usuwam pestki wraz z nitkami ze środka. Kawałki oczyszczonego warzywa układam na blasze i piekę w średnio rozgrzanym piekarniku do miękkości. Następnie łyżką oddzielam miąższ od skórki, przekładam go do dużej miski i miksuję blenderem na gładki
Pożeraczka, czyli raz adobrzedworze coraz mniej słońca za to więcej wirusów, na ratunek przychodzą nam odżywcze koktajle z dyni lub buraków. Lubicie ? ja się tylko takimi wspomagam w sezonie grzewczym. Wartości dyni nie sposób przecenić i wcale nie musimy używać tylko puree, doskonale nadaje się do miksowania na surowo, bogata w beta karoten i cenne minerały doskonale wzmocni nasz organizm. Ten koktajl(...)podwieczorek, jest bowiem bombą witaminową, która daje uczucie sytości na dłużej w jego przygotowaniu pomagał mi nowy pomocnik kuchenny- Blender Amica BTK 5011 IN - w kilka minut zmiksował twardą dynię z resztą składników, duża moc gwarantuje bardzo delikatny i aksamitny koktajl, płynna regulacja prędkości pozwala dopasować szybkość obrotów do naszych potrzeb. Jak wygląda każdy widzi, mnie się podoba jego klasyczny
Wanilia i Kardamon