swojskim oleju rzepakowym. Zamiast pieczarek można oczywiście jak najbardziej dodać grzyby. Jednak z racji, że na moim świątecznym stole jest kapusta z grzybami, kulebiak z kapustą i grzybami albo nawet grzybki w barszczyku czerwonym, do łazanek dodaję pieczarki. Robię je zawsze kiedy tylko w kuchni mam swojski olej rzepakowy. On nadaje dużo smaku potrawie. Składniki: * 400 g makaronu łazanki(...)kapusty kiszonej * 400 g pieczarek * 1 duża cebula * 1/5 szklanki oleju rzepakowego * sól, pieprz czarny Makaron ugotowałam według przepisu na opakowaniu. Cebulę pokroiłam w kostkę i zeszkliłam na oleju rzepakowym. Następnie dodałam pokrojone pieczarki i zarumieniłam. Kapustę kiszoną odcisnęłam z nadmiaru soku i posiekałam. Dołożyłam do cebuli i pieczarek. Przemieszałam i przykryłam pokrywką. Dusiłam na wolnym ogniu od czasu
Pieprzyć z FantazjąUwielbiam surówki z młodej kapusty. Tym razem, zrobiłam minimalistycznie, tylko kapusta, pomidory i cebula. Spróbujcie, bo nam bardzo smakowała. Składniki: 1/2 główki, średniej młodej kapusty 2 pomidory 1 nie duża cebula (miałam czerwoną) kilka łyżek oleju 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Wykonanie: Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w nie dużą kostkę. Cebulę również pokroić(...)kostkę. Kapustę poszatkować, wrzucić do miski. Dodać pomidory i cebulę. Wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Wlać olej i sok z cytryny. Ponownie wymieszać. Wstawić do lodówki na pół godziny
Agusiowe smakołykiswojskim oleju rzepakowym. Zamiast pieczarek można oczywiście jak najbardziej dodać grzyby. Jednak z racji, że na moim świątecznym stole jest kapusta z grzybami, kulebiak z kapustą i grzybami albo nawet grzybki w barszczyku czerwonym, do łazanek dodaję pieczarki. Robię je zawsze kiedy tylko w kuchni mam swojski olej rzepakowy. On nadaje dużo smaku potrawie. Składniki: * 400 g makaronu łazanki(...)kapusty kiszonej * 400 g pieczarek * 1 duża cebula * 1/5 szklanki oleju rzepakowego * sól, pieprz czarny Makaron ugotowałam według przepisu na opakowaniu. Cebulę pokroiłam w kostkę i zeszkliłam na oleju rzepakowym. Następnie dodałam pokrojone pieczarki i zarumieniłam. Kapustę kiszoną odcisnęłam z nadmiaru soku i posiekałam. Dołożyłam do cebuli i pieczarek. Przemieszałam i przykryłam pokrywką. Dusiłam na wolnym ogniu od czasu
Pieprzyć z FantazjąSmaczna i prosta w przygotowaniu surówka na grilla i nie tylko. Wg tego przepisu surówki wystarczy dla 10 grillujących osób. Skład: Kapusta 1,5-2 kg. Papryka: żółta, zielona, czerwona. Cebula: czerwona, biała. Czosnek 5-10 ząbków. Cukinia ~0,3 kg. Oregano 1 łyżka, pieprz 1 łyżeczka, ocet 2 łyżki, olej 3 łyżki, sól i cukier(...)łyżce. Kapustę i pozostałe warzywa ucieramy na tarce, po uprzednim umyciu i oczyszczeniu. Kapustę na grubych oczkach 2 kg utrzemy w 3 min., pozostałe ucierania to kolejne 3 min., Olej, ocet, cukier, sól, oregano i pierz dodajemy do całości i dokładnie mieszamy. Po przełożeniu do misek posypujemy zieleniną. Chowamy do lodówki i rozpalamy grilla. Smacznego
chleba naszegopospieszyłam jej z pomocą i tak powstał dzisiejszy obiad :) Składniki: (na 2 porcje) 1/4 główki ugotowanej kapusty worek świeżego szpinaku 1 pomidor pół papryki 2 garści czarnych oliwek 7-10 suszonych pomidorów odrobina wędzonego białego sera (u nas "swojski" krowi w ziołach) czerwone pesto domowe (jeśli ktoś chciałby na nie przepis - proszę o info w komentarzu :)) Do dzieła(...)będzie przyjemnie podsmażone, dodajemy pokrojony w drobną kostkę wędzony ser. Podgrzewamy wszystko razem, kilka razy mieszając - i nakładamy na talerze. Ćwierć kapusty kroimy na pół a potem w grube plastry, układamy obok warzyw i przykrywamy kocykiem z czerwonego pesto. Gotowe ;) Moja mama stwierdziła, że z takimi potrawami na stole łatwo zostać wegetarianinem ;) PS. Tak, bez przypraw ;) Solimy jedynie wodę
Spektrum Smakusię z Wami tym przepisem! Przepis na 4 porcje. Składniki na mięso: – 400g pulled pork’a – szarpanej wieprzowiny – 60 ml czerwonego wytrawnego wina Składniki na surówkę Colesław: – 500g białej kapusty – 1 marchewka – 2 łyżki majonezu – 1 łyżka jogurtu greckiego – 1 łyżeczka cukru pudru – 1 łyżeczka octu winnego – 1 łyżeczka(...)trzcinowego – 1 łyżka czerwonego wina wytrawnego – 1 łyżeczka musztardy – 1 łyżka soku z cytryny – 1 ząbek czosnku – 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: – 4 żytnie bułki – 2 ogórki kiszone – 2-3 łyżki pikantnego ketchupu – 4 drylowane oliwki – 4 długie drewniane patyczki Colesław: Marchew obieramy. Z kapusty odrywamy pierwsze liście i wyrzucamy
Be Fit Be StrongPyszne, tradycyjne krokiety z kapustą i grzybami, są doskonałym dodatkiem do czerwonego barszczu wigilijnego. Danie jest nieco pracochłonne ale warte przygotowania ze względu na swój wyśmienity smak i przyznam się, że na moim stole goszczą o wiele częściej niż tylko w czasie świąt Bożego Narodzenia . składniki na 10 krokietów ciasto(...)szklanki mąki pszennej 2 jajka 2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 2 łyżki oleju szczypta soli farsz 500 g kapusty kiszonej szklanka suszonych grzybów 1 cebula łyżka masła łyżeczka przyprawy typu wegeta ( przepis tutaj ) 2 jajka szklanka bułki tartej do panierowania olej do smażenia sól i pieprz przepis Suszone grzyby zalewamy niewielką ilością zimnej
Smakowite Daniakapusty. Bardzo popularna i chyba moja ulubiona surówka do obiadu. Zdrowa, a jeśli przygotujemy ją z jogurtem lub oliwą jest również niskokaloryczna. Do przygotowania tej surówki najlepiej wybierajcie kapustę, która nie jest pryskana i sztucznie nawożona. Surówka z takiej kapusty będzie zdrowa i na pewno nie będzie gorzka. Taka surówka z białej kapusty świetnie pasuje do ryby, mięsa. Kapusta jest(...)lubicie możecie dodać do niej majonez lub samą oliwę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Surówka z (młodej) białej kapusty. .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Składniki 1 mała lub pół młodej kapusty 1 marchewka 1 mała cebula cukrowa lub czerwona jeśli nie lubicie można ją pominąć 1 łyżka drobno posiekanego koperku 1 łyżka drobno posiekanej natki
To co lubię - gotuję i polecammięsa mielonego wołowo-wieprzowego 200 gramów pieczarek 1 woreczek ryżu 1 cebula 1 mała puszka koncentratu pomidorowego 2 łyżki śmietany 1 łyżka mąki sól pieprz czerwona mielona papryka 1 kostka rosołowa - opcjonalnie Liście kapusty oddzielamy od głąba i parzymy wrzątkiem ok. 2 minut Gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie Mięso mielone podsmażamy ok. 10 minut stale mieszając. Przekładamy
Szczęśliwa kuchniamięsa mielonego wołowo-wieprzowego 200 gramów pieczarek 1 woreczek ryżu 1 cebula 1 mała puszka koncentratu pomidorowego 2 łyżki śmietany 1 łyżka mąki sól pieprz czerwona mielona papryka 1 kostka rosołowa - opcjonalnie Liście kapusty oddzielamy od głąba i parzymy wrzątkiem ok. 2 minut Gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie Mięso mielone podsmażamy ok. 10 minut stale mieszając. Przekładamy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comDługoterminowa surówka z kapusty, ogórków i papryki w słodko kwaśnej zalewie nie wymaga pasteryzacji, aby można było ją przechować w lodówce przez dwa tygodnie albo i dłużej (nie jestem w stanie określić dokładnie jak długo, gdyż zjadamy ją zawsze właśnie w jakieś dwa tygodnie). Z czasem jest jeszcze smaczniejsza. Świetnie pasuje jako dodatek do obiadu, mięsa pieczonego na grillu(...)można ją oczywiście włożyć do słoików i pasteryzować. https://youtu.be/EYHGWa6wrzg Składniki na długoterminowa surówkę z kapusty, ogórków i papryki: główka młodej kapusty (moja miała około 700 g, poza sezonem można użyć pół główki białej kapusty) 1,2 kg ogórków gruntowych 2 papryki czerwone (400 g) 2 cebule (200 g) 2 łyżki soli Zalewa: 300 ml oleju
e-PrzepisyKulinarnepodwójny filet z kurczaka ( ok. 350-400g) 2 łyżki przyprawy do kuchni arabskiej (użyłam KEBAB SHOARMA KAMIS) olej do smażenia dodatki: kapusta pekińska 1 świeży ogórek 2 pomidory 1 czerwona cebula sos: 2 łyzki majonezu 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka ketchupu pikantnego 1 żąbek czosnku Filet z kurczaka pokroić na nieduże kawałki,oprószyć przyprawą(...)obsmażyć na patelni. Kapustę posiekać,ogórka pokroić w półplasterki,pomidory w kosteczkę i cebulę w piórka. Pokrojone warzywa połączyć razem. Majonez,jogurt i ketchup wymieszać razem,dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawić na chwilę do lodówki do przegryzienia. Każdą tortillę posmarować sosem,rozłożyć porcję warzyw i kawałki mięsa. Zwinąć w rulon,położyć na talerzu wyłożonym listkami sałaty,można jeszcze dodatkowo
Kolorowa kuchnia Elkisuszonych zmieliłam w młynku do kawy/ Farsz: 40 dkg kapusty kiszonej 25 dkg pieczarek małych 1 łyżeczka pudru z grzybów sól, pieprz czarny i czerwony 2 ziela angielskie 2 liście laurowe 1 łyżka masła Farsz: Kapustę przekładam do garnka, dodaję liście laurowe, ziele angielskie, wlewam wody tyle żeby przykryła kapustę i gotuje na wolnym ogniu aż będzie miękka. Po ugotowaniu
wesoła kuchniaWieloskładnikowa surówka, którą wypatrzyłam na jednym z wesel :) Polecam! Składniki: 1 kapusta pekińska pół pęczka rzodkiewek 3 pomidory 1 ogórek wężowy 1 czerwona cebula 1 por siekana natka pietruszki ulubiony dressing sałatkowy (np. taki ) Sposób przygotowania: 1. Kapustę kroimy w kostkę lub szatkujemy. 2. Pora kroimy w plasterki, solimy, a po jakimś czasie odciskamy z nadmiaru soku. 3. Umyte
Kuchnia domowa AniDrożdżowa choinka z kapustą i grzybami idealnie będzie pasować do czerwonego barszczu. W dodatku takie podanie pasztecików będzie się rewelacyjnie prezentować na świątecznym stole. Osobiście uwielbiam takie smaki. Choinkę można oczywiście udekorować wedle uznania natką pietruszki, koperkiem lub dowolną mieszanką przypraw. Ja postawiłam na prostotę, czyli sezam i mak. SKŁADNIKI Ciasto: 30 g świeżych drożdży 200 ml ciepłego mleka(...)mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) 1 łyżeczka soli 1 duże jajko 80 g masła Farsz: 500 g kiszonej kapusty 2 garście suszonych grzybów 1 łyżeczka kminku majeranek, sól, pieprz Dodatkowo: 1 małe jajko sezam, mak WYKONANIE Farsz: Grzyby zalać zimną wodą i odstawić w zimne miejsce na 3 godziny lub na całą noc. Następnie ugotować je do miękkości. Grzyby
Passions hobbies life