BIGOS Z KIEŁBASĄ I BOCZKIEM 267Bigos z kiszonej kapusty, z dodatkiem suszonych grzybów i śliwek. Z podsmażana wiejską kiełbaską i boczkiem. Doprawiony tradycyjnie: kminkiem, jałowcem, zielem angielskim i liściem laurowym. Znajdziemy w nim również powidła śliwkowe i czerwone wino. Idealny do wielokrotnego odgrzewania, z każdym dniem zyskuje głębszy aromat i robi się smaczniejszy. SKŁADNIKI 1 kg kapusty kiszonej 1 duża cebula(...)parzonego boczku 1 łyżka mąki WYKONANIE Cebulę kroimy w kostkę. Kapustę kroimy na mniejsze kawałki, kiełbasę w plasterki. Suszone grzyby dokładnie opłukujemy na sitku, przekładamy do miski i zalewamy 1 szklanką bulionu lub wody. Odstawiamy na 30 minut. Suszone śliwki kroimy na małe kawałki i zalewamy czerwonym winem. odstawiamy na 30 minut. W szerokim garnku lub patelni z wysokim
cool and minty
Drożdżowe pierogi z kwaśną kapustą i grzybami 247prawdziwków schowałam. Ciasto delikatne z wyrazistym farszem - kwaśnym, ostrym, grzybowym - kontrastowało, ale smakowo idealnie współgrało. Pierożki same na ciepło zjadane, lub barszczykiem czerwonym podane, będą fajnym urozmaiceniem, pierogów, kapusty grzybów połączeniem :) Składniki ok 40 szt.: farsz: 800 g kiszonej kapusty, 250 g białej cebuli, ok. 80 g suszonych grzybów, ja miałam swoje prawdziwki, 3 łyżki
Moniki Smakołyki
Naleśniki à la tortilla 277stron na złoty kolor. Składniki na farsz: 1/4 lub pól kapusty pekińskiej (w zależności od wielkości główki) 1 ogórek zielony 1 papryka czerwona puszka kukurydzy majonez pieprz sól ketchup Przygotowanie: Kapustę drobno poszatkować, ogórek i paprykę pokroić w kostkę, a kukurydzę odsączyć z zalewy. Warzywa przełożyć do miski, dodać majonez, przyprawić do smaku solą i pieprzem
Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Sałatka gyros 263bidi;} Składniki: 2-3 filety z kurczaka 4-5 ogórki konserwowe średniej wielkości 1 puszka kukurydzy przyprawa kebab i gyros używam Kamis 1 kapusta pekińska średniej wielkości Majonez, ketchup pikantny ilości w/w uznania 1 duża czerwona cebula 1 saszetka sosu włoskiego lub domowy czosnkowy, jak kto lubi. Przygotowanie: Filet z kurczaka pokroić w kosteczkę doprawić dużą ilością przypraw gyros(...)której będzie podana sałatka polać ketchupem, następnie pokrojony w kosteczkę ogórek konserwowy i również polać ketchupem. Następnie kukurydza a na kukurydzę majonez. Cebula czerwona pokrojona w drobną kosteczkę na koniec pokrojona kapusta pekińska. Kapustę polać ulubionym sosem Mój sos czosnkowy : duży jogurt typu greckiego + 2-3 łyżki majonezu u mnie Winiary + 4-5 zmiażdżonych ząbków czosnku + nieco soli
W garach u Gosi
Duszona kapusta kiszona z ananasem i jabłkami 314smakowe (np. nawiązujących do klimatu kuchni azjatyckich). Zapisz przepis Drukuj Składniki 600g kiszonej kapusty 5 plastrów ananasa z puszki (150g) 1 średnie jabłko – słodkie koloru czerwonego (200-250g) 3 łyżeczki cukru Instrukcje Kapustę odciskamy i kroimy na kilkucentymetrowe kawałki. Do garnka wlewamy ok. 2 litry wody, wkładamy kapustę i podgrzewamy do wrzenia. Gotujemy przez 15 minut. Następnie odcedzamy kapustę
Kulinarna Pokusa
Rogaliki z kapustą i grzybami 302Świąteczne rogaliki z kapustą i grzybami doskonale będą pasowały do wigilijnego czerwonego barszczu i zastąpią uszka z grzybami, tradycyjne paszteciki , czy krokiety z kapustą i grzybami. Podstawą tych pysznych rogalików jest kruche, maślane ciasto, które zostało nadziane farszem z kapusty i grzybów. Polecam. Przepis na 16 rogalików z kapustą i grzybami: Z 1,5 szklanki mąki pszennej wymieszanej z ½ łyżeczki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gołąbki wegetariańskie z papryką i sos pomidorowy do gołąbków 174cebule 2 czerwone papryki 1 ząbek czosnku 3 łyżki masła 3 łyżki oleju 1 szklanka białego ryżu 2 szklanki bulionu sól, pieprz 1/2 łyżeczki curry sparzone liście kapusty Na patelni rozpuszczamy masło z olejem, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, posypujemy solą i podsmażamy. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Całość dusimy, aż papryka zacznie
MamaOskarka
Surówka z białej kapusty 255Tylko ona ma zdolności do regulowana ciepłoty ciała, kiedy jest ona za wysoka, potrafi ją obniżyć, a kiedy na niska – podwyższyć. Chodzi oczywiście o kapustę. Znamy wiele jej gatunków – białą, czerwoną, pekińską, włoską, jarmuż, brukselkę… Każdy ma swoją ulubioną, choć naprawdę, wszystkie na to zasługują. Najzdrowsza jest na surowo, więc tym razem – surówka z białej kapusty
mojewypiekiinietylko
Bułeczki drożdżowe nadziewane mięsem mielonym z kapustą kiszoną, papryką i pomidorem 193szkl. letniego mleka 2 łyżeczki soli 2 op suszonych drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki kwaśnej śmietany Farsz: 1/2 kg mięsa mielonego 250 g kapusty kiszonej 1 duża papryka czerwona 1 duży pomidor 2-3 cebule 6-7 ząbków czosnku 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka soli szczypta kminku Dodatkowo(...)nasiennego i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Pomidora nacinamy, sparzamy i obieramy ze skórki, następnie również bardzo drobno siekamy lub miksujemy (ja zmiksowałam, ale można też zetrzeć na tarce). Kapustę kiszoną płuczemy 2 razy w wodzie, aby trochę straciła na kwasowości, następnie odciskamy i drobno siekamy na desce, aby nie ciągnęła się w bułeczkach. Do mięsa na patelni dodajemy cebulę
Kolorowy Przepisownik
Surówka z młodej kapusty z sosem czosnkowym 529Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania surówki z młodej kapusty. 50 dkg młodej białej kapusty 1 duża marchew mały pęczek natki pietruszki 1 mała papryka czerwona 2 duże ząbki czosnku 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu 2 łyżki oleju słonecznikowego 1 łyżka soku z cytryny Jak zrobić surówkę z kapusty
mecooks
Paszteciki krucho drożdżowe z kapustą i grzybami 300przepisu szukałam, aby wykorzystać farsz z kapusty i grzybów. Pomysł zaczerpnęłam od Magdy i skorzystałam z komentarzy czytelników różnych blogów. Tak powstał poniższy przepis na paszteciki krucho drożdżowe z kapustą i grzybami. Składniki na ciasto: - 1 kg mąki pszennej luksusowej (typ 550) + do podsypywania - 35g drożdży instant (lub 70g świeżych) - ½ łyżeczki proszku do pieczenia - 400g kwaśnej śmietany(...)blaszce wyłożonej matą lub papierem do poieczenia, smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na 20 minut. Podajemy gorące, np. z barszczem czerwonym. Paszteciki krucho drożdżowe z kapustą i grzybami polecam na święta, karnawał… i nie tylko. Są bardzo delikatne, miękkie, wspaniałe na ciepło i na zimno. Przepis nie jest skomplikowany, ciasto nie wymaga wyrastania, więc
mojewypiekiinietylko
Francuski kurczak z 40 ząbkami czosnku oraz jesienna surówka 176Już niedługo, bo 16 października obchodzimy Światowy Dzień Owoców i Warzyw. Z tej okazji zostałam zaproszona do udziału we wspaniałej Kampanii "Moc Polskich Warzyw" promującej
Chilli Czosnek i Oliwa
Surówka z młodej kapusty 147Może nie być ziemniaczków, ryżu, makaronu, kaszy, ale jak nie ma surówki to już gorzej. Na ryneczku zlądowała młoda kapusta, więc najwyższy czas na jej wykorzystanie. Potrzebujemy: 1 mała główka młodej kapusty 1 marchewka 1 jabłko 1 czerwona cebula 0,5 pęczka koperku 0,5 pęczka pietruszki 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki(...)pieprzu 1 łyżka octu ryżowego 2 łyżki majonezu Kapustę obieramy z grubych zielonych liści i szatkujemy. Marchewkę i jabłko ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulę kroimy w kosteczkę. Drobno siekamy koperek i pietruszkę. Wszystko ląduje w misce. Dodajemy przyprawy, ocet oraz majonez. Całość mieszamy i już :) Majonez możemy zastąpić oliwą z oliwek, ale ja mimo wszystko wolę
Emskie Smaki
Bigos z papryką 203główka białej kapusty 1 pętko wędzonej kiełbasy 1 czerwona papryka 300 g pieczarek 1 cebula 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego przyprawa do bigosu sól pieprz mały słoiczek koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki keczupu Kapustę szatkujemy dość drobno. Wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy ok. 15 minut. Pieczarki kroimy w plastry. Cebulę, paprykę, kiełbasę w kosteczkę
VioletoweKucharzenie
C - Sałatka "Oddech chińskiego smoka" 421pikantne zupki chińskie · ½ kapusty pekińskiej · 1 podwójny filet z kurczaka · 2 czerwone papryczki peperoni · 2 zielone papryczki peperoni · 1 ogórek(...)przeprawy z zupek chińskich (bez rosołków) połączyć razem, przygotowanym sosem zalać makaron z zupek i dokładnie wymieszać. Dodać posiekaną drobno kapustę pekińską, papryczki pokrojone w krążki i oczyszczone z nasion, ogórek w kostkę oraz posiekaną drobno czerwoną cebulę. Całość dokładnie wymieszać, doprawić pieprzem, odstawić do przegryzienia się smaków na ok. pół godziny
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała