czerwona kapusta - 4742 przepisów (strona:131/317)

Krokiety z kapustą i pieczarkami 148

Pyszne, chrupiące krokiety z kapustą i pieczarkami,  do tego filiżanka barszczu czerwonego  i nic więcej mi nie potrzeba. Składniki: ciasto na naleśniki  tu 500 g kapusty kiszonej 400 g pieczarek cebula olej 1/2 łyżeczki kminku 3-4 ziarna ziela angielskiego 1.2 łyżki majeranku 2 liście laurowe  sól, pieprz dodatkowo 2-3 jajka 2 łyżki mleka bułka

magiczna kuchnia Kasi
KULEBIAK Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 167

się z kuchni rosyjskiej. Na wigilijnym stole najczęściej pojawia się u nas kulebiak z kapustą i grzybami, czyli strucla z ciasta drożdżowego wypełniona farszem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów. Idealny dodatek do czerwonego barszczu. Przepis jest dość prosty, choć czasochłonny, ale jeśli przygotowujemy również pierogi z kapustą i grzybami to możemy zrobić więcej farszu, a zostanie nam do wykonania

Kuchnia MagdaLeny
KULEBIAK Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 167

się z kuchni rosyjskiej. Na wigilijnym stole najczęściej pojawia się u nas kulebiak z kapustą i grzybami, czyli strucla z ciasta drożdżowego wypełniona farszem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów. Idealny dodatek do czerwonego barszczu. Przepis jest dość prosty, choć czasochłonny, ale jeśli przygotowujemy również pierogi z kapustą i grzybami to możemy zrobić więcej farszu, a zostanie nam do wykonania

Kuchnia MagdaLeny
Surówka z młodej kapusty, z dressingiem jogurtowym 168

się z młodą kapustą. Wyjątkowy smak zawdzięcza starannie wyselekcjonowanymi ziołami. Surówkę robi się w oka mgnieniu. Zapewniamy, doprawiać nie trzeba. Składniki 1/2 małej główki młodej kapusty 2 młode marchewki 1 mała cebula czerwona 1 saszetka dressingu jogurtowego z ziołami od Folwark (opcjonalnie 2 szt) Przygotowanie K . Kapustę cienko szatkujemy. Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na wiórki. Cebulę obieramy, kroimy

R'n'G Kitchen
Zimowa zupa z wołowiną 248

wołowiny lub baraniny ( użyłam łopatki wołowej )  3 średnie cebule 3 średnie marchwie 5 dojrzałych pomidorów ( zamieniłam na puszkę pokrojonych) 10 ząbków czosnku 150 g kapusty 3 średnie ziemniaki 1 czerwona papryka 50 g tłuszczu ( użyłam smalcu ) garść świeżej pietruszki + trochę do przybrania 2 litry bulionu wołowego ( miałam wywar na baranich kościach ) ew. 2-3 łyżki przecieru(...)pomidorowego (dodajemy jeśli pomidory nie dadzą zupie czerwonego zabarwienia) Przyprawy: 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki pieprzu ziołowego 2 łyżeczki kolendry 1 łyżeczka soli gwiazdka anyżu ew. zyra ( doczytałam w internecie ,że to kmin rzymski, jeżeli nawet nie, to pasował idealnie ) przygotowanie Mięso pokroić w kostkę 2,5 x 2,5 cm,  odłożyć do miski. Cebulę pokroić

Stare Gary
Sałatka krabowa z grejpfrutem 248

może nasycić głód i być świetnym lunchem. Składniki: 1 opak. paluszków krabowych (250 g) 1 dojrzałe awokado 1 spory czerwony grejpfrut 3 jajka na twardo 1/2 małej kapusty pekińskiej 1/2 puszki ananasa 125 g sera żółtego w kawałku 1 mała czerwona cebula 1/2 czerwonej papryki dressing: 3 łyżki oliwy 1 łyżka octu winnego lub zwykłego 1 łyżka majonezu(...)Cebulę pokroić w cieniutkie piórka. Ananasa odsączyć, jeśli jest w plastrach – pokroić na mniejsze kawałki. Paprykę obrać i pokroić w kostkę ok. 1 cm, tak jak awokado. Kapustę posiekać. Wymieszać ze sobą składniki. W osobnej miseczce przygotować dressing, polać nim sałatkę i delikatnie dokładnie wymieszać. Sałatkę krabową z grejpfrutem można podawać jako przystawkę, danie lunchowe lub dodatek, także

Pociąg Do Kuchni
Nadziewane crepes na obiad 165

crepes alias naleśniki . Przyznam, że częściej przyrządzam naleśniki na słodko niż na słono. Muszę to nadrobić zwłaszcza po dzisiejszym obiedzie. Do naleśników przygotowałam sos z mielonego mięsa z dodatkiem kapusty, pieczarek i curry. To całkiem smaczny sos, idealny do nadziania naleśników. Nadziewane naleśniki najczęściej przyrządzam jako krokiety . Dzisiaj zapiekłam je z mozzarella. Wyszły naprawdę pyszne. Nadziewane crepes…Ponoć crepes(...)przyrządzam Nadziewane crepes 4 porcje Składniki: Ciasto na naleśniki 150 g pszennej mąki 400 ml mleka 2 jajka 1 łyżeczka soli masło do smażenia Nadzienie 1 czerwona cebula 300 g białej kapusty 200 g pieczarek 2 marchewki 1 czosnek solo 400 g mielonego mięsa 1 łyżeczka curry ½ łyżeczki kurkumy ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu 100 ml przecieru pomidorowego 2 łyżki masła

codojedzenia
Łazanki inaczej (z kabanosami i boczkiem) 304

kurkumą Makaron Babuni EkoMak (2 x 50 g) 125 g boczku parzonego 1 duża cebula  3/4 główki białej kapusty + sól (u mnie około 3/4 łyżki) 240 g kabanosów wieprzowych klasycznych 12 pieczarek 2 i 1/2 łyżki czerwonej papryki pieprz czarny mielony do smaku 3 łyżki przecieru / domowego ketchupu większa szczypta soli ziołowej 3/4 płaskiej łyżeczki czosnku granulowanego olej(...)indywidualnych upodobań i wielkości kapusty Przygotowanie: Kapustę kroimy / siekamy, przekładamy do dużego garnka. Zalewamy wodą i solimy. Gotujemy pod przykryciem do miękkości. Makaron gotujemy według instrukcji producenta. W dużym garnku podsmażamy na oleju posiekaną cebulę, następnie dodajemy pokrojony w kostkę boczek. Po chwili dodajemy pokrojone w półplasterki pieczarki i pokrojone kabanosy. Doprawiamy pieprzem i łyżką czerwonej papryki, mieszamy

Słodkie okruszki
zupa krem z młodej kapusty 154

garnku rozgrzać masło, wrzucić odciśnięta kapustę i krótko dusić. Następnie wlać bulion (ja w domu użyłam bulionu z kaczki i też był bardzo dobry)  i gotować około 10 minut na niewielkim ogniu. Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić w drobną kostkę, wymieszać z sokiem z agawy lub cukrem. Dodać połowę rozgniecionego pieprzu czerwonego oraz połowę posiekanej macierzanki. Zupę dokładnie zmiksować (można(...)przetrzeć przez sito), w razie potrzeby doprawić solą. Wlać zupę do talerza, na wierzchu ułożyć truskawki. Udekorować rozgniecionym czerwonym pieprzem i listkami macierzanki.   zastawa

królestwo garów
Pulpeciki w młodej kapuście. Lekkie wiosenne danie. 324

łopatki wieprzowej ) - 1 jajko - 2 łyżki cebulki prażonej Fanex - 1 łyżka kaszy manny - duży ząbek czosnku - szczypta majeranku - sól - olej Na kapustę - 1 główka młodej kapusty - 1 cebula - 1 papryka czerwona - łyżka masła - pół pęczka koperku - pół łyżeczki czosnku mielonego - szczypta majeranku - sól, pieprz do smaku Wykonanie Mięso mielone przekładam do miseczki, dodaje do niego całe jajko, przeciśnięty przez(...)masy formuję małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju, smażę pulpeciki na rumiano ze wszystkich stron. Gotowe zdejmuję z patelni i odstawiam w ciepłe miejsce. Kapustę szatkuję, paprykę kroję w paski, cebulę w kostkę. W dużej, głębokiej patelni roztapiam łyżkę masła dodaję do niego cebulę i paprykę, lekko duszę. Dodaję kapustę i dolewam dosłownie pół szklanki gorącej

Kuchnia z widokiem na ogród
Schabowe pod letnią pierzynką 180

  Schabowe pod letnią pierzynką Kotlety schabowe pod nietypową pierzynką. Czasami zostają nam kotlety z poprzedniego dnia lub znudziły się tradycyjne, możemy przygotować pod pierzynką. Moja

Kulinarna Chwila
Sałatka antydepresyjna - #16 210

podkręca na wyższy poziom procesy myślowe wspomaga procesy uczenia, a w tym i zapamiętywania spowalnia procesy rozwoju alzheimera  Składniki: 100g kaszy kuskus 1/4 lub 1/3 kapusty pekińskiej 1 ogórek zielony 1 czerwona papryka 1/2 brokuła kukurydza w puszce 3 łyżki sezamu czarnuszka natka pietruszki sos czosnkowy Przygotowanie: Kaszę przygotować według przepisu na opakowaniu. Kapustę drobno poszatkować. Ogórek, paprykę

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem czosnkowym 194

podać ją do obiadu do drugiego dania. Składniki surówki doskonale się łączą z sosem czosnkowym z ziołami włoskimi firmy Fanex , który nadaje doskonały smak. Składniki: Pół kapusty pekińskiej 1 marchewka 1 cebula czerwona Pół papryki czerwonej Pół papryki zielonej Pół papryki żółtej Pół pęczka natki pietruszki Saszetka sosu czosnkowego z ziołami włoskimi Fanex Sól, pieprz Sposób przygotowania: Kapustę

Bajeczna Kuchnia
Bigos staropolski, pyszny i aromatyczny. 192

świeżej kapusty 1.5 kg mięsa wieprzowego np: żeberek lub karkówki 1 kg dobrej podsuszanej kiełbasy 20 g suszonych grzybów kilka suszonych śliwek 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1,5 lub 2  słoiczki przecieru pomidorowego np: Pudliszki 6 ziaren ziela angielskiego 6 ziaren jałowca 3 liście laurowe sól, pieprz do smaku 3 łyżki czerwonej papryki 1,5 szklanki oleju(...)śliwki również. Kiszoną kapustę myjemy, odcedzamy i zalewamy ponownie wodą. Mięso myjemy kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do kapusty razem z grzybami i śliwkami. Dodajemy zielę angielskie,jałowiec,liście laurowe i gotujemy tak długo aż mięso i kapusta będą miękkie.Ugotowaną kapustę odcedzamy z tym że na dnie zostawiamy troszkę wywaru z gotowania. Świeżą kapustę szatkujemy, zalewamy wodą

Sama słodycz i szczypta chili
Sałatka chińska. 308

Zapraszam :) Składniki : 1 kapusta pekińska 1 papryka mała czerwona  1/2 papryki żółtej i zielonej  1 puszka kukurydzy od Bonduelle 1 duży majonez   3 piersi z kurczaka kawałek pora 2 łyżki suszonego szczypiorku 1 łyżka przyprawy Kurczak ziołowy od firmy Skworcu  1 łyżeczka Pieprzu zielonego od EcoBlik  Sol,pieprz do smaku  4 łyżki oliwy(...)rondlu rozgrzewamy oliwę , przekładamy mięso dodajemy przyprawy i smażymy na rumiano. Zupki chińskie zalewamy wrzącą wodą,czekamy aż dobrze napęcznieją, odlewamy z nich wodę i odstawiamy do przestygnięcia.Kapustę myjemy i szatkujemy.Por myjemy i kroimy w paseczki lub kostkę.Paprykę myjemy i kroimy w grubą kostkę. Do kapusty przekładamy kurczaka, zimne zupki, kukurydzę,pokrojone, papryki i por. Przyprawiamy do smaku

Sama słodycz i szczypta chili
Surówka z kapusty kiszonej, ogórków kiszonych i papryki 420

Składniki: 500 g kapusty kiszonej 4 ogórki kiszone 1 papryka czerwona 1 mała czerwona cebula 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka mielonego kminku pieprz ziołowy Sposób wykonania: Kapustę kroimy na mniejsze kawałki.  Ogórki kroimy w cienkie plasterki, paprykę w małe paski a cebulę w piórka. Rozdrobnione warzywa łączymy ze sobą, polewamy oliwą i doprawiamy kminkiem

Qchnia po prostu

Proponowane wyszukiwania