tłustego mięsa. Użyłam za to tłuszcz gęsi, który oprócz tłustości daje smak. Tłuszczu użyłam sporo. Należy pamiętać, że kapusta nie lubi dusić się „na sucho”. Trzeba dać tłuszcz (tłuszcz gęsi jest zdrowy) i płyn – najpierw wodę, potem wino czerwone. Proporcje możemy zmieniać, według własnego smaku. Dać więcej czy mniej wina, proporcje(...)kapusty też mogą być różne... 400 g cebuli, 3 kg kapusty kiszonej, 1,8 kg kapusty białej, 1,8 kg łopatki wieprzowej, 0,8 kg gulaszu z jelenia, 60 g grzybów suszonych (prawdziwki i podgrzybki), 8 nóg kaczych, 10 jagód jałowca, 10 ziaren ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 300 g śliwek wędzonych (u mnie suska sechlońska) 1200 ml wina czerwonego
królestwo garówząbki czosnku , ok. 10 cm białej części pora , 2-3 dymki w całości ze szczypiorem , mała papryczka chili - według smaku, 2 średnie marchewki , 1 średnia czerwona papryka , około 2 szklanki poszatkowanej kapusty pekińskiej , 2 łyżki sosu sojowego , 2 opakowania zupki orientalnej pikantnej z makaronem . Do przygotowania tego makarony najlepiej użyć głębokiej patelni lub woka. Masło stopić na patelni wraz
Codzienna kuchnia niecodziennaprzepis na pysznego kurczaka. Musicie spróbować, jest łatwy i szybki w przygotowaniu,za to smakuje niebiańsko pysznie:) składniki: filet z kurczaka ćwiartka średniej główki białej kapusty kilka listków sałaty masłowej słodka zielona i czerwona papryka jedna papryczka chilli jedna cebula jeden ząbek czosnku łyżka sosu sojowego świeża kolendra sól pieprz olej roślinny Na rozgrzanej patelni z olejem podsmażamy pokrojone(...)paski kurczaka i smażymy przez chwilę,mieszając. Wrzucamy drobno poszatkowaną kapustę i dusimy aż będzie aldente. Dodajemy posiekana kolendrę z drobno porwanymi liśćmi sałaty.Trzymamy na ogniu cały czas mieszając. Na koniec dodajemy łyżkę sosu sojowego i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z gotowanym ryżem i czerwoną fasolą
Cytryna&Co.sztuk) Składniki: - opakowanie papieru ryżowego (14 sztuk) - 1 niewielka pierś kurczaka (150-200 ram) - pół paczki makaronu ryżowego (100 gram) - 1 marchewka - kawałek pora - garść drobno posiekanej kapusty pekińskiej - pół czerwonej papryki - kawałek świeżego imbiru (ok 1 cm) - 1 ząbek czosnku - oliwa z oliwek - łyżka sosu sojowego - sól, pieprz - pół łyżeczki papryki słodkiej, 1/4 łyżeczki papryki ostrej Do podania(...)marchewkę. Warzywa dusić przez kilka minut aż zmiękną. Makaron ryżowy zalać wrzącą wodą i odcedzić jak zrobi się miękki - po około 2 minutach. Makaron, kurczaka, usmażone warzywa oraz kapustę pekińską wymieszać w jednym naczyniu. W razie potrzeby doprawić do smaku. Pozostaje już tylko zawinięcie sajgonek. Na talerz wlać trochę wody. Papier ryżowy zamoczyć w tej wodzie i przełożyć
Zgrabne Gotowaniećwikłowego, a botwinką to zupa, rodzaj barszczu. Uwielbiam jeść botwinkę w maju i czerwcu, gdyż to królowa wiosennych zup, obok zupy szczawiowej i kapuśniaku z młodej kapusty . Łapcie mój dzisiejszy przepis na barszcz czerwony z botwiną, czysty niezabielany śmietaną ani jogurtem jak w chłodnikach. Sezonowy barszcz czerwony, czyli zupa nowalijkowa. Zabielaną zupę – botwinkę z dukanymi ziemniakami, tłuczonymi, czyli z puree
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięaromatyczne mięso pieczone razem z warzywami czyli cały obiad przygotowany w jednym naczyniu Palce lizać! Składniki: ok 1 kg żeberek 1/2 główki młodej kapusty 2 cebule 1 papryka (użyłam pół czerwonej i pół żółtej) 2 łyżki posiekanego szczypiorku Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, chilli (szczypta), majeranek *** Żeberka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i oprószamy(...)przyprawami. Następnie przekładamy do miski i odkładamy do lodówki na kilka godzin *** *** Kapustę grubo szatkujemy. Cebulę kroimy w piórka *** *** Papryki tniemy w paski *** *** Wszystkie warzywa przekładamy do miski, posypujemy delikatnie solą i pieprzem, mieszamy *** *** Na dnie żaroodpornego naczynia układamy połowę mięsa *** *** Na mięsie układamy połowę warzyw *** *** Na warzywa wykładamy resztę mięsa *** *** Całość przykrywamy pozostałymi warzywami, a z wierzchu posypujemy szczypiorkiem
Blog z Apetytemadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Chłopski garnek – Składniki: ok. 500 g kiełbasy np. podwawelskiej ok. 600 g ziemniaków ok. 360 g białej kapusty (pół główki małej kapusty, po wycięciu twardych części) 1 duża papryka czerwona – ok. 300 g 1 średnia cebula – ok. 90 g 1 ząbek czosnku 4 łyżki oleju rzepakowego 500 ml wody lub bulionu pół łyżeczki(...)boku ok. 1 cm. Kiełbasę obrać z folii (jelita) i pokroić w półksiężyce. Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych, a następnie pokroić w kostkę o boku ok. 1 cm. Kapustę poszatkować (nie musi być drobno) – ja pokroiłam w kostkę o boku ok. 1 cm. Cebulę obrać, pokroić w małą kosteczkę. Czosnek obrać, drobno posiekać. Na małej patelni rozgrzać 1 łyżkę
Kulinarne Przebojei żółta, - grzybki Mun, 25 dag, /Można kupić i poczytać o nich tu: kliknij - marchew, 2, - kukurydza, pół puszki, - ananas, pół puszki, - cebula, 2 czerwone duże i dwie żółte duże, - kapusta pekińska, pół dużej, - pędy bambusa, 1/3 do pół puszki, - kiełki fasoli MUNG, 1/3 słoika, - przyprawy: pieprz czarny, papryka ostra, papryka słodka, - sos sojowy - uwaga: bezglutenowcy omijają
Wypisz WymalujMoja Książka Kucharska Bigos staropolski z winem. NAJLEPSZY PRZEPIS na bigos tradycyjny. Tradycyjny, najlepszy domowy bigos z kiszonej i słodkiej kapusty, z mięsem wieprzowym, wołowym i drobiowym, suszonymi grzybami i śliwkami. Wędzony boczek, kiełbasa i szynka, fantastyczne zioła, czerwone wino...cudowna eksplozja smaków! Najlepszy, mówię Wam…zapisujcie przepis, innego bigosu już nie zrobicie. Tak Wiem, mega pracochłonny ;) Bigos(...)składniki i przyprawy na bigos staropolski z winem. SKŁADNIKI: 2-2,5kg kiszonej kapusty 1/2 główki świe ż ej kapusty - poszatkowana kilka kapel uszy suszonych grzybów 3 marchewki 2 pietruszki 1/2 selera 4 duże cebule 60g słoniny niepełna szklanka czerwonego, słodkiego (ważne!) wina np.: porto 3 liście laurowe po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzuczarnego utłuczonego w moździerzu 6 jagód
Moja Książka KucharskaPolska Składniki: 150 g kapusty kiszonej (u mnie domowa z tego przepisu) pół mniejszej główki białej kapusty 300 g kiełbasy (można dać mniej) – u mnie krakowska 120 g paprykowych kabanosów kilka pieczarek (u mnie dziś 7 większych) 3 czubate łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 pełna łyżeczka mielonej suszonej bazylii pieprz i sól do smaku olej do podsmażenia składników(...)podsmażamy na oleju. Dodajemy obrane i pokrojone w półplasterki pieczarki, podsmażamy. Po chwili dodając pokrojoną kiełbasę i kabanosy. Całość doprawiamy słodką czerwoną papryką, bazylią oraz solą i pieprzem. Chwilę smażymy, mieszając. Następnie dodajemy kiszoną kapustę mieszamy i zostawiamy chwilę na małym ogniu pod przykryciem. Kolejno dodajemy stopniowo ugotowaną białą kapustę (ja z odrobiną wody z gotowania kapusty), mieszamy. Zostawiamy
Słodkie okruszkirybką ;) Składniki: około 200-300 g kiszonej kapusty 1/2 główki cebuli 2-3 łyżki oliwy/oleju pieprz do smaku około 3/4 szkl wody ewentualnie szczypta czerwonej papryki 1. Jeśli lubimy mniej kwaśne to płuczemy kapustę w wodzie, a następnie szatkujemy ją na drobno. 2. Na oliwie szklimy cebulkę pokrojoną w kostkę, następnie dodajemy kapustę, pieprzymy ją, przykrywamy pokrywką i zaczynamy
Gotowanie...to proste !Roladki z młodą kapustą Soczyste roladki z naszą ulubioną młodą kapustką z dodatkiem serka i pieczarek. Składniki: · ½ kg schabu · Olej do smażenia · 2 jajka · Bułka tarta do panierki · Mąka pszenna(...)Cebula · 20 dag pieczarek · 1 papryka czerwona · 2 serki topione · 1/3 małej główki kapusty Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w plastry, rozbijamy. 2. Doprawiamy solą oraz pieprzem. 3. Cebule
Kulinarna ChwilaZupa rybna przygotowana z karpia 2. Barszcz czerwony na zakwasie 3. Zupa z suszonych grzybów Dodatki: 1. Uszka z kapustą i grzybami 2. Domowy makaron, np. cienkie nitki 3. Kompot(...)suszonych owoców Barszcz czerwony na zakwasie Obowiązkową potrawą na ciepło są smażone kawałki karpia oraz karp w sosie piwnym (przepyszny!). Danie nie wygląda zbyt atrakcyjnie, ale jest naprawdę smaczne - lekko słodkie, aromatyczne. Dania na ciepło: 1. Karp w sosie piwnym (po królewsku na szaro) z dodatkiem włoszczyzny, rodzynek i startych pierniczków
Ugotowaćpomidorowy 1 szt Develey liść laurowy 3 szt ziele angielskie 3 szt Przyprawy: sól do smaku pieprz biały ziołowy do smaku papryka czerwona słodka 2 łyżeczki Wykonanie: Do garnka wkładam kapustę kiszoną ( nie wymaczałam jej bo była akurat). Dodaje 3 starte marchewki listek laurowy i ziele angielskie.Wlałam 2 szklanki wody i dusiłam koło 2 godzin(...)rozmiękły i ostygły. Umyłam je, odcedziłam i pokroiłam drobno,dodałam do bigosu. Kiełbasę pokroiłam w kostkę usmażyłam i też dodałam do bigosu. Posoliłam i popieprzyłam do smaku, wsypałam paprykę czerwona słodką. Na końcu dodałam przecier pomidorowy i dalej dusiłam . Bigos gotował się 3 godziny
Różowa kuchniamłoda kapusta 1/2 dużej cebuli 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki olej do podsmażenia Przygotowanie: Cebulę siekam i podsmażam na oleju. Z młodej kapusty odrywam większe liście. Kapustę drobno szatkuję lub trę na tarce na dużych oczkach (tak robię najczęściej, gołąbki są delikatniejsze, nam tak najbardziej(...)smakują). Do kapusty dodaję ugotowany wcześniej ryż (zimny), mięso mielone, podsmażoną cebulę, wbijam 1 jajko i dodaję przyprawy (sól, pieprz i słodką czerwoną paprykę). Całość wstępnie mieszam, na koniec dodaję bułkę tartą i znów mieszam (ja mieszam wszystko ręcznie). Z masy formuję kotlety (wolę mniejsze, wtedy mam pewność, że gołąbki się nie rozpadną). Podsmażam delikatnie z obu stron (robię
Słodkie okruszki