Sałatka z kapusty pekińskiej z kabanosami 370Składniki: mała kapusta pekińska, 4 duże łyżki ziaren słonecznika, 1 czerwona cebula, 5 ogórków konserwowych, 120g kabanosów ( najlepiej pieprznych lub pikantnych), 200g sera feta, puszka groszku (280g po odsączeniu), sól, pieprz, majonez. Przygotowanie: Słonecznik uprażyć na suchej patelni i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Kapustę pekińską i kabanosy pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę, ogórki i ser feta pokroić
W kuchni u Moniki
Sałatka z kurczakiem i kapustą pekińską 1260pleśniowy, a dressing z olejem sezamowym nadaje jej wyjątkowego smaku… Sałatka z kurczakiem i kapustą pekińską – składniki: 1 pierś z kurczaka 1 kapusta pekińska 150 g sera pleśniowego 1 czerwona papryka garść czarnych oliwek 200 g ananasa z puszki 50 g sezamu oliwa, sos sojowy, sól, pieprz Dressing: 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki soku z limonki(...)łyżki oleju sezamowego, wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). 2. Na małej ilości oliwy usmażyć kurczaka na złoty kolor. Odstawić do wystygnięcia. 3. Kapustę poszatkować. Paprykę pokroić w kostkę. Ser pleśniowy pokroić w kostkę lub rozdrobnić. Ananasa odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki. 4. Nasiona sezamu stostować na suchej patelni teflonowej na złoty kolor
UgotujmyTo.pl
Surówka “barówka” z kapusty pekińskiej. Kolorowa i zdrowa. PRZEPIS 237też w domu – po prostu, do obiadu. Pasuje niemal do wszystkiego. Przepis na surówkę “barówkę” z kapusty pekińskiej Składniki: pół średniej główki kapusty pekińskiej, duża marchewka lub dwie mniejsze, pół puszki kukurydzy konserwowej, mała papryka czerwona, szczypiorek, łyżka majonezu, łyżka jogurtu naturalnego, sól, pieprz. Jak zrobić surówkę “barówkę”? Kapustę poszatkuj, marchewkę zetrzyj na grubych
Kulinarna Polska
Sałatka gyros 206SKŁADNIKI: • podwójna pierś z kurczaka • 1 kapusta pekińska • 1 puszka kukurydzy • 1 puszka fasolki czerwonej • 1 por lub średnia cebula • kilka ogórków konserwowych • 2 papryki, mogą być kolorowe • przyprawa do gyrosa • majonez, ketchup PRZYGOTOWANIE: Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić przyprawą do gyrosa i podsmażyć na odrobinie oliwy, kapustę drobno poszatkować, odsączyć kukurydzę i fasolkę, a pora, paprykę
KUCHNIA POLSKA
Kapuśniak ze słodkiej kapusty 177Kapuśniak ze słodkiej kapusty to sycąca zupa, która według mnie najlepiej smakuje na drugi dzień. Z tego przepisu powinno wyjść Wam około sześć średnich porcji zupy. Jeżeli macie większą rodzinę, podwójcie składniki, aby dla nikogo zupy nie zabrakło Taki kapuśniak jest łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny. Na samym końcu do mojej zupy ze słodkiej kapusty dodaję koncentrat pomidorowy, jednak(...)także smaczna, a smak słodkiej kapusty bardziej wyczuwalny. Jednak mój mąż przepada za kwaskowatym smakiem pomidorów, który pasuje mu do wszystkiego, no i do tej zupy szczególnie Zapraszam Was po ten prosty przepis na kapuśniak ze słodkiej kapusty. Smacznego! Zobacz też: Kartoflanka – zupa ziemniaczana Warzywna zupa krem z curry i imbirem Zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów Zupa ogórkowa
Kuchnia Bazylii
Kapusta z kurczakiem wędzonym 188proste i rozgrzewające. Zapraszam też do przepisów na dania z szybkowaru . PRZEPIS KAPUSTA Z KURCZAKIEM WĘDZONYM Składniki kapusta z kurczakiem wędzonym: 1/2 główki kapusty 1 duże, całe udo z podudziem kurczaka wędzone 1/2 papryki czerwonej 1 marchewka 1 pęczek koperku 4 ząbki czosnku sól morska pieprz zioła prowansalskie Jak zrobić kapustę z kurczakiem wędzonym: Zaczynamy od przygotowania garnka szybkowaru
Dorota Smakuje
najprostsza i najlepsza sałatka "zdrówko" nie tylko na imprezkę.. 219Składniki: 1 ćwiartka kapusta biała młoda,- duża szczypta soli, 1 sztuka papryka czerwona,- kilka liści selera, 1 sztuka cebula biała, 3 sztuki czosnek ząbki, 1 opakowanie sos sałatkowy francuski vinaigrette Prymat, 4 duże łyżki jogurt gęsty kapustę drobno poszatkować lub cienko pokroić posypać kapustę szczyptą soli i lekko ją ugnieść po 15 minutach odcisnąć puszczony sok do kapusty dołożyć
W Mojej Kuchni Lubię
Surówka z kapusty pekińskiej z papryką i liśćmi czosnku 175zieloniutkie Co potrzeba: 1/2 mniejszej kapusty pekińskiej, 6 liści czosnku (25-30 cm), 1/2 płaskiej łyżeczki soli, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 duża czerwona papryka, 1 łyżka oleju czosnkowego Wykonanie: Do miski dajemy kapustę pekińską pokrojoną drobno, liście czosnku pokrojone w cienkie paseczki, posypujemy solą, polewamy sokiem z cytryny. Dodajemy pokrojoną paprykę, polewamy olejem czosnkowym , mieszamy, odstawiamy
Bułka z Chlebem
Naleśniki bez glutenu i bez laktozy. Farsz z kurczakiem, kiszoną kapustą i pieczarkami 144szklanki mąki gryczanej 2 szklanki mleka ryżowego pół szklanki oleju słonecznikowego 3 łyżki siemienia lnianego Składniki na farsz: 1 pierś z kurczaka 100 g kapusty kiszonej 6 dużych pieczarek 1 duża, czerwona cebula sól pieprz Naleśniki: Siemie lniane zalałam wrzątkiem, by utworzyło gluta. Mąki przesypałam do miski, dodałam mleko, siemie lniane, olej i wymieszałam za pomocą miksera(...)drugiej strony. Gotowe:) Farsz: Pierś z kurczaka ugotowałam. Cebulkę i pieczarki obrałam, pokroiłam w plasterki i podsmażyłam na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Przygotowałam maszynkę do mięsa. Mięso, kiszoną kapustę, cebulkę i pieczarki zmieliłam w maszynce. Do farszu dodałam sól i ponownie wymieszałam. Jeszcze ciepły farsz wyłożyłam na naleśniki i zwinęłam w rulonik
nietadieta
Sezamowa pierś z kurczaka na młodej kapuście 156votes ) Sezamowa pierś z kurczaka na młodej kapuście Sezamowa pierś z kurczaka, na młodej kapuście to danie zaciągnięte przeze mnie z kuchni chińskiej. Ma tam taką dziwaczną, chińską nazwę pisaną chińszczyzną.. No wiecie .. abra kadabra.. więc nie zamieszczam Zawsze wydawało mi się, że w krajach azjatyckich je się głównie kapustę pekińską , a tu taka niespodzianka, zwykłą białą też(...)imbiru 1 ząbek czosnku , wyciśnięty praską 1 łyżeczka, mielonego chilli lub mniej jeśli nie lubisz pikanterii 1/2 łyżeczki, oleju sezamowego sól do smaku warzywa : ćwiartka, młodej kapusty białej garść suszonych grzybów mun 2 czerwone papryki szpiczaste lub inne o cienkim miąższu 2 cebule dymki razem ze szczypiorem 1 łyżeczka startego korzenia imbiru 2 łyżeczki octu ryżowego 1 łyżka
Ogrodnik w podróży
Karkówka faszerowana warzywami pieczona na kapuście 771zachwyca kolorami. Aż ślinka cieknie! Do karkówki polecam chrupiące pieczone ziemniaczki . Pycha! Składniki na 6 dużych porcji/ 1,5 kg chudej karkówki 1 kg kiszonej kapusty 6-7 plastrów wędzonego boczku 1 cebula ½ czerwonej papryki ½ żółtej papryki 2 łyżki przyprawy do karkówki 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka majeranku Sól himalajska do smaku Natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania(...)lodówki aby mięso naszło przyprawami. Paprykę żółtą i czerwoną pokroić na paski, tak samo obraną cebulę, mięso wyjąć z lodówki, ponacinać nożem na grubsze plastry tylko nie do końca tak aby karkówka pozostała w całości, w nacięcia powkładać plastry boczku, paprykę i plasterki cebuli. Kiszoną kapustę przepłukać na sicie pod zimną wodą aby nie była zbyt kwaśna, lekko
Wanilia i Kardamon
Zapiekanka nadziana: makaronowo-kapuściana 138łyżki letniej wody 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej 1 płaska łyżeczka kminku Nadzienie: 250 g makaronu (u mnie kolanka) 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej 500 g kapusty kiszonej 1 duży por 1 puszka fasoli czerwonej 1 laska kiełbasy 2 łyżki majonezu 2 łyżki masła Do smaku: papryka słodka, kminek, pieprz czarny mielony Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy do miski i robimy(...)dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Odsączamy. Kapustę kiszoną odsączamy i płuczemy 2 razy, aby pozbyć się nadmiaru kwasowości, siekamy. Białą część pora siekamy w pół talarki. Fasolę odsączamy z zalewy, ale nie do końca - zostawiamy około 1 łyżkę. Kiełbasę kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, chwilkę przesmażamy por, dodajemy kapustę i dusimy razem aż kapusta zmięknie (około 7-10 minut). Następnie
Kolorowy Przepisownik
BIGOS NA GOLONCE 320oraz boczek, dodać posiekaną cebulę - podsmażyć na złoty kolor. Krok 5. Do kapusty dodać podsmażoną słoninę z boczkiem i cebulą, kiełbasę, grzyby oraz mięso z golonki i karkówki - dusić na niewielkim ogniu, pod przykryciem, przez 1 godzinę. Mniej więcej w połowie tego czasu do bigosu wlać czerwone wino i wrzucić wędzone śliwki. Bigos doprawić solą, pieprzem i cukrem(...)Krok 6. Po uduszeniu kapustę posypujemy około 3 łyżkami bułki tartej i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni - bigos zapiekamy przez ok. 20 minut. Smacznego :) Wpis zawiera lokowanie produktu. Na zdjęciach salaterka firmy Ambition , a w niej suszone grzybki. www.ambition.pl fot. Moja Książka Kucharska Bigos na golonce fot. Moja Książka Kucharska
Moja Książka Kucharska
Szybka surówka z kapusty pekińskiej 125najbardziej popularnych surówek, teraz w nieco słodszej wersji. Nasze kociaki nie ruszają, uff! Jednak dodatki mięsne są dostępne w każdym zakamarku. Składniki: 1 mała kapusta pekińska (u nas fioletowa) 1 marynowana czerwona papryka 10 marynowanych małych prawdziwków 1 mała puszka kukurydzy 2 łyżki syropu klonowego 1 łyżka majonezu ( u nas Pudliszki ) 1 łyżka śmietany 18% 2 szalotki sól, pieprz(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Kapustę szatkujemy. Paprykę kroimy tak, jak lubimy. Podobnie grzyby. Kukurydzę osączamy z zalewy. Szalotki kroimy w piórka. Syrop klonowy łączymy z majonezem, śmietaną. Wszystkie składniki łączymy, doprawiając solą i pieprzem
R'n'G Kitchen
Jak zrobić kisiel? Domowy kisiel 143rozpadną. W ten weekend byliśmy w Polsce, a na działce pod pieczą mojego taty rosną różne owoce. Przywieźliśmy więc czerwone porzeczki , agrest, wiśnie, oraz sporo warzyw: ogórki, kapustę, żółtą fasolkę szparagową, buraczki, oraz malutki młode ziemniaki. Tata zapakował nam też mieszanki sałat, chrzan(...)koper. Gdy przyjechałam do domu nastawiłam ogórki na małosolne , z kapusty zrobię pyszne gołąbki np. z papryką , oraz bigosik z pieczarkami . A na śniadanie zrobiłam sobie domowy kisiel porzeczkowy. Sprawdź mój prosty i szybki przepis na domowy kisiel: Składniki na ok. 2-3 porcje: szklanka owoców, u mnie czerwone porzeczki 250 ml wody + 2-3 łyżki wody
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię