czerwona kapusta - 4242 przepisów (strona:122/283)

Kurczak z kapustą pekińską – delikatne chińskie stir fry z ostrym sosem 359

wersji podstawowej to leciutkie, świeże i aromatyczne chińskie danie – łatwostrawne i delikatne, nadające się nawet dla dzieci. W wersji wzbogaconej o charakterny, czerwony sos – pikantna bomba smaku na podniebieniu. Wybór wersji podania smażonego kurczaka z kapustą pekińską zostawiam Wam – my przeszliśmy na ostrą stronę mocy! Mięso kurczaka osuszamy na papierowym ręczniku i kroimy je w poprzek włókien na półcentymetrowe plasterki(...)trzy części, a każdą z części kroimy kolejno na równe, cienkie zapałki. Kapuście pekińskiej obrywamy wierzchnie zniszczone liście, kładziemy kapustę rozcięciem na desce i kroimy w poprzek główki na centymetrowe kawałki. Szczypior razem z cebulkami kroimy w cienkie pasterki. Czerwony sos to bardzo prosta mieszanka – choć w tym wypadku Chińczyk użyłby raczej na pewno oleju z chili

Karo in the Kitchen
Szybka sałatka 335

już od baaardzo dawna:) Przepis dostałam od koleżanki, która dostała od swojej koleżanki... Sałatka jest smaczna i szybka w przygotowaniu. Składniki: 1 mała kapusta pekińska; 1 puszka kukurydzy; 1 puszka czerwonej fasoli; 1 słoik marynowanych cebulek; sól i pieprz; kilka łyżek majonecu; 1 ząbek czosnku (jak ktoś lubi); Wykonanie: Kapustę umyć, poszatkować i posolić, aby zmiękła. Kukurydzę i cebulkę

In my kitchen
Kapsalon 456

mamy mięso, frytki i surówkę, polecam na szybki obiad. Składniki: 2 filety z kurczaka 700 gram frytek  200 gram startego sera żółtego Pół główki kapusty pekińskiej  1 pomidor 1 cebula czerwona 1 ogórek Ketchup Sos czosnkowy z ziołami włoskimi Fanex Przyprawa gyros Olej do smażenia 4 foremki  Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki(...)posypujemy przyprawą do grosa, wstawiamy na godziną do lodówki. Kapustę pekińską drobno siekamy, pomidora i ogórka kroimy na małe kawałki, cebulę kroimy w krążki. Mięso podsmażamy na rozgrzanym oleju. Frytki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, układamy frytki i pieczemy do momentu aż będą rumiane. Układamy na dnie foremek, na to układamy podsmażonego kurczaka, posypujemy serem żółtym. Wstawiamy

Bajeczna Kuchnia
Paszteciki z kapustą i pieczarkami 193

Blueberry Corner by "jagodzianka" Na sylwestrową imprezę paszteciki z kapustą i pieczarkami są idealną przekąską w duecie z czerwonym barszczem. Przygotowanie takich pasztecików jest … Przeczytaj cały artykuł Post Paszteciki z kapustą i pieczarkami pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Poniedziałkowy "fit" - sałatka z gotowanymi pieczarkami 301

smaku a są zdecydowanie mniej kaloryczne. Sałatka z gotowanymi pieczarkami Składniki: 1/4 kapusty pekińskiej 300 g pieczarek 1 puszka groszku 4 ogórki kiszone 1 czerwona cebula sól pieprz 1 łyżka jogurtu naturalnego Przygotowanie: Kapustę pekińską drobno szatkujemy. Pieczarki obieramy, kroimy w cienkie plasterki i gotujemy w lekko osolonym wrzątku 5 minut. Pieczarki odcedzamy i mieszamy z kapustą, pokrojonymi

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kimchi (kimczi) - pikantna kiszonka z Korei 443

jarzynka. Doskonale smakuje z ryżem i makaronem. Można wykorzystać do przygotowania zup i gulaszy. Składniki na 2 słoiki a`0,75 l: 1 kg kapusty pekińskiej 200 g białej rzodkwi 1 marchew 1/2 czerwonej cebuli 2 młode cebulki ze szczypiorem 15 g imbiru 2 ząbki czosnku 25 ml sosu rybnego 2 łyżki czerwonej słodkiej papryki 1 łyżka ostrej(...)pokroić w cieniutkie słupki (starłam). Imbir i czosnek zetrzeć na tarce lub drobniutko pokroić. Pokroić czerwoną cebulę i szczypior ostudzony kleik ryżowy wymieszać na gładką pastę z przyprawami w proszku. Dodać posiekany imbir, czosnek, obie cebulki, sos rybny i wymieszać kapustę odcedzić z solanki na durszlaku, dobrze odcisnąć z nadmiaru wody połączyć kapustę z przygotowaną pastą z przyprawami. Koniecznie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Drożdżowe bułeczki z młodą kapustą i pieczarkami 205

rodzinny piknik. Jako przekąskę proponuję pyszne drożdżowe bułeczki z farszem z młodej kapusty i pieczarek. Zapewniam, że każdemu będą smakować.  SKŁADNIKI: Farsz: 1 główka młodej kapusty, 250g pieczarek, 1 cebula, ½ papryki czerwonej, 1 łyżeczka kminku, sól, pieprz, oliwa, Ciasto: 200 ml ciepłego mleka, 2,5 szklanki mąki, 30g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 1 jajko, 2 łyżki margaryny, ½ łyżeczki(...)soli, Dodatkowo: 1 jajko, 1 łyżka siemienia lnianego MAKAR . PRZYGOTOWANIE: 1. Kapustę drobno kroję. Pieczarki oczyszczam i kroję w plasterki. Cebulę oraz paprykę obieram i kroję w kostkę. Kapustę razem z pieczarkami, papryką i cebulą podsmażam około 15 minut na oliwie. Co jakiś czas podlewam warzywa odrobiną wody i mieszam. Dodaję kminek oraz sól i pieprz do smaku. Duszę jeszcze

Tradycyjna kuchnia Kasi
Łazanki (bezglutenowe) 201

zaznaczam, że nie jest to wpis sponsorowany. Zapraszam serdecznie :-) * * * Składniki (proporcje dla 4 osób): 350 g makaronu bezglutenowego 500 g kapusty kiszonej 300 g pieczarek 1 cebula ok. 200 g boczku sól, pieprz, papryka słodka czerwona, oregano oliwa do smażenia Wykonanie: 1. Użyłam takiego właśnie makaronu bezglutenowe, to nie są typowe łazanki, ale bardzo płaskie i krótkie wstążki, zatem(...)Kapustę kiszoną też kroimy i dodajemy do cebulki, następnie podsmażamy razem z cebulką na oliwie z solą, pieprzem oraz czerwoną papryką słodką. 6. Ugotowany i odcedzony makaron wrzucamy do większego garnka. 7. Następnie dodajemy podsmażony boczek, kapustę z cebulą i pieczarki, mieszamy. Możemy wszystko jeszcze trochę podgrzać i te pyszności są gotowe. Smacznego

Kawa z mlekiem
Zupa warzywna pikantna 126

już dość było tych tłustych i kremowych ciast, teraz trzeba trochę zmienić swój jadłospis na lżejszy i dziś proponuję smaczną zupkę warzywną. Przepis z internetu. Składniki: kapusta pekińska - 0,5 szt papryka czerwona - 1 szt pomidory - 3 szt seler - kawałek cebula - 2 szt listek laurowy - 2 szt ziele angielskie - 4 ziarna oliwa z oliwek majeranek papryka ostra - szczypta papryka(...)słodka - 1 łyżeczka sól i pieprz woda - 0,5 szkl natka pietruszki Przygotowanie : Kapustę pekińską drobno pokroić, przełożyć do garnka, zalać wodą dodać liście i ziarenka ziela angielskiego, gotować na wolnym ogniu z 5 minut. Selera obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na rumiano

Kuchnia Danusi
Surówka z młodej kapusty z papryką i kukurydzą 392

Kolejna wersja surówki z młodej kapusty. Robię ją często, póki kapusta jest krucha i miękka. Składniki: 1 główka bardzo młodej kapusty, niezbyt zwartej 3-4 korniszony ½ czerwonej papryki 3-4 łyżki kukurydzy 1/3 łodygi pora mały jogurt naturalny 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka ostrej musztardy łyżka soku z cytryny lub białego octu winnego sól i pieprz, szczypta cukru(...)pudru, posiekany koperek lub natka szczypta ziół włoskich Kapustę umyć, drobno pokroić lub zetrzeć na tarce z podwójnym ostrzem. Paprykę i korniszony posiekać w grubą kostkę. Pora przekroić wzdłuż na pół, a następnie w cienkie paseczki, przepłukać na sicie pod bieżącą wodą i odsączyć. Warzywa wymieszać, dodać pozostałe składniki, wymieszać i doprawić do smaku. Schłodzić minimum 20 minut przed

Czerwień i błękit
Surówka ze świeżych warzyw 158

Składniki: mała główka białej kapusty 1 cebula czerwona 1 mała czerwona papryka 1 średni zielony ogórek pęczek rzodkiewek olej kukurydziany firmy Oleofarm sól, sok z cytryny, pieprz mielony, cukier Przygotowanie: Kapustę drobno szatkujemy, lekko solimy i ugniatamy, pozostawiamy na 10-15 min. Pozostałe warzywa po umyciu kroimy drobno, ale nie tak bardzo drobno:) Kapustę lekko odciskamy jeśli zrobiła

Proste Potrawy
Barszcz ukraiński 1004

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 300 g żeberek wieprzowych 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera 1 nieduży por 3 ziemniaki 100 g białej fasoli 400 g buraków czerwonych 1 cebula 1/4 główki włoskiej kapusty 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka cukru sól, pieprz sok z cytryny lub ocet (adsbygoogle = window.adsbygoogle

Danka Pichci
Surówka z kapusty pekińskiej i ogórków kiszonych 141

Składniki: 1 mała kapusta pekińska 6 ogórków kiszonych 1 cebula czerwona 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z kiszonych ogórków (ewentualnie sok z cytryny) sól, pieprz ziołowy Sposób przygotowania: Kapustę kroimy w piórka. Ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Polewamy oliwą i sokiem z ogórków.  Doprawiamy do smaku solą

Qchnia po prostu
Łazanki z kiszoną kapustą i pieczarkami 200

Łazanki z kiszoną kapustą i pieczarkami Dziś mam dla Was przepis na prosty i pyszny obiad. Łazanki z kiszoną kapustą i pieczarkami. My uwielbiamy to połączenie. Kilka prostych składników, a jaki pyszny efekt. Oczywiście łazanki możecie też śmiało przygotować z białą kapustą. Jednak osobiście najbardziej lubię wersję z kapustą kiszoną. Do tego dobrej jakości kiełbasa – ja polecam Wam kiełbasę(...)kiszoną kapustą i pieczarkami na obiad? Z podanych składników przygotujecie duży garnek łazanek. Porcja dla całej rodziny. Składniki: 1 kg kiszonej kapusty około 200 g makaronu łazankowego 1 kiełbasa rzeźnika od Podlaska Chata (Polecam! Świetnie doprawiona) + u mnie kawałek szynki wiejskiej od Podlaska Chata 250 g pieczarek 1 cebula 2 łyżki oleju 2 pełne łyżeczki słodkiej czerwonej papryki pieprz

Słodkie okruszki
DOMOWY BIGOS 227

bigosu  1 szkl.rosołu 10dag.suszonych grzybów 20dag.suszonych śliwek 2 łyżki dżemu śliwkowego 2 łyżki smalcu jagody jałowca ziarna pieprzu 1 szkl.białego wina-może być czerwone liść laurowy sól 2 godźiki ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kapustę kiszoną myjemy i odciskamy,kroimy.Boczek wędzony,podgardle i słoninę wędzoną kroimy w kostkę,wrzucamy do dużego garnka i topimy na ogniu,dodajemy posiekana w półplastry cebulę

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki