Prosta surówka z papryką 165świeżych , krajowych warzyw to trzeba z nich korzystać . Zimą lepszym wyjściem ,niż kupno holenderskiej ( a w zasadzie Niderlandzkiej ) papryki ,będzie korzystanie z mrożonek… składniki : ćwiartka świeżej kapusty , małej główki 2 czerwone papryki grubościenne 2 pomidory śliwkowe , typu pasta lub inne twarde 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka octu jabłkowego sól , pieprz do smaku(...)łyżka gęstego jogurtu greckiego 1 łyżeczka majonezu Kapustę szatkujemy drobno i cieńko . Pomidory i papryką kroimy w mała kostkę . Wszystko umieszczamy w misce i wygniatamy ręką , aż kapusta zmięknie . Dodajemy ocet,miód,czosnek,sól i pieprz do smaku . Na koniec majonez z jogurtem , mieszamy i odstawiamy na około 10 minut , żeby wszystko się przerobiło . W razie potrzeby jeśli wolicie bardziej
Ogrodnik w podróży
Gołąbki z kapusty włoskiej, z mięsem indyczym i ryżem 302mięso indycze zdrowsze i zawiera mniej tłuszczu niż wieprzowina. Zazwyczaj na bazie wywaru przygotowuję gęsty pomidorowy sos, ale tym razem mąż miał ochotę na gołąbki posypane słodką czerwoną papryką. Gołąbki z kapusty włoskiej z mięsem indyczym Składniki: Główka kapusty włoskiej – moja ważyła 1,5 kg sól pół kilograma gulaszowego mięsa z indyka szklanka ugotowanego ryżu – tyle miałam z poprzedniego
Kuchenne zapiski Edyty
Chłopski garnek 318długo. O ile normalnie nie przepadam za pikantnymi potrawami, to to danie stanowi wyjątek. Lubię jak jest dobrze doprawione:) 1/2 główki białej kapusty 600g kiełbasy śląskiej 150g wędzonego boczku 3-4 duże ziemniaki 2 papryki czerwone 2-3 średniej wielkości cebule około 10 pieczarek 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego majeranek mielona słodka papryka ostra papryka przyprawa(...)ognista – wg uznania sól, pieprz Kapustę szatkujemy. Kiełbasę kroimy na półplasterki, boczek w kostkę. Cebulę kroimy w piórka. Paprykę kroimy na mniejsze kawałki. Pieczarki kroimy na półplasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu. Wrzucamy boczek, smażymy przez chwilę. Do boczku dodajemy kiełbasę i smażymy dalej, aż do lekkiego zarumienienia. Zawartość patelni przekładamy do większego garnka. Na patelnię
Smaki Na Talerzu
Łazanki z młodą kapustą 289propozycje na wykorzystanie młodej kapusty: surówka z młodej kapusty z koperkiem gołąbki z młodą kapustą (bez zawijania) Składniki: 1 młoda kapusta 400 g pieczarek kiełbasa – u mnie podwawelska 3-4 cienkie kabanosy olej do posmażenia składników słodka czerwona papryka (u mnie 4-5 szczypt większych, dajemy do smaku) szczypta suszonej bazylii pieprz i sól 2 łyżki przecieru(...)pieczarki. Następnie dodajemy pokrojoną kiełbasę i kabanosy, mieszamy i podsmażamy. Całość doprawiamy pieprzem i solą. Po czym dodajemy obgotowaną kapustę, niewielką ilość wody z gotowania kapusty, przecier i doprawiamy całość słodką czerwoną papryką i bazylią, mieszamy. Zostawiamy na kilka minut pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy ugotowany makaron
Słodkie okruszki
Paluchy z kapustą kwaszoną 418zimną wodą i posmarować paluchy z wierzchu. Udekorować kminkiem. Piec 20 minut w temperaturze 170 st. C w funkcji termoobiegu do zarumienienia. Paluchy z kapusty kwaszonej idealnie pasują do barszczu z czerwonych buraków lub jako samodzielna przekąska na drugie śniadanie
Pij soki wyciskane
Rolex 162szybkie, pyszne i sycące śniadanie. Składniki na 4 porcje: 4 małe pszenne placki tortilla 8 jajek 2 nieduże pomidory malinowe 1 mała czerwona cebula 1 papryka czerwona słodka szpiczasta Suszona cebulka garść kapusty pekińskiej awokado sól, pieprz Przygotowujemy składniki. Kroimy w kostkę pomidory, paprykę w słupki, a cebulę i kapustę na drobne wiórka. Awokado także kroimy(...)patelni smażymy na maśle omlet z dwóch jajek dodając wcześniej łyżkę suszonej cebulki oraz sól i pieprz. Na podsmażony placek przekładamy omlet dodajemy trochę kapusty, 2 łyżeczki pokrojonych pomidorów, 2 cząstki awokado, paprykę, czerwoną cebulkę. Na koniec wszystko przyprawiamy solą i pieprzem i zawijamy w rulon najdokładniej jak się
noteskulinarnyfiga
Młoda kapusta ze słonecznikiem i koperkiem 309Młoda kapusta ze słonecznikiem, koperkiem i cebulą. Idealna do wiosennego obiadu i jako przekąska do pracy. Składniki: pół niewielkiej młodej kapusty duża garść siekanego koperku (może być mrożony) czerwona cebula pół szklanki słonecznika (polecam Skworcu ) 3 łyżki oleju 1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej 2 łyżki soku z cytryny sól do smaku Wykonanie: Kapustę drobno siekamy, solimy i mocno ugniatamy(...)rękoma. Dzięki temu kapusta zmięknie. Dodajemy drobno posiekany koperek oraz drobno pokrojoną czerwoną cebulę. Słonecznik prażymy na suchej patelni i dodajemy do sałatki. Mieszamy: olej, musztardę francuską, sok z cytryny. Łączymy z sałatką. Smacznego
Smak mojego domu
Kieszenie kapusty porady – podstawowe zasady 131Czy można kisić kapustę wiosną. Ależ można, nawet trzeba. Kapustę można kisić cały rok! Nie tylko jesienią. Kiszonkami powinniśmy się zajadać cały, okrągły rak. Doskonale wpływają
moj przepis na
Kieszenie kapusty porady – podstawowe zasady 236można kisić kapustę wiosną. Ależ można, nawet trzeba. Kapustę można kisić cały rok! Nie tylko jesienią. Kiszonkami powinniśmy się zajadać cały, okrągły rak. Doskonale wpływają na rozwój naszej flory bakteryjnej, a kapusta szczególnie jest super zdrowa, ponieważ zawiera dużo witaminy A i C. Nie wiem czy wiecie ale, kisić można nie tylko kapustę białą, ale również czerwoną. Białą(...)wychodzi wtedy zakwas buraczany, ale o tym napiszę oddzielny artykuł. Można kisić kalafior, rzodkiewki, kabaczek i wiele innych warzyw, a nawet owoców. Poniżej przedstawiłam wam listę kilkunastu zasad kiszenia kapusty. Zasady te poznałam na warsztatach kulinarnych podczas wizyty w Gościńcu Goździejewskim jak również są to moje doświadczenia, ponieważ od lat z mężem kisimy kapustę w domu. Przygotowanie: Gliniany garnek
moj przepis na
” Cygańska ” surówka z kapusty pekińskiej 191dworze , a co za tym idzie , coraz mniej witamin …. i dobrego nastroju Kolorowa surówka na poprawę samopoczucia , iście carska uczta zimą Składniki : 1/2 małej główki kapusty pekińskiej 1 papryka czerwona 1 mała puszka kukurydzy kawałek pora , biała część około 10 cm 1-2 ząbki czosnku 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru(...)sól , pieprz do smaku 1/2 pęczka ,natki pietruszki Kapustę pekińską szatkujemy drobniutko . Dodajemy do niej odsączoną z zalewy kukurydzę , pokrojoną drobno paprykę , pora , wyciśnięty praską czosnek , sól , cukier i sok z cytryny . Całość wyrabiamy ręką lekko dociskając , żeby kapusta nieco zmiękła . Na koniec doprawiamy pieprzem do smaku , wrzucamy posiekaną natkę pietruszki i grecki jogurt . Mieszamy łyżką do połączenia składników . Serwujemy
Ogrodnik w podróży
Nagie krokiety czyli naleśniki z kapustą i grzybami 214godziny w zimnej wodzie, następnie drobno siekamy i podsmażamy z posiekaną cebulą na rozgrzanym oleju. Na naleśniki nakładamy farsz i zwijamy. Podajemy z czerwonym barszczem. naleśniki z kapustą i grzybami
Bon Appetit Małgorzaty
Udziec indyka marynowany w suszonych grzybach z kapustą pekińską w trzech odsłonach i dynią 149mojej kuchni w ciągu ostatniego tygodnia. Nie uwierzycie ile potraw z niej przyrządziłam i na ile sposobów. Więc tak. Uznałam, że super jest kapusta pekińska duszona z cebulą czerwoną w winie, z majerankiem i sosem sojowym. Świetna jest też posiekana drobno kapusta pekińska, szalotka, czosnek, tymianek, kasza jaglana, kurczak i posiekane marynowane grzybki. Część kapusty pekińskiej kisi
Mango Papaja
Sałatka na sposób tajski: niby laap z wieprzowiną i kapustą pekińską 213Dzisiaj sałatka. Nie bardzo fit, ale za to w takim wydaniu, które uwielbiamy. Czyli prawie samo mięso. I odrobina kapusty pekińskiej, bo akurat została 😉 Danie zainspirowane
slodkokwasnapl
SAŁATKA WARZYWNA MARYNOWANA 210Składniki: 1 kg marchwi 1 kg ogórków kwaszonych 1 kg kapusty białej 1 kg papryki czerwonej 1/2 kg cebuli ziele angielskie czarny pieprz w ziarnach liście laurowe olej 1 szklanka octu 10-procentowego 1 szklanka cukru 4 szklanki wody. Sposób wykonania: Marchew myjemy. Gotujemy 10 minut. Obieramy ze skórki i kroimy w talarki. Wkładamy do miski 1. Ogórki(...)talarki i wkładamy do miski 2. Paprykę umytą i oczyszczoną z nasion kroimy w paski i wkładamy do miski 3. Cebulę kroimy w piórka wkładamy do miski 4. Kapustę szatkujemy i wkładamy do miski 5. Do słoika (0,9 litra) wkładamy: 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach 3 listki laurowe wlewamy 2 łyżki oleju
Przepisy kulinarne babci Antoniny
Roladki z młodą kapustką 225Olej do smażenia · Cebula · 1/3 główki kapusty młodej · 1 papryka czerwona · 1 serek hochland · Bułka tarta do panierki · 2 jajka Sposób przygotowania(...)kroimy w plastry, rozbijamy i doprawiamy pieprzem oraz sola 2. Cebule obieramy drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju 3. Do cebuli dodajemy pokrojoną drobno kapustę oraz pokrojoną w paseczki paprykę, doprawiamy pieprzem oraz solą 4. Pod koniec prużenia dodajemy serek topiony, mieszamy do chwili roztopienia się sera 5. Gotowy farsz nakładamy
Kulinarna Chwila