Chleb pszenno – żytni z makiem robiony na drożdżach, to pyszny i szybki chlebek . Idealne rozwiązanie dla tych, którzy nie mają zakwasu. Do wypieku tego chleba używałam mąki Gdańskie młyny (nie jest to reklama ;p), ale można również użyć mąki pełnoziarnistej Lubella. Składniki na 2 średnie keksówki : użyłam 30cm x 10cm i 24 […] The post Chleb pszenno – żytni
Kulinarne PrzebojeKolejny bochenek domowego chleba upieczony a nawet już zjedzony . To nic, że podczas pieczenia żył własnym życiem i popękał sobie niekoniecznie tam gdzie chciałam. I tak
Smaczna Pyzachleby, bułki, bajgle, chałki, brioszki, pizze i inne wypieki Uwielbiasz smak i zapach świeżego pieczywa? Jeżeli chcesz się nauczyć przygotowywać chleby, bułki, bagietki, chałki i inne wypieki ta książka jest dla Ciebie. Jeżeli chcesz się nauczyć przygotowywać chleby, bułki, bagietki, chałki i inne wypieki książka „Mąka i woda” jest właśnie dla Ciebie. Nauczysz się wyhodować doskonały zakwas i przekonasz(...)pyszny chleb może upiec każdy! Wspaniałe, chrupiące pieczywo przygotujesz znacznie łatwiej i szybciej, niż myślisz. Z książki ” Mąka i woda” dowiesz się, jak przygotować: superprosty chleb z ziemniakami żytni z dynią i kaszą owsianą bułeczki makowe bourekas placek śniadaniowy z czarnuszką wytrawną chałkę orkiszową z ziołami cebularze orkiszowe chaczapuri adżarskie brioszki precle jerozolimskie bajgle grecką pitę focaccię
Tajemnice SmakuRobiąc zakupy w popularnym sklepie na B natknęłam się na mieszankę do wypieku chleba nazwaną Czystoziarnisty. Jako że lubię eksperymenty zakupiłam ową mieszankę. Jak się później
moj przepis naRobiąc zakupy w popularnym sklepie na B natknęłam się na mieszankę do wypieku chleba nazwaną Czystoziarnisty. Jako że lubię eksperymenty zakupiłam ową mieszankę. Jak się później
moj przepis naRobiąc zakupy w popularnym sklepie na B natknęłam się na mieszankę do wypieku chleba nazwaną Czystoziarnisty. Jako że lubię eksperymenty zakupiłam ową mieszankę. Jak się później
moj przepis naJakiś czas temu piekłam krakersy z ciasta chlebowego . Wykorzystałam w ten sposób nadmiar zakwasu. Były smaczne, ale nadal szukałam przepisu, który będzie mniej czasochłonny. I
Stare GaryRobiąc zakupy w popularnym sklepie na B natknęłam się na mieszankę do wypieku chleba nazwaną Czystoziarnisty. Jako że lubię eksperymenty zakupiłam ową mieszankę. Jak się później
moj przepis naczerwone pomidory malinowe - 4-5 sztuk żółtych pomidorów typu "jajo" - 2-3 łyżki oliwek hiszpańskich (zielonych) - oliwa z oliwek ( ja używam włoskiej) - ser mozzarella - kromkę chleba żytniego na prawdziwym zakwasie - troszkę oliwy i masła do zrobienia grzanek - sól czosnkowa Pomidory kroimy na cienkie plastry, ser mozzarella rwiemy na mniejsze kawałki. Z chleba na maśle i oliwie, robimy
SMYKWKUCHNIktóre uprzyjemnią ten wyjątkowy wieczór. Francuska zupa cebulowa 3 białe cebule 1 czerwona cebula 100 ml białego wina 600 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 2 kromki chleba (np. razowego, na zakwasie, z ziarnami) 4 łyżki startego sera gruyère 3 łyżki oliwy z oliwek kilka gałązek świeżego tymianku sól świeżo mielony pieprz Kromki chleba pieczemy w tosterze. Można też podpiec
My Chcemy Jeśćsmakoszem był król Stanisław Leszczyński. Składniki 3 białe cebule 1 czerwona cebula 100 ml białego wina 600 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 2 kromki chleba (np. razowego, na zakwasie, z ziarnami) 4 łyżki startego sera gruyère 3 łyżki oliwy z oliwek kilka gałązek świeżego tymianku sól świeżo mielony pieprz Kromki chleba pieczemy w tosterze. Można też podpiec
My Chcemy JeśćZdarzyło mi się ostatnio parę razy, że miałam nadmiar zakwasu. Szkoda wyrzucić, a chleba też nie piekę codziennie. Ten przepis jest idealny na wykorzystanie zakwasowej nadwyżki. Powiem więcej - ciasto jest tak smaczne, że warto dokarmić zakwas " nadprogramowo", tylko po to, aby zrobić pizzę. Ciasto jest cienkie, sprężyste i wyraziste. Świetne! Piekłam wyłącznie na kamieniu, ale sądzę że możemy piec taką
Stare Garyposiłkuje się gotowymi produktami, część przygotowuje swój własny. Nie ukrywam iż kiedyś także bazowałam na zakwasie kupionym w sklepie. Jednak odkąd zaczęłam swą przygodę z wypiekaniem chleba na zakwasie, a trwa to już ponad 3 lata, nie kupuję już żurku sklepowego, bowiem przygotowanie swojego zakwasu jest banalnie proste. Dlatego zachęcam również Was do przygotowania swojego własnego zakwasu. Pracy przy
Smaczne Zdrowemasłem ale to ja go tak zajadałam. Do wędliny i kanapek będzie znakomity. Robi się wyjątkowo szybko i bez dodatkowych problemów. Polecam gorąco wersja z zakwasem i na samych drożdżach. Chleb ziołowy z płatkami owsianymi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieinnym mieszadłem, przykryć garnuszek lub zakręcić słoik i umieścić w ciepłym miejscu. Następnego dnia roztrzepać ponownie (zwłaszcza tę rozmoczoną kromkę chleba), odstawić i tak przez 3-4 dni raz dziennie dobrze przemieszać i zostawić w tym ciepłym miejscu. Kiedy zakwas jest już gotowy przerywamy kiszenie zakręcając go porządnie i przenosząc do lodówki. Można przechowywać nawet przez kilka miesięcy, a kiedy(...)naprawdę fajny kolor i smak. Taki żur bez pieczarek, a za to z kostkami wędzonego tofu świetnie nadaje się na świąteczny stół, podany w chlebie, np. jak tutaj: http://wszystkojestwglowie.blogspot.com/2014/05/weganska-wielkanoc.html Oczywiście przepisów na zakwas na żur jest tyle, ile domów, różne przyprawy, z chlebem lub bez chleba, niektóre z otrębami żytnimi (ale wtedy takie "śmieci" pływają w talerzu
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE