chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:152/261)

Weekend z grillem #3 180

siemienia lnianego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki kawy 10 g drożdży instant 1 łyżeczka  grubo zmielonego czerwonego pieprzu Wiem, że do żytnich chlebów znacznie lepiej pasuje zakwas niż drożdże, ale wiem też jakimi leniuszkami jesteście :) Nigdy byście nie zrobili na grilla chleba, z którym się trzeba bujać dobę lub nawet dłużej. Dlatego specjalnie dla was opracowałem

Marder&Marder Manufacture
Chleb z mąką owsianą 78

Spiżarnia . A w tej Spiżarni znalazłem chleb z dodatkiem mąki owsianej. Akurat właśnie mam nadmiar tej mąki i brakuje mi pomysłów na jej wykorzystanie. Dlatego właśnie chętnie po ten chleb sięgnąłem. A poza tym na zdjęciu prezentował się niezwykle okazale. I w dodatku spełniał podstawowe wymaganie: nie jest nudny. Jakoś nie mam weny dzisiaj na stały punkt programu, czyli niepotrzebne(...)nich użyłem. Od jakiegoś już czasu sprawdzam ich mąki i śmiało mogę powiedzieć, że dają radę. Najpierw musimy zrobić zaczyn i będzie on 3 fazowy: I faza: 50 g zakwasu żytniego 60 g mąki żytniej 60 g wody Wymieszać, przykryć, odstawić na 6-8 godzin II faza: ciasto z pierwszego etapu 60 g mąki żytniej 50 g wody Wymieszać, przykryć

Marder&Marder Manufacture
Chleb pszenno-żytni 79

znaleźć w popularnych sklepach albo znacznie odbiega cenowo od białego pieczywa. Może warto więc upiec sobie chleb samemu w domu? Ja postawiłam na drugą opcję i upiekłam chleb pszenno-żytni z wykorzystaniem zakwasu chlebowego żytniego , który upiekłam inspirując się przepisem umieszczonym przez producenta na opakowaniu. Chleb pszenno-żytni - przepis na jeden bochenek Do przygotowania chleba będziesz potrzebować: 150g mąki żytniej(...)soli, opakowanie Zakwasu żytniego, opakowanie drożdży suszonych instant, 400ml ciepłej wody, 2 łyżki oleju, 20g siemienia lnianego + 5g do posypania. 1. Wymieszaj w misce mąkę żytnią, pszenną, cukier, sól, zakwas żytni i suszone drożdże. 2. Stopniowo dodawaj ciepłą wodę, ciągle wyrabiając ciasto - możesz zrobić to ręcznie lub za pomocą miksera z końcówką do ciasta drożdżowego. 3. Przykryj ciasto ściereczką

Z notatnika dietetyka
Niemiecki chleb żytni razowy 191

Niemiecki chleb żytni razowy, smakuje podobnie do razowego z piekarni społemowskiej jaki kiedyś kupowałem. Dosyć prosty, tylko 2 fazy: zaczyn 24 godziny i ciasto 1,5 godziny. Ilość składników na formę 30 x 10 cm (2 litry) Pomocny filmik z YouTube (nie sugerujcie się ilościami składników, ja przeliczyłem na dużą keksówkę)  Zaczyn (9 godzin 30oC +  9-15 godzin(...)aktywny zakwas żytni hydratacja 150% (dokarmiony mąką i wodą w stosunku 2:3, taki bardziej płynny niż zwykle) 225 g śruta żytnia (jak nie mamy można grubo zmielić w młynku/blenderze ziarno żyta lub użyć mąki żytniej grubo mielonej) 214 g woda 5 g sól W wodzie rozpuścić sól i zakwas, dodać śrutę, dobrze wymieszać. Zostawić przykryty na 9 godzin

Przepisy na domowy ser i chleb
Domowe pieczywo. Grzyby. Chleb pszenno-orkiszowy z kurkami, na zakwasie 147

było - kurki świetnie się sprawdziły jako aromatyczny dodatek i sprawiły, że miąższ chleba nabrał ciekawej faktury. Przyznam, że ostatnimi czasy mniej pieczywa piekę - może z racji tego, że jest cieplej i czasami wręcz za gorąco na odpalanie piekarnika. Przez to trochę zaniedbałam Stefana czyli mój zakwas. Siedzi sobie bidulek cichutko w lodówce i tylko raz na tydzień dostaje coś

Smaczna Pyza
Polish cottage rye (polski chleb wiejski) 143

wysokiej jakości mąki. Jednak domowego chleba, obojętnie jaki by nie był, spróbuję zawsze! Ten chlebek znalazłam na tej stronie , a przepis pochodzi z książki "Local breads"/Daniel Leader. Sprężysty miąższ pełen dziurek, chrupiąca przyrumieniona skórka i lekki kwaskowaty posmak. Obłęd!!!   Składniki: Zaczyn: 30 g zakwasu (u mnie żytni) 175 g letniej wody 175 g białej mąki żytniej(...)Ciasto właściwe: cały powyższy zaczyn 325 g letniej wody 500 g mąki pszennej chlebowej 1 i 3/4 łyżeczki soli Przygotowanie: DZIEŃ WCZEŚNIEJ Zaczyn: W dużej misce wymieszać zakwas, wodę i mąkę. Powinna powstać gęsta pasta (patrz zdjęcie). Przykryć miskę ściereczką i odstawić do fermentacji w temperaturze pokojowej na 8-12 godzin (zaczyn powinien podwoić swoją objętość). W DNIU PIECZENIA Ciasto

Nastoletnie Wypiekanie
KRAKERSY NA ZAKWASIE 90

   Z nadmiaru zakwasu warto przygotować sobie domowe krakersy do schrupania. Inspiracją był przepis znaleziony na jednej z grup, u mnie w wersji zmodyfikowanej, dopasowanej

Smaczne Zdrowe
Karola Bober - Kobieta z pasją 137

bochenki.) W gospodarstwie wypiekane jest kilkanaście rodzajów chleba między innymi: gryczany, jasny i ciemny orkiszowy, biały na maślance czy żytni, który wyrabiany jest przez dwa dni. Wieloziarnisty chleb na maślance i zakwasie ze słonecznikiem, siemieniem lnianym, kozieradką, koprem włoskim i czarnuszką. Ten ostatni uznany został za najlepszy chleb domowego wypieku podczas corocznego święta kupców w Gdańsku na Jarmarku św. Dominika

królestwo garów
Chleb pszenno - jęczmienny na zakwasie pszennym z pieprzem syczuańskim 110

takich należy, dodatek pieprzu syczuańskiego powoduje lekkie pieczenie na języku ale nie ostrość. Polecam zwolennikom dań lekko pikantnych. Idealny do wędliny, serów czy tylko z masłem. Chleb pszenno - jęczmienny na zakwasie pszennym z pieprzem syczuańskim. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb mieszany na zakwasie ze słonecznikiem 116

bloga Weekendy w domu i ogrodzie. Ponieważ nie przepadam za oliwkami zastąpiłam je słonecznikiem. W przepisie są maleńkie zmiany,po prostu napisałam jak ja robiłam ten chleb. 240 g aktywnego zakwasu żytniego

Polska Zupa
Wrześniowa piekarnia, na zakwasie z tartym jabłkiem 198

inne dodatki. Z przyjemnością upiekłam po raz kolejny, tym razem we wrześniowej piekarni razem z Wami do której jak co miesiąc zaprasza nas Ania z bloga Kuchennymi drzwiami. Chleb jest duży bo całość ciasta włożyłam do porcelanowego naczynia do pieczenia. Po upieczeniu ważył prawie 1800g. Ciasto rosło 1,5 godziny i ponownie przekonałam się, że świeże tarte jabłko wspomaga fermentację(...)jabłkowy, cytrynowy, chinowy czy bursztynowy. Nie będzie przesadą, jeśli napiszę, że osoby mające młody zakwas zamiast drożdży mogą  dodać do zaczynu starte jabłko, szczególnie do chlebów pszennych czy mieszanych. Na zakwasie z tartym jabłkiem Składniki zaczynu 2 łyżki zakwasu żytniego, 200g mąki żytniej typ 720, 150g wody, 140g startego jabłka ze skórką na tarce o dużych oczkach. Czas

Leśny Zakątek
Zakwas na żurek 175

smak zupy… wyjątkowy. Składniki: - 5 łyżek mąki żytniej razowej; - 4 ząbki czosnku; - 3 listki laurowe; - łyżka majeranku; - 5 ziaren ziela angielskiego, 3 ziarna pieprzu; - kromka chleba żytniego razowego (KONIECZNIE na zakwasie), ja użyłam takiego ; - 0,5 l letniej przegotowanej wody; Wykonanie: Do słoika wsypać mąkę, dodać wodę, czosnek przekrojony na pół, listki laurowe, ziele angielskie, pieprz, majeranek i chleb

dom-agi.pl
Chleb pszenny tostowy – przepis 68

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Chleb pszenny tostowy – przepis Przepis na tradycyjny, delikatny i maślany chleb pszenny tostowy, który będzie idealny właśnie na tosty, czy chociażby do kanapek z domowymi dżemami lub prawdziwym miodem. Taki chleb jest uwielbiany zwłaszcza przez dzieci co gwarantuje, że błyskawicznie będzie znikał z talerzy. Z poniższego przepisu wyjdą dwa bochenki tego pysznego chlebka. Chleb pszenny tostowy Składniki(...)termo – obiegu, blacha włożona na najniższej półce. Po upieczeniu bochenki wyciągamy z piekarnika oraz z foremek i pozostawiamy do ostygnięcia. chleb tostowy – przepis Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Strucla makowa – przepis Chleb pszenno-żytni na zakwasie i drożdżach Chałka – przepis | Ksiega-Smaku.pl Kapuśniaczki drożdżowe Artykuł Chleb pszenny tostowy – przepis pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
Domowy zakwas buraczany (na świąteczny barszcz i do picia) 168

trzeba pomyśleć o zrobieniu go na kilka dni przed Wigilią, to naprawdę warto. Przygotowanie składników, by nastawić zakwas zajmie nam zaledwie kilkanaście minut. Reszta robi się sama. Zakwas można przygotować bez kromki chleba. To właśnie on bardzo często jest przyczyną pleśnienia zakwasu. Gdy zakwas jest gotowy będzie doskonałą bazą do przygotowania barszczu. Można go pić także dla zdrowia. Podobnie

Dieta bez mleka