chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:152/261)

Chleb z zaparzaną mąką gryczaną i chia 324

wartość odżywczą chleba. Przepis z jakiego korzystałem znalazłem na YouTubowym kanale rusbrot . Chleb wyszedł bardzo smaczny, taki półrazowy, lekko słodkawy mimo tego, że nie dodawałem cukru ani miodu. Aromat chleba dopełnia prażone chia, przyjemnie strzelające pod zębami ;) Polecam do upieczenia! Ilość składników na formę 20x11 cm:  Podanych temperatur nie musicie się kurczowo trzymać (czas poszczególnych etapów może się wtedy(...)mieć ciepło. U mnie najcieplej jest w łazience (brak okien i rury od c.o.) i tam zazwyczaj prowadzę wyrastanie ciasta. Zaczyn (20-24 godziny w temperaturze 27oC)     zakwas żytni 25,0 g 40 g mąka żytnia jasna typ 720 20 g mąka żytnia razowa typ 2000 40 g woda 1,4 g sól Zaparka (3 godziny w temperaturze

Przepisy na domowy ser i chleb
Liść, orkiszowy chleb dekoracyjny 206

zwykłej pszennej. Warto jednak czasami wydać więcej a zjeść mniej. Chleb smaczny i przyjemny w formowaniu. Kształt liścia przy pomocy tego filmiku wykona każdy. Polecam!  Orkiszowy chleb dekoracyjny Zaczyn 2 łyżki zakwasu z mąki orkiszowej ciemnej, 200g mąki orkiszowej ciemnej, 350g wody. Wieczór, dzień przed pieczeniem chleba mieszamy składniki w misce i pozostawiamy do fermentacji na 14 godzin. Ciasto

Leśny Zakątek
Chleb na dzikich drożdżach z wody dyniowowej z curry i cynamonu 161

dzikich drożdżach. Drożdże dzikie wyhodowałam z dyni, cynamonu i curry, rezultat, piękny chleb na stole, polecam przepis do wykorzystania. Wodę zakwasową znajdziecie pod linkiem a potem zakwas na jej bazie. Samo zrobienie chleba nie jest trudne ale lekko czasochłonne, można to jednak zaplanować tak aby nie sprawiał kłopotu a czystą przyjemność. Zachęcam do pieczenia. Chleb który dojrzewa w lodówce

Moje Małe Czarowanie
Chleb pytlowy na zakwasie 152

Chleb piekłam na zaproszenie Amber . Składniki : zaczyn: 115 g aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego 24 godz. wcześniej) 375 g mąki żytniej 720 300 g wody Do zakwasu dodać wodę, wymieszać, następnie wsypać mąkę. Wystarczy wymieszać łyżką i zostawić na 14 – 16 godzin przykryte, w temperaturze pokojowej. Ciasto chlebowe: cały zaczyn 485 g mąki żytniej 720 80 g pestek dyni namoczonych(...)jakbym przeczuwała, że nie do końca mi się uda, niestety... Przyznaję, że mój chleb nie był zbyt udany :( Dlatego długo nie dam się namówić na pieczenie chleba z mąki żytniej i na zakwasie.  Jak dla mnie to trudna sztuka

Proste Potrawy
Chleb na drożdżach, z gara 151

Pieczenie chleba wciąga - najpierw zaczynałam od drożdżowych, później poznawałam tajniki prowadzenia zakwasu i tak mijają kolejne lata wypiekania domowego pieczywa. I mimo tych lat, nauki i wiedzy o pieczywie na zakwasie lubię wracać do pieczywa na drożdżach. Korzystałam z przepisu znalezionego na stronie  Leśny zakątek , lecz u mnie mąkę orkiszową zamieniłam na pszenną chlebową, ponieważ orkiszowej najzwyczajniej w świecie(...)powinno dotykać brzegów naczynia - ale rozgrzane naczynie daje kopa do rośnięcia chleba, zobaczcie jak się ładnie otworzył. W naczyniu piekę również formowane chlebki na zakwasie. Polecam Wam serdecznie, nie ma nic lepszego niż zapach świeżego chleba unoszący się w domu .... Składniki: 350 g mąki pszennej chlebowej (lub T 650) 200 g mąki żytniej typ 720 20 g świeżych drożdży

Kocham..lubię..gotuję..
Chleb mieszany z kaszą gryczaną na zakwasie 161

okazji robienia napoju probiotycznego Rejuvelac zostaje kasza i ją tu właśnie wykorzystałam. Jeśli napoju nie zamierzacie zrobić wystarczy skiełkować kaszę a potem dodać ją do chleba. Chleb mieszany z kaszą gryczaną na zakwasie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenny 183

całym domu,,, nie do podrobienia:) A widok dzieci zajadających się i proszących o kolejną kromkę domowego chleba jest wspaniały :) Już niedługo na blogu pojawią się kolejne chleby, również te bardziej zdrowsze na zakwasie żytnim. Ja tymczasem idę po kolejną kromeczkę chleba z masłem :) Miłego dnia! Składniki: 10 g świeżych drożdży 400 ml ciepłej wody 600 g mąki pszennej chlebowej

Moja Galeria Smaku
Worek lniany, część 1 132

potrzebuję się znać. Ale zamierzam sprawdzić jak to jest z tą świeżością, czy faktycznie chleb dłużej wytrzymuje. Zamierzam przeprowadzić uczciwy, rzetelny test. Upiekę dwa identyczne chleby. Prawdopodobnie będą to żytnie na zakwasie. Jeden będę przechowywał tak jak zawsze przechowuję chleby, czyli po prostu w zwykłej reklamówce. A drugi w tym właśnie lnianym worku. I oczywiście oba w drewnianym chlebaku. Każdego

Marder&Marder Manufacture
Kwas buraczany - wiosenna odnowa 158

wystudzić, zalać buraki i czosnek, ewentualnie dodać inne dodatki.  Dla przyśpieszenia fermentacji można dodać kawałek czerstwego chleba, który trzeba usunąć po 3 dniach żeby zakwas nie spleśniał (ja nie dodaję chleba). Odstawić w ciepłe miejsce na 6-7 dni, codziennie mieszając drewnianą łyżką. Kwas przelać do butelki i przechowywać w lodówce

SzczyptaSmaQ
Bezglutenowy chleb 3 ziarna 169

Bardzo łatwy chleb bezglutenowy bez mąki, bez zakwasu, bez drożdży. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i włożyć do piekarnika. Chleb z samych ziaren. Można z nim eksperymentować, dodawać ziół, zmieniać składniki.  Składniki: - 1 szklanka ziaren słonecznika - 1/2 szklanki pestek dyni - 1 szklanka siemienia lnianego - 2 jajka Przygotowanie: Do przygotowania będziemy potrzebować naczynie  w którym upieczemy nasz chlebek. Ja piekę

Szkrab Je Sam
Chleb na zakwasie pieczony w naczyniu żaroodpornym 235

odrobinę wody, rzadkie odrobinę mąki. Mój zakwas ma 5 m-cy i jest już dość kwaśny i mocny, jeżeli masz młodszy, dodaj 5 g drożdży więcej. Wyrobione ciasto pozostaw na około 1,5-2 godziny pod przykryciem. Po tym czasie przełóż ciasto do brytfanki posypanej mąką, obsyp również boki, będzie łatwiej wyjąć chleb.  Przykryj naczynie pokrywką i pozostaw ponownie

Pasje Jolki
Białoruski zaparzany chleb żytni ze słonecznikiem i kminkiem 153

Chleb z zaparzaną mąką żytnią, gotowanymi ziemniakami, ciemnym słodem żytnim fermentowanym, miodem i dużą ilością słonecznika oraz kminku. Mocno aromatyczny i wyraźnie słodkawy w smaku.  Robiony w oparciu o recepturę na białoruski chleb "Маяк". 75% mąka żytnia typ 720, 10% słód żytni ciemny, 15% mąka pszenna typ 650. Sposób przygotowania tego chleba można zobaczyć na kanale Andrieja YT "rusbrot(...)dodaniem zakwasu ostudzić zaparkę do 33°C!  Zakwaszona zaparka:  100 g sztywnego zakwasu żytniego na mące typ 720 66% hydo cała zaparka Zaparkę bardzo dokładnie wymieszać z zakwasem i zostawić do zakwaszenia na 5 godzin w temperaturze 30°C.   Zakwas sztywny można przygotować wcześniej dwufazowo z zakwasu o hydratacji 100% w następujący sposób: 10 g zakwasu żytniego

Przepisy na domowy ser i chleb
Rustykalny chleb z gotowej mieszanki 224

Upiekłam chleb pszenny, słonecznikowy i żytni na zakwasie gdzieś w swoich początkach kucharzenia, dawno, dawno temu. Później czas zaczął się kurczyć, doba skracać, zarzuciłam eksperymenty piekarskie i poszłam dalej, w pieczenie mięsa, ryb, ciast. Powracam do chleba razem z książką Jeffrey’a Hamelman’a- Chleb. I z gotowym mixem do wypieku chleba z dyskontu Aldi. Zamówiona książka utknęła u doręczyciela(...)czas swoją objętość. Drugie wyrastanie serwujemy mu już po szybkim uformowaniu bochenka- i to jest czynność której przy ciastach drożdżowych czy na zakwasie nie można pominąć czy zepsuć- od niej zależy to, jak urośnie nasz chleb. Posiłkowałam się kilkoma filmami znalezionymi na yt, między innymi tym: Wyjmujemy podrośnięte ciasto na lekko posypany mąką blat, delikatnie spłaszczamy, a potem od krawędzi

Karo in the Kitchen
Chleb orkiszowy z pestkami dyni 222

ulepszona i jak dla mnie lepsza. Sęk w tym, że po prostu same pestki dyni w chlebie mi nie smakują, więc dodałam otręby pszenne i maślankę. Jak na razie chleb trzyma się dzielnie - trzeci dzień po upieczeniu i da się go zjeść - to jest się czym chwalić. Na początku było tak :  Odmierzyłam 1/3 szklanki pestek dyni i podprażyłam(...)dolałam : szklankę maślanki ( zwykłej) i 1/2 szklanki wody - całość wymieszałam i odstawiłam pod przykryciem na 15 minut. Potem dodałam pestki dyni, płaską łyżkę soli i 3 czubate łyżki zakwasu żytniego jasnego. Wszystko wyrobiłam w misce przez ok. 4 minuty. Ciasto jest raczej luźne i klei się do rąk. Całość odstawiłam w ciepłym miejscu na 40 minut ( w połowie tego czasu

apetytnapieczenie
Chleb mieszany na miodzie z oliwkami - sierpniowa piekarnia 206

dziesięć godzin, drugie ok. dwóch. Bardzo polecam ! Przepis zaproponowała Badylarka, autorka bloga  Weekendy w domu i ogrodzie. Chleb mieszany na miodzie z oliwkami cytuję za Badylarką Składniki (na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) : 240 g aktywnego zakwasu żytniego 50 g siemienia lnianego 70 g razowej mąki żytniej 130 g razowej mąki orkiszowej 250 g mąki(...)łyżka płynnego miodu (pominęłam) 330 g + 20 g wody 18 czarnych oliwek Na pół godziny przed wyrabianiem ciasta na chleb namoczyć siemię lniane w 20 g wody. Wymieszać i odstawić do napęcznienia. W dużej misce wymieszać mąki, sól, miód i zakwas. Dolać ok. 200 g wody oraz napęczniałe siemię. Wymieszać, starając się rozdzielić zlepione ziarna. Dolać resztę wody i wyrobić

Stare Gary