chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:154/261)

Pasztet z całego kurczaka z suszonymi pomidorami, orzechami ziemnymi i koperkiem 193

oczyszczone mięso z nóg oraz piersi kroimy na mniejsze kawałki i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia - dwukrotnie na najgrubszych oczkach, raz na najmniejszych. Przez maszynkę także przepuszczamy chleb żytni na naturalnym zakwasie - 2-3 kromki wraz ze skórką, który uprzednio moczony był w mleku lub po prostu w zimnym rosole (chleb można zastąpić zwykłą bułką pszenną). Średniej wielkości seler obieramy

Right Behind The Kitchen
Chleb orkiszowy 150

końcowy zachwyca wyglądem i smakiem! Całe przygotowanie polega na wymieszaniu wszystkich składników a potem przełożeniu ich do nagrzanego żeliwnego garnka! Dodatkowo chleb orkiszowy przygotowywany jest na drożdżach, więc nie można wymigiwać się tym, że nie ma się zakwasu ;)! Po prostu… prościej się nie da! Niestety trzeba mieć garnek żeliwny… Jeśli akurat nie jest się szczęśliwym posiadaczem owego garnka(...)dopiec 5-10 minut. Jeśli wydaje głuchy odgłos to jest upieczony :)! Należy studzić chleb na kratce. Smacznego Wpis zgłoszony do listy wypieków „ Na zakwasie i na drożdżach ” Źródło: http://konwaliewkuchni.blogspot.co.uk/2014/02/chleb-orkiszowy-okragy-jak-paczek.html Post Chleb orkiszowy pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Chleb żytni z orzechami włoskimi 185

małej i dużej blaszce. W tej pierwszej chleb wyrósł do wysokości brzegów keksówki, w tej drugiej zaś jest mniej wysoki, ale równie smaczny. Podaje dwa przepisy - wykonanie jest takie samo Na małą blaszkę 25x11x7: Mąka żytnia jasna typ 720 - 2,5 szklanki Cukier  - łyżka Sól - łyżeczka Woda - 280 ml Zakwas żytni razowy - 2 czubate łyżki Orzechy włoskie - 25 gram

apetytnapieczenie
Chleb na zakwasie piekarskim i drożdżach 107

znowu muszę pochwalić swojego męża za pyszny chlebek. Tym razem po raz pierwszy "bawił się" zakwasem i efekt końcowy to rewelacja. Chleb wyszedł bardzo smaczny i przeszedł sprawdzian długiej świeżości. Kawałek odłożyłam na 3 dni (później niespodziewanie zniknął) i po tym czasie nic nie stracił na miękkości. Do tego ta chruuupiąca skórka i zapach po upieczeniu... Polecam(...)spora keksówka) (*) 600g mąki pszennej chlebowej 100g mąki żytniej chlebowej (u mnie graham) 20g zakwasu piekarskiego (do nabycia w eSłoneczku ) 20g świeżych drożdży 15g soli 450 ml wody (ciepłej)   Wszystkie składniki umieścić w misce i porządnie wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji. (Ręcznie potrwa to około 10 minut, a mikserem - 5 minut na wolnych obrotach i 3 na średnich

Di gotuje
Chleb mieszany z płatkami jęczmiennymi 186

miałam okazji ich do niczego wykorzystać, więc pomyślałam o chlebie. Pomysł dobry. Użyłam do przepisu zmielonej kaszy gryczanej, która choć jest w małej ilości zdominowała całkiem smak chleba. W środku miękki i najlepszy pierwszego dnia po upieczeniu. 2 szklanki mąki pszennej typ 650 1/2 szklanki mąki żytniej typ 720 1/3 szklanki mąki gryczanej ( u mnie zmielona kasza gryczana) 2/3 szklanki(...)szklanki ciepłej wody. Przykryłam całość i odstawiłam na 20 minut. Ciasto jest raczej luźne. Po tym czasie dodałam płaską łyżeczkę drobnej soli i  4 łyżki zakwasu razowego żytniego  ( zakwas konsystencji jogurtu naturalnego) Całość wyrobiłam krótko w misce. Tylko do połączenia składników. Odstawiłam pod przykryciem na 10 minut. Po tym czasie chwilę wyrobiłam i ponownie odstawiłam na 10 minut

apetytnapieczenie
Chleb pszenno – żytni z makiem (na drożdżach) 62

Chleb pszenno – żytni z makiem robiony na drożdżach, to pyszny i szybki chlebek . Idealne rozwiązanie dla tych, którzy nie mają zakwasu. Do wypieku tego chleba używałam mąki Gdańskie młyny (nie jest to reklama ;p), ale można również użyć mąki The post Chleb pszenno – żytni z makiem (na drożdżach) appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Warkocz orkiszowy na zakwasie 185

Warkocz na zakwasie to kwietniowa propozycja Ani z bloga " Kuchennymi drzwiami" . Jestem wiebicielką chałek, pachnącego i mięciutkiego słodkiego pieczywa. Różniste chałki już wypiekałam, na blogu zebrałam

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Domowy chleb pszenny z garnka 140

Rating: Od dłuższego czasu chciałam przygotować własnoręcznie chleb, lecz próby przygotowania zakwasu za każdym razem kończyły się fiaskiem. Przeglądałam portale internetowe i różne blogi by znaleść wytłumaczenie, czemu zakwas mi nie rośnie, lecz pewnego dnia postanowiłam odpocząć od fermentacji i poszukałam przepisów na pieczywo przygotowywane na drożdżach. Pierwszy chleb wyszedł tak drożdżowy, że nie mogliśmy go […] The post Domowy

Magiczny Garnek
Ekologiczny chleb z mieszanych mąk Symbio 197

przeżyć, postanowiłam spróbować swoich sił w pieczeniu chleba. Żeby sprawdzić, o co tyle zachodu i czy rzeczywiście warto. Na początek coś łatwego, na drożdżach a nie na zakwasie. "Rodzinny" przepis na chleb z mieszanych mąk z różnymi ziarnami. Najpierw wypiekał go mój Wujek, potem wypiekać zaczęli Rodzice, a później nawet Młodsza Siostra. Więc i ja w końcu musiałam spróbować

Zawsze głodna!
Chleb pszenno – żytni z makiem (na drożdżach) 292

Chleb pszenno – żytni z makiem robiony na drożdżach, to pyszny i szybki chlebek . Idealne rozwiązanie dla tych, którzy nie mają zakwasu. Do wypieku tego chleba używałam mąki Gdańskie młyny (nie jest to reklama ;p), ale można również użyć mąki pełnoziarnistej Lubella. Składniki na 2 średnie keksówki : użyłam 30cm x 10cm i 24 […] The post Chleb pszenno – żytni

Kulinarne Przeboje
Domowe pieczywo - chleb pszenno żytni z płatkami owsianymi, na zakwasie 146

Kolejny bochenek domowego chleba upieczony a nawet już zjedzony . To nic, że podczas pieczenia żył własnym życiem i popękał sobie niekoniecznie tam gdzie chciałam. I tak

Smaczna Pyza
Mąka i woda – Sabina Francuz – 80 przepisów na wypieki 70

chleby, bułki, bajgle, chałki, brioszki, pizze i inne wypieki Uwielbiasz smak i zapach świeżego pieczywa? Jeżeli chcesz się nauczyć przygotowywać chleby, bułki, bagietki, chałki i inne wypieki ta książka jest dla Ciebie. Jeżeli chcesz się nauczyć przygotowywać chleby, bułki, bagietki, chałki i inne wypieki książka „Mąka i woda” jest właśnie dla Ciebie. Nauczysz się wyhodować doskonały zakwas i przekonasz(...)pyszny chleb może upiec każdy! Wspaniałe, chrupiące pieczywo przygotujesz znacznie łatwiej i szybciej, niż myślisz. Z książki ” Mąka i woda” dowiesz się, jak przygotować: superprosty chleb z ziemniakami żytni z dynią i kaszą owsianą bułeczki makowe bourekas placek śniadaniowy z czarnuszką wytrawną chałkę orkiszową z ziołami cebularze orkiszowe chaczapuri adżarskie brioszki precle jerozolimskie bajgle grecką pitę focaccię

Tajemnice Smaku
Chleb bez mąki 82

Robiąc zakupy w popularnym sklepie na B natknęłam się na mieszankę do wypieku chleba nazwaną Czystoziarnisty. Jako że lubię eksperymenty zakupiłam ową mieszankę. Jak się później

moj przepis na
Chleb bez mąki 92

Robiąc zakupy w popularnym sklepie na B natknęłam się na mieszankę do wypieku chleba nazwaną Czystoziarnisty. Jako że lubię eksperymenty zakupiłam ową mieszankę. Jak się później

moj przepis na
Chleb bez mąki 85

Robiąc zakupy w popularnym sklepie na B natknęłam się na mieszankę do wypieku chleba nazwaną Czystoziarnisty. Jako że lubię eksperymenty zakupiłam ową mieszankę. Jak się później

moj przepis na
Krakersy na zakwasie 105

Jakiś czas temu piekłam  krakersy z ciasta chlebowego . Wykorzystałam w ten sposób nadmiar zakwasu. Były smaczne, ale nadal szukałam przepisu, który będzie mniej czasochłonny. I

Stare Gary
Chleb bez mąki 142

Robiąc zakupy w popularnym sklepie na B natknęłam się na mieszankę do wypieku chleba nazwaną Czystoziarnisty. Jako że lubię eksperymenty zakupiłam ową mieszankę. Jak się później

moj przepis na

Proponowane wyszukiwania